Kaapstad, van VOC-haven tot populaire vakantiebestemming

Kaapstad, van VOC-haven tot populaire vakantiebestemming Kaapstad is wel dé stad in Zuid-Afrika die bol staat van de toeristische attracties. Of je het nu zoekt op het gebied van cultuur of natuur, watersport of zonnebaden, historie of vermaak, in Kaapstad is voor ieder wat wils te vinden. In en rond Kaapstad zijn er een aantal interessante bezienswaardigheden, die de moeite van een bezoek meer dan waard zijn.

Meer over Kaapstad

Kaapstad ligt in het uiterste zuidwesten van Zuid-Afrika en is qua inwoneraantal na Johannesburg de tweede grote stad van dit enorme land. Kaapstad bestaat al heel lang en wordt ook al eeuwenlang door Nederlanders bezocht. In 1652 werd hier al de eerste Europese kolonie gesticht door Hollanders. Toen vroeger schepen rondom Kaap de Goede Hoop moesten varen tijdens hun reis naar het oosten, deed de Cape Town regio dienst als haven waar schepen aanlegden om proviand in te slaan, eventueel over te laden en ter ontspanning van de bemanning. Kaapstad wordt nog steeds bezocht vanwege zakelijke redenen, maar is ook een populaire stad, net als de regio eromheen, om een aantal dagen of langer te bezoeken.

Het weer in Kaapstad

Aangezien Kaapstad op het zuidelijk halfrond is gelegen, is het er winter wanneer het in Nederland zomer is en andersom. Vanwege de ligging bij de Atlantische en Indische oceaan, zijn de zomers niet enorm heet en de winters vrij mild. In de winter is het er qua temperatuur dan ook warmer dan in Nederland, maar er valt vaak ook redelijk veel regen in dit seizoen. In feite kun je Kaapstad dus het hele jaar door goed bezoeken, al zijn de Kaapse lente en zomer misschien wel het meest aangenaam voor een stedentrip. Zuid Afrika als geheel kent echter meerdere klimaatzones en veel bezoekers van Kaapstad maken een rondreis door heel Zuid Afrika. Wanneer ook de wildparken onderdeel van de reis uitmaken, dan kan men het beste de meest geschikte reisperiode qua klimaat hierop baseren.

De Tafelberg beklimmen

De Tafelberg is bijna 1100 meter hoog en samen met het natuurgebied eromheen, is hij één van de meest populaire attracties van Kaapstad. Je kunt de Tafelberg beklimmen, maar je kunt ook met een kabelbaan naar de top c.q. het plateau, om daar te genieten van een spectaculair uitzicht over de omgeving, mits het helder weer is natuurlijk! Ook kun je een van de ruim 300 wandelroutes lopen. Neem wel een jasje mee naar boven, want het is er beduidend kouder dan in de stad en het kan er ook flink waaien.

Historie, cultuur en natuur zoeken op Robbeneiland

Robbeneiland ligt ruim 10 kilometer voor de kust van Kaapstad en er worden vele excursies en uitstapjes naar dit eiland aangeboden. In de gouden eeuw was Robbeneiland al een gevangenis van de Hollanders, maar de grootste bekendheid als gevangenis is ontstaan toen men er strijders tegen de apartheid zoals Nelson Mandela, ging vastgehouden. In het jaar 1991 toen Nelson Mandela vrij werd gelaten, sloot de gevangenis als zodanig definitief de poorten. Bijzonder detail van een bezoek aan Robbeneiland is dat de tours veelal geleid worden door ex-gevangenen. Naast de bekendheid van Robbeneiland vanwege de aanwezigheid van de gevangenis Pollsmoor Prison, is het gebied ook bekend vanwege zijn bijzondere natuur. Er wonen vele zeehonden, vandaar de naam van het eiland, en zeldzame vogels. In 1999 is Robbeneiland overigens op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst.

De omgeving van Kaapstad

Trek er ook eens een dagje op uit in de omgeving van Kaapstad. Bezoek de wijngaarden, ga lekker op een van de heerlijke witte stranden met palmbomen liggen of bezoek een authentiek vissersdorpje. Je kunt een sightseeing toer in de omgeving boeken via een toeristenkantoortje, maar je kunt ook een auto huren en zelf een dag op eigen houtje de omgeving verkennen.

Uitgaan en ontspanning in Kaapstad

Kaapstad is een moderne stad met vele mogelijkheden op het gebied van uitgaan en ontspanning in de avonduren. De volgende gebieden zijn populair.

Victoria & Albert Waterfront

Dit gebied wordt ook wel kortweg Waterfront genoemd en is het voormalige havengebied dat als een van de grootste toeristische attracties van het land beschouwd kan worden. De sfeer is er altijd levendig en je vindt er legio cafés, bars, restaurantjes, straatartiesten, live muziek en winkels.

City Bowl

City Bowl in het centrum van Kaapstad is een gebied waar het goed uitgaan is, en dan vooral bij Long Street.

Camps Bay

Dit is een wijk die gelegen is aan het strand van de Atlantische Oceaan met een boulevard waar altijd wat te doen is.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te zien en wat te doen in Kaapstad?De naam Kaapstad heeft voor veel toeristen een magische klank. Weinig wereldsteden zijn zo prachtig gelegen en hebben zo…
Robbeneiland  het eiland waar Mandela gevangen zatRobbeneiland het eiland waar Mandela gevangen zatRobbeneiland is het eiland voor de kust van Kaapstad. Het heeft zijn bekendheid te danken als gevangeniseiland waar onde…
Zuid-Afrika: Kaapstad en de tuinrouteZuid-Afrika: Kaapstad en de tuinrouteIn de omgeving van Kaapstad ligt een gebied waar de zomers matig warm zijn en de winters fris. Sommige mensen kiezen voo…

Durban, bruisende smeltkroes met veel zon, zee en strandDurban, bruisende smeltkroes met veel zon, zee en strandDurban is heel geliefd bij de inwoners van Zuid-Afrika zelf en ook internationale toeristen hebben de weg naar Durban al…
Minicruise naar de stad York in EngelandMinicruise naar de stad York in EngelandStel je hebt een weekend over en je wilt er even tussenuit. Dan kan je ervoor kiezen om de boot te pakken naar Engeland.…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.