Split, een schitterende stad aan de Adriatische zee

Split, een schitterende stad aan de Adriatische zee Split is een oude havenstad in Kroatië, gelegen in de provincie Dalmatië. De stad ligt op een klein schiereiland aan de Adriatische Zee, en is dankzij haar ligging één van de belangrijkste havenplaatsen van Kroatië. De oude binnenstad van Split staat vol met oude gebouwen en paleizen. De stad dankt haar bekendheid vooral aan het enorme paleis van Diocletianus, dat vandaag de dag deels wordt gebruikt voor horeca en winkels. Split beschikt over een gezellige boulevard en, vooral in de zomermaanden, is het uitgaansleven er bruisend. Dit alles maakt Split een ideale stad voor een stedentrip.

Inhoud


Over Split

In het jaar 293 werd door de Romeinse keizer Diocletianus opdracht gegeven tot de bouw van een immens paleis. De bouw van het paleis van Diocletianus wordt sindsdien beschouwd als het ontstaan van de stad Split. Het paleis vormt nog steeds het indrukwekkende middelpunt van de stad en staat samen met het oude centrum op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het paleis heeft een oppervlakte van 35.000 vierkante meter en heeft meer dan tweehonderd gebouwen, waaronder enkele bekende bezienswaardigheden zoals het het Papalische paleis, Peristil-plein en de kathedraal van St. Domnius. Het paleis is één van de best bewaarde paleizen uit de Romeinse tijd.

Geschiedenis

Vanaf het begin van de twaalfde eeuw tot aan het jaar 1420 was Split onafhankelijk. In 1420 kwam hier een einde aan toen de stad in handen viel van de Venetianen. Deze overheersing duurde tot aan het jaar 1797, toen het Venetiaanse Rijk uit elkaar viel. In de tussentijd was Split echter wel uitgegroeid tot een belangrijke havenstad. Na een korte periode van overheersing door Oostenrijk en Hongarije, is de stad vervolgens enige tijd in handen geweest van Napoleon. Daarna is Split tot de Eerste Wereldoorlog in handen geweest van de Oostenrijkers en gedurende de Tweede Wereldoorlog door de Italianen bezet. Vanaf de Tweede Wereldoorlog behoorde Split tot Joegoslavië totdat in 1991 Kroatië haar onafhankelijkheid uitriep.

Heden

Split is inmiddels uitgegroeid tot een heerlijke vakantiebestemming. In de zomer is het weer er goed en is het nachtleven er bruisend. En wie even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad, kan een bezoek brengen aan één van de vele stranden in de omgeving, zoals het stadsstrand Bacvice. Vanuit de haven vertrekken elke dag veerboten naar één van de eilanden voor de kust. Ook vindt u hier verschillende restaurants die verse vis serveren. In het paleis van Diocletianus kunt u heerlijk door de straten slenteren en een bezoek brengen aan één van de paleizen en/of kerken.

Bezienswaardigheden

Pjaca

Pjaca, ook wel het plein van het volk genoemd, was het eerste openbare plein buiten het paleis van Diocletianus. Het plein vormt al sinds de vijftiende eeuw het commerciële en politieke centrum van de stad. In de vijftiende eeuw bouwden vele rijke kooplieden hier hun huizen. Aan het plein bevinden zich het oude Raadhuis en het Venetiaanse Cambipaleis. In de zomer is het hier erg gezellig dankzij de vele terrassen.

Marjan

Marjan is een populair recreatiegebied bij zowel toeristen als de inwoners van Split. Het is een beschermd natuurgebied met in het middelpunt een 178 meter hoge heuvel. De heuvel is begroeid met dennenbomen en wanneer u op de top staat, heeft u een prachtig uitzicht over Split en de Adriatische Zee. In het gebied bevindt zich ook een dierentuin, enkele sportvelden en een strand.

Sint Domnius kathedraal

De kathedraal van Sint Domnius ligt in het paleis van Diocletianus en was oorspronkelijk het mausoleum van de Keizer. Het gebouw is niet veel veranderd sinds de bouw. Wel is er in de twaalfde eeuw een zestig meter hoge klokkentoren aan toegevoegd. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over het paleis, de Adriatische Zee en de rest van de stad. In de kathedraal zijn bijzondere kunstwerken te zien zoals het altaar van Sint Domnius en Korinthische zuilen.

Tempel van Jupiter

De tempel van Jupiter maakt onderdeel uit van het paleis van Diocletianus. Het is een kleine Romeinse tempel die in de middeleeuwen door Christenen werd gebruikt als doopkapel. Voor de tempel staat een granieten sfinx en bij het doopvont staat een sarcofaag uit de zevende eeuw van de eerste aartsbisschop van Split, Ivan Ravenjanin.

Kroatisch Nationaal theater

Het Nationaal theater is ontworpen door de architecten Veccietti en Bezic aan het einde van de negentiende eeuw. Het theater ligt net buiten de stadsmuren van Split. In 1971 verwoestte een brand een groot deel van het theater. Het theater is daarna volledig gerestaureerd.

Eilanden

Voor de kust van Split liggen enkele eilanden die u kunt bezoeken. Vooral in de zomermaanden nemen veel toeristen, maar ook de inwoners van Split, de veerboot naar één van deze eilanden. Hier genieten ze van het weer, de stranden en de mooie natuur. De vier populairste eilanden zijn Brac, Hvar, Solta en Vis.

