Voorbeeldreis West-Kaap, Zuid-Afrika (Kaapstad en omgeving)

Zuid-Afrika is een prachtig land om te bezoeken. Echter er is te veel te zien om in één vakantie het hele land te bezoeken. Hieronder vind je een voorbeeldreis voor de provincie West-Kaap, waar Kaapstad de belangrijkste bezienswaardigheid is. Hoewel de meeste wilde dieren juist in het oosten van Zuid-Afrika te vinden is, kun je ook in de West-Kaap genoeg dieren zien, met daarnaast een heleboel andere natuur. Kaapstad is het hoogtepunt, maar ook de directe omgeving van deze miljoenenstad is de moeite voor een bezoek waard. Hier volgt een voorbeeldreis ter inspiratie.

Algemene info

Klimaat

Oomdat Zuid-Afrika onder de evenaar ligt, zijn de seizoen omgekeerd. Echter ook in onze zomer en de Zuid-Afrikaanse winter is het weer best aangenaam. Echter de beste reistijd is de Zuid-Afrikaanse lente, dus onze herfst. In de Zuid-Afrikaanse zomer kan het erg warm zijn. Ook de Zuid-Afrikaanse herfst is prima, maar dan vooral wegens de mooie verkleurde bomen.

Taal

In Zuid-Afrika zijn er negen officiële talen. Echter met Engels kun je overal terecht. Voor ons Nederlanders is het veel gesproken Afrikaans prima te volgen. Als je zelf langzaam praat kan de lokale bevolking je vaak goed begrijpen. Afrikaans wordt voornamelijk door het blanke deel van de mensen gesproken. In de West-Kaap wonen de meeste blanke mensen, dus met Nederlands/Afrikaans kun je een heel eind komen. Bovendien zijn de meeste mensen vriendelijk en behulpzaam.

Vervoer

De wegen zijn prima in de West-Kaap. Het is dus heel goed mogelijk om zelf te rijden. Maar let op: ze rijden wel LINKS van de weg. Eén van de overblijfselen van de Engelse overheersing. Een andere mogelijkheid is natuurlijk een groepsrondreis met een bus. Wie wat meer te besteden heeft en meer vrijheid en luxe wil hebben kan kiezen voor auto met privé-chauffeur/gids wat redelijk betaalbaar is.

Geld

In Zuid-Afrika betaalt men met Rand. De prijzen liggen over het algemeen lager dan in Nederland. Denk aan 20-50% lager.

Eten/drinken

Eten in Zuid-Afrika heeft best veel weg van Europees eten, maar wel met Afrikaanse invloeden. Ook zijn er typische Zuid-Afrikaanse gerechten te krijgen. Maar de meeste restaurants en hotels in toeristische gebieden hebben ook Europese gerechten op het menu staan. Drinken uit de kraan is niet aangeraden. Ontbijten in hotels of B&B zijn over het algemeen Engels getint. Voor ons Nederlanders/Belgen wat zwaar op de maag. Maar je kunt ook altijd een lekker eitje, kopje koffie en broodje krijgen.

Veiligheid

De West-Kaap is de meest veilige provincie van Zuid-Afrika. Maar dat is iets anders dan veilig. Het is niet aangeraden om 's avonds laat de straat op te gaan (en zeker niet alleen). Overdag kun je bijna overal naar toe gaan, zolang je de achterbuurten en sloppenwijken (die er uiteraard ook zijn) mijdt. Overal het algemeen zijn de plaatsen die voor toeristen belangrijk zijn veilig (centrum, bezienswaardigheden, strand, …).

Vliegen

Kaapstad heeft een grote internationale luchthaven. Vanuit Amsterdam vertrekt er vrijwel dagelijks een KLM-vlucht. De heenvlucht is 11,5 uur, de terugvlucht vaak iets langer. Verder zijn er tal van andere mogelijkheden om met een overstap naar Kaapstad te vliegen. Met een beetje zoeken kan je een mooi bedrag besparen, maar de reistijd is dan al snel 50%-100% langer inclusief overstap(pen).

