Hanzerondje Kampen Zwolle: fietsroute

Hanzerondje Kampen Zwolle: fietsroute Hanzerondje Kampen Zwolle is een fietsroute die de loop van de IJssel volgt en waarbij u door de hanzesteden Kampen en Zwolle komt. Hanzesteden hadden zich georganiseerd in het Hanzeverbond om de piraterij tijdens de gevaarlijke handelsreizen het hoofd te bieden. U fietst over kronkelige dijkjes waarbij u een goed zicht hebt op de groene uiterwaarden van de IJssel. U komt door dorpjes als De Zande en Zalk en via 's-Heerenbroek en Wilsum fietst u weer terug naar Kampen. Onderweg valt er veel te beleven en bij de verschillende horecagelegenheden kunt u terecht voor een lekkere kop koffie.

Fietsroute Hanzerondje Kampen Zwolle

Hanzerondje Kampen Zwolle is een fietsroute van 41 kilometer in de provincie Overijssel waarbij u de loop van de IJssel volgt en ook de hanzesteden Kampen en Zwolle goed kunt bekijken. De groene uiterwaarden van de IJssel zijn een gewilde broedplaats voor vogels en ook de ooievaar scharrelt hier zijn kostje bij elkaar. Komend vanaf Kampen fietst u over kronkelige dijkjes, passeert u diepe kolken en komt u door de dorpjes De Zande en Zalk. Na Zwolle fietst u via 's-Heerenbroek en Wilsum weer terug naar Kampen.

Er zijn twee mogelijkheden om de fietsroute te starten: tegenover het NS Station van Kampen, stationsplein 1 bij knooppunt 41 aan de kant van IJsselmuiden (het parkeren is hier gratis) of in Zwolle bij Uitspanning Het Engelse Werk, Het Engelse Werk 4 bij knooppunt 16 (ook hier kunt u gratis parkeren). De op rechthoekige bordjes en in roze letters aangegeven fietsroute Hanzerondje Kampen Zwolle gaat tegen de klok in. Vanaf Kampen loopt de route langs de zuidkant van de IJssel en vanaf Zwolle langs de noordkant.

De Hanze

De Hanze was een verbond tussen de verschillende steden die met elkaar samenwerkten om de piraterij tijdens de gevaarlijke handelsreizen het hoofd te bieden. Want tijdens de Middeleeuwen legden de kooplieden op hun kleine koggeschepen flinke afstanden af. Ze kwamen zelfs in Novgorod, Rusland. Bij het Hanzeverbond waren zo'n 200 steden aangesloten. In die tijd waren de hanzesteden in het oosten machtige bolwerken, de steden in het westen telden niet mee.

De handel legde de steden bepaald geen windeieren. Er verrezen stijlvolle bouwwerken, voorname koopmanshuizen en monumentale handelskantoren. Door de welvaart oefenden de hanzesteden ook een grote aantrekkingskracht uit op schilders, dichters en filosofen.

Bron: Hsf toshiba at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Hsf toshiba at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Kampen

De geschiedenis van Kampen voert al terug tot de 11e eeuw, rond 1230 kreeg Kampen stadsrechten. Door de ligging aan de IJssel werd Kampen een welvarende en machtige stad. Door verzanding van de rivier in de 16e en 17e eeuw raakte Kampen haar functie van handelscentrum kwijt, maar door de inpoldering van het IJsselmeer kwam Kampen opnieuw centraal te liggen. Veel monumenten in de stad herinneren nog aan de rijke historie van weleer en het bijzondere stadsfront met uitzicht op de stadsbrug is goed bewaard gebleven. Markant detail van het stadsgezicht is de Bovenkerk die hoog boven de stad uittorent.

Kampen heeft nog drie stadspoorten over, de Broederpoort, de Cellebroederspoort bij het stadsplantsoen en de Koornmarktspoort. Alleen de Broederpoort en de Koornmarktspoort zijn van binnen te bekijken. Ook zijn het Stedelijk Museum aan de Oudestraat en Tabaksfabriek de Olifant aan de Voorstraat een bezichtiging waard.

In 2011 ontdekte men vlakbij Kampen op de bodem van de IJssel en eeuwenoud koggeschip dat vrijwel intact is gebleven. Na lichting is "de IJsselkogge" in 2016 naar de Bataviawerf in Lelystad overgebracht om daar te worden geconserveerd. Mocht u een koggeschip van dichtbij willen bekijken dan kunt u een bezoekje aan de Kamper Kogge aan de Havenweg brengen.

Zalk

Het dorp dankt haar bekendheid aan "Klazien uut Zalk", het kruidenvrouwtje dat veel grasduinde in het Zalkerbos vlak bij het pontje van Zalk. De veerpont vaart heen en weer tussen de dorpen 's-Heerenbroek en Zalk en is toegankelijk voor voetgangers, fietsers, rolstoelen en scootmobielen. U kunt de veerpont ook gebruiken om de fietsroute in te korten.

Afvaarten veerpont

Bron: S.J. de Waard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: S.J. de Waard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • van 1 april t/m 31 oktober; van 10.00 uur tot 18.00 uur. De overtocht gaat op afroep, als de veerpont er niet ligt kunt u zich aanmelden in het Theehuis van 's-Heerenbroek. Vanuit Zalk luidt u de bel.
  • van 1 november t/m 31 maart wordt er niet gevaren

Tarieven veerpont (2019)

  • Volwassenen: € 1,20
  • Kinderen: € 0,60
  • Peuters: gratis

De tarieven gelden voor een enkeltje, u kunt alleen contant betalen!

