Griekenland, vakantie op Rhodos

Griekenland, vakantie op Rhodos Een van de grootste, mooiste en warmste eilanden van Griekenland is Rhodos. In de volksmond ook wel het eiland van de zon genoemd. De naam in het Latijns betekend roos, en dat is een gepaste naam voor het eiland gezien zijn enorme mooie vegetatie. Net als alle andere eilanden heeft ook Rhodos zijn mythologische legende. Rhodos over de zonnegod Helios, zoon van Zeus. Het is een prachtig vakantie oord met vele bezienswaardigheden. De stranden variëren van weinig mooie gouden zandstranden tot toeristische kiezelstranden en hier en daar een ongerept strand, waar zo goed als geen mensen komen. Bij het uiterste puntje bij Prasonisi, komen de twee zeeën samen waar Rhodos in ligt, namelijk de Egeïsche zee en de Middellandse zee.

Algemeen

In drie en een half uur vliegen ben je op het meest oostelijk gelegen en het op vier na grootste eiland van Griekenland; Rhodos. Het ligt vlak voor de zuidwestkust van Turkije. Rhodos stad is oudste Middeleeuwse stad van Europa. Het eiland dat bekend staat om zijn gezonde klimaat heeft een landoppervlakte van 1,398 km², een afmeting van 80 km lengte, een maximale breedte van 35 km en ruim 115.000 inwoners. De kustlijn bestaat voor een groot deel uit zand- en kiezelstranden. De hoofdstad is Rhodos stad waar ruim 50.000 mensen wonen. Het eiland is door de UNESCO uitgeroepen tot wereldmonument van cultuur-erfenis. De Middeleeuwse oude stad is een van de beste bewaarden steden op de UNESCO-lijst.

Benamingen van het eiland

Gedurende de hele geschiedenis heeft het eiland verschillende namen gehad, zoals
 • Ophioussa, omdat er zoveel slangen waren
 • Asteria, om de helderblauwe en sterrenrijke lucht
 • Màkaria, om zijn overstelpende schoonheid
 • Telchina, naar de eerste bewoners, de Telchinen
 • Atavyria, naar de hoogste berg, Attaviros

Geschiedenis

Archeologische vondsten tonen aan dat er 3000 jaar v.Chr. al tijdens het Neolithische tijdperk een nederzetting op Rhodos was. Rond 1500 v.Chr. kwamen de Myceniërs naar het eiland. In 408 vernietigd Athene het eiland en wordt Rhodos-stad gebouwd door Hippodamos van Milesios. Hij bouwde de stad zoals hij nu nog steeds is. Hij bouwde ook het gymnasium dat werd bezocht door onder andere Plato.

Verder stond Rhodos onder beheer van:
 • Het Dorische rijk, 1000 v.Chr. tot 500 v.Chr.
 • Het Perzische rijk, van 490 v.Chr.
 • Het Romeinse rijk, van 164 v.Chr. tot 90 v.Chr.
 • Het Byzantijnse rijk, van 297 tot 1306
 • De Johannieter orde, van 1306 tot 1522
 • Het Turkse rijk, van 1522 tot 1821
 • De Italianen, van 1912 tot 1943
 • De Duitsers, van 1943 tot 1945
 • De Britten, van 1945 tot 1947

In 1948 sluit Rhodos zich aan bij Griekenland. In 1988 vindt de EU top plaats op Rhodos.

Het eiland Rhodos

Volgens de legende verdeelde de oppergod Zeus de wereld onder zijn kinderen, maar hij vergat zijn zoon Helios de zonnegod. Zeus besloot speciaal voor Helios een eiland te scheppen die al het andere zou overtreffen. Het eiland rees op uit de zee en vanaf dat moment is Helios de beschermheilige. Hij trouwde met Rhodos, zegende haar met licht, warmte en vegetatie. Het resultaat hiervan is een enorme overvloed aan bloemen en meer zonnige dagen dan de meeste andere Griekse eilanden.