Brac

Vanuit de haven van Split duurt het met de veerboot ongeveer een uur om het eiland Brac te bereiken. Het eiland heeft een lengte van 48 kilometer en een breedte van 14 kilometer. Het eiland is hiermee het op een na grootste eiland in de Adriatische Zee. Brac wordt elke zomer druk bezocht door dagjesmensen en toeristen die de mooie stranden komen bezoeken. De hoofdstad van het eiland is Supetar, dat over een aantal mooie bezienswaardigheden beschikt. Na de hoofdstad is de toeristische plaats Bol de belangrijkste plaats op het eiland. Bol ligt vlakbij één van de mooiste stranden van Kroatië: het Zlatni Rat-strand. In de buurt van Bol liggen verder nog de kiezelstranden van Borak en Potocine. Van alle stranden van Kroatië zijn dit de beste stranden om te wind- en kitesurfen.

Hvar

Een stukje verder uit de kust ligt het eiland Hvar. Dit eiland is één van de drukst bezochte eilanden van Kroatië. Dit komt niet in de laatste plaats door de prachtige natuur en de prachtige stranden. Hvar stad is het centrum van het eiland en heeft een aantal mooie bezienswaardigheden zoals het Benedictijnse klooster, de Kathedraal van Saint-Stjepan en het centrale plein de Trg Svetog Stjepana.

Solta

Het eiland Solta heeft een oppervlakte van 59 vierkante kilometer en ligt niet ver van de kust van Split. Het eiland bestaat grotendeels uit wijngaarden en olijfbomen. Er kan hier heerlijk worden gewandeld en gefietst. Het toeristische centrum van het eiland is het dorp Stomorska. Hier vindt u verschillende winkels, restaurants en cafés.

Vis

Het eiland Vis ligt het verder van de kust dan de andere eilanden. Het eiland heeft schitterende stranden en baaien, waar uitstekend gesnorkeld en gezwommen kan worden. In de hoofdstad van het eiland staan enkele oude Venetiaanse gebouwen die de moeite waard zijn om te bekijken.

Musea

Voor de museumliefhebbers beschikt Split over een aantal musea die de moeite waard zijn om te bezoeken. In het noordelijke deel van het Diocletianus paleis ligt het Stadsmuseum. Hier zijn verspreid over drie verdiepingen, allerlei voorwerpen te vinden die iets vertellen over de geschiedenis van Split. Onder andere munten, antiek meubilair, oorkonden, wapentuig en oude documenten kunt u hier bewonderen. Verder kunt u in Split ook het Archeologisch museum van Kroatië bezoeken. Dit museum bestaat al sinds 1820 en is daarmee het oudste museum van Kroatië. U vindt er onder andere Romeinse en vroeg christelijke beelden, middeleeuwse kunstvoorwerpen en antieke en middeleeuwse munten. Tenslotte is er ook nog het Etnografisch museum. Dit is gevestigd in een raadhuis uit de vijftiende eeuw en beschikt over een verzameling oude klederdrachten, wapens en juwelen.

Klimaat

Split beschikt over een heerlijk mediterraan klimaat. In de zomer is het er droog en warm. In de maanden juli en augustus kan de temperatuur oplopen tot rond de dertig graden. En dankzij de Mistralwind, die vanaf de Adriatische Zee komt, blijft het in de stad toch aangenaam aanvoelen. In de winter wordt het overdag niet kouder dan een graad of negen. In de nacht kan het echter wel enkele graden vriezen. In de herfst en de winter valt er de meeste neerslag. De beste reisperiode is de lente. In die periode valt het nog mee met de drukte en de temperatuur is aangenaam.

Overige reisinformatie

 • De officiële taal van Kroatië is Kroatisch. Veel Kroaten verstaan daarnaast ook Duits en Engels.
 • In Kroatië wordt betaald met de munteenheid Kuna.
 • Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Kroatië.
© 2016 - 2024 Mrvriend, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Makarska Rivièra, oneindig natuurschoonMakarska Rivièra, oneindig natuurschoonDe Makarska Rivièra heeft een ongeëvenaarde kustlijn bezaaid met pijnbomen, eeuwenoude stadjes, uitgestrekte kiezelstran…
De Gouden Hoorn op Brac in KroatiëDe Gouden Hoorn op Brac in KroatiëBrac in Kroatië, door de Italianen ook wel Brazza genoemd, is het grootste Dalmatische eiland in de Adriatische zee. Bra…
Split in de tuinSplit in de tuinSplit wordt weer steeds meer gebruikt in de tuin en split is er in allerlei variaties. Een afwijkende kleur in de tuin o…
Vakantie in KroatiëVakantie in KroatiëKroatië is de vakantiebestemming bij uitstek. Je vindt er zon, zee en strand, maar ook cultuur: Romeinse ruïnes en oude,…

Belgrado: een stad die bloeit als nooit tevorenBelgrado: een stad die bloeit als nooit tevorenBelgrado is de voormalig hoofdstad van Joegoslavië en Servië-Montenegro en sinds 2006 de hoofdstad van Servië. Belgrado…
Een stedentrip naar de hoofdstad van Slovenië: LjubljanaEen stedentrip naar de hoofdstad van Slovenië: LjubljanaLjubljana is de hoofdstad van Slovenië en is met haar oude centrum, vele pleinen en mooie bezienswaardigheden een ideale…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mariamichelle, Pixabay
 • http://www.landenweb.nl/kroatie/split/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Split
 • http://www.steden.net/kroatie/split/
 • http://www.allesoverkroatie.nl/vakantie-in-split/
 • http://www.kroatie.nl/steden/split
 • http://top10bezienswaardigheden.nl/kroatie/split.htm
 • https://www.take-a-trip.eu/nl/split/bezienswaardigheden/
Mrvriend (23 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.