De kerstmarkt: een plek om in de ultieme kerstsfeer te komen

De kerstmarkt: een plek om in de ultieme kerstsfeer te komen Als de zomer voorbij is, de herfst zich weer aandringt en de dagen weer korter en donkerder worden, begint het kerstgevoel bij veel mensen alweer langzaamaan te borrelen. Sommigen moeten er eind oktober nog niets van weten, maar velen kunnen niet wachten tot ze hun kerstversieringen weer uit de kast kunnen pakken en de Sky Radio Christmas Station weer aan kunnen zetten. Om de kerst nog meer te beleven heb je op verschillende plaatsen, in binnen- en buitenland, kerstmarkten. Ze raken steeds meer in trek, maar wat zijn kerstmarkten eigenlijk en waar kun je ze vinden?

Wat is een kerstmarkt?

Een kerstmarkt bestaat uit vlak bij elkaar opgestelde kraampjes, meestal op een plein. Een kraampje heeft ongeveer de grootte van een saunahokje en is meestal ook van hout gemaakt. Kerstmarkten heb je er in allerlei soorten en maten. Je hebt kerstmarkten van één dag, maar de meeste houden wel een paar dagen tot zelfs een paar weken aan. Ze trekken dan meestal ook veel mensen in die tijd. In de kraampjes verkoopt men kerstspullen en -spijzen. De kraampjes zijn aangekleed met vele kerstlampjes, bordjes met wat er daar te halen valt, afgewisseld met kerstbomen en ook vaak een band of artiest die kerstmuziek speelt en/of zingt. Het is er druk met mensen die kerstinkopen komen doen of lekker van de kerstspijzen en muziek willen genieten. De vele lampjes en muziek zorgen voor de echt warme kerstsfeer waar veel mensen van houden.

Bron: Moerschy, PixabayBron: Moerschy, Pixabay

Wat is er te koop?

Omdat de kraampjes een klein formaat hebben, worden er meestal niet al te grote spullen verkocht. De volgende kramen kun je doorgaans op een kerstmarkt vinden:
 • Kleinere kerstspullen zoals kerstballen, -slingers, -lampjes en beeldjes
 • Tassen
 • Kleding, gericht op de koudere dagen rondom kerst
 • Eten, veelal winterse hapjes
 • Warme dranken, o.a. glühwein en chocolademelk

Duitse delicatessen

De eerste kerstmarkt ooit werd opgericht in de Duitsland in het jaar 1434. Tot op heden is Duitsland nog steeds het land waar de kerstmarkten het meest populair zijn. Om die reden zijn er op kerstmarkten voornamelijk Duitse delicatessen te vinden. Vooral Duitse hapjes maar ook drankjes vertegenwoordigen de eet- en drankkraampjes. Zo vind je er:

Eten:
 • Worst, waarvan de braatworst en curryworst het meest populair zijn. Veelal gegeten op een broodje.
 • Broodjes sauerkraut
 • Reibekuchen (aardappelpannenkoekjes)
 • Brezels
 • Gebratene pilze (gebraden champignons), te verkrijgen met verschillende sauzen

Dranken:
 • Glühwein
 • Chocolademelk

Periode

Vanaf eind oktober gaan de eerste kerstmarkten al van start. De periode waarin kerstmarkten gehouden worden gaat door totdat de kerstdagen voorbij zijn in december. Op internet is voorafgaande aan de kerstmarkten vaak al veel informatie te vinden. De meeste kerstmarkten zijn dagelijks geopend tussen 11.00 en 21.00.

Waar kun je ze vinden?

Duitsland is het land dat het meest bekendstaat om zijn Weihnachtsmarkten. Bekende kerstmarkten zijn daar te vinden in Düsseldorf, Aachen (Aken), Keulen, Oberhausen, Berlijn, Münster, Hamburg en Leipzig. Oostenrijk, Zwitserland, België en Nederland zijn landen waar ook flink wat kerstmarkten te bezoeken zijn. De bekendste kerstmarkten zijn daar te vinden in:
 • Nederland: Heemskerk, Maastricht, Haarlem, Valkenburg, Dordrecht, Deventer.
 • België: Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven, Brugge.
 • Oostenrijk: Wenen, Tirol.
 • Zwitserland: Zürich, Basel, Bern.

Arrangementen in kerstsfeer

Je kunt ervoor kiezen naar een kerstmarkt af te reizen en dezelfde dag weer te vertrekken. Ook is het mogelijk om, inclusief de kerstmarkt, een arrangement te boeken. Er zijn arrangementen die vervoer bieden naar en tussen verschillende kerstmarkten. Handig voor als je niet goed de weg weet en niets gemist wilt hebben. Ook zijn er arrangementen met overnachtingen in bijvoorbeeld een hotel. Deze zijn wenselijk wanneer je een markt bezoekt wat verder van huis. Zeker wanneer je ook 's avonds geniet van een aperitief op de gezellige markt en de glühwein die volop wordt aangeboden. Een website die kerstmarkt arrangementen aanbiedt is www.effeweg.nl

Zoekt en gij zult vinden

Wil je niet per se een arrangement met hotelovernachting, of eerst eens kijken welke mogelijkheden er zijn, dan zou www.kerstmarkten.nl een handige website voor je kunnen zijn om een kerstmarkt te vinden. Vul je vertrekpunt, vertrekdatum en de gewenste reisafstand in en krijg de opties aangeboden die binnen jouw zoekprofiel vallen. Zo vind je een kerstmarkt die aan jouw wensen voldoet.

Zelf in een kraam

Ook vanaf de andere kant van de kraam kun je volop genieten van de sfeer op de kerstmarkt. Niet als bezoeker maar als verkoper! Om zelf een kraam in gebruik te kunnen nemen, neem je contact op met de organisatie van de kerstmarkt waar jij interesse in hebt. Hier is een inschrijving aan verbonden. Wees op tijd, want de kramen zitten doorgaans snel vol. Inschrijven is meestal tot halverwege oktober, soms tot november, mogelijk. Qua prijs ligt het er nog wel eens aan welk plaatsje op de markt je wenst. Zo is de ene plek meer in trek dan de andere en daardoor ook duurder. De plaats waar de kerstmarkt staat is ook nog bepalend voor de kosten van een kraam. Sommige kerstmarktorganisaties vragen geen huurkosten, omdat zij het belangrijk vinden bij te kunnen dragen aan het succes van lokale ondernemers.
© 2016 - 2024 Wuppie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstmarkt in Keulen is een aanrader!Na elke zomer leven we naar het einde van het jaar toe. In december valt er immers ook weer genoeg te beleven met de ver…
Wat is er te doen met de kerstdagen?De kerstdagen komen er weer aan. Het is altijd een gezellige tijd van het jaar en meestal wordt het doorgebracht met fam…

Roussillon okermijn in de Luberon in de ProvenceRoussillon okermijn in de Luberon in de ProvenceHet bergmassief van de Luberon laat schitterende kleuren zien, van okergeel naar donkerrood en roestbruin. Het zijn de k…
Hollywood: 9 bezienswaardigheden die je niet mag missenHollywood: 9 bezienswaardigheden die je niet mag missenHollywood. De naam alleen al spreekt tot de verbeelding en roept meteen beelden op van glamour, roem en rijkdom. Helaas,…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstmarkt
 • http://berlijn-blog.nl/eten-en-drinken-op-de-kerstmarkt/
 • http://kerstmarkten.nl/kerstmarkten/
 • http://kerstmarkten.nl/kraamhuur/
 • Afbeelding bron 1: Moerschy, Pixabay
Wuppie (35 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.