Het eiland is een geliefde plek om te trouwen in het gemeentehuis van Rhodos-stad of de kapel van Agios Apostoli in het plaatsje Filaraki. De symbolen van Rhodos staan op twee zuilen bij de ingang van de historische haven, de standbeelden van herten, een hinde en een bok. Deze pilaren vervangen de “Kolos van Rhodos” die ooit de haven heeft gesierd.

Rhodos is daadwerkelijk uit zee gerezen, wat te zien is aan de bergtoppen die bezaaid zijn met eeuwenoude schelpen. Het is berg-, heuvelachtig en bosrijk. De zandstranden liggen voornamelijk aan de oostkust van het eiland, aan de westkant bevinden zicht de rots- en kiezelstranden. Op het eiland groeien olijf- en citrusbomen, alsmede zijn er wijngaarden te vinden.

In onder andere de stad Rhodos, vlak bij de haven, is een bioscoop. Hier wordt in diverse talen, een film in 4D vertoond over het ontstaan en de geschiedenis van het eiland.

Rhodos stad

De stad Rhodos is te verdelen in 3 tijdperken, het Middeleeuwse deel, de oude antieke stad en de moderne Rhodos stad.

Het Middeleeuwse gedeelte van de stad Rhodos ademt nog steeds de sfeer uit van vroeger, alsof de tijd heeft stilgestaan. Binnen de muren is het Paleis van de Grootmeester, gebouwd met zandsteen uit Archanelos. Het heeft ruim 200 kamers, 16e en 17e eeuws meublilair, Romeinse vloeren. Het archeologisch museum in het Gotische ziekenhuis, de herbergen van de kruisridders in de Ridderstraat. Een groot deel van de muren van het Middeleeuwse gedeelte is en wordt gerenoveerd. De ridderstraat (Ippoton) is nog geheel in zijn oude glorie te bewonderen. Het straatje met zijn klinkertjes loopt steil omhoog naar het paleis. Ieder moment verwacht je de ridders te paard die in het paleis moeten zijn. Daarnaast is er in de ommuurde stad een waar paradijs aan winkeltjes, van bont tot sieraden, van schoenen tot tassen, van streekproducten tot souvenirs. Uiteraard ontbreken ook hier niet de vele gezellig en leuke terrasjes en restaurantjes.

De oude antieke stad ligt op de Agios Stafanos. Hier is een archeologisch park waar het uit de 3e eeuw daterende Stadion uit de hellenistische periode ligt. Ooit werden hier ter ere van de zonnegod Helios de atletiekwedstrijden gehouden. Op de top van de heuvel staat de tempel van Apollo. Apollo was de beschermheilige van de stad Rhodos.

De nieuwe stad heeft heel veel terrasjes, restaurantjes, hotels, moderne winkels. Overdag lekker winkelen, daarna typisch Grieks eten en tot in de late uurtjes uitgaan. Ook de beroemde Mandraki haven ligt in dit gedeelte. Bij de haven aangekomen, zijn de kolommen waarop volgens de overlevering de Kolosses van Rhodos op heeft gestaan. Tegenwoordig staan er twee herten op de kolommen. Vanuit de haven zijn de drie stenen Byzantijnse windmolens heel goed zichtbaar.

Vlindervallei

Ongeveer 26 km ten zuidwesten van de hoofdstad ligt Petaloudes, de vlindervallei. Het een smal dal in de Psinthosbergen, met een beek en heeft een totale oppervlakte van 60 Ha. Van juni tot september zijn hier heel veel vlinders te vinden, aangetrokken door de gouden hars van de torax bomen. Deze scheiden een vanille ruikende gom af. De bekendste vlinder is de Callimorpha quadripuncta, een gestippelde harlekijn. Deze vlindersoort komt naar de vallei om te eten en te paren.

