De 10 beste hotspots van Gran Canaria

De 10 beste hotspots van Gran Canaria Gran Canaria, eiland van de eeuwige lente, is een zeer populaire zonbestemming en terecht, want door het gunstige klimaat is het vrijwel het hele jaar door mooi, zonnig weer. Maar Gran Canaria is meer dan een ideale zonvakantie, het prachtige binnenland met zijn pittoreske dorpjes, het ruige vulkanische gebergte en exotisch natuurschoon biedt zoveel meer! Daarom een overzicht van de beste hotspots, de mooiste plekjes op Gran Canaria.

De 10 beste hotspots


1. De Roque Nublo

De Roque Nublo, letterlijk ‘’Wolkenrots’’, is met zijn 1809 meter de op één na hoogste rots van Gran Canaria. Het hoogste punt is de Pozo de las Nieves (1949 meter). Roque Nublo is de kern van een grote vulkaan die miljoenen jaren geleden ontstond tijdens de grote vulkanische activiteit op het eiland. De Roque Nublo is de bekendste rots van het eiland en het bijzondere is dat het vanuit alle hoeken zichtbaar is. Deze rots is zeer populair onder de Canarios die het in vele volksliedjes bezongen hebben.

Een bezoek aan de Roque Nublo is een absolute must, hotspot nummer één. De wandeling ernaar toe en erom heen is ronduit schitterend te noemen met prachtige uitzichten op het landschap en de Teide, de vulkaan van Tenerife. Ga vooral op één van de hoger gelegen delen van de rots naar de zonsondergang kijken, die is adembenemend…

Waar en wanneer:

Via een klein voetpad vanaf de parkeerplaats aan de weg van de Ayacata naar de Pico de las Nieves kom je bij de Roque Nublo. Tip: trek stevige wandelschoenen aan met een goed profiel.

2. Teror

Als je een authentiek Canarisch dorp wilt bezoeken, dan moet je naar het karakteristieke plaatsje Teror gaan. Je vindt er tal van witte, traditionele Canarische huizen met prachtige balkons van typisch Canarisch houtsnijwerk. Aan het mooie kerkplein rijst een monumentale kerk op, gewijd aan de Nuestra Señora del Pino (O.L.V, van de pijnboom). De kerk is in 1767 gebouwd op de plek waar in 1481 Maria zou zijn verschenen tussen de takken van een pijnboom. Verder is er aan het kerkplein welgeteld één terras, waar het heerlijk toeven is door de rust en het uitzicht op de basiliek. Je kunt er ook lekker Canarisch eten. Het restaurant, La Villa genaamd, waar het terras bij hoort, wordt door 2 gezellige, ronde Canarische dames uitgebaat. Vlakbij de kerk staat de voormalige zomerresidentie van de beschermheren van de Virgen del Pino. Dit zomerhuis behoorde aan één van de oudste, spaanse, adellijke families: de familie Manrique Lara.

Het staat nu bekend als Casa Museo De las Patrones de la Virgen. Het huis is nu ingericht als een streekmuseum en je krijgt een indruk van hoe een adellijk Canarisch huis er van binnen uit ziet. Alleen al om de schitterende patio (binnenplein) moet je het gezien hebben.

Andere goede tip voor Teror is de gezellige markt op zondagochtend op en rond het kerkplein van Teror. Je kunt er typisch Canarische producten zoals Chorizo de Teror (een soort rode paprikaworst), koekjes van Teror, geitenkazen etc. krijgen, maar ook kleding, planten en kanariepietjes.

