Los Angeles (LA): tien bezienswaardigheden en mooie plekjes

Los Angeles (LA): tien bezienswaardigheden en mooie plekjes Los Angeles (LA) aan de Amerikaanse westkust heeft tal van bezienswaardigheden en is een van de boeiendste grootsteden ter wereld. De naam alleen al doet denken aan glitter en glamour, aan filmsterren en aan de uitgestrekte zandstranden van Santa Monica en Venice Beach. Hier ligt ook Hollywood, het centrum van de internationale filmindustrie. Nergens anders loop je zoveel kans om celebrities te spotten als in LA. Ze wonen er in riante villa's in Beverly Hills of Bel-Air en gaan shoppen in exclusieve boetieks op Rodeo Drive. De aantrekkingskracht van deze stad is haar diversiteit: bijna alles vind je er binnen handbereik. Van onvergetelijke stranden tot beroemde attractieparken als Universal Studios, unieke musea en mooie plekjes: het is er allemaal.

Los Angeles: welke mooie plekjes en bezienswaardigheden moet je zien?

Geen mooie stad?

Over LA bestaan heel wat misverstanden. Het zou een saaie grootstad zijn, met weinig bezienswaardigheden of mooie plekjes. Bovendien vinden de meeste toeristen San Francisco, die andere metropool aan de Amerikaanse westkust, veel mooier. San Francisco is misschien wat pittoresker en compacter, maar ook LA heeft veel te bieden. De stad heeft haar eigen charme en is dus zeker de moeite waard. Je kunt in Los Angeles makkelijk drie of vier dagen doorbrengen zonder je te vervelen. Wil je ook een aantal musea bezoeken, dan zijn zelfs vier dagen niet genoeg.

De keerzijde van Los Angeles

Helaas heeft LA ook een keerzijde. Niet alles is er pracht en praal. De stad heeft een hels verkeer met files bij de vleet. Bovendien zijn sommige wijken van de stad 's avonds grimmig en ongezellig, met daklozen op haast elke straathoek van zodra de duisternis valt. Laat je hierdoor niet afschrikken: LA is heus niet gevaarlijker dan pakweg Amsterdam of Brussel.

Hollywood in Los Angeles / Bron: PatrickBlaise, PixabayHollywood in Los Angeles / Bron: PatrickBlaise, Pixabay

Hollywood

Vaak denkt men bij Los Angeles meteen aan Hollywood, het mekka van de filmindustrie. In werkelijkheid is Hollywood al lang niet meer het echte centrum van de filmwereld. Toch leeft de wijk sinds de jaren 2000 opnieuw op en valt er heel wat te beleven.

De bezienswaardigheden van Hollywood ontdekken is een echte aanrader. Want geef toe, Los Angeles bezoeken zonder over de beroemde sterren van de ‘Walk of Fame’ te wandelen kun je toch niet maken? Langs Hollywood Boulevard zijn ook heel wat historische theaters en bioscopen te bewonderen. Ze herinneren aan Hollywood's glorieuze verleden.

Griffith Park, de groene long van Los Angeles

Griffith Park is maar liefst vijf maal zo groot als New York's Central Park en is een van de grootste stadsparken van de VS. Het bevat 53 mijl aan wandelpaden en huist ook een dierentuin, twee musea, golfbanen, een openluchttheater en nog veel meer. De mijngigant Griffith J. Griffith schonk het park aan de stad in 1896.

Hollywood sign

Griffith Park is ook een van de beste plaatsen om het beroemde 'Hollywood sign' te zien. Vanuit het park heb je een fraai uitzicht op de omringende bergen en de letters. Ideaal voor een foto! De letters zelf zijn niet bereikbaar, maar wil je ze toch graag van wat dichterbij zien? Neem dan de laatste weg rechts voor je de parking van het Griffith Observatory bereikt. Een kort wandelpad verderop brengt je tot bij een hoge rots waar het 'Hollywood sign' recht voor je opdoemt.

