InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Steden > Sarajevo: een stad met een interessante geschiedenis

Sarajevo: een stad met een interessante geschiedenis

Sarajevo: een stad met een interessante geschiedenis Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië Herzegovina en beschikt over een interessante geschiedenis. De stad is in de jaren negentig zo'n vier jaar belegerd door Servische soldaten. Iets dat diepe sporen heeft nagelaten bij haar bevolking. Maar sinds het einde van die belegering in 1996 groeit het aantal inwoners weer, zijn vele gebouwen gerestaureerd en wordt er weer met vertrouwen naar de toekomst gekeken. En dankzij de gastvrijheid van de inwoners, de vele bezienswaardigheden en de goede voorzieningen weten ook toeristen Sarajevo weer te vinden.

Inhoud


Over Sarajevo

Sarajevo ligt in het centrum van Servië en heeft anno 2017 zo’n vierhonderdduizend inwoners. En dat aantal is groeiende. Het ligt op ongeveer vijfhonderd meter hoogte boven zeeniveau en ligt grotendeels in de Sarajevo vallei. De stad wordt omringd door vijf bergen die deel uitmaken van de Dinarische Alpen. De bergen heten Bjelašnica (2067 meter), Igman (1502 meter), Jahorina (1913 meter), Trebević (1627 meter) en Treskavica (2088 meter).

Geschiedenis

Sarajevo werd in 1461 gesticht door de Bosnische Ottomanen en heeft een roerige geschiedenis achter de rug. Tot aan 1878 is de stad in handen geweest van de Ottomanen. En dat ondanks dat de stad al halverwege de zeventiende eeuw hevig in verval raakte. Zo werd de stad in 1697 bijna verwoest door prins Eugenius van Savoye en moest het daarna weer vanaf de grond worden opgebouwd.

In 1878 werd tijdens een congres in Berlijn besloten om Bosnië-Herzegovina onder het gezag van Oostenrijk-Hongarije te plaatsen. Deze periode onder het gezag van Oostenrijk-Hongarije wordt de Habsburgse periode genoemd. In die periode ontstond in Sarajevo ook de directe aanleiding van de Eerste Wereldoorlog: het doodschieten van Franz Ferdinand door Gavrilo Princip in 1914.

De onafhankelijkheid en het beleg van Sarajevo

Na de Tweede Wereldoorlog werd Sarajevo de hoofdstad van de republiek Bosnië-Herzegovina in de socialistische federale Republiek van Joegoslavië. Dit duurde tot de onafhankelijkheid van Bosnië-Herzegovina op 5 april 1992. Vanaf dat moment was Sarajevo de hoofdstad van deze nieuwe Staat. Deze onafhankelijkheid was echter het begin van een zwarte periode in de geschiedenis van Sarajevo. De stad werd belegerd door Joegoslavische troepen vanuit de omliggende bergen. En tot aan het einde van deze belegering, op 29 februari 1996, vielen er zo’n twaalfduizend doden, meer dan vijftigduizend gewonden en stond er in de stad geen gebouw meer zonder kogelgaten.

Sarajevo in het heden

Na het beleg van Sarajevo is er hard aan gewerkt om de stad weer een toekomst te geven. Grote delen van de stad zijn gerenoveerd en de inwoners van Sarajevo proberen weer te genieten van het leven. Zo zijn er cafés, winkels, restaurants en andere uitgaansgelegenheden om te ontspannen. En elk jaar vindt het succesvolle Sarajevo Film Festival plaats. Echter wordt u er op verschillende plaatsen nog steeds aan herinnerd hoe verwoestend de oorlog in Sarajevo is geweest. Op sommige gebouwen kunt u nog steeds kogelgaten zien en op straat liggen de rozen van Sarajevo. Dit zijn plekken op het asfalt die met rode verf zijn ingekleurd. Hiermee zijn de plekken gemarkeerd waar inwoners zijn neergeschoten.

Bezienswaardigheden in Sarajevo

Het oude centrum

Het oude stadscentrum stamt nog uit de Ottomaanse tijd en is geheel autovrij. Er staan hier een aantal schitterende gebouwen, waaronder de Gazi-Husrev-Beymoskee. En op het Pigeon Square staat een fontein van enkele honderden jaren oud waar nog steeds uit gedronken kan worden.

Gazi-Husrev-Beymoskee

De Gazi-Husrev-Beymoskee is ontworpen door de architect Acim Esir Ali, in opdracht van Gazi-Husrev-Bey. De bouw ervan begon in 1526 en werd beëindigd in 1532. De moskee staat in de wijk Baščaršija en is de grootste en één van de oudste moskeeën van Sarajevo. Tijdens de belegering van Sarajevo heeft de moskee het zwaar te verduren gehad dankzij de meer dan honderd mortiergranaten die de moskee raakten. De moskee is daarna wel weer volledig gerestaureerd. In 1898 had de Gazi-Husrev-Beymoskee de primeur van de eerste moskee ter wereld met elektriciteit.

