Griekenland, vakantie op Astypalaia

Astypalaia is een eiland waarvan de hoofdstad met witte huisjes tegen en berghelling ligt. Bovenop deze berg troont het kasteel als een parel op zijn kroon. Het eiland biedt niet veel bezienswaardigheden, maar ze zijn het bezichtigen wel waard.

Algemeen

Astypalaia is een eiland dat bestaat uit twee kleinere eilandjes die door middel van de landengte van Aghios Andreas aan elkaar verbonden zijn. Het eiland heeft een landoppervlakte van ongeveer 97 km², op het breedste punt van het eiland is ongeveer 13 km gemeten en het langste punt van het eiland ongeveer 18 km. Er wonen ruim 1.100 mensen op het eiland, verdeeld over 4 dorpen.

Mythologie

Volgens de Griekse mythologie was Astypalaia een dochter van Phoenix en Perimede (en een zuster van Europa). Uit de relatie tussen Astypalaia en Poseidon (de god van het water) werden Anceus en Eurypylos geboren. De eerste werd koning van Somos, de tweede van Kos.

Geschiedenis

Uit vondsten op het eiland is duidelijk geworden dat het eiland bewoond is sinds de tijd van de Myceniërs. Er werden namelijk Myceense koepelgraven gevonden met daarin vazen en voorwerpen. Deze graven werden gevonden in Armenochori, een moeilijk bereikbare plaatst op het eiland. Hier zijn ook bronnen gevonden die erop wijzen dat het nu zo dorre eiland vroeger bosrijk en vruchtbaar geweest is.

De geschiedenis van het eiland heeft, net als zoveel andere eilanden, veel heersers gekend:
 • Vanaf de Middeleeuwen (ca. 7e eeuw) tot aan 1207 is het eiland in handen geweest van de Byzantijnen.
 • Van 1207 tot aan 1522 waren de Venetianen aan de macht.
 • Dan komen in 1522 de Otomanen die blijven tot aan 1912, met enkele kleine onderbrekingen, namelijk in 1648 en in 1668 tijdelijk de Venetianen en van 1821 tot 1828 doet het eiland mee aan de Griekse onafhankelijkheidsoorlog.
 • Van 1912 tot aan 1947 staat het eiland onder Italiaans beheer
 • In 1947 valt het eiland, samen met alle eilanden van de Dodecanese eilanden onder beheer van Griekenland.

Astypalaia

Dit eiland is al lange tijd vrij dor en droog. Er zijn vier steden op het eiland, namelijk Astypalaia (Chora), Livadi, Maltezana en Vathi. De hoofdstad is Chora, en de typische witte huisjes zijn tegen een heuvel aangebouwd. De top van de heuvel wordt gesierd door het Guerini kasteel dat dateert vanuit de Venetiaanse heerschappij.

Tot aan de 19e eeuw was Chora de enige nederzetting op het eiland, de andere dorpjes dateren uit de periode dat de Italianen op het eiland waren. De meeste inwoners echter bevinden zich in Chora.

Bezienswaardigheden

 • Natuurlijk zijn de witte huisjes van Chora al een bezienswaardigheid op zich. In het stadje is de Panagia Portaitissa kerk te bewonderen. Deze kerk staat boven de ingang van het kasteel, is één van de mooiste kerken van de eilandengroep. Het heeft een uit hout gesneden templon. Een andere kerk is de Aghios Ghiorghios die werd gebouwd op de restanten van een antieke tempel.

 • Op de top van de heuvel staat uittornend boven de witte huisjes het Guerini kasteel. Dit kasteel gebouwd in de periode van Ventianen door de familie Guerini, is tot aan de Tweede Wereldoorlog bewoond geweest. Het familie embleem is nog aanwezig. Het kasteel is opgetrokken uit plaatselijke grijze steen. Zij hebben de verdedigingsmuren vernieuwd, waarin vensters, balkons en ijzeren hekken. Dit is gedaan om toch van het mooie uitzicht te kunnen genieten.

 • In Chora staan op de top van de heuvel acht windmolens.

Overige bezienswaardigheden

 • Panagia Pleyariotissa klooster, met de kerk gedeeltelijk gebouwd in een grot
 • Archeologisch museum
 • Het dorp Maltezana met een mooi strand en de overblijfselen van een Byzantijnse basiliek die het bezoeken waard is. Er ligt een mozaïeken vloer uit de 5e eeuw waarvan de kleuren goed bewaard zijn gebleven.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontdek Australie: Whitsunday IslandsGelegen voor de oostkust van Australië ligt de paradijselijke eilandengroep Whitsundays. De archipel bestaat uit 74 eila…
Griekenland, vakantie op LipsiHet hele kleine eilandje Lipsi heeft een tropische temperatuur in de zomer, het kan er in de schaduw rond de 40° C worde…
Zakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos is een eiland van Griekenland, u beleefd hier ook echt de Griekse sfeer en gastvrijheid. Het is in de zomer al…
Griekenland, vakantie op NissirosEén van de kleinste eilanden van de Dodekanese eilanden is Nissiros. Net als bijna alle eilanden van Griekenland, heeft…

Griekenland, vakantie op DilosDilos, ook wel Delos genoemd, is het eiland met de meest rijke Griekse mythologie. Hier zouden namelijk de tweeling Apol…
Natuurwonder Australië: Gippslandmeren in VictoriaDe Gipsslandmeren in Victoria, Australië, vormen een enorm netwerk van rivieren, meren, lagunes en eilandjes. Ooit was h…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 27-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.