Overnachten

In de, voor toeristen aantrekkelijke, West-Kaap kun je overal overnachten. In elke redelijk plaats of dorp zijn er talloze hotels, maar ook bed and breakfast is volop te vinden. Het is erg afhankelijk van je wensen, maar voor een redelijke prijs heb je al 3-4 sterren. Dan heb je een nette kamer inclusief eigen douche/toilet en 's morgens een Engels/Europees ontbijt.

Dag 1: Vlucht naar Kaapstad, overnachting Stellenbosch

Omdat het sterk afhankelijk is welke vlucht je neemt is het moeilijk inschatten wat je de eerste dag nog kunt doen. Hoewel Zuid-Afrika tijdens onze zomertijd geen tijdsverschil met Nederland heeft, heb je geen last van een jetlag. Desondanks is een vlucht van minimaal 11 uur vermoeiend. Zodat wordt aangeraden is het nabijgelegen Stellenbosch te overnachten. Op het einde van de reis komen we in Kaapstad terug.

Dag 2: Stellenbosch-Swellendam

Verken in de ochtend het gezellige plaatsje Stellenbosch, waar de Nederlandse architectuur waarschijnlijk opvalt. Vertrek vervolgens richting Paarl en bezoek gratis het monument voor de Afrikaanse Taal. Niet zozeer voor het monument, maar wel voor het mooie uitzicht. Bij zonnig weer "glimt" Paarl Mountain. Daar komt de naam van Paarl vandaan; de berg lijkt in de zon namelijk net een Parel. Ook in de buurt ligt Victor Verster Prison, de gevangenis waar Nelson Mandela zijn laatste jaren in gevangenschap heeft doorgebracht. Ga vervolgens naar de beroemde route 62 (ook wel de wijnroute genoemd) richting Swellendam. Voor de wijnliefhebbers zijn er ontelbare wijnboerderijen op deze weg. Pik er willekeurig eentje uit voor een proefsessie. Om tot slot uit te komen in Swellendam. Een andere aanrader is het bezoeken van een wildpark om wilde dieren te spotten. Zo kun je in Worcester "The Big 5" zien als je geluk hebt natuurlijk.

Dag 3: Swellendam-Oudtshoorn

Vervolg de mooie route 62 vanuit Swelledam richting Oudtshoorn. Je rijdt vanzelf het gebied Karoo in. Oudtshoorn is bekend om zijn struisvogels. Voor de dierenliefhebbers kun je een struisvogelboerderij bezoeken. Vergeet zeker niet de nabij gelegen Cango Caves te bezoeken. Een prachtige grot met vele gangen. Voor de gewone toerist is er een kleine rondleiding. Voor de avonturiers kun je de grote rondleiding doen, maar dan is het soms kruipen en klimmen om de route te volbrengen. 's Avonds zul je op de menukaart regelmatig struisvogelbiefstuk of -schnitzel tegenkomen. Het is zeker het proberen waard, omdat het vlees erg gezond schijnt te zijn. Het smaakt best goed, alleen wel wat droger dan wij gewend zijn.

Dag 4: Oudtshoorn-Knysna

Vanuit Oudtshoorn is de eerst volgende bestemming het Tsitsikama Forest and Coastal National Park via de Garden route (tuinroute). Een bezoek hieraan is een absolute must. Wie nog tijd over heeft kan Plettenberg Bay bezoeken, waar een luxueus hotel direct aan het strand staat en in feite een eiland op zichzelf is. Voor de echte avonturier heeft de West-Kaap de hoogste bungee jump ter wereld (216 meter) bij "Face Adrenalin". De eindbestemming vandaag is Knysna voor twee overnachtingen.

