Vancouver: de stad met zee, natuurparken en musea

Vancouver: de stad met zee, natuurparken en musea Vancouver is een stad, in de staat British Columbia, in Canada. Vancouver is een belangrijke havenstad die aan de Straat van Georgia ligt, een zeearm van de Grote Oceaan. Vancouver Island aan de overkant van de Straat van Georgia zorgt ervoor dat Vancouver niet direct aan de Grote Oceaan ligt. De stad is bekend om de natuurparken die vlak tegen de stad aanliggen. Ook het Stanley Park is een hoogtepunt in de stad, dit park behoort tot de grootste van Noord-Amerika. Ook door het organiseren van de Olympische Winterspelen in 2010 verwierf Vancouver veel bekendheid. Naast dit alles kun je ook nog een aantal mooie en indrukwekkende musea bezoeken en de schitterende Sea to Sky Highway berijden.

Vancouver

De stad ligt op de westelijke helft van het Burrard Schiereiland. Vancouver wordt in het noorden begrensd door de English Sea en de Burret Inlet. In het oosten en zuiden wordt Vancouver begrensd door de Fraser River. Vancouver is een stad met ongeveer 600.000 inwoners (2011). Het behoort tot de agglomeratie Greater Vancouver. Hiertoe behoren o.a. steden zoals North Vancouver, Burnaby en Richmond. Het aantal inwoners van de agglomeratie is ongeveer 2,3 miljoen (2011). Daarmee is Vancouver één van de dichtbevolkte gebieden in Canada.

Vancouver zelf is opgedeeld in de zogenoemde 'neighbourhoods', dit zijn 23 buurten die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Zo is Downtown het zakencentrum van de stad. Sunset is een multiculturele wijk met voornamelijk Indo-Canadezen. En Mount Pleasant is een artistieke wijk. De 23 'neighbourhoods' zijn:
 • Arbutus Ridge
 • Downtown
 • Downtown Eastside
 • Dunbar-Southlands
 • Fairview
 • Granview-Woodland
 • Hastings-Sunrise
 • Kensington-Cedar Cottage
 • Kerrisdale
 • Killarney
 • Kitsilano
 • Marpole
 • Mount Pleasant
 • Oakridge
 • Renfrew-Collingwood
 • Riley Park
 • Shaughnessy
 • South Cambie
 • Strathcona
 • Sunset
 • Victoria-Fraserview
 • West End
 • West Point Grey

Geschiedenis Vancouver

Vancouver is een stad waarvan de geschiedenis niet honderden jaren terug gaat. Ondanks dat het gebied al duizenden jaren bewoond is door de 'native' inwoners. De kustlijn werd in 1791 het eerst verkend door de Spanjaarden. Een jaar later was het de beurt aan de Engelsen. Onder leiding van George Vancouver werd het gebied rond het huidige Vancouver verkend en kregen de plekken Engelse namen. Simon Fraser was in 1808 mogelijk de eerst die de plek bezocht, waar nu Vancouver ligt. Rond 1858 brak net als eerder in Californië hier de 'gold rush' uit. Ongeveer 25.000 mensen, vanuit Californië, kwamen naar de Fraser River en omgeving om goud te zoeken. Het gebied stond toen bekend als 'Granville Island'. In 1886 werd de stad Vancouver genoemd en kreeg het ook de titel van een stad. In hetzelfde jaar brandde een deel van de stad af door de Great Vancouver Fire.

Zoals veel andere plaatsen in West-Canada groeien steden pas als er een treinrails is aangelegd. Ook in het geval van Vancouver. Toen de Canadian Pacific Railway een verbinding had gemaakt met het oosten van het land, groeide de stad explosief. Vancouver werd vanaf toen permanent bewoond. De haven van Vancouver groeide steeds verder en werd steeds belangrijker. Vooral doordat de economie steeds meer over ging naar de natuurlijke hulpbronnen rond Vancouver.

Natuurparken rond Vancouver

Vancouver ligt dichtbij een aantal grote natuurparken, kleinere regionale parken en heeft zelf ook in de stad een groot stadspark. De meeste parken zijn er om de wilde dieren, vogels en bossen te beschermen. Andere parken bieden ook de mogelijkheden tot wandelen, picknicken, kamperen en andere vormen van recreatie aan.

