Ferragudo en omstreken in de Algarve

Ferragudo en omstreken in de Algarve De zuidkust van Portugal heeft vele prachtige steden. Met name de oude havenplaatsen zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Een van die plaatsen is Ferragudo, gelegen aan de riviermond van de Rio Arade tegenover de moderne en grote stad Portimao. Voor hen die een unieke foto willen maken van een schilderachtig stadsgezicht aan het water kunnen hier hun hart ophalen. Een wandeling door de kleine straatjes met de karakteristieke Portugese huisjes is een belevenis.

Route met de auto

Men neme de grote autoweg A22 en via de afslag 6 richting Lagoa (N 124). Vervolgens gaat men naar Calvario (N 125) en door Parchal naar Ferragudo. Vlak voordat de bezoeker de oude binnenstad van Ferragudo binnenkomt, gaat hij naar rechts een strand op, waar gemakkelijk geparkeerd kan worden.

Ideale foto

Op het bovengenoemde kale autostrand is een ideaal punt om de stad Ferragudo te fotograferen. Trapsgewijs verheft de stad zich boven het water: witte huizen, rode daken, bootjes in allerlei kleuren, een kerktoren en een kasteel kan men vereeuwigen op de gevoelige plaat. Telkens verandert het licht en bij een heldere zonsondergang komt er een zachte roze gloed over de stad. Zie de bijgevoegde foto’s. Via Street View is een goede verkenning van de stad mogelijk.


Wandelen in de oude stad

Een wandeling door de stad voert door kleine straten en vele trappen. Vanaf de grote kerk op de heuvel heeft men een schitterend zicht op de baai van de Rio Arade en het kasteel aan de zuidzijde van de stad. Hier en daar zijn lege en vervallen kleine panden, die zo karakteristiek zijn voor zuid Portugal. Ze zijn onbewoonbaar en vaak dichtgetimmerd. Veelal door onenigheid in de families over de erfenis, vindt men overal langs de zuidkust vervallen huisjes.
Langs de binnenhaven zijn vissers druk bezig met hun kleine vissersboten en hun netten.

Restaurants

De kleine stad met zo’n 2000 inwoners heeft vele restaurants in allerlei soorten en maten. Bij de chique restaurants, zoals langs de haven aan de R. Infante Santo, is het raadzaam om van te voren te reserveren. In de warme periode is het heerlijk dineren op het plein Placa Rainha Dona Leonor (precies tegenover de brug M 530).

Naar de kust

Vanaf bovengenoemde brug gaat men direct naar links en volgt de M 530.
Uiteindelijk bereikt men, via de R. da Hortinha: Restaurante Rei das Praias bovenop de klif. Vanaf Albufeira tot aan Sagres, in het uiterste westen, zijn overal kleine intieme stranden met schitterde rotsformaties in de zee.
Portugezen bezoeken gewoonlijk de stranden wat later in de middag als de zon gaat dalen. Sommige stranden zijn moeilijk te bereiken. Dikwijls moet men langs trappen of een steile weg afdalen naar het strand aan de voet van de rotsen.


Uitstapjes vanuit Ferragudo

De historische stad Silves

De oude stad Silves ligt 33 km ten westen van Albufeira en ten noorden van Ferragudo. In oude tijden was het de hoofdstad van de Algarve. Over de rivier de Arade ligt een Romeinse brug. De kerk (13e eeuw) op de heuvel is van binnen verwaarloosd. Even verder kan men het rood stenen kasteel bezoeken dat hoog boven de stad verheven is. Hier voerden de kruisridders hun strijd tegen de Moren.

Foia, een groots uitzicht

Vanaf deze plaats kan men doorrijden naar Monchigue, de hoogst gelegen plaats van het land. Even verder ligt Foia (ruim 900 m. boven zeeniveau). Vanaf deze berg is er bij helder weer een weids vergezicht over een groot deel van Algarve! Zelfs in de zomer kan het hier behoorlijk fris zijn.