Dag 5: Knysna

Knysna is te mooi om geen volledige dag door te brengen. In het centrum vind je "The Waterfront" met winkels en restaurants. Een "must-do" is een boottocht door de baai van Knysna. Je kunt een boottocht combineren met een "Featherbed" excursie. Tijdens deze excursie maak je een mooie voettocht door de natuur en zie je tal van prachtige vergezichten in de baai en over de oceaan.

Dag 6: Knysna-Hermanus

Deze dag is een echte lange reisdag. Je kunt ook opteren om deze dag in tweeën te splitsen en onderweg te overnachten. Onderweg kun je Mosselbaai aandoen, waar een museum is gewijd aan de Portugese ontdekkingsreiziger Dias. Of naar de Aloe fabriek. Van deze cactus worden ontelbare verzorgingsproducten gemaakt, van crème tot shampoo. In Capa Algulhas kun je op het zuidelijkste punt van Afrika staan. Symbolisch ontmoeten de Atlantische en Indische Oceaan hier elkaar. Aankomst in de late middag of vroege avond in het walvishoofdstad van de wereld Hermanus.

Dag 7: Hermanus

In Hermanus is het onmogelijk om aan de walvissen te ontkomen. Een walvistocht is gebruikelijk om te doen. Ook het gezellige centrum is een bezoek waard. Als je de berg die in het dorp ligt oploopt heb je mooie uitzichten.

Dag 8: Hermanus-Kaapstad

Vanuit Hermanus gaan we richting Betty's Bay, waar we Zuid-Afrikaanse pinguïns kunnen zien van dichtbij. Veel mensen gaan naar Boulders Beach voor de pinguïns, maar Betty's Bay is rustiger en zeker net zo mooi. Vervolgens is "Kaap de Goede Hoop" de volgende stop. Op de prachtige kaap kun je op het meest zuidwestelijke punt van Zuid-Afrika staan. De kans is zeer groot dat je hier in het wild struisvogels en apen (bavianen) tegenkomt. Na het verlaten van de "Kaap de Goede Hoop" rijden we via het mooie uitzichtpunt "Chapmans Peak" naar de eindbestemming Kaapstad.

Hierna is het afhankelijk van ieders portemonnee, beschikbare tijd en interesse hoeveel dagen je in Kaapstad wil blijven. In deze stad is zoveel te doen en te zien dat drie dagen echt het minimum is. Een week is zeker niet te lang.

Bezienswaardigheden Kaapstad

  • Robbeneiland
  • Tafelberg
  • Strand, wegens de koude golfstroom is zwemmen niet echt aangenaam
  • "Casteel de Goede Hoop"
  • Two Oceans Aquarium"
  • Victoria & Alfred Waterfront, winkelcentrum
  • "Kirstenbosch", botanische tuin
  • Cape Town Stadium
© 2015 - 2024 Tedje8, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te zien en wat te doen in Kaapstad?De naam Kaapstad heeft voor veel toeristen een magische klank. Weinig wereldsteden zijn zo prachtig gelegen en hebben zo…
Zuid-Afrika: Kaapstad en de tuinrouteZuid-Afrika: Kaapstad en de tuinrouteIn de omgeving van Kaapstad ligt een gebied waar de zomers matig warm zijn en de winters fris. Sommige mensen kiezen voo…
Kaapstad, van VOC-haven tot populaire vakantiebestemmingKaapstad, van VOC-haven tot populaire vakantiebestemmingKaapstad is wel dé stad in Zuid-Afrika die bol staat van de toeristische attracties. Of je het nu zoekt op het gebied va…

Voorbeeldreis: AlaskaVoorbeeldreis: AlaskaAlaska is niet meteen het eerste land waar je aan denkt om op vakantie te gaan. Maar deze ruige staat, ingeklemd tussen…
Argentinië, Zuid-AmerikaArgentinië, een groot ver land gelegen in Zuid-Amerika. Een land met een prachtige natuur, mooie bezienswaardigheden, en…
Tedje8 (51 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.