Onder andere de volgende natuurparken liggen dichtbij Vancouver

 • Golden Ears Provincial Park: Dit park, gesticht in1967, is 62.540 hectare groot. Hiermee is het één van de grote parken in de staat British Columbia. Je kunt er wandelen en paardrijden. Zwemmen in het populaire Alouette Lake. In dit park zijn meerdere campings te vinden.
 • Mount Seymour Provincial Park: Het bergachtige park is gesticht in 1936 en is 3509 hectaren groot. Dit park ligt op ongeveer 30 minuten van downtown Vancouver. Je kunt hier veel verschillende vogelsoorten en wilde dieren tegenkomen. Er zijn meerdere meren, waar je kunt picknicken. Er zijn veel 'Trails' te vinden die verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden hebben.
 • Cypress Provincial Park: Voor 1939 was dit gebied te bereiken via de pont, vanaf 1939 via de Lions Gate Bridge. Het gebied bestaat uit bergen, bossen en stroompjes. Het gebied wordt voornamelijk gebruikt voor, fotografie, mountainbiken, wandelen en om de omgeving en Vancouver te bewonderen vanaf de bergen.
 • Pacific Spirit Regional Park: Dit park, 763 hectare groot, ligt aan de kust. Je kunt er gematigd regenwoud, stranden en recreatie gebieden vinden. De Fraser River stroomt hier de Straat van Georgia in.
 • Burnaby Lake Regional Park: Dit park ligt te midden van de drukke stad. Het bestaat uit bos, moeras en een meer. Je kunt er bevers, coyotes, kikkers en veel verschillende vogels zien. Er is ook 17 kilometer aan wandelroutes, 'Trails'.

Stanley Park

Stanley Park is Vancouver's grootste stadspark. Het park is zowel bij toeristen als bij de lokale bevolking erg in trek. Het park heeft veel te bieden. Het ligt aan de English Bay, dus je kunt er wandelen op het strand. Je kunt in het park de bekende Siwash Rock en Hollow Tree zien. Een andere bekende plek is Third Beach. Een plek waar je wat eetgelegenheden vindt. In het park zijn kilometers aan 'Trails' die je leiden langs de kust en door het West Coast rainforest, met grote oude bomen. Je kunt er bijvoorbeeld ook de 8,8 kilometer lange 'seawall' lopen, joggen of fietsen. Er zijn 'bald eagles' en tal van andere vogels en kleinere dieren zoals eekhoorns te vinden.

Naast de natuur, zijn er ook een aantal bezienswaardigheden in het park. Je kunt er de Lions Gate Bridge bekijken en bewandelen. Er is het Vancouver Aquarium, waar je zeeotters, zeehonden, zeeleeuwen, verschillende soorten haaien en dolfijnen kunt bekijken. Met name de 'beluga', ook wel witte dolfijn, is een bijzondere verschijning. Om de stad te zien is het uitkijkpunt 'Halleluja Point' zeer geschikt. Dit zijn slechts een paar voorbeelden die het park te bieden heeft.

Grouse Mountain en Capilano Suspension Bridge

Nog twee bekende attracties die je in Vancouver vindt, zijn Grouse Mountain en de Capilano Suspension Bridge. Grouse Mountain ligt op een korte tocht van ongeveer 15 minuten van Vancouver. Je gaat naar de top met de Skyride. Op de top van de berg bevinden zich een aantal activiteiten die je kunt ondernemen. Zo zijn er o.a. een vogelshow, een lumberjackshow en kun je er opgevangen beren bekijken. Je kunt er ook eten in het restaurant en vanaf hier een helikoptertocht maken.

De Capilano Suspension Bridge is een lange hangbrug. De hangbrug is zo'n 140 meter lang en hangt boven de Capilano River. De hangbrug heeft een maximale hoogte van zo'n 70 meter boven de rivier. Naast de hangbrug kun je ook langs de canyon rand lopen over glazenplaten en een wandelpad nemen langs de boomtoppen. Elk jaar wordt de brug door veel toeristen bezocht, waardoor het één van de best bezochte attracties is van Vancouver.

Musea

Vancouver heeft een groot aantal musea. De musea zijn bijvoorbeeld gericht op de lokale geschiedenis van de omgeving en stad of de geschiedenis van de oorspronkelijk bewoners. Je kunt ook modernere musea bezoeken, zoals de Richmond Olympic Experience, over de Olympische Spelen van 2010.

Onder andere de volgende musea kun je bezoeken

 • Museum of Anthropology: Hier kun je de kunstwerken en de geschiedenis bekijken van de oorspronkelijke bewoners. Het museum ligt mooi aan het water. Je vindt er o.a. totempalen, oude kano's en sieraden.
 • Beaty Biodiversity Museum: Dit museum huisvest meer dan 2 miljoen planten en dieren. Zo kun je hier het geraamte van een blauwe vinvis bewonderen. Ook zijn er veel fossielen en schelpen te bekijken.
 • Vancouver Maritime Museum: Dit museum is gericht op de geschiedenis van schepen en hun gebeurtenissen. Hier kun je oude schepen bezoeken, oude foto's, uniformen, oude kaarten enzovoort bekijken.
 • Richmond Olympic Experience: Hier vind je alles over de Olympische Spelen. Je kunt er testen afleggen, informatie vinden over de sporten en sporters en ervaren in simulators hoe je sommige sporten beleeft.

Sea to Sky Highway

De Sea to Sky Highway, ook wel Highway 99, staat bekend als één van de mooiste ter wereld. De snelweg verbindt Whistler en Vancouver. De snelweg loopt een lang stuk langs de kust, waardoor je de schitterende fjorden en oceaan kunt zien vanaf speciaal gecreëerde uitkijkpunten. Ook rijd je langs watervallen, bergen, verschillende natuurparken en bezienswaardigheden.

Een paar bekende plekken op de route zijn het Stawamus Chief Provincial Park, de Shannon Falls en de Sea to Sky gondola. In het Stawamus Chief Provincial Park staat een 700 meter hoge granieten rots. De rots is aan één kant recht, daarom komen er veel klimmers om deze rots te beklimmen. De Sea to Sky gondola neemt je mee naar een hoogte van 855 meter boven zeespiegel. Boven aangekomen heb je er uitkijkpunten, een hangbrug, een restaurant en wandelpaden.
© 2017 - 2024 Rutwen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in VancouverBezienswaardigheden in VancouverVancouver is een stad in het westen van Canada met circa 600.000 inwoners, waarvan vele immigranten uit alle delen van d…
Fietsen in Stanley Park in Vancouver, CanadaFietsen in Stanley Park in Vancouver, CanadaStanley Park is een park in de Canadese stad Vancouver. Het heeft een oppervlakte van ruim vierhonderd hectare en het is…
Goedkope vakantie in CanadaGoedkope vakantie in CanadaCanada is een uitstekende bestemming voor een onvergetelijke en goedkope vakantie. Canada is een dunbevolkt land met sch…
Canada: Vancouver, Toronto, MontrealCanada: Vancouver, Toronto, MontrealCanada is het op één na grootste land van de wereld en ligt ten noorden van de Verenigde Staten. Het grenst tevens aan d…

Sarajevo: een stad met een interessante geschiedenisSarajevo: een stad met een interessante geschiedenisSarajevo is de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina en beschikt over een interessante geschiedenis. De stad is in de jare…
Belgrado: een stad die bloeit als nooit tevorenBelgrado: een stad die bloeit als nooit tevorenBelgrado is de voormalig hoofdstad van Joegoslavië en Servië-Montenegro en sinds 2006 de hoofdstad van Servië. Belgrado…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Anonymous, Openclipart
 • http://www.hellobc.com/vancouver/things-to-do/arts-culture-history/museums.aspx
 • http://vancouver.ca/parks-recreation-culture/stanley-park.aspx
 • http://vancouver.ca/default.aspx
 • https://www.grousemountain.com/
 • https://www.capbridge.com/
 • https://www.tourismvancouver.com/vancouver/neighbourhoods/
Rutwen (7 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.