Hollywood: 9 bezienswaardigheden die je niet mag missen

Hollywood: 9 bezienswaardigheden die je niet mag missen Hollywood. De naam alleen al spreekt tot de verbeelding en roept meteen beelden op van glamour, roem en rijkdom. Helaas, wie deze wijk van Los Angeles bezoekt ontdekt al gauw dat veel van die vroegere glorie vergaan is. Toch is Hollywood nog steeds de moeite waard om te verkennen. Je vindt er heel wat leuke bezienswaardigheden. Natuurlijk mag je de beroemde sterren van de Walk of Fame niet missen en met de enorme letters van het Hollywood Sign in de heuvels op de achtergrond wil iedereen wel op de foto. Heb je weinig tijd? Overweeg dan een van de talrijke tours om op korte tijd heel veel te zien. Vergeet tenslotte ook de beroemde bioscopen niet, zoals het Chinese Theater, waar de groten der aarde hun afdruk vereeuwigden.
Hollywood verkennen / Bron: 378334, PixabayHollywood verkennen / Bron: 378334, Pixabay

Wat moet je zien in Hollywood?

Geschiedenis

Het verhaal van Hollywood lijkt wel een klassiek ‘from hero to zero’ sprookje. Ooit, tijdens de vroege jaren van de filmindustrie en de eerste bioscoopfilms, was deze beroemde wijk in Los Angeles een bruisende plek vol glitter en glamour.

Sinds de jaren 1970 kwam er een ommekeer. Grote filmstudio's zochten steeds vaker andere oorden met meer ruimte en mogelijkheden op. Velen trokken naar wijken als Burbank en San Fernando Valley. Sindsdien ligt het zwaartepunt van de Amerikaanse filmindustrie al lang niet meer in Hollywood.

Toch kon de buurt op een of andere manier zijn mythische bijklank behouden en bleef 'Hollywood' voor de meeste mensen steeds synoniem voor het centrum van de filmwereld. De wijk ging er echter sinds de laatste decennia van de twintigste eeuw steeds meer op achteruit. De prestigieuze gebouwen van weleer verloren hun belang en raakten in verval. Vooral ’s avonds werd Hollywood Boulevard de thuishaven van daklozen, drugsverslaafden en weirdo's.

Opwaardering

Sinds het einde van de jaren negentig van de twintigste eeuw kwam er echter terug verbetering en deed men pogingen om de wijk terug op te waarderen. Een duidelijk signaal was de terugkeer van de Oscaruitreiking ('Academy Awards') naar Hollywood Boulevard in 2002. Sindsdien vindt het event elk jaar plaats in het Dolby Theater in hartje Hollywood. De wijk is ’s avonds nog niet helemaal van gure individuen gevrijwaard, maar Hollywood Boulevard werd wel weer een gezellige plek met leuke bars, eetgelegenheden en interessante bezienswaardigheden.

Het boeiendste gedeelte van de buurt vind je op Hollywood Boulevard, tussen La Brea Avenue en Vine Street. Trek gerust een halve dag uit om de omgeving te verkennen.

Tours

Slenter je over Hollywood Boulevard slaat men je er voortdurend mee om de oren: ‘You guys wanna take a tour?’ Om de haverklap maakt wel iemand reclame voor een rondrit met een busje langs het beroemde Hollywood Sign, de huizen van celebrities en wereldsterren en nog veel meer.

Deze tours zijn cliché en commercieel, maar de prijs valt naar Amerikaanse normen best mee. Doorgaans betaal je rond de 25 dollar per persoon voor een tour van twee uur. Het is een handige manier om binnen korte tijd heel wat mooie plekjes te zien zonder jezelf te ergeren aan het vaak tergend trage verkeer in LA. Zeker wanneer je voor Hollywood maar een halve dag hebt uitgetrokken is zo’n tour geen slecht idee.

Wil je echter op eigen houtje op zoek gaan naar de villa’s of beter gezegd paleizen van wereldsterren kan je in de souvenirshops van Hollywood ook boekjes en mappen vinden met de adressen van pakweg Johnny Depp, Jennifer Aniston, Leonardo di Caprio en tal van anderen. Je kan dus ook zelf van Hollywood naar Beverly Hills en Bel Air rijden om aan ‘celebrity touring’ te doen.

