Rennes: Een stedentrip naar de Franse studentenstad

Rennes: Een stedentrip naar de Franse studentenstad Krijg je niet genoeg van 'la douce France' en 'la vie en rose' maar heb je al vaak genoeg die Eiffeltoren en de Mona Lisa gezien? Denk dan eens aan andere Franse steden, zoals Rennes. De hoofdstad van de regio Bretagne is een bruisende, historische, middelgrote stad. Centraal gelegen in de regio zijn de mogelijkheden voor dagexcursies eindeloos.

Rennes in het algemeen

Rennes is de hoofdstad van de regio Bretagne. Deze streek is ook wel bekend als 'de neus van Frankrijk'. De stad is niet bepaald een wereldmetropool met haar (in 2017) 690.000 inwoners, maar er is genoeg te doen. Met twee universiteiten en een aantal technische hogescholen is Rennes een echte studentenstad, met circa 63.000 studenten.

Activiteiten in de stad

In het historische stadscentrum zijn genoeg kleine caféetjes en restaurantjes om een typische Bretonse 'galette' te eten (een hartige crêpe, oftewel een pannenkoek belegd met bijvoorbeeld ham en een spiegelei). De gebouwen waar deze restaurantjes zich in hebben gevestigd zijn prachtige Middeleeuwse vakwerkhuizen waardoor je het gevoel hebt terug in de tijd te reizen. Vooral Place Sainte-Anne is een aanrader.

Als je galette op is wandel je naar het Parc du Thabor. Dit stadspark van meer dan 10 hectare is een oase van rust. Het park is een aaneenschakeling van verschillende stijlen. Zo is er een botanische, Franse en Engelse tuin. Verder is er een charmant koffiehuisje waar je een lekkere café au lait kan drinken. Ook is het park zeer geschikt voor een picknick. Het park heeft een aantal grote, glooiende grasvelden die betreden mogen worden. Stel je voor: met je groep vrienden liggend in de zon knabbelend aan een stokbrood belegd met brie en nippend aan je wijntje met uitzicht op de prachtige natuur.

Uitgaan in Rennes

Omdat Rennes een studentenstad is, begint het weekend vaak al op donderdagavond. De meeste mensen trekken naar één van de clubs of naar de 'Rue de la Soif' (vertaling: de Straat van Dorst) die uitkomt op het Place Sainte-Anne. Verder zijn er genoeg kleinere bars waar je een drankje kan doen. Over drank gesproken, bestel een 'embuscade' als je uit bent: dit is een zoete mixdrank, erg populair bij de jongeren van Rennes. Maar pas op: het alcoholgehalte is nogal hoog!

In Rennes is altijd wel iets te doen: musea, exposities, festivals, vlooienmarkten, shoppen, naar de film, etc. Wil je naar een concert? Rennes heeft een aantal concertzalen: Le Liberté, l'Etage en de MusikHall.

Openbaar vervoer

Rennes heeft een goed verzorgd openbaar vervoernetwerk. Zo is er een treinstation, een metro, en de bussen brengen je naar vrijwel elke uithoek van de stad. Ook zijn er openbare fietsen beschikbaar (vergelijkbaar met de fietsverhuur in Parijs, of de OV-fietsen in Nederland).

Rennes heeft een luchthaven: Rennes Bretagne (Saint-Jacques). Vanuit Schiphol vertrekken er rechtstreekse vluchten naar dit vliegveld.

In de omgeving van Rennes

Saint-Malo

Als je de stad even hebt gezien, zijn er genoeg plekken in de buurt om te bezoeken. Binnen een uur rijd je met de auto naar de oude havenstad Saint-Malo waar je over de originele stadsmuur om de stad kan wandelen en lekker op het strand kan liggen. Er is ook een rechtstreekse treinverbinding tussen Rennes en Saint-Malo.

Mont Saint-Michel

Een andere dagexcursie kan naar Mont Saint-Michel gaan. Met de auto een uur en 10 minuten vanuit Rennes. Dit eiland is een van de grootste toeristische trekpleisters van Frankrijk. De plek is met het openbaar vervoer moeilijk te bereiken, maar als je geen auto ter beschikking hebt is een taxi of 'blablacar' al snel geregeld.

Dinan

Het middeleeuwse landelijke stadje Dinan is ook een aanrader. Deze middeleeuwse stad ademt historie en het lijkt of de tijd er heeft stilgestaan. Met kleine geplaveide straatjes en vakwerkhuizen waan je je terug in de middeleeuwen. Ook is de omgeving van Dinan geschikt voor wandelingen.
© 2017 - 2024 Nicoles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Getij van de eeuw - natuurfenomeenGetij van de eeuw - natuurfenomeenHet natuurfenomeen van de extra hoge vloed wordt het ‘getij van de eeuw’ genoemd (niet te verwarren met springtij dat ma…
Saint-Malo aan de kust in BretagneSaint-Malo aan de kust in BretagneSaint-Malo is een stad aan de kust van Bretagne die in het westen van Frankrijk ligt. De stad ligt in het departement Il…
Normandië, FrankrijkNormandië, FrankrijkNormandië, het gebied dat zijn naam dankt aan de invallen van de Noormannen in de 10e eeuw. Het is bekend om de camember…
Saint Gildas de Rhuys, Bretagne, FrankrijkSaint Gildas is een klein dorpje van nog geen 2000 inwoners in het arrondissement Vannes. Het dorpje heeft een rijke his…

Los Angeles (LA): tien bezienswaardigheden en mooie plekjesLos Angeles (LA): tien bezienswaardigheden en mooie plekjesLos Angeles (LA) aan de Amerikaanse westkust heeft tal van bezienswaardigheden en is een van de boeiendste grootsteden t…
Sarajevo: een stad met een interessante geschiedenisSarajevo: een stad met een interessante geschiedenisSarajevo is de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina en beschikt over een interessante geschiedenis. De stad is in de jare…
Bronnen en referenties
Nicoles (1 artikelen)
Gepubliceerd: 12-01-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.