Zwolle

Bron: Nummer 12, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Nummer 12, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Zwolle is net als Kampen een hanzestad en hoofdstad van de provincie Overijssel. Ook in Zwolle bracht de handel in de Middeleeuwen voorspoed. Aan de gevels van de stad, de Peperbus en de Sassenpoort is de rijke historie nog altijd terug te zien evenals aan de stervormige stadsgracht. Intacte bolwerken zijn: de Suikerberg (restaurant), het Nijkerkenbolwerk, het van Nahuysplein, het ter Pelkwijkpark en de Potgietersingel.

In de binnenstad kunt u een bezoekje brengen aan Waanders in de Broeren (voormalige Broerenkerk), hier kunt u uw hart ophalen aan kunst en cultuur of een hapje eten in het lunchcafé. Museum de Fundatie heeft wisselende tentoonstellingen en bezit een vaste collectie van onder meer Turner, Van Gogh en Appel. Stedelijk Museum Zwolle is de plek waar u meer te weten kunt komen over Zwolle en omstreken.

De Katerveersluizen

De Katerveersluizen (knooppunt 16) bestaan uit twee sluizen waar de Willemsvaart uitmondt in de IJssel. De twee sluizen maken onderdeel uit van de Zwolse Linien.

De Vreugdehoeve

Vlakbij knooppunt 2 vindt u de Vreugdehoeve, een biologische schapen- en geitenmelkerij. U kunt er wat drinken waarbij u vanuit het schapentheater met eigen ogen kunt zien hoe de geiten en schapen worden gemolken. Eveneens kunt u hier zuivelproducten en kaasjes kopen.

´s-Heerenbroek

Het dorp bevindt zich tussen Kampen en Zwolle, ten noorden van de IJssel. Hier kunt u de pont nemen naar Zalk en u kunt de fietstocht hier ook inkorten.

Mariakapel

U rijdt langs een kapelletje aan de Veecaterweg in ´s-Heerenbroek. De kapel schijnt de meest noordelijk gelegen kapel in Nederland te zijn. U kunt er een kaarsje branden of gewoon even stil zijn.

Pelleboermuseum

Jan Pelleboer was de Gerrit Hiemstra van de zeventiger jaren. Het museum is gevestigd in de schuur van een voormalige herberg en is gedurende de zomermaanden op zaterdag geopend. De toegang is gratis.

NH kerk Wilsum / Bron: Pa3ems/pa3ems, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)NH kerk Wilsum / Bron: Pa3ems/pa3ems, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wilsum

Wilsum is eigenlijk een dijkdorp maar bezit al van vóór 1321 stadsrechten. In de uiterwaarden van Wilsum zijn nestpalen geplaatst voor de ooievaars, u treft er de zeldzame zwarte stern (trekvogel) en de kievitsbloem bloeit er. Na Wilsum fietst u via Nieuwstad weer terug naar Kampen.

Horecagelegenheden onderweg

  • Kampen - u kunt kiezen uit verschillende cafés en restaurants
  • even voor knooppunt 40 - Rustpunt
  • knooppunt 43 - Rustpunt
  • Zalk - bij knooppunt 76 Restaurant De Oase
  • 't Zand - Rustpunt
  • Restaurant Het Engelse Werk (knooppunt 16)
  • Zwolle - diverse mogelijkheden
  • De Vreugdehoeve (knooppunt 2); u kunt hier thee of koffie drinken of een ijsje eten
  • 's-Heerenbroek - het Zalker theehuis

Rustpunten liggen direct aan de fietsroute, meestal op een boerderij of een landgoed. U kunt rustpunten herkennen aan het bordje met de opvallende R. U kunt er wat drinken of uw elektrische fiets opladen. De rustpunten zijn meestal geopend van begin maart tot eind oktober.

Fietsroute Hanzerondje Kampen Zwolle kunt u kopen bij de VVV-kantoren in Kampen en Zwolle of downloaden via de website visitoost.nl

Lees verder

© 2016 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kampen is een bezoek waardKampen is een oude Hanzestad, net als een aantal andere steden die aan of nabij de IJssel lagen. Kampen zelf is een stad…
Bezienswaardigheden in ZwolleDe Hanzestad Zwolle staat bekend om haar historische binnenstad en haar ligging aan de rivier de IJssel. Zwolle staat be…
Stappen in ZwolleZwolle. Een mooie stad aan de IJssel. Er is altijd veel te beleven. Diverse festivals, bioscopen, uitgebreid winkelcentr…

Waddeneiland Terschelling – en het Stryper WyfkeWaddeneiland Terschelling – en het Stryper WyfkeWaddeneiland Terschelling, dat in het Fries Skylge wordt genoemd, is het eiland dat bekend is van het Oerol festival. Bu…
Waddeneiland Schiermonnikoog – eiland van schiere monnikenWaddeneiland Schiermonnikoog – eiland van schiere monnikenWaddeneiland Schiermonnikoog dankt zijn naam aan monniken die grijze pijen droegen. Het waren niet de biddende monniken…
Bronnen en referenties
  • https://issuu.com/hanzesteden/docs/20160428_hanzerondje_kampen-zwolle_/1
  • http://www.ontdekdeijsseldelta.nl/nl/specialiteiten/fietsen/smaakfietsroute/show,true
  • http://www.hanzesteden.info/nl/doen/hanzerondje-kampen-zwolle/
  • http://www.ijsselkogge.nl/
  • http://www.dagjeweg.nl/tip/8378/Zalkerveer-en-Theehuis
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilsum_(Nederland)
  • http://rijksmonumenten.nl/monument/41903/katerveersluizen/zwolle/
  • Afbeelding bron 1: Hsf toshiba at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: S.J. de Waard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Nummer 12, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Pa3ems/pa3ems, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 20-10-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.