Nationale parken Noord-Amerika: Denali

Nationale parken Noord-Amerika: Denali Denali nationaal park is gelegen in de Verenigde Staten van Amerika, in Alaska. Dit betekent dat het er 's winters behoorlijk koud kan zijn en 's zomers wordt het nooit extreem warm. De voorname trekpleister van Denali is Mount McKinley, de hoogste berg van de Verenigde Staten. Wandelen is hier mooi en goed te doen, er lopen wandelroutes op zeer veel plekken in het park.

Algemene informatie over Denali nationaal park

Denali nationaal park is een van de grotere nationale parken van de wereld. Met een gigantische oppervlakte van bijna 25.000 vierkante kilometer is het in ieder geval een van de grootste nationale parken van Noord-Amerika. Doordat het park zo groot is, is het onderverdeeld in verschillende stukken. Zo is er een wildernisgebied van ongeveer 8.800 vierkante kilometer groot. Het gedeelte bedoeld uitsluitend voor behoud van de natuur, is ongeveer 5.400 vierkante kilometer groot. In dit gedeelte komen nagenoeg nooit toeristen, vanwege de extreme kwetsbaarheid van de natuur.

De hoogste berg van Noord-Amerika, Mount McKinley, ligt in Denali nationaal park. Deze berg torent uit boven de andere bergen en mag eigenlijk niet gemist worden tijdens een bezoek aan Denali.

In Denali nationaal park is een enorme rust te vinden. Relatief weten weinig toeristen (400.000) de weg te vinden richting Denali nationaal park. In de zomer is het park redelijk begaanbaar, alhoewel de hoogste toppen nog steeds onbegaanbaar zijn. De lagere gebieden van Denali nationaal park zijn beter bereikbaar in de zomer. In de zomer kan hier worden gewandeld, gekanood en kan men genieten van de natuur. Tussen eind mei en begin september is het een absolute aanrader om naar Denali te gaan. Het is dan zomer in Alaska, waar Denali ligt.In de winter is Denali nationaal park veel minder goed bereikbaar. Slechts met extreem goed uitgeruste auto's en sneeuwvoertuigen is het mogelijk Denali nationaal park te betreden. Bedenk goed of je dit wel wilt doen! De kans op verdwalen is groot en reddingsdiensten kunnen vaak niet zomaar ter plaatse zijn.

De algemene bereikbaarheid van het park is van uitstekende kwaliteit, met meerdere wegen die er naar toe leiden. Toch is het in het park lastig om te verplaatsen, aangezien het niet altijd mag. Hiervoor is een shuttlebus aanwezig in het park, maar deze is niet gratis.

Geschiedenis van Denali

De vroege Inuit kwamen al voor in dit gebied. Ze bouwden hier al huizen en ze overleefden hier al 12.000 jaar geleden. Dit ging niet zonder slag of stoot, want de kou in de winter kon erg veel energie eisen. Zeker bij een koude winter konden de temperaturen terugvallen naar minus veertig graden Celsius. Toch overleefden ze en legden ze voorraden aan in de korte, maar warmere zomer.

Pas toen de mijnindustrie zijn weg vond naar Denali nationaal park, kwamen er andere mensen wonen dan Inuit. De mijnindustrie richtte zich voornamelijk op goud, omdat goud erg veel waard is. Tegenwoordig is het verboden terrein voor de mijnindustrie.

Flora van het park

Het park is niet erg rijk aan veel diverse soorten flora. Voornamelijk door de strenge winter en de eeuwige sneeuw op sommige plekken is het park wat dat betreft niet ver ontwikkeld. Toch komen er, mede door het indrukwekkende oppervlakte, zeker 1.500 verschillende soorten planten voor. Van mossen tot bomen en van grassen tot bloemen, er is allerlei variatie te vinden.

Slechts enkele soorten planten die niet in het park horen komen er voor. Dit komt doordat het er erg koud is 's winters, maar ook doordat slechts weinig mensen Alaska bezoeken met vreemde planten. Hierdoor blijft de natuur erg natuurgetrouw en het is voor botanici erg prettig om door dit park te wandelen.

De meest voorkomende boomsoort is de naaldboom. Loofbomen zullen nagenoeg niet aangetroffen worden.