Waar en wanneer:

Casa Museo de los patrones de la Virgen ligt aan het Plaza Nuestra Senora del Pino
Geopend: ma – za van 11.00 tot 18.30, zo van 10.30 tot 14.00
Entree: 3 euro
Café/restaurant ‘’La Villa’’ ligt eveneens aan Plza Ntra. Sra. Del Pino, nr 7
Tel.: 928 63 26 33

3. La Atalaya

La Atalaya is een klein idyllisch dorpje in het binnenland van Gran Canaria en is van oudsher een pottenbakkersdorp. Dit mooie canarische dorpje is dé hotspot om authentiek Canarisch aardewerk te kopen. Een mooi aandenken voor thuis! Al sinds de 18e eeuw bestaat dit beroemde pottenbakkersdorp en al die tijd is de traditie van de Guanchen – de oerbewoners van de Gran Canaria – om zonder pottenbakkersschijf te werken bewaard gebleven.

Aan de Camino de la Picata vind je het centrum van de pottenbakkers: Centro Locero. Dit centrum bestaat uit een werkplaats waar cursussen pottenbakken worden gegeven volgens de traditionele wijze, een documentatie zaal waar je van alles te weten kunt komen over de methode en geschiedenis van het pottenbakken op Gran Canaria en een winkel waar je keramiek kunt kopen. In hetzelfde straat vind je ook het voormalige pottenbakkershuisje van Panchito, één van de beroemdste pottenbakkers van Gran Canaria en de grote leermeester in Atalaya. Na zijn dood is zijn huis een museum geworden. Verspreid over het dorp vind je de ateliers van de verschillende pottenbakkers van Atalaya en zijn er ook grotwoningen te zien, waar vroeger de pottenbakkers in woonden.

Waar en wanneer:

Centro Locero de la Atalaya ligt aan de calle Camino de la Picota
Geopend: dagelijks van 10.00 tot 14.00 en van 17.00 tot 20.00. Zondags gesloten.
Toegang gratis.

4. De duinen van Maspalomas

In het uiterste zuidpunt van Gran Canaria, ten zuiden van de toeristendorpen Maspalomas en Playa de Ingles vind je een uniek duinlandschap: Dunas de Maspalomas. Deze schitterende duinen bevinden zich over een afstand van ongeveer 8 km langs het brede en lange zandstrand.De metershoge, golvende duinen van fijn, geel zand zijn heel indrukwekkend om te zien. Je hebt het gevoel alsof je je midden in de woestijn waant, alleen heb je het strand erbij. Ideale hotspot: na een mooie, wandeling door de duinen kun je lekker afkoelen door een duik in de zee.

Waar en wanneer

De duinen van Maspalomas vind je in het uiterste zuidpunt van Gran Canaria, ten zuiden van Maspalomas en Playa del Inglés.

5. De Cueva Pintada, Galdar

De in 1873 ontdekte Cueva Pintada (= beschilderde grot) van Galdar, is de enige bewaarde grot op de Canarische Eilanden met muurschilderingen van de Guanches – de oorspronkelijke bewoners van Gran Canaria. De muurschilderingen bestaan uit geometrische symbolen zoals driekhoeken en concentrische circels. Het zijn beroemd geworden symbolen die je overal tegenkomt in de Canarische kunst en cultuur zoals in de schilderkunst van de Canarios. Men schat dat de 1e schilderingen zo’n 2000 jaar geleden zijn aangebracht.

20 jaar lang is de Cueva Pintada gesloten geweest wegens renovatie en sinds vorig jaar is het weer heropend. De Cueva Pintada is nu opgenomen in een groot archeologisch park en museum. In dit park zijn ook resten van een Guanchendorp opgenomen, waarvan een deel gereconstrueerd is, zodat je ook de woningen van de oorspronkelijke bewoners in zijn geheel kunt zien.

