Saint-Malo aan de kust in Bretagne

Saint-Malo aan de kust in Bretagne Saint-Malo is een stad aan de kust van Bretagne die in het westen van Frankrijk ligt. De stad ligt in het departement Ille-et-Vilaine. Met zijn rijke maritieme geschiedenis is Saint-Malo de grootste haven van de Bretonse Noordkust. Er zijn in de stad meer dan tachtig historische monumenten te bezichtigen en nog tal van bezienswaardigheden. Met ongeveer 200.000 Europese toeristen per jaar is Saint-Malo uitgegroeid tot één van de drukst bezochte plaatsen van Bretagne. Voor een stedentrip van enkele dagen of zelfs een lang weekend is Saint-Malo zeker de moeite waard.

Korte geschiedenis

De eerste nederzetting in de stad was door de Gallisch-Romeinse Alethum. De stad werd in de 6de eeuw gesticht door Mac Low die eveneens bisschop werd van Alet.
Dankzij de zeevaarders en kooplieden ontwikkelde de stad zich in de 17de en 18de eeuw tot een welvarende stad. Ontdekkingsreizen leidde onder andere ook tot de overtocht naar Newfoundland en de ontdekking van Canada door Jacque Cartier tussen 1534 en 1542. Deze ontdekking bracht Saint-Malo veel welvaart mee. Ondanks dit werd de stad tijdens een brand in 1661 verwoest. De stad lag toen ingesloten rondom de kathedraal op een gebied van 16 hectaren. In de jaren die volgden werd de stad onder leiding van Vauban en Garangeau vergroot tot 24 hectaren.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de stad een verdedigingsbasis voor de Duitsers. Na de landing van de geallieerden in Normandië op 6 juni 1944 werd de haven en de gebouwen binnen de stadsmuren voor 80% vernield. De stadswallen bleven intact tijdens de bombardementen. Na de oorlog werd het opnieuw heropgebouwd in de oorspronkelijke 18de eeuwse stijl.
In 1967 kwam er een fusie tussen de gemeenten Sant-Malo, Saint-Servain, Paramé en Rotheneuf. Nu wordt dit Grand Sant-Malo genoemd en is het een toeristische trekplaats. Ondertussen heeft Saint-Malo het kwaliteitslabel "France Station Nautique" en is het gekend om de "Route du Rhum" en de "trans-Atlantische race Quebeque-Saint-Malo".

Het weer en klimaat

Saint-Malo bevindt zich aan de kust. De zee, die ongeveer 10 kilometer lang is, bestaat uit rotsachtige stranden. De baai heeft een gematigd oceanisch klimaat. Het weer wordt sterk beïnvloed door het getij in Saint-Malo. Om de zes uur is het er dagelijks afwisselend eb en vloed. In de baai van Saint-Malo kan je het hoogste springtij zien van Europa. Het verschil tussen eb en vloed kan op bepaalde plaatsen meer dan 16 meter bedragen. Op de Rance bevindt zich eveneens de op één na grootste getijdencentrale van de wereld "de waterkrachtcentrale Rance". Doordat het klimaat vooral bepaald wordt door de zee en de wind komt miezerige regen regelmatig voor. Meestal duurt dit niet lang en is het vaak van voorbijgaande aard. De temperaturen worden verzacht door de golfstroom en het verschil in temperatuur tussen de winter en de zomer is laag. Het gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 11,3°C. De gemiddelde temperatuur ligt in de zomer rond 20°C.

Bezienswaardigheden

In Saint-Malo zijn er enorm veel bezienswaardigheden maar wat je zeker niet mag missen zijn onder andere de stadsmuren, Intra-Muros, het kasteel, het graf van Chateaubriand op het eiland Ile de Bé, de kathedraal Saint-Vincent, het Fort, het Grand Aquarium en de sculpturen van Rothéneuf. Op ongeveer 56 kilometer van Saint-Malo bevindt zich eveneens de bekende Mont Saint-Michel die zeker een bezoekje waard is als je in de omgeving bent.

Bron: Www.all-free-photos.comBron: Www.all-free-photos.com
De stadsmuren
Het oude centrum van Saint-Malo wordt omringt door stadswallen. De vestingsmuren zijn gebouwd in de Middeleeuwen en in de 18de eeuw gerenoveerd. De stadsmuur heeft een omtrek van 1,8 kilometer waardoor je een wandeling kunt maken van ongeveer een half uur. Bij de Place Vauban kan je een aquarium bezichtigen die ondergebracht werd in de stadsmuur. Op de stadsmuur zijn standbeelden te vinden van onder andere Jacque Cartier. Je hebt er eveneens een mooi uitzicht op de zee met in het water zijn eilandjes en over Saint-Malo Intra-Muros.

Saint-Malo Intra-Muros

Saint-Malo Intra-Muros is het oudste deel van Saint-Malo. Het is het onderdeel van de stad dat zich bevindt binnen de stadsmuren. Door zijn afgelegen ligging lijkt het precies op een klein afgesloten dorpje. Je vindt er historische straatjes terug en het is ook een winkelstad waar je er van alles kan terug vinden. Er bevinden zich daar ook tal van souvenirwinkels.
Binnen Intra-Muros kan je ook de kathedraal Sint-Vincent bezoeken.
Bron: Eusebius (Guillaume Piolle), Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Eusebius (Guillaume Piolle), Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Fort National
Het Fort National werd in 1689 door Vauban voor de kust gebouwd. Deze fort werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, in augustus 1944, door de Duitsers als gevangenis gebruikt. Het Fort National is te voet bereikbaar langs de kust zodra het eb is. Bij vloed ligt het Fort omgeven door water. In het Fort is er eveneens een museum te bezoeken.