Fauna van het park

in het park leven zeer veel dieren. Spraakmakende dieren, maar ook minder spraakmakende. De drie grootste roofdieren van Noord-Amerika, de wolf, de grizzlybeer en de zwarte beer, komen voor in Denali. De wolf is vooral bekend om zijn opvallende afwezigheid, hij wordt haast nooit gezien. Toch leven ze wel in Denali en ze kunnen 's nachts gehoord worden. De beiden soorten beren worden duidelijk vaker waargenomen en met een klein beetje geluk vallen ze beiden te zien tijdens een bezoek van een dag.

Andere roofdieren in het park zijn marters, uilen, roofvogels, rode vossen en veelvraten. Roofvogels worden met grote regelmaat waargenomen, maar de rest wordt nagenoeg nooit gezien. Zeker de kans om een veelvraat te zien is minimaal, vanwege hun gedrag.

Opvallend is dat toch één soort amfibie heeft kunnen overleven in de ijzige kou van Alaska: de boskikker. Deze kleine kikker leeft in de vele meren die Denali rijk is. Slechts in de zomer valt de kikker te zien.

Geologische waarde van Denali

Denali ligt midden in de "Alaska Range". Dit gebergte, dat zich uitstrekt over ruim 600 kilometer, herbergt de hoogste berg van Noord-Amerika: Mount McKinley. Deze berg, die overal bovenuit torent, is het opvallendste geologische verschijnsel van het park. Toch biedt het park veel meer geologische bijzondere dingen.

Zo is er een "Polychrome Mountain" te vinden. Deze berg zit vol met verschillende metalen en stoffen, waardoor de grond extreem gevarieerd is in kleur. Dit zorgt ervoor dat men in de ochtend en avond, wanneer het overigens wel koud is, een schitterend schouwspel krijgt van kleuren op deze gekleurde bergen.

in het park zijn zeer veel gletsjers te vinden. Maar liefst zestien procent van het oppervlakte van Denali is een sneeuwgletsjer. Het is mogelijk om met een gids over een gletsjer te wandelen, doe dit niet zelf, want dit brengt extreme gevaren met zich mee!

Andere bezienswaardigheden

De voorname bezienswaardigheid van Denali is toch de ongerepte natuur. Veel meer is hier niet te zien of te doen, maar dat maakt het park wel de moeite waard. De natuur, de flora en de fauna en de ongereptheid is waar de meeste mensen voor naar Denali gaan.

Activiteiten in Denali

In Denali is het vooral goed wandelen. Wandelen kan door het bos, langs meren en over de gletsjer. Ook bergbeklimmingen behoren tot de mogelijkheden.

Zelf er op uit trekken behoort tot de mogelijkheden. Hierbij mag men vrij kamperen, wat sommige avonturiers aantrekt. Overleg altijd even over de geplande route, want er mogen niet te veel mensen in hetzelfde gebied vrij kamperen, dit in verband met het niet willen aantasten van de natuur. Reken er altijd op dat je route wordt afgekeurd en heb een alternatieve route voor handen.

Ook van tevoren uitgezette wandelroutes zijn er voldoende, vaak bij de stoppunten en de bijzondere plekken. Ook vanuit de zes campings die Denali rijk is lopen wandelroutes.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorbeeldreis: AlaskaVoorbeeldreis: AlaskaAlaska is niet meteen het eerste land waar je aan denkt om op vakantie te gaan. Maar deze ruige staat, ingeklemd tussen…
Nationaal park DenaliNationaal Park Denali ligt midden in Alaska, in het noordwesten van Amerika. Een land van bossen, gletsjers en ijspieken…
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park ligt in de Julische alpen en heef…
Nationale parken in Amerika, genieten van de natuurNationale parken in Amerika, genieten van de natuurIn Amerika zijn meer dan 500 nationale parken. Tijdens een vakantie in Amerika zal iedereen wel een of meerdere parken b…

Nationale parken Noord-Amerika: CanyonlandsNationale parken Noord-Amerika: CanyonlandsDe naam van Canyonlands nationaal park is geen toeval. In het park zijn gigantisch veel canyons, kloven en grotten te vi…
Romeinse overblijfselen in Duitsland: de MartbergRomeinse overblijfselen in Duitsland: de MartbergTussen Pommern en Karden aan de Duitse Moezel ligt de Martberg (Mons Martis). Deze kan je enkel bereiken via de Lenus-Ma…
Bronnen en referenties
  • http://www.nps.gov/dena/index.htm
  • http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/alaska/denali/denali.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Denali_National_Park_and_Preserve
  • http://www.denali.national-park.com/
  • http://www.travelalaska.com/Destinations/Parks%20and%20Public%20Lands/Denali%20National%20Park%20and%20Preserve.aspx
Mattie010 (86 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.