Wipstrik, wijk in het oosten van Zwolle

Wipstrik, wijk in het oosten van Zwolle De Wipstrik is een wijk van de stad Zwolle, in de provincie Overijssel. In de wijk wonen ruim 6.200 inwoners. In deze geliefde woonwijk, niet ver gelegen van het stadscentrum, vinden de inwoners voldoende voorzieningen voor jong en oud en voor ieder wat wils. De wijk heeft een nogal lugubere geschiedenis, waarin mensen als straf midden op straat werden opgehangen.

Inhoud


Algemene informatie Wipstrik, Zwolle

De wijk de Wipstrik grenst aan de wijken Diezerpoort en Assendorp en bevindt zich aan de oostelijke kant van de stad, niet ver van de Zwolse binnenstad. De wijk bestaat uit Wipstrik-Noord (schrijversbuurt en Oosterenk) en Wipstrik-Zuid (zeeheldenbuurt) met als scheiding de Wipstrikkerallee. De wijk bevat vele soorten woningen (arbeiderswoningen, herenhuizen, flatgebouwen met appartementen) uit verschillende perioden. De wijk biedt koop- en huurwoningen.

Geschiedenis van de wijk

In de oude letterkunde staat het woord Wipstrik letterlijk voor het woord; galg. Aan de Wipstrikkerallee, de slagader van de wijk, gesierd door oude bomen aan beide kanten, werden lange tijd mensen opgehangen aan een galg. De binnenstad van Zwolle bood niet genoeg ruimte om de straffen op de juiste manier uit te voeren. De Wipstrikkerallee werd de nieuwe plaats voor de galg en tot 1837 werd hier de doodstraf uitgevoerd. In de 20e eeuw groeide de wijk en werd er flink uitgebreid met nieuwe woningen, die er tegenwoordig nog staan. De zeeheldenbuurt bevat de laagste woningwaardes van de wijk. Het noordelijke deel van de Wipstrik herbergt huizen met een wat hogere woningwaarde, als ook appartementen. De Wipstrikkerallee heeft met zijn grote en prachtige huizen aan weerszijden de hoogste woningwaardes van de wijk in handen.

De stad Zwolle

Zwolle is de hoofdstad van de provincie Overijssel en biedt plaats aan ongeveer 125.000 inwoners. Na Enschede is Zwolle de grootste stad van de provincie. De ligging van Zwolle wordt vaak als gunstig ervaren. De stad is een belangrijk verkeersknooppunt tussen de noordelijke provincies, Friesland en Groningen, en de rest van het land.

PEC Zwolle

Het stadion van betaald voetbalclub PEC Zwolle bevindt zich op de rand van de wijk de Wipstrik. Aan de Ceintuurbaan staat het Mac3Park waar de voetbalclub zijn thuiswedstrijden speelt. PEC Zwolle speelt sinds jaar en dag in zijn clubkleuren blauw/wit. Het stadion biedt ook plaats aan restaurants, verscheidene winkels, een casino en hotel Lumen. Aan de achterzijde van het stadion bevindt zich een groot parkeerterrein. PEC Zwolle speelt het seizoen 2017-2018 in de Eredivisie van het Nederlands betaalde voetbal.

Voorzieningen, ziekenhuis en winkels

In de buurt zijn weinig winkels te vinden. Voor de dagelijkse boodschappen kan er gewinkeld worden bij de supermarkt de Spar aan de Roemer Visscherstraat. Er zijn verschillende kapsalons te vinden in de buurt. Voor een uitgebreidere keuze aan winkels is het bezoeken van de binnenstad van Zwolle aan te raden. De buurt heeft een eigen openluchtbad, dat alleen te bezoeken is met een abonnement, in combinatie met vrijwilligerswerk. Ziekenhuis Isala Zwolle heeft zich sinds 2013 gevestigd aan de rand van de wijk de Wipstrik. Het ziekenhuis, dat eerder gevestigd was in twee locaties (Sophia op dezelfde locatie en Weezenlanden in de wijk Assendorp), fuseerde en werd opnieuw gebouwd aan de dr. van Heesweg. Via de Ceintuurbaan is het ziekenhuis goed te bereiken via de snelweg A28.

Park de Wezenlanden

Park de Wezenlanden ligt voor een gedeelte in de wijk Wipstrik. Het andere gedeelte ligt in de aangrenzende wijk Assendorp. Het is het drukst bezochte park van Zwolle. Het park bevat een kinderboerderij, een skatebaan, een speeltuin, verschillende vijvers en een honden losloop gebied. Ieder jaar wordt hier op 5 mei het grootste bevrijdingsfestival van Nederland gehouden. Er komen dan ruim 150.000 bezoekers naar het park.

Scholen

In de wijk bevinden zich enkele basisscholen. Middelbare scholen zijn niet aanwezig in de wijk.
  • Basisschool de Oosterenk
  • Basisschool Koningin Emmaschool
  • Obadjaschool Cluster 3

Vervoer

Het stads- en streekvervoer wordt uitgevoerd door Syntus. De wijk Wipstrik wordt aangedaan door buslijn 1. De belangrijkste wegen van de wijk zijn de Wipstrikkerallee, Leo Majorlaan en Ceintuurbaan. De Ceintuurbaan, N35, koppelt de wijk aan de snelweg A28. De Ceintuurbaan gaat in zuidelijke richting over in de Heinoseweg en in noordelijke richting over in de Zwartewaterallee.
© 2017 - 2024 Rfre, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn aandachtswijken?In Nederland zijn veertig wijken aangewezen die extra aandacht krijgen wat betreft problemen rondom veiligheid, integrer…
Stappen in ZwolleZwolle. Een mooie stad aan de IJssel. Er is altijd veel te beleven. Diverse festivals, bioscopen, uitgebreid winkelcentr…
Interessante bezienswaardigheden in Hanzestad ZwolleInteressante bezienswaardigheden in Hanzestad ZwolleZwolle heeft een historisch centrum met veel interessante bezienswaardigheden, die zeker een bezoekje waard zijn. Deze H…
Bezienswaardigheden in ZwolleDe Hanzestad Zwolle staat bekend om haar historische binnenstad en haar ligging aan de rivier de IJssel. Zwolle staat be…

Doetinchem, stad in de Achterhoek (Gelderland)Doetinchem, stad in de Achterhoek (Gelderland)Doetinchem is een middelgrote stad in de provincie Gelderland en is de hoofdplaats van de Gemeente Doetinchem. De pracht…
Los Angeles (LA): tien bezienswaardigheden en mooie plekjesLos Angeles (LA): tien bezienswaardigheden en mooie plekjesLos Angeles (LA) aan de Amerikaanse westkust heeft tal van bezienswaardigheden en is een van de boeiendste grootsteden t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Joenomias, Pixabay
  • https://www.zwolle.nl/wipstrik
Rfre (27 artikelen)
Laatste update: 31-10-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.