Griffith Observatory

Ben je geboeid door het heelal, dan is het Griffith Observatory een echte aanrader. Het is een van de beste planetaria ter wereld. Het mooie gebouw dateert uit 1935. Toegang is gratis, maar om een van de shows bij te wonen moet je wel een ticket kopen. Ook heb je vanaf het observatorium een goed uitzicht op het 'Hollywood sign' en op de skyline van Los Angeles.

Santa Monica, de speeltuin van LA / Bron: Kjubee, PixabaySanta Monica, de speeltuin van LA / Bron: Kjubee, Pixabay

Santa Monica

Santa Monica is een van de gezelligste wijken van LA en groeide dan ook uit tot de speeltuin van Los Angeles. De badplaats aan de Stille Oceaan heeft een aangenaam centrum met veel goede restaurants.

Hét symbool van de stad is de beroemde Santa Monica Pier, een houten constructie op de oceaan. De pier werd gebouwd in 1912 en je vindt er pretparkattracties maar vooral ook mooie uitzichten over het water, het strand en Los Angeles. Na een wandeling op de pier moet je zeker ook even uitblazen op het prachtige strand van Santa Monica.

Venice Beach

Santa Monica's buur is Venice Beach, een badplaats met een volkse en losse sfeer. Ze staat vooral bekend om haar 'Ocean Front Walk', ook wel 'Venice Boardwalk' genoemd. Dit is een verhard pad tussen de Venice Pier en Rose Avenue. Het slingert zich langs de kustlijn en wordt gebruikt door wandelaars, skaters en joggers. Langs de Venice Boardwalk is altijd wel iets te beleven: acrobaten, jazz combos of gewoon een of andere rocker of muzikant die het beste van zichzelf geeft. Voorbij Venice Boulevard vind je een van de beroemdste stukjes van Venice Beach: Muscle Beach, waar bodybuilders met ontblote bovenlichamen trots hun spieren aan de voorbijgangers tonen.

Universal Studios

‘Universal Studios’ is een van de populairste bezienswaardigheden van Los Angeles. Iedereen wil het attractiepark wel bezoeken, wat vaak tot grote drukte leidt. Op sommige dagen is het hier zo druk dat de wachttijden bij attracties kunnen oplopen tot anderhalf of zelfs twee uur. Vermijd in elk geval de weekends. Op weekdagen is het meestal iets rustiger, al is dat geen garantie.

Studio Tour

Toch blijft het park de moeite waard, alleen al voor de legendarische 'Studio Tour’ waarbij je langs de sets van beroemde films en series rijdt. 'Universal Studios' is immers een mix van een pretpark met filmstudios. Je ziet onder meer Wisteria Lane, de beroemde straat uit de serie 'Desperate Housewives', maar ook het motel van Norman Bates uit 'Psycho'. Onderweg zijn er een paar leuke speciale effecten in de tour ingebouwd, zoals 'King Kong 3D'. Je belandt ook in een spectaculaire show op het thema van 'Fast and Furious'.

Attracties

Het park heeft ook een aantal bijzonder goede attracties en rides zoals 'Jurassic Park', 'Revenge of the Mummy' en 'Harry Potter and the Forbidden Journey'.

Beverly Hills en Rodeo Drive

Beverly Hills roept meteen beelden van rijkdom en glamour op. Hier vind je de enorme villa’s van de wereldsterren.
Veel zal je van hun paleizen niet te zien krijgen. Alles is langs de straatkant goed afgeschermd. Je kunt dus hooguit een glimp opvangen. Maar toch blijft het spannend om Beverly Hills te verkennen en voorbij de huizen te rijden.

Op heel wat plaatsen in LA, vooral in souvenirshops in Hollywood, kan je een map kopen waarop je ontdekt waar de sterren wonen. Een kijkje nemen waar pakweg Leonardo di Caprio, Brad Pitt of Jennifer Aniston wonen is dus eenvoudig. De kans is klein dat je zo'n beroemdheid ook echt zal spotten, maar het is gewoon leuk om één of twee uurtjes rond te toeren langs de indrukwekkende huizen van ‘the rich and famous’.