Dankzij de concurrentie tussen de vele aanbieders van tours is op de prijs afdingen zelfs niet eens moeilijk. Het volstaat dat je wat aarzelt en niet meteen toehapt. Vaak zal men je dan een korting op de normale prijs geven om je alsnog te overhalen.

De sterren van Hollywood / Bron: Jodiandbrett, PixabayDe sterren van Hollywood / Bron: Jodiandbrett, Pixabay

De sterren van de Walk of Fame

Wie kent niet de beroemde ‘Walk of Fame’, de sterren in het trottoir met de namen van beroemdheden als Michael Jackson, Barbara Streisand, Elton John, Marilyn Monroe, Aretha Franklin en vele anderen? Je vindt de sterren aan beide kanten van Hollywood Boulevard. Ze lopen door over verschillende blokken en gaan soms zelfs een stukje een zijstraat in.

Het is leuk om hier even rond te wandelen en de namen van de beroemdheden te lezen. Actrice Joanne Woodward kreeg de allereerste in 1960. Sindsdien kregen al meer dan 2400 beroemdheden hier hun ster. Goedkoop is het niet: elke persoonlijkheid heeft voor de ster en de bijhorende eer 25.000 dollar moeten neertellen. Voor de meesten een peulschil natuurlijk, en bovendien betaalt de firma waarvoor de beroemdheid op dat moment werkt in veel gevallen de ster.

Op elke ster vind je een symbool dat het domein waarin de beroemdheid schittert illustreert. Er zijn vijf logo’s: camera, microfoon, televisie, toneelmasker en grammofoonplaat.

Een goede plek om te starten is het kruispunt van Hollywood Boulevard met Vine Street. Hier vind je trouwens ook een metrostation ('Hollywood-Vine'), een goed idee wanneer je Hollywood wilt verkennen maar op hotel zit in een ander stadsgedeelte. Het verkeer in LA is vaak een echte marteling, om nog maar te zwijgen van de zoektocht naar een parkeerplaats.

Je zal je soms verbazen over de namen die je tussen de sterren vindt, maar vooral ook over de namen die je niet vindt. Zo ontbreekt een ster voor een absolute topper als Madonna. Hoe dat komt? Omdat de zangeres besloot de ster te weigeren en haar naam liever niet op het trottoir van Hollywood Boulevard zag.

Misschien heeft dat te maken met een paar vreemde eenden in de bijt, waarvan je je afvraagt waarom ze in godsnaam een ster kregen op de Walk of Fame. Zo heeft niemand minder dan Donald Trump, presidentskandidaat voor de Republikeinen in 2016, hier zijn ster. Trump had in een ver verleden wel zijn eigen tv-show maar valt toch uit de toon bij de andere namen. Dat je niet de enige bent die zich vragen stelt over zijn prestaties blijkt uit het vele vandalisme dat de ster van Trump te beurt valt. Met de regelmaat van de klok bekladt men de ster of bewerkt men ze met spuitbussen en graffiti. Sommigen maken er zelfs een sport van om hun hond op de ster te laten poepen.

De beroemde letters van het Sign

Hét symbool van Hollywood zijn natuurlijk de beroemde letters ("Hollywood") op de helling van Mount Lee. Het dateert uit 1923 en maakte tot 1940 deel uit van het langere woord ‘Hollywoodland’, oorspronkelijk reclame voor een groot vastgoedproject. De letters zijn vijftien meter hoog en telden aanvankelijk vierduizend lichtjes, zodat het ook ’s nachts zou opvallen. Tot 1939 woonde er zelfs een opzichter in een huisje achter de letter ‘L’. Vandaag zijn de lichtjes en de opzichter verdwenen, maar het blijft een trekpleister voor toeristen die LA niet willen verlaten zonder selfies te schieten met de metalen letters in de bergen op de achtergrond.

Het 'Sign’ is zichtbaar vanaf Hollywood Boulevard, maar een nog beter uitzicht heb je vanaf het Observatory in Griffith Park of bij de top van Beachwood Drive. Net voor je het Griffith observatorium bereikt slaat een asfaltweg een stukje rechtsaf. Aan het eind van deze weg hoef je maar een kort stukje te wandelen om een uitzichtpunt op het Hollywood Sign te bereiken.

