Nationale parken in Amerika, genieten van de natuur

Nationale parken in Amerika, genieten van de natuur In Amerika zijn meer dan 500 nationale parken. Tijdens een vakantie in Amerika zal iedereen wel een of meerdere parken bezoeken. De meeste die beschreven zijn, zijn niet de meest bekende en meest toeristische, maar het zijn prachtige parken die zeker een bezoek waard zijn. Hoogvlakten, bergen, warmwaterbronnen, oude nederzettingen, meren, kampeerterreinen waar men te voet, per auto en al dan niet met een gids de mooiste en gevaarlijkste dieren en planten kunt tegenkomen.

Alaska

Denali National Park

De hoogste berg van Noord-Amerika is de Denali. In de 19de eeuw werd de 6194 meter hoge berg ontdekt door de ontdekkingsreiziger William A. Dickey. Door de hoogte van de berg kan men er in de omgeving spreken van een eigen klimaat.
In 1917 werd het gebied rond Mount Denali en Mount McKinley uitgeroepen tot nationaal park. In het park bevindt zich een deel van de grootste breuk in de aardkorst van Noord-Amerika. Daardoor zijn er in het park vele rotsformaties te vinden. Door de eeuwenlange erosie zijn er hoogvlaktes ontstaan met in hun midden de bergen. De bergen vormen een natuurlijke grens tussen het binnenland van Alaska en Anchorage. De diersoorten die er voorkomen zijn lynxen, wolven, Dall-schapen, kariboes, elanden, zwarte beren en grizzlyberen. Bomen die men er aantreft zijn de esp, de spar, de berk en de balsempopulier. In het gebied zult u op uw hoede moeten zijn voor vooral de zwarte- en de grizzlyberen. Die lopen er nu eenmaal vrij rond.

Arizona

Petrified Forest National Park

Het Petrified Forest ligt zo'n 200 km ten oosten van Flagstaff. Het is het beroemde park van de versteende bomen in de meest schitterende kleuren. Honderden staan ervan. Pilot Rock is het hoogste punt met zijn 1900 meter. Er zijn hoogvlaktes, woestijngebieden, rotsformaties en moerasgebieden. In het woestijngebied tieren de cactussen welig. De diersoorten die men hier aantreft zijn konijnen, vossen, stekelvarkens antilopen en coyotes. Men kan kamperen in het park in de daarvoor bestemde "Wilderness areas".

Arkansas

Hot Springs National Park

Hot Springs is een onderdeel van de Zig Zag Mountains en is in 1921 opgericht. Het is maar heel klein: 24 vierkante kilometer. Het park is bekend om zijn warmwaterbronnen die elke dag 3 miljoen liter water uit de grond laten komen. De temperatuur van het water is 62 graden Celsius. Van de totaal 47 bronnen zijn er twee waar de toeristen bij kunnen komen. De overige zijn helende bronnen. Ze worden gebruikt voor fysiotherapeutische doeleinden. In het nabijgelegen stadje Hot Springs zijn vele badhuizen die gebruik maken van het natuurlijke mineraalwater.

Californië

Sequoya en King Canyon National Park

Eigenlijk zijn dit twee parken, maar ze worden in Claifornië onder een naam gevangen. Het Kings Canyon is het grootste van de twee parken. Het heeft steile rotswanden en diepe ravijnen. Er zijn veel wild stromende rivieren die zich in de vorm van watervallen in de lager gelegen meren storten. In het Sequyoia Park vindt u de grootste bomen ter wereld: de sequoia's. Vroeger groeiden ze op het hele noordelijk halfrond maar na de ijstijd liep de temperatuur op aarde te hoog op en namen de aantallen af. De toegang tot het park is aan de westelijke zijde. In de zomer is de "general highway" open, de verbindingsweg tussen de twee parken.

Colorado

Mesa Verde National Park

In het zuidwesten van de staat Colorado werd in 1906 het nationale park opgericht. Het park bevindt zich in een semi-woestijn op een plateau. Vroeger woonden hier indianen. De beroemdste rotsnederzettingen ter wereld zijn hier te bezichtigen. Ze zijn fantastisch bewaard gebleven. De ingang van het park ligt ten oosten van de stad Cortez. Voor het bekijken van de rotsvestigingen is het noodzakelijk er goed op gekleed en voornamelijk goed geschoeid te zijn. Ze liggen hoog en er komt dus veel klimwerk aan te pas. In het park logeren kan niet. Men zal buiten het park een camping of een motel moeten zoeken.

Florida

Biscayne National Park

Dit park is een kustpark en ligt ten zuiden van Miami. In het water vindt u de prachtigste koraalriffen. Het park heeft een oppervlakte van 711 vierkante kilometer. In het park liggen meer dan 30 kleine eilandjes die onbewoond zijn. De koraalriffen liggen op ongeveer 12 meter diepte. Daar treft men de mooiste vissen aan: snappers, steenvissen, keizervissen, doktersvissen en baarzen. Tussen de eilandjes, ook wel atollen genoemd, liggen mangrovebossen. Het park is slechts per boot te bereiken. Die kan men er dan ook huren.