Bel-Air

Bel-Air ligt ten westen van Beverly Hills. De wijk staat bekend als nog exclusiever. Ook hier wonen heel wat sterren. Denk maar aan Kim Kardashian of Jack Nicholson.

Rodeo Drive

Waar zouden al die sterren gaan winkelen? Misschien wel op Rodeo Drive, dé shoppingstraat voor de rijken der aarde. Je vindt hier de chicste boetieks van Zuid-Californië en heel wat celebrities komen er over de vloer.

Downtown LA verkennen / Bron: Basil D Soufi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Downtown LA verkennen / Bron: Basil D Soufi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Downtown Los Angeles

Men stelt wel eens dat Los Angeles niet echt een centrum heeft. De stad is inderdaad een lappendeken van honderden wijken en districten. Toch heeft Los Angeles ook een ‘Downtown’ met een paar mooie plekjes en bezienswaardigheden. Je vindt er ook heel wat goede restaurants.

In Downtown LA wandel je tussen indrukwekkende gebouwen en wolkenkrabbers. Overdag heerst er een bedrijvige drukte met veel zakenlui, maar ‘s nachts is het er vrij verlaten. Wel onderging Downtown sinds de jaren 2000 een grote metamorfose. Tot het begin van de eenentwintigste eeuw was de wijk vooral ‘s nachts een groezelige bedoening.

Van zodra de duisternis viel namen daklozen met winkelkarretjes, drugsverslaafden en dronkaards de straten over. Maar sindsdien werd de buurt stilaan opgewaardeerd en gingen ook weer veel zakenmensen in Downtown wonen.

Union Station

Het schitterende treinstation van Los Angeles dateert uit 1939. Ook wanneer je geen trein neemt loont het de moeite om hier een kijkje te nemen. De enorme hal baadt in het licht en is versierd met mozaïekwerk, luchters en grote zetels.

El Pueblo de Los Angeles

Los Angeles mag dan niet echt een centrum hebben, het heeft wel een historische kern waar de stad ooit begon. Olvera Street is de ideale plek om een wandeling door dit stadsgedeelte te beginnen. Hier stichtten Spaans-Mexicaanse kolonisten de oorspronkelijke stad die later Los Angeles werd. Vandaag is Olvera Street een gezellig plein met cafés en terrasjes, waar je je zo in het oude Mexico waant. Olvera Street en de omringende straten maken deel uit van 'El Pueblo de Los Angeles', een beschermd historisch district.

Getty Center

Het Getty Center is een van de beroemdste musea ter wereld. Die reputatie komt niet uit de lucht vallen. Het museum werd in 1953 geopend en is genoemd naar Jean Paul Getty, een oliemagnaat die besloot om zijn kunstcollectie in een eigen museum tentoon te stellen. Architect Richard Meier ontwierp later het ‘Getty Center’ op de huidige unieke locatie op 269 meter hoogte, vanwaar je een mooi uitzicht over Los Angeles hebt. Alleen al de architectuur en de omringende tuinen zijn indrukwekkend. Bovendien is de kunstcollectie van het museum wereldberoemd.

In vijf gebouwen kan je kostbare en unieke kunstwerken bewonderen. Denk maar aan schilderijen van grote Italiaanse meesters als Titiaan en Veronese. Je vindt er ook schetsen van Leonardo da Vinci en Rafaël. Ook werken van Vlaamse en Hollandse meesters ontbreken niet. Zo zijn er doeken van Rembrandt, Rubens en Brueghel. Ook het beroemde werk ‘Irissen’ van Vincent Van Gogh kan je hier bewonderen, net als werken van Monet, Cézanne en Monet. Kortom, kunstliefhebbers mogen het Getty Center niet missen.