De handafdrukken bij het Chinese Theater / Bron: Imeime, PixabayDe handafdrukken bij het Chinese Theater / Bron: Imeime, Pixabay

Chinese Theater

Het Chinese Theater (6925 Hollywood Boulevard) is een van de mooiste gebouwen van de buurt. Het is een vreemd bouwwerk met een pagode, bellen en draken. Het complex dateert uit 1927 en werd gebouwd door de impresario Sid Grauman. In het verleden was het vaak the place to be voor belangrijke premières. In de jaren 1940 vonden hier zelfs de Oscaruitreikingen plaats.

Bijzonder hier zijn de hand- en voetafdrukken van beroemde sterren op het voorplein. Meer dan 170 beroemdheden lieten hier iets van zichzelf achter in het beton. Wie altijd al eens gedroomd heeft om in George Clooney’s schoenen te lopen kan hier letterlijk zijn voetafdrukken terugvinden. Van andere sterren vind je handafdrukken, tot zelfs neusafdrukken en als kers op de taart de pootafdruk van Lassie.

Waarom vind je afdrukken in het voorplein van het Chinese Theater?
De legende wil dat op de avond van de opening van het Chinese Theater een actrice zo gehaast was dat ze door de nog natte cement liep en zo haar voetafdrukken achterliet. Sid Grauman zou volgens insiders zo op het idee zijn gekomen om ook aan andere sterren te vragen hun afdruk na te laten. Zelf heeft hij dit later echter steeds ontkend.

Om de dertig minuten start een rondleiding door het Chinese Theater. Deze zijn erg de moeite waard want ook binnenin is het theater prachtig versierd.

Hollywood Museum

Ook het Hollywood Museum (1660 N Highland Avenue) is een leuke attractie. Het is eigenlijk één groot eerbetoon aan de sterren. Je vindt er kitscherige posters, kostuums en nog veel meer. Het museum ligt in het prachtige art-deco Max Factor Building uit 1914, genoemd naar de make-up pionier die ooit sterren als Judy Garland en Marylin Monroe schminkte. Het museum toont ook de filmgeschiedenis vanaf de eerste stomme films tot vandaag.

Dolby Theatre

Het Dolby Theatre (6801 Hollywood Boulevard) is de plek waar men jaarlijks de Academy Awards (Oscars) uitreikt. Een plaats met een groot belang in de filmindustrie dus. Het gebouw huist ook andere grote evenementen, zoals de finales van grote tv-shows als ‘American Idol’ of de Miss USA-verkiezing.

Je kan er deelnemen aan een rondleiding. Dit is beslist een aanrader. Je ziet niet alleen het auditorium maar kan ook een kijkje nemen in een VIP room. Bovendien kan je een Oscar van dichtbij zien. Tenzij je van plan bent om er zelf eentje te winnen is dit dus je kans!

El Capitan

Het El Capitan is een ander bijzonder gebouw in de wijk. Je vindt het op 6838 Hollywood Boulevard. Het is een prachtig, weelderig versierd theater uit 1926 in Spaans-koloniale stijl. Zeker een van de opvallendste bouwwerken in de buurt! In 1942 werd het omgevormd tot bioscoop. Sindsdien toont men hier vooral kinderfilms.

Hollywood Bowl

De Hollywood Bowl (2301 Highland Avenue) is een begrip in Los Angeles. In dit enorme openluchttheater vinden van april tot september optredens en concerten plaats, van symfonische orkesten tot grote namen als Radiohead. De Bowl is eigenlijk een groot natuurlijk amfitheater, beroemd voor zijn prachtige klank en akoestiek. Al sinds 1922 vinden hier concerten plaats.

Egyptian Theatre

Het Egyptian Theater (6712 Hollywood Boulevard) vindt zijn oorsprong bij de ontdekking van het graf van Toetanchamon. Na deze vondst was alles wat Egyptisch was een tijd lang een echte hype. Sid Grauman bouwde dit theater in 1922 nog voor het Chinese Theater en was al evenzeer gegrepen door de Egyptische rage. Lange rijen palmbomen omringen de buitenplaats van het mooie bouwwerk. Er zijn ook fresco’s en Egyptische zuilen.