Waar en wanneer:

Cueva Pintada museum en archeologisch park ligt aan de calle Audiencia 2, Gáldar
Een bezoek aan dit museum is alleen mogelijk in groepsverband en onder leiding van een gids. Telkens 30 personen per groep. Rondleiding duurt anderhalf uur. Je moet vantevoren reserveren.
Tel: 928 895 746Geopend: dinsdag tot en zaterdag van 9.30 tot 20.00 (laatste rondleiding om 18.30). Zondag van 11.00 tot 20.00 (laatste rondleiding om 18.30).
Entree: 6 euro per persoon
www.cueva pintada.com

6. Cenobio de Valeron

Behalve de Cueva Pintada is het grottencomplex Cenobio de Valeron, ten oosten van Guia, het meest indrukwekkende voorbeeld van de bouwwijze van de oerbewoners van Gran Canaria en behoort het samen met de Cueva Pintada tot de grootste opgraving van de Canarische Eilanden. De Cenobio de Valeron is pas gerenoveerd. Dit grottencomplex bestaat uit meer dan 200 rotswoningen die in verschillende rijen boven elkaar liggen en uit vulkanisch gesteente zijn gehouwen.

Volgens een manuscript uit de 16e eeuw was dit grottencomplex een soort klooster (cenobio), waar een religieuze gemeenschap van gewijde maagden leefden (de harimaguadas), die ook het graan bewaakten in de tijd van de Guanches. Maar een meer recente wetenschappelijke verklaring geeft aan dat de Cenobio de Valeron een voorraadschuur voor granen was, zoals die ook op andere plaatsen in Gran Canaria zijn aangetroffen. Op de bergtop van de grotten bevindt zich een oude verzamelplaats (tagoror) van de Guanchen leiders.

Waar en wanneer:

Met de auto: voorbij Guia recht van de hoofdweg Carretera del Norte (C810) Cenobio de Valeron.
Geopend: okt. – mrt.: di t/m zo van 10.00 tot 17.00
Apr. – sept.: di t/m zo van 10.00 tot 18.00
Maandag gesloten
Entree: 2,50 euro

7. Puerto de las Nieves (vissersdorp)

Puerto de las Nieves (haven van de sneeuw) ligt dichtbij Agaete en is een prachtig, oud vissersdorp met pittoreske, witte huizen. Deze havenplaats staat bekend om zijn vele visrestaurants waar je lekker en goedkoop kunt eten met een fantastisch uitzicht op zee. Het zwarte kiezelstrand van Puerto de las Nieves is erg geliefd onder de Canarios. Het is niet echt groot, maar het is er vrij rustig omdat hier weinig toeristen komen.

Waar en wanneer:

Puerto de las Nieves ligt ongeveer 2 km van Agaete af.

8. Puerto de Mogan

Is een ander idyllisch, schitterend vissersdorp in het Zuiden van Gran Canaria, tussen Mogan en Puerto Rico in. Het is er zo pittoresk dat het de bijnaam Klein-Venetië heeft gekregen. Het dorp bestaat uit schilderachtige, lage witte huisjes, mooi beschilderd met rode, blauwe en okerkleurige tinten. Er zijn, alleen voor voetgangers bestemde steegjes en straten met bruggen, bogen en Anton Pieck-achtige straatlantaarns. Prachtige balkons van Canarisch houtsnijwerk, tussen de huizen door zijn er exotische voortuinen aangelegd en overal groeit de bougainville weelderig.

Er zijn vele visrestaurantjes aan het water bij de haven en gezellige terrasjes. Kortom een ideaal uitstapje. Bovendien is er ook elke vrijdagochtend van 9 tot 1 een levendige markt waar je van alles kunt krijgen: souvenirs, Canarische streekproducten etc. Het leuke is dat er vanaf Puerto Rico dagelijks veerboten met een glasbodem naar Puerto de Mogan vertrekken.

Waar en wanneer:

Lineas Blue Bird
1e tocht naar de markt van Puerto de Mogan om 9.45 en 11.10
Een retourtje Puerto Rico – Puerto de Mogan kost 10 euro.
Tel: 616303366 (nederlandse info)
Vanuit de bushalte (Puerto Rico) links de weg oversteken, het tunneltje nemen, aan het einde van het aangrenzende park linksaf en na 7 min. lopen zie je “’Blue Bird”.