Langs de weg ziet men overal kurkbomen die om de negen jaar worden geschild. Daarom dragen de bomen een nummer (een jaartal). Portugal is de grootste exporteur van kurk. De zojuist bewerkte bomen hebben een donkere bast. Hier en daar ziet men grote stapels kurk bij de bedrijven waar de kurk wordt bewerkt.

De havenplaats Lagos

Lagos ligt aan de kust ten zuiden van Silves en de afstand tot Albufeira is 51 km. Een gezellige oude stad met imposante stadsmuren (de muren zijn gebouwd tussen 1400-1600). Op het plein Praca Infata Dom Henrigue staat een standbeeld van Prins Hendrik de Navigator en tegenover dit beeld staat het zogenaamde Mercado, een gebouw met een ijzeren hek aan de onderzijde, waar in Europa de slavenhandel begon (15e eeuw).

Lagos heeft een lange havenkade, waar men gezeten op een bankje van de in-en uitgaande schepen kan genieten. Even ten zuiden van de stad zijn schitterde kleine stranden en de parkeerruimte is veelal voldoende. In het toeristenseizoen kan de bezoeker meevaren met motorboten die langs de fraaie rotsformaties gaan.

De kliffen van Sagres

Ten westen van Lagos ligt Sagres aan de uiterste zuid-west punt van Portugal (88 km ten westen van Albufeira). Op dit uitkijkpunt staan de resten van een oud fort, dat inmiddels verbouwd is tot een vuurtoren. Er is een restaurant en een hotel. De kliffen zijn ruim 70 meter hoog! Het blauwe zeewater met het witte schuim beukt tegen de rotsen. Het uitzicht over de zee en de kustlijn is adembenemend!
© 2015 - 2024 Commandeur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Portugal, AlgarveDe Algarve, het westen volgens de Moren, is het meest westelijke uithoek van de destijds door de Moren veroverde gebiede…
Silves in de Algarve: een Moorse verassing bij FaroSilves in de Algarve: een Moorse verassing bij FaroSilves is een Moorse verassing in de Algarve. Indien u tijdens uw vakantie Portugal aandoet is deze stad de moeite waard…
Portugal, een prachtig land!Bem-vindo ao Portugal! Kom meer te weten over dit prachtige land en neem een kijkje in de wereld van Fado-muziek, de Alg…
De Algarve: een gebied in allegroAls je de Algarve, het zuiden van Portugal, naar een muziekstuk zou moeten vertalen, dan was het er eentje in allegro. H…

Voorbeeldreis stedentrip Peking/BeijingCitytrips worden steeds populairder. Even tussendoor een uitstapje met overnachting in Amsterdam, Brussel of Brugge is d…
Saint-Malo aan de kust in BretagneSaint-Malo aan de kust in BretagneSaint-Malo is een stad aan de kust van Bretagne die in het westen van Frankrijk ligt. De stad ligt in het departement Il…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Joelsantinho, Pixabay
 • 1. Eigen reisverslag
 • 2. Wikipedia bezocht op 08-03-2015:
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Ferragudo
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Silves_(freguesia)
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lagos_(Portugal)
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sagres_%28Portugal%29
 • 3. Google afbeeldingen bezocht op 08-03-2015:
 • http://www.tips4travel.nl/images/stories/com_form2content/p3/f241/58903_16.jpg
 • https://petefotografia.files.wordpress.com/2010/11/ferragudo-013.jpg
 • http://www.algarvehousing.net/upload/images/Silves/iStock_000004808220Small.JPG
 • http://www.vacances-location.net/vakantiehuizen/map-town/algarve/ferragudo.png (kaart)
 • http://www.algarve1.biz/NL/wp-content/uploads/Lagos-34.jpg
 • http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/00/1b/9a/39/the-lighthouse.jpg
Commandeur (18 artikelen)
Laatste update: 25-02-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.