Andere bezienswaardigheden en mooie plekjes

Heb je nog tijd over in Hollywood? Geniet dan van wat eten en drinken in een van de vele gezellige bars en restaurants, of bezoek ook de wat minder bekende bezienswaardigheden.

Architectuur

Bekijk ook eens het Pantages Theater (6233 Hollywood Boulevard), een mooie bioscoop uit 1933 in art-deco stijl. Vooral de inkomhal met standbeelden en luchters is indrukwekkend.

Een ander impressionant gebouw is het Roosevelt Hotel (7000 Hollywood Boulevard). Ook als je hier niet verblijft, wat gezien de prijs begrijpelijk is, loont het de moeite om eens binnen te stappen in de indrukwekkende lobby waar je even kan uitblazen in de grote zetels. Eigenlijk is het veeleer een paleis dan een hotel. Om je een idee te geven van het prijskaartje: de Marylin Monroe-suite kost maar liefst 2500 dollar per nacht (in 2016).

Vanaf Vine Street zie je wat verderop het vreemde Capitol Recordsgebouw. Het herbergt een opnamestudio en dateert uit 1954. De vreemde vorm stelt een stapel 45-toerenplaten voor. Het hoge gebouw aan de overzijde van Hollywood Boulevard is het Taft Building. Dit was de eerste wolkenkrabber van de wijk. Het dateert uit 1924.

LACE

Kunstliefhebbers kunnen terecht in deze kunstgalerij op 6522 Hollywood Boulevard. Ze biedt een welkome afwisseling met de drukte op straat. De tentoonstellingen wisselen uiteraard voortdurend maar zijn steeds van goede kwaliteit.

Andere musea

Wat luchtiger entertainment vind je in het Guinness World of Records Museum (6764 Hollywood Boulevard). Hier toont men je de meest absurde wereldrecords. Altijd leuk om te bezoeken! Meer absurditeiten zie je in Ripley’s Believe it or Not (6780 Hollywood Boulevard). Voor de liefhebbers van attracties in de stijl van Madame Tussaud’s is er tenslotte ook nog het Hollywood Wax Museum (6767 Hollywood Boulevard) met een grote verzameling wassen beelden van beroemdheden. Haal je camera alvast tevoorschijn!

Lees verder

© 2016 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Hollywood Walk of FameThe Hollywood Walk of FameIn het hart van Los Angeles en tevens het hart van de filmindustrie bevindt de beroemde Walk Of Fame. Meer dan 2000 ster…
Hollywood, CaliforniaHollywood. Iedereen kent het. Dé plaats in de Verenigde Staten, waar een heleboel televisiesterren wonen, en waar massa'…
Hollywood Walk of FameHollywood Walk of FameAls je Los Angeles aandoet kan je er eigenlijk niet omheen. De ‘walk of fame’ met de ingegraveerde namen van Hollywood’s…
Bezienswaardigheden in Los AngelesBezienswaardigheden in Los AngelesLos Angeles is een echte wereldstad. Het is qua inwonersaantal de tweede stad van de Verenigde Staten. Er zijn ontzetten…

De kerstmarkt: een plek om in de ultieme kerstsfeer te komenDe kerstmarkt: een plek om in de ultieme kerstsfeer te komenAls de zomer voorbij is, de herfst zich weer aandringt en de dagen weer korter en donkerder worden, begint het kerstgevo…
Carpentras – stad van truffel en berlingot in de ProvenceCarpentras – stad van truffel en berlingot in de ProvenceCarpentras is een gezellige stad in de Provence, vlakbij de Mont Ventoux. Het is een stad met heerlijke markten, die nie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Lonely Planet, California, 7th edition, 2015
  • Michelin, De Groene Reisgids, Zuidwest-USA
  • Capitool reisgids, Californië
  • Eigen ervaring
  • Wat&Hoe, Californie, Kosmos, 2015
  • Afbeelding bron 1: 378334, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Jodiandbrett, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Imeime, Pixabay
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 10-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.