Natural History Museum

Het 'Natural History Museum' van Los Angeles is een must voor wie geboeid is door geschiedenis. Je vindt het op 900 Exposition Boulevard ten zuidwesten van Downtown LA. Er valt heel wat te zien over diverse onderwerpen en thema's. Het is zonder twijfel een van LA's beste en leerrijkste musea.

De indrukwekkendste bezienswaardigheden zijn de dinosaurussen, waarvan volledige skeletten zijn tentoongesteld. Je ziet een tyrannosaurus rex, maar ook minder bekende dinosauriërs zoals de Mamenchisaurus met zijn enorm lange nek en de 'Megamouth', een heel zeldzame haaiensoort. Ook de moeite waard is de hal met vazen, beelden en voorwerpen van oude volkeren uit Zuid- en Midden-Amerika. Mis ook de 'Hall of Gems and Minerals' niet: ze geniet faam over de hele wereld. Het is een indrukwekkende collectie van meer dan tweeduizend mineralen en edelstenen in alle vormen en kleuren.

Je leert hier ook heel wat over de geschiedenis van Los Angeles en Californië. Dierenliefhebbers komen ook aan hun trekken met heel wat interessante informatie over zoogdieren, vogels en insecten.

Het ruimteveer Endeavour / Bron: Skeeze, PixabayHet ruimteveer Endeavour / Bron: Skeeze, Pixabay

California Science Center in Los Angeles

Je hoeft geen wetenschapper te zijn om van dit museum te genieten. Zowel volwassenen als kinderen vinden het meestal geweldig. In dit interactieve en moderne museum is zoveel te zien en doen dat je wel een paar uur zoet bent.

Endeavour

Heb je je wel eens afgevraagd wat er is gebeurd met de space shuttles, de legendarische ruimtetuigen van de NASA, nadat ze uit dienst werden genomen? Eén exemplaar, de Endeavour, bevindt zich hier in het Science Center en is het pronkstuk van het museum. Het ruimteveer werd jarenlang gebruikt om mensen in de ruimte te brengen. Nu krijg je zelf de kans om eens in een space shuttle rond te kijken.

Andere bezienswaardigheden

Alles opnoemen is onbegonnen werk. Mis zeker ook de aardbevingssimulator, de muur uit ijs, het enorme aquarium en de simulator voor dronken rijden niet!

Lees verder

© 2017 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in Los AngelesBezienswaardigheden in Los AngelesLos Angeles is een echte wereldstad. Het is qua inwonersaantal de tweede stad van de Verenigde Staten. Er zijn ontzetten…
Los Angeles/ Hollywood een vakantie aanrader?Los Angeles/ Hollywood een vakantie aanrader?The City of Angels, Hollywood, Beverly Hills en Stardome, allen namen die refereren aan ''de'' stad van het warme Califo…
Stedentrip Anaheim, AmerikaStedentrip Anaheim, AmerikaAnaheim is een stad gelegen in Californië, vlakbij Los Angeles. Veel mensen denken dat Anaheim en Los Angeles één stad z…
The City of Angels, maak kennis met Los AngelesAls we het hebben over Los Angeles denken we natuurlijk al snel aan de gigantische filmindustrie die opgebouwd is rond h…

Wipstrik, wijk in het oosten van ZwolleWipstrik, wijk in het oosten van ZwolleDe Wipstrik is een wijk van de stad Zwolle, in de provincie Overijssel. In de wijk wonen ruim 6.200 inwoners. In deze ge…
Rennes: Een stedentrip naar de Franse studentenstadRennes: Een stedentrip naar de Franse studentenstadKrijg je niet genoeg van 'la douce France' en 'la vie en rose' maar heb je al vaak genoeg die Eiffeltoren en de Mona Lis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Lonely Planet, California, 7th edition, 2015
  • Michelin, De Groene Reisgids, Zuidwest-USA
  • Capitool reisgids, Californië
  • Wat&Hoe, "Californië", Kosmos, Utrecht, 2015
  • Eigen ervaring
  • Afbeelding bron 1: PatrickBlaise, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Kjubee, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Basil D Soufi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Skeeze, Pixabay
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 26-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.