Montana

Yellowstone National Park

Het eerste nationale park in de Verenigde Staten en ook in de wereld werd in 1872 opgericht. Anders dan de andere hier genoemde parken, is Yellowstone het grootste en drukst bezochte park in de Verenigde Staten. Het is 8987 vierkante kilometer groot en ligt in drie staten: Motana, Wyoming en Idaho. In het midden van het park ligt een grote hoogvlakte die is gevormd door gestolde lava. De Grand Canyon of the Yellowstone is het bekendste deel van het park. Men vindt er verder het Yellowstone Lake en vele grote en kleine watervallen. Ook geisers en warmwaterbronnen vormen een onderdeel van het park. Hier kan men de Old Faithful vinden, de beroemde geiser die prachtige hoge fonteinen produceert van extreem heet water. Hotels en campings zijn bij elke bezienswaardigheid in het park te vinden. U kunt dus overnachten waar en hoe lang u maar wilt.

Tennessee

Great Smoky Mountains National Park

Dit park ligt in een van de oudste bergketens van Amerika: de Apalachen. De bergen hebben er een wilde begroeing. Zo treft men die verder alleen in de tropen. Het park is opgericht in 1930. De naam Smoky is eraan gegeven omdat er altijd een blauwe waas in het park hangt. De diversiteit van de flora en fauna is groot en ook erg bijzonder in Noord-Amerika. Bij het stadje Gatlinburg kan men de toegang tot het park vinden.

Texas

Guadeloupe Mountains National Park

Het park bestaat uit en wordt omringd door de Guadeloupe Mountains. In het park vindt men de enorme kloof die tot diep in de aardkorst doorloopt: de McKittrick Canyon. Het park heeft een woestijnklimaat. Het grenst aan het Carlsbad Caverns National Park in New Mexico. Ook daar heerst een woestijnklimaat.

Utah

Canyon Lands National Park

Dit park is een ruig park en kent een grote hoeveelheid kloven en ravijnen, die een diepte kunnen hebben tot wel 300 meter. Hier stromen de Colorado river en de Green river. Op het punt waar ze samen komen storten ze met een geweldige vaart in de afgrond van de Cataract Canyon.De Amerikanen zien deze wildwater rivieren als een uitdaging, want ze worden gezien als de moeilijkst te bevaren rivieren. Het Canyon Park heeft een oppervlakte van 1367 vierkante kilometer en werd in 1964 opgericht. In het park heerst een woestijnklimaat. In de zomers is het er dus snoeiheet en de winters hebben een aangename temperatuur. Het park goed bekijken kan men het best per kano, kajak of vlot. Men vaart dan over de Colorado of de Green River.Kamperen kan er ook: bij Willow Flat of Squaw Flat.

Washington

Mount Rainier National Park

Het park bevindt zich in de Cascade Range en is opgericht in 1899. Mount Rainier, de vulkaan, heerst over dit gebied. De top is bedekt met sneeuw en er hebben zich bijna dertig gletsjers gevormd. Bij warme temperaturen smelt het ijs en ziet men een geweldig schouwspel van sneeuw, ijs en gesteente. Tot aan anderhalve kilometer hoogte zijn de flanken van de vulkaan begroeid met naaldbomen. In het park kan gekampeerd worden.

Wyoming

Grand Teton National Park

Het park is in 1929 opgericht. Het had een laaglandschap en enkele bergen. In 1950 kwam daar het nationale monument Jackson Hole bij. En in 1972 werd de Rockefeller Parkway aangelegd. Het werd de verbindingsroute tussen Grand Teton en het Yellowstone Park. Binnen de grenzen van het park ligt een groot deel van de Grand Teton Mountains. Daar zijn prachtige alpenweiden, bergstromen en talloze meren. Men vindt er de Amerikaanse eland, antilopen, prairiewolven, bevers, schapen, herten, wezels, bizons en zwarte- en grizzlyberen. In het park overnachten is dus niet aan te raden. Vlakbij is de Grand Teton Lodge Company waar overnachten wel mogelijk is.

Het is dus puur genieten als men er in Amerika voor kiest niet de steden te bezoeken, maar de uitgestrekte prachtige natuurgebieden die het land rijk is.

Lees verder

© 2009 - 2024 Wilvdvleuten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Staten van AmerikaStaten van AmerikaDe naam zegt het al: de Verenigde Staten van Amerika bestaan in feite uit een aantal afzonderlijke staten. Elke staat he…
Informatie over de Verenigde Staten van AmerikaInformatie over de Verenigde Staten van AmerikaAmerika is een machtig en groot land. In totaal horen er vijftig staten bij het land. Behalve de vijftig staten is er oo…
SeaWorld in de Verenigde StatenEr zijn in Amerika drie SeaWorld pretparken te vinden die vooral bekend staan om hun tuimelaar dolfijnen, beloega’s en o…
Tijdsverschil Amerika met Europa en tijdzones in de VSTijdsverschil Amerika met Europa en tijdzones in de VSTussen de VS en Europa is er een belangrijk tijdsverschil door de ligging in verschillende tijdzones. De aarde draait in…
Ifrane - Natuur en Franse architectuur in de Midden-AtlasIfrane - Natuur en Franse architectuur in de Midden-AtlasIfrane is een klein stadje gelegen in het Midden-Atlasgebergte van Marokko en ligt ongeveer 40km ten noorden van Meknes.…
Bronnen en referenties
  • Sites over de VS
Wilvdvleuten (116 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.