9. Caldera de Bandama

De Caldera de Bandama is een indrukwekkende uitgedofde krater. Deze krater is ongeveer 200 meter diep en heeft een doorsnede van ruim 1 km! De vulkaanuitbarsting - waarvan de krater een een gevolg is, heeft pas zo’n 1000 jaar geleden plaats gevonden. Vanaf de 569 meter hoge Pico de Bandama heb je prachtig uitzicht op deze krater. Aan de binnenkant van de krater zijn ook nog rotswoningen van de Guamchen te zien. Op de bodem van de krater staat een eenzame boerderij waar een kluizenaar woont. Het is overigens zeer de moeite waard om de tocht naar beneden te maken, maar neem dan wel een goede wandelstok mee en trek goede wandelschoenen aan, want de tocht naar beneden is bezaaid met kleine lavasteentjes.

10. Vega san Mateo

Vega de San Mateo is bekend om zijn zondagsmarkt en is een zeer populair uitje onder de Canarios, maar ook de vele toeristen hebben hun weg gevonden naar de markt van Vega San Mateo. De zondagsmarkt begint ongeveer om 9.00 en eindigt rond 13.30.

De markt wordt in twee overdekte markthallen gehouden. In de ene hal kun je groente, fruit en typisch Canarische streekproducten kopen zals handgemaakt gebak, honing en koekjes uit Moya. In de andere hal kun je kleding, sieraden, tassen en dergelijke kopen. Voor de markt wordt er muziek gemaakt en er is een gezellig restaurant met terras waar je lekker kunt eten.

Vergeet vooral niet naar de ‘’verbena’’ op het dorpsplein te gaan. De verbena is een soort Canarisch dorpsfeest, waar muziek wordt gemaakt en gedanst. Een bandje speelt meeslepende tango’s en salsa en alle dorpsbewoners stromen uit om een dansje te wagen op het plein. Het is een erg leuke spot om de typische Canarische sfeer te proeven. Bovendien is er een bar buiten waar je rum kunt drinken en gegrilde pinchos – gegrild geitenvlees met paprika en ui aan een spies - kunt eten. De verbena begint ongeveer om 1 uur ‘s middags en eindigt rond een uur of drie.

Waar en wanneer:

Vega San Mateo is de eerstvolgende plaats na Santa Brigida. De markt is er altijd op zondag van 9.00 tot 13.30

Meer hotspots?

Kijk dan ook naar deze artikelen: attractieparken op Gran Canaria en De hotspots van Las Palmas de Gran Canaria hierin vind je respectievelijk een overzicht van de leukste attractieparken opl Gran Canaria en de beste hotspots van Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria.
© 2007 - 2024 Miki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canarische eilanden: Gran CanariaCanarische eilanden: Gran CanariaGran Canaria is een eiland van de Canarische eilanden. Gran Canaria is het tweede, meest bezochte eiland van de Canarisc…
Hotspots: extreme warme plekken in de aardkorstHotspots: extreme warme plekken in de aardkorstEen hotspot is een extreem warme plek in het magma, die een gedeeltelijk wegsmelten van de aardkorst veroorzaakt. Hierdo…
Canarische Eilanden: Vakantie en reizen op de Islas CanariasOp de Canarische Eilanden is het altijd lente. Het klimaat is er ideaal, zacht en toch warm. Bovendien is er voor elk wa…
Waarom Gran Canaria?Ieder jaar is het weer lastig om te bedenken waar je naartoe moet op vakantie. U wilt een lekkere zon vakantie in een le…

Pangkor, een fantastisch gelegen eiland in MaleisiëPangkor is een eiland, gelegen in Maleisië. Het is er super romantisch en heeft geweldige stranden. Pangkor staat hoog o…
Griekenland, vakantie op Limnos of LemnosEen eiland met een oudere beschaving dan men aanvankelijk vermoedde. Natuurlijk ook een eiland met een mythologische leg…
Bronnen en referenties
Miki (26 artikelen)
Laatste update: 15-08-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.