Eilanden Petit Bé en Grand Bé

De eilanden zijn bereikbaar afhankelijk van het getij. Het Fort op het eiland Petit Bé werd gebouwd in de 17de eeuw en was bedoeld om Saint-Malo tegen vijandelijke aanvallen te beschermen. Op het eiland Grand Bé is het graf terug te vinden van Chateaubriand. Dit was een beroemde schrijver uit Saint-Malo.

Het Grand Aquarium

Het Grand Aquarium opende in 1996 en behoort tot één van de grootste aquaria van Frankrijk. Het is de topattractie van het departement. Met negen themaruimtes kan je meer dan 6.000 soorten zeedieren bezichtigen die zowel in koude als warme zeeën leven. Met de "Nautibus", een mini-onderzeeër, kan je 5.000 vissen bezichtigen in een aquatisch landschap.
Bron: Bernd Brägelmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Bernd Brägelmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
De sculpturen van Rothéneuf
Een paar kilometers van Saint-Malo in Rothéneuf kan je ongeveer 300 sculpturen bezichtigen. Deze rotsen zijn het werk van priester l'Abbé Fouré, een kluizenaar die doof-stom was en aan hemiplegie leed. Gedurende 25 jaar heeft hij rotsen uitgehouwen. De figuren beelden een legendarische piratenverhaal uit. De sculpturen bevinden zich op ongeveer 500 m² rotsachtige hellingen die je moet beklimmen om ze allemaal goed te zien. Daarbij heb je op de helling een prachtig zicht op de kust, de zee en de rosten boven de zee.

Musea

In Saint-Malo zijn er tal van musea te bezoeken. De Memorial 39/45 is een historische aanrader en voor wie op stap is met kinderen kan "Le monde du coquillage" heel interessant zijn.

Memorial 39/45
De Memorial is een museum die gewijd is aan de geschiedenis van de Duitse militaire bezetting van Saint-Malo tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is gelegen op de binnenplaats van het oude fort op het schiereiland Aleth in de wijk Saint-Servan.

Le monde du coquillage
Dit museum is fascinerend voor zowel kinderen als volwassenen. Op 120 m² stelt het museum een grote verscheidenheid aan schelpen voor. Niet enkel schelpen zijn te zien maar ook koralen, fossielen, schaaldieren, sponzen, zeesterren, zee-egels, oesters en parels van Bretagne. Daarnaast is er ook een winkel aangekoppeld, ideaal voor souvenirs of geschenken.

Activiteiten

Naast de vele bezienswaardigheden en musea kan je tal van activiteiten doen in Saint-Malo. Sightseeing kan je zowel met het toeristisch treintje, de Segway doen als met de vele bootexcursies die je aan de kust kunt nemen. Saint-Malo is ook gekend om zijn vele watersporten. Je kan er zeilen, surfen, windsurfen, kite-surfen, bodyboarden, aan sand sailing of speed sailing doen maar je kan er ook roeien, kayaken, scubaduiken, snorkelen en vissen. Tenslotte kan je in Saint-Malo heerlijke restaurantjes en cafés vinden waar je kan proeven van hun specialiteiten en kan je aan de kust altijd genieten van het strand en de zon in de zomer.
© 2015 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rennes: Een stedentrip naar de Franse studentenstadRennes: Een stedentrip naar de Franse studentenstadKrijg je niet genoeg van 'la douce France' en 'la vie en rose' maar heb je al vaak genoeg die Eiffeltoren en de Mona Lis…
Getij van de eeuw - natuurfenomeenGetij van de eeuw - natuurfenomeenHet natuurfenomeen van de extra hoge vloed wordt het ‘getij van de eeuw’ genoemd (niet te verwarren met springtij dat ma…
Saint Gildas de Rhuys, Bretagne, FrankrijkSaint Gildas is een klein dorpje van nog geen 2000 inwoners in het arrondissement Vannes. Het dorpje heeft een rijke his…
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…

Ferragudo en omstreken in de AlgarveFerragudo en omstreken in de AlgarveDe zuidkust van Portugal heeft vele prachtige steden. Met name de oude havenplaatsen zijn zeer de moeite waard om te bez…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Fingers, Pixabay
 • Toeristische brochures Saint-Malo
 • Fr.wikipedia.org.wiki/Saint-Malo
 • Nl.wikipedia.org/wiki/Saint-Malo
 • Nl.saint-malo-toerisme.com/nl-saint-malo/nl-principial/nl-decouvrir/nl-visites/nl-musees-et-sites
 • www.bretagne-vakantie.com/tips-in-bretagne/alle-activiteiten/grand-aquarium-de-saint-malo
 • www.bretagne35.com/visites-et-activites/visites/PGVBRE035V503JC6/detail/saint-malo/le-monde-du-coquillage
 • www.tripadvisor.nl/Attractions-g/87104-Activities-Saint_Malo_Ille_et_vilaine_Brittany.html
 • Afbeelding bron 1: www.all-free-photos.com (http://www.all-free-photos.com/show/showphoto.php?idph=PI17183&lang=en)
 • Afbeelding bron 2: Eusebius (Guillaume Piolle), Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Bernd Brägelmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 30-11-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.