De vlindervallei is geopend van juni tot en met september. De vlinders zelf zijn hier alleen in de maanden juli en augustus. De wandeling om de vlinders te zien (of gewoon te wandelen in de overige maanden) is 1,3 km lang en voert langs water, watervallen en over bruggetjes.

Lindos

Ten zuidoosten van de hoofdstad ligt het witte dorpje Lindos. Boven de oude stad ligt de Acropolis met een tempel van Athena Lindia uit de 4e eeuw v.Chr. Ook het wassenbeeldenmuseum van Panthenon is dagelijks geopend. Onder de Acropolis is het witte stad Lindos te bezichtigen.

Kasteel van Monolithos

Even voorbij het dorpje Monolithos ligt op een rots van honderd meter de ruïne van het kasteel van Monolithos. Dit Ventiaanse kasteel is gebouwd in 1480 door de Johannieter ridders met als doel verdediging. Dit kasteel is een van de weinige kastelen die ooit is veroverd gedurende de geschiedenis. In het midden van de ruïne staat een klein 15e eeuws witte kapel, de Agios Panteleimon, welke nog steeds in gebruik is. In vroeger tijden werd dit kasteel beschouwd als één van de vier machtige kastelen op het eiland.

Kritinia Kasteel

De in 1427 afgebouwde vesting ligt op 60 km afstand van de stad Rhodos en werd gebouwd voornamelijk voor de toenmalige handel en om de haven van Kamiros Skale te beschermen. Het kasteel ligt op de Mount Atayytos. Kritinia is volgens de overlevering afkomstig van koning Minos van Kreta. Hij was namelijk de eerste bewoner van het dorp Kritinia. Kriti betekent Kreta en Kretinia betekent Nieuw Kreta.

In 1480 waren het de Ottomanen die met 100.00 man het eiland belegerden. Het lukte ze niet het kasteel te veroveren, maar wel te verwoesten. Later is het kasteel weer opgebouwd.

Kameiros

De oudste stad en waarschijnlijk de best bewaarde Griekse stad uit de oudheid is Kameiros. Het is ongeveer 2150 jaar oud. Er zijn ruïnes van een Dorische tempel, een altaar voor Helius en een tempel van Athena Polias. Het ligt aan de noordwestkust van het eiland. In vroeger tijden was Kameiros of Kamiros een van de belangrijkste steden van het eiland. Tegenwoordig is het alleen nog maar een ruïne.

Enkele andere van de vele bezienswaardigheden van het eiland

 • Het Rhodini Park met zijn diversiteit aan tuinen, pittoreske laantjes en vijvers
 • Het kuuroord en exotische baai van Kalithea
 • De zeven bronnen van Epta Piges
 • Het oude klooster van Moni Filerimou
 • De stranden zoals Ixia en Gennadi.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie naar RhodosVakantie naar RhodosRhodos, ook wel geschreven als Rodos, is het derde grootste eiland van Griekenland. Het eiland is een populaire vakantie…
Wereldwonder 6: De Kolos van RhodosHet beeld is gemaakt als een dankoffer voor de zonnegod Helios. Helios was de beschermheer van het eiland Rhodos. In 305…
Rhodos, het mooiste eiland van GriekenlandRhodos, het mooiste eiland van GriekenlandVolgens een eeuwenoude mythe was het zo dat de zonnegod Helios met Rhodos trouwde en haar zegende met vegetatie, licht e…
Rhodos, een leuk plekjeRhodos, een leuk plekjeRhodos een Grieks eiland waar heel veel over te vertellen valt. Een eiland met veel mooie en leuke plekken. Rhodos met v…

Bezienswaardigheden Myanmar (Birma)Bezienswaardigheden Myanmar (Birma)Myanmar, het voormalige Birma, is een echte cultuurbestemming. Door het hele land zijn duizenden pagodes te vinden, alle…
Griekenland, vakantie op PatmosDit Griekse eiland lijkt pas in het jaar 95 te zijn ontdekt, dit omdat het eiland bekend is vanwege de apostel Johannes.…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 07-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.