Alaska, een dunbevolkte staat in de V.S.

Alaska, een dunbevolkte staat in de V.S. Alaska is geen land, maar één van de staten van Amerika. De staat grenst aan Canada en is verder omsloten met water. Alaska staat bekend als koude staat. De hoofdstad van Alaska is Juneau. Het is een zeer dunbevolkte staat. Alaska heeft als bijnaam ‘The Last Frontier’, ook wel ‘De laatste grens’. In Alaska betalen ze, net zoals in de rest van de Verenigde Staten, met de Amerikaanse dollar.

Alaska


Algemene informatie

  • Continent: