Belgrado: een stad die bloeit als nooit tevoren

Belgrado: een stad die bloeit als nooit tevoren Belgrado is de voormalig hoofdstad van Joegoslavië en Servië-Montenegro en sinds 2006 de hoofdstad van Servië. Belgrado ging na het wegvallen van het communisme jarenlang gebukt onder diverse burgeroorlogen. Maar sinds de laatste NAVO-aanvallen is Belgrado anno 2018 echter aan een opmars bezig en weten ook toeristen de stad weer te vinden. Het bruisende nachtleven van Belgrado behoort volgens reisgids Lonely Planet tot één van de beste ter wereld om uit te gaan. Maar ook de vele historische gebouwen en monumenten maken van Belgrado een geschikte stad voor een stedentrip.

Inhoud


Over Belgrado

Belgrado was vanaf 1918 tot aan 1992 de hoofdstad van het communistische Joegoslavië, met uitzondering van 1941 tot 1944, toen het bezet werd door de Duitsers. In 1992 viel Joegoslavië uit elkaar, waarna Belgrado de hoofdstad werd van Servië-Montenegro. In 1999 is de stad meerdere malen gebombardeerd door de NAVO tijdens de Kosovo Oorlog. In die jaren was Belgrado dan ook geen stad waaraan iemand zou denken bij het maken van een stedentrip. Sinds de laatste bombardementen en het opsplitsen van Servië en Montenegro, bloeit de stad echter als nooit tevoren. Belgrado zit vol ambitie en wil uitgroeien tot het financiële centrum van de Balkan.

Uitgaan

In 2009 riep reisgids Lonely Planet Belgrado uit tot beste partystad ter wereld. En dat is ook niet zo gek, gezien de vele drijvende cafés en discotheken langs de oevers van de Donau en de Sava, die van zonsondergang tot zonsopgang open zijn. Daarnaast is de drank er niet erg duur en staat het nachtleven van Belgrado te boek als erg veilig. Naast de vele discotheken worden er in Belgrado elk jaar ook verschillende festivals georganiseerd zoals het Zomerfestival, het Bierfestival, het Muziekfestival en het Filmfestival.

Bezienswaardigheden in Belgrado

Het Belgrado Fort Kalemegdan

Het Kalemegdan Fort ligt in het gelijknamige park op een heuvel en kijkt uit op de rivier de Donau en de Sava. Het fort is sinds 1867 eigendom van Servië en is zo oud dat er zelfs nog sporen van de Romeinen te vinden zijn. Het fort is in het verleden vele malen beschadigd (voor het laatst tijdens de Tweede Wereldoorlog) en weer hersteld. Het park om het fort is prachtig en wordt vooral tijdens de zomermaanden goed bezocht door zowel toeristen als de inwoners van Belgrado.

Het historische centrum

Het historische centrum van Belgrado ligt net naast het Kalemegdan park, rond de autovrije straat Kneze Mihaila. Hier kunt u overdag heerlijk winkelen in één van de, ook bij ons, bekende winkelketens en ‘s avonds gezellig uit eten.

De Sint Sava kathedraal (Hram Svetog Sava)

Plannen voor het bouwen van de Sint Sava kathedraal waren er al in 1894, maar pas in 1935 werd er met de bouw gestart. De buitenkant van de kathedraal is inmiddels klaar en de binnenkant, die plaats biedt aan zo’n tienduizend bezoekers, zal zo rond het jaar 2024 af zijn. Ondanks dat de kerk nog niet helemaal klaar is, is het nu al de grootste Servisch orthodoxe Kerk in de Balkan en één van de grootste orthodoxe kerken ter wereld. De kerk is vernoemd naar de eerste Servische aartsbisschop: Sava.

Oude parlementsgebouw

Het oude parlementsgebouw is een zeer indrukwekkend gebouw dat te herkennen is aan de grote groene koepel. In het jaar 2000 verzamelden bijna één miljoen mensen zich voor het gebouw als protest tegen de toenmalig president Milosevic. In het gebouw zaten vroeger de leden van het Joegoslavische parlement, maar tegenwoordig staat het leeg.

Topcider park

Het Topcider park ligt op ongeveer vijf kilometer van het centrum van Belgrado en is het oudste park van de stad. U kunt hier één van de negentiende-eeuwse tuinen bezoeken, picknicken of een bezoek brengen aan het Servisch historisch museum, de Topcider kerk, het wachtershuis en het Milos Huis.

Rozenkerk (Crvka Ružica)

De Rozenkerk is aan het begin van de achttiende eeuw gebouwd, nadat een gelijknamige kerk in de zestiende eeuw werd verwoest. De kerk ligt bij de Noord oostelijke vestingswal van fort Kalemegdan en diende vroeger als opslagplaats voor buskruit.

Het Witte Paleis (het Beli Dvor)

In de exclusieve wijk Dedinje ligt het Witte Paleis. Het paleis is anno 2017 in het bezit van de kroonprins Alexander, die overigens geen enkele macht heeft. Servië is namelijk een republiek en heeft een gekozen president. Het paleis was vroeger van de populaire oud-president Tito.

Graf van Tito

Josip Broz Tito is de laatste communistische president en is, ondanks zijn overlijden, nog steeds erg populair bij de inwoners van Belgrado. Zijn graf ligt op een heuvel, met uitzicht over de stad, in het Museum van de Geschiedenis. Het graf van Tito is daar te vinden in de centrale bloementuin.

Schiereiland Ada Ciganlija

Het schiereiland Ada Ciganlija is in de zomer een populair natuur- en recreatiegebied bij de inwoners van Belgrado. U kunt hier van het mooie weer genieten op het stadsstrand maar ook fietsen, paintballen of een bootje huren.

Musea

In Belgrado kunt u verschillende musea bezoeken. Zo is er het Nationaal museum. Dit is het grootste museum van Servië. In dit museum kunt u onder andere archeologische vondsten, schilderijen (waaronder die van Monet en Van Gogh) en middeleeuwse kunstvoorwerpen vinden. In het Nikola Tesla museum kunt u van alles vinden van de Servisch Amerikaanse uitvinder Nikola Tesla. U vindt hier bijvoorbeeld duizenden boeken en tijdschriften en verschillende modellen en tekeningen. Daarnaast kunt u ook nog het Militair museum, het Automobiel museum en het Belgrado Luchtvaart museum bezoeken. In het Belgrado Luchtvaart museum kunt u vliegtuigen en helikopters van dichtbij bekijken.

Klimaat

Belgrado beschikt over een gematigd landklimaat. In de winter is het er koud. De temperatuur ligt dan zowel overdag als in de nacht rond het vriespunt. De zomers zijn er warm met gemiddeld zo’n twintig tot vijfentwintig graden, met uitschieters tot boven de dertig graden in juli en augustus. Om een stedentrip te maken naar Belgrado, kunt u de maanden juli en augustus dan ook beter mijden. In mei, juni en september zal de temperatuur een stuk aangenamer zijn.

Overige reisinformatie

 • De officiële taal van Servië is Servisch. Daarnaast worden er nog vele andere talen gesproken zoals Albanees, Hongaars, Bulgaars, Kroatisch, Roemeens en Slowaaks. Als toerist kunt u zich prima redden met Engels.
 • In Servië wordt betaald met de munteenheid Dinar.
 • Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Servië.
© 2017 - 2024 Mrvriend, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sarıyer: een stadsdeel van IstanbulSarıyer: een stadsdeel van IstanbulSarıyer is een district dat zich in het Europese gedeelte van Istanbul bevindt. Wat zijn de bezienswaardigheden en…
Een blik op ... Sofia, BulgarijeEen blik op ... Sofia, BulgarijeWaarom overweeg je eens geen stedentrip naar de hoofdstad van de Balkan, ... het Bulgaarse Sofia! Je kan er goedkoop gen…

Vancouver: de stad met zee, natuurparken en museaVancouver: de stad met zee, natuurparken en museaVancouver is een stad, in de staat British Columbia, in Canada. Vancouver is een belangrijke havenstad die aan de Straat…
Split, een schitterende stad aan de Adriatische zeeSplit, een schitterende stad aan de Adriatische zeeSplit is een oude havenstad in Kroatië, gelegen in de provincie Dalmatië. De stad ligt op een klein schiereiland aan de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgrado
 • http://www.belgradoinfo.nl/index.html
 • http://www.landenweb.nl/servie/belgrado/
 • http://www.weekendsteden.nl/stedentrip/servie/belgrado/
 • http://vakantie-belgrado.nl/
 • http://www.landenkompas.nl/servie
 • http://www.klimaatinfo.nl/servie/
Mrvriend (23 artikelen)
Laatste update: 16-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.