Griekenland, vakantie op Ikaria

Eén van de Oostelijke Egeïsche eilanden is Ikaria, een rustig vakantie eiland. Het toerisme is hier nog niet zo goed op gang gekomen. De mythologische band met dit eiland is Ikarus, die zou volgens de overlevering hier zijn begraven. Verder heeft het eiland mooie rustige stranden en veel te bezichtigen, dus vervelen hoeft niet.

Algemeen

Ten westen van Samos, ten zuiden van Chios, ten oosten van Peloponnesos en ten noorden van de Cycladen ligt het oostelijk Egeïsche eiland Ikaria. Het langgerekte, bergachtige, mooie, rustige eiland heeft een landoppervlakte van ongeveer 260 km², een kustlijn van 102 km en ongeveer 9.000 inwoners. De hoofdstad is Agios Kirikos.

Geschiedenis

De eerste eilandbewoners waren vermoedelijk Minoërs afkomstig uit Kreta of Mycenië. Rond 800 v.Chr. kwam Ikaria in beheer van de Ioniërs, welke Drakanon, Therma en Oinon bouwde. Daarna waren het nog vele anderen die het eiland in beheer hadden, namelijk:
 • Het Perzische rijk,
 • Vanaf de 4e tot de 1e eeuw v.Chr. is het vrij rustig, aangenomen wordt dat het eiland onbewoond was in deze periode.
 • Romeinse rijk, ongeveer vanaf de 1e eeuw v.Chr.
 • Byzantijnse rijk, tussen de 5e eeuw en 12e eeuw, Ikaria was een verbanningsoord voor in ongenade gevallen leden van de koninklijke familie
 • Genuezen, vanaf de 14e eeuw
 • Johannnieter Ridders tot 1521
 • Turken, vanaf 1521

Op 4 december 1912 werd het eiland officieel toegevoegd aan Griekenland. In de onderstaande periode´s was het eiland een verbanningsoord voor politieke gevangen. Vandaar de bijnam “het rode eiland”.
 • Metaxasdictatuur, van 1936 tot 1941
 • Burgeroorlog, van 1944 tot 1949
 • Kolonelsbewind, van 1967 tot 1974

Ikaria

Het eiland staat bekend om zijn geneeskrachtige bronnen en stille zandstranden. Het is eigenlijk nu pas in toeristische ontwikkeling, dus het kan er nog erg rustig zijn.

Net zoals zoveel Griekse eilanden heeft ook Ikaria banden met de mythologie. Volgens de overlevering zou Ikarus op dit eiland begraven zijn. Ikarus is een zoon van Daedalus en de slavin Naukratis. Daedalus was een beeldhouwer en kunstsmid in dienst van koning Minos. Toen deze koning ontdekte dat de kunstsmid de koningin had geholpen haar huwelijk met de koning te verbreken, werden vader en zoon gevangen gezet. Naukratis maakte voor haar man en zoon vleugels van veren en was. Hiermee konden ze uit gevangenschap ontsnappen. Zij kregen de dringende raad niet te laag te vliegen vanwege het zeewater, en ook niet te hoog vanwege de zon.

Ikarus, die achter zijn vader vloog, sloeg deze raad in de wind en vloog omhoog richting zon. De hitte van de zonnestralen lieten de was van de vleugels smelten en Ikarus viel omlaag in zee en verdronk. Daedalus zag zijn zoon op het water van de zee drijven en begroef hem op het dichts bijzijnde eiland. Vandaar dat de naam van het eiland is vernoemd naar deze mythologische figuur, deze zee is ook naar Ikarus vernoemd: Icarische zee.

Eilandbewoners hebben (nog steeds) allerlei variatie´s op het verhaal. Ikarus was een koningszoon met het idee een Kretenzische prinses te ontvoeren. De vleugels die hen naar Ikaria zou moeten dragen, smolten in de zon en het verliefde stel verdronk.

Bezienswaardigheden

 • Agios Kirikos, de hoofdstad bestaat pas sinds 1700. Hier woonde vroeger veel kapiteins en de huizen die er gebouwd zijn, zijn van de Neo Classistische stijl. Het mooiste gebouw uit de stad is de Kathedraal, deze fungeerde bij pirateninvallen als een ontsnappingsplek.

 • Op een afstand van 2 km van de hoofdstad ligt Therma met haar antieke Romeinse baden. De stad is gesticht in de tijd van de Ionische bezetting rond 800 v.Chr. Het was een centrum voor thermale, geneeskrachtige bronnen en baden. Het werd rond 200 door een aardbeving verwoest. De ruïnes, vooral oude muren liggen op het schiereiland, ook onder water zijn snorkelend nog resten van deze baden te zien.

 • Op 6 km van Aremenistis ligt het havenplaatsje Nas. Al in de oudheid waren hier bewoners, wat bekrachtigd wordt door de fundamenten van de Tempel van Artemis Tayropolus van ongeveer 2600 jaar geleden. Artemis was de beschermvrouw van zeelieden en jagers. Ongeveer 200 jaar geleden werd haar marmeren standbeelden en zuilen uit de tempel geroofd. Een groot deel van de stenen van de tempel werd gebruikt om er een kerk mee te bouwen.

 • Het Drakano fort met zijn goedbewaarde wachttoren van zo´n 2500 jaar oud. Het fort is een versterking waar men voornamelijk het scheepsverkeer tussen Ikaria en Samos in de gaten hield. Vanuit Faros loopt een ongeplaveide weg naar de wachttoren, maar op ongeveer 15 minuten wandelen van de toren, houdt de weg op.

Andere van de vele bezienswaardigheden van Ikaria:
 • Het 13e eeuwse Mounte Klooster met muurschilderingen en iconen
 • Het Theokistis Klooster in Pigi, met fresco´s en grotkapel
 • Het Byzantijnse kasteel van Koskina
 • Het Archeologisch museum van Kampos, met vondsten als beeldjes, grafreliëfs, munten etc.
 • Seychelles, het mooiste strand van het eiland, wit kiezelstrand in een baai tussen rotsen en water
 • Andere stranden als Tsoukala, Edvilos, Faros, Ieros, Kampos, Livadi, Messakti, Nas, Prioni, Xilosirtis

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekenland, vakantie op NissirosEén van de kleinste eilanden van de Dodekanese eilanden is Nissiros. Net als bijna alle eilanden van Griekenland, heeft…
Zakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos is een eiland van Griekenland, u beleefd hier ook echt de Griekse sfeer en gastvrijheid. Het is in de zomer al…
Griekenland, vakantie op AstypalaiaAstypalaia is een eiland waarvan de hoofdstad met witte huisjes tegen en berghelling ligt. Bovenop deze berg troont het…
Thassos: Grieks eiland en groene parel in de Egeische ZeeGriekenland is met zijn veelzijdige historie, aardige bevolking en prachtige natuur de ideale vakantiebestemming. De div…

Het Kasteel EpoissesHet Kasteel Epoisses waas voorheen een belangrijke vesting van het Hertogdom Bourgondië, en reeds gedurende VIe eeuw ver…
Mexico, strand maar ook veel cultuurMexico, strand maar ook veel cultuurMexico is een populair vakantieland, door het aangename klimaat en de mooie stranden is het een ideale zonbestemming. Da…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 14-12-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.