De Heilig Hart kathedraal

Het ontwerp van de Heilig Hartkathedraal is gebaseerd op de Notre-Dame in Parijs. Het is een Rooms Katholieke Kerk waaraan werd gebouwd tussen 1884 en 1889. De kathedraal werd in 1889 geopend door de toenmalige bisschop van Dubrovnik en is nog steeds een belangrijke bezienswaardigheid in Sarajevo.

De Latijnse brug

De Latijnse brug is één van de oudste bezienswaardigheden van Sarajevo. De toenmalig houten brug werd rond 1514 gebouwd en in 1565 vervangen door een stenen brug. De brug was in 1914 het toneel van de moord op Frans Ferdinand. Op het noordelijke uiteinde van de brug werd hij vermoord door Gavrilo Princip. Deze moord was uiteindelijk de aanleiding van het begin van de Eerste Wereldoorlog op 28 juli 1914.

De Keizermoskee

De Keizermoskee werd gebouwd in 1462 en is vernoemd naar Sultan Mehmed II. De moskee werd vernietigd door een vijandige aanval, maar werd in 1566 herbouwd door Sultan Süleyman I. De Keizermoskee ligt net buiten het stadscentrum en is, na de Gazi-Husrev-Beymoskee, de belangrijkste moskee van Sarajevo.

Musea

Verspreid over de stad bevinden zich verschillende musea. De meest bijzondere hiervan is het Tunnelmuseum. Tijdens de belegering van Sarajevo is er in zes maanden tijd een tunnel gegraven naar de veilige buitenwereld. Dit gebeurde met relatief primitieve middelen zoals scheppen en pikhouwelen. De tunnel is achthonderd meter lang en gemiddeld zo’n anderhalve meter hoog. De tunnel liep onder het vliegveld door dat in handen was van de Verenigde Naties. Op deze manier zorgde de tunnel van juli 1993 tot februari 1996 voor voedsel, water, wapens en elektriciteit voor de inwoners van Sarajevo. In het museum (een voormalige woonhuis) liggen voorwerpen uit de jaren dat Sarajevo was omsingeld en zo’n twintig meter van de tunnel is opengesteld voor bezoekers. Andere musea die u kunt bezoeken zijn het Historisch museum van Bosnië-Herzegovina, het Nationaal museum en het Ars Aevi museum voor hedendaagse kunst.

Klimaat

Sarajevo beschikt over een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn er vrij warm met gemiddeld zo'n twintig tot vijfentwintig graden. Omdat Sarajevo tussen de bergen ligt kan het echter ook een stuk warmer worden in de zomer. Dit komt door het gebrek aan verkoeling van de zee. In de winter ligt de temperatuur meestal zo rond het vriespunt. Regen kan er het hele jaar door vallen. De beste reistijd zijn de maanden mei tot en met september.

Overige reisinformatie

 • De officiële talen in Bosnië-Herzegovina zijn Bosnisch, Kroatisch en Servisch.
 • In Bosnië Herzegovina wordt betaald met de Bosnische convertible mark. Ook wordt het betalen met euro's op veel plaatsen geaccepteerd.
 • Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Bosnië-Herzegovina.
© 2017 Mrvriend, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vliegen met B&H AirlinesVliegen met B&H AirlinesWie gaat vliegen naar Bosnië en Herzegovina en bereid is dit te doen vanaf Keulen, kan B&H Airlines in overweging nemen.…
Welcome to Sarajevo - RecensieWelcome to Sarajevo - RecensieSarajevo is nooit echt weg geweest uit het nieuws. Was het niet voor de Olympische winterspelen in 1984, dan was het voo…
Goedkoop vliegen met Croatia AirlinesGoedkoop vliegen met Croatia AirlinesWie gaat vliegen naar Kroatië kan ervoor kiezen dit te doen met Croatia Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij va…
De moord op Frans Ferdinand: begin Eerste WereldoorlogDe moord op Frans Ferdinand: begin Eerste WereldoorlogIn de tijd voor de Eerste Wereldoorlog waren er al veel spanningen binnen Europa. De druppel die de emmer deed overlopen…
Goedkoop vliegen met FlyNordicGoedkoop vliegen met FlyNordicFlyNordic is een bekende naam in de luchtvaart. In de voorbije jaren zijn ze echter nog al eens gewisseld van naam en ei…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Websi, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sarajevo
 • http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/4253075/2016/02/28/Twintig-jaar-later-spookt-het-verleden-nog-rond-in-Sarajevo.dhtml
 • https://www.aroundtheglobe.nl/reizen/bosnie-herzegovina/sarajevo-si17340.html
 • http://www.landenweb.nl/bosnie-herzegovina/sarajevo/
 • http://www.klimaatinfo.nl/bosnie-en-herzegovina/sarajevo.htm
 • http://www.landenkompas.nl/bosnie-en-herzegovina
 • http://www.wereldreis.net/landeninfo/europa/bosnie/vakantie-in-sarajevo/bezienswaardigheden-in-sarajevo/
 • http://www.vakantiearena.nl/bosnie-herzegovina/sarajevo

Reageer op het artikel "Sarajevo: een stad met een interessante geschiedenis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Mrvriend
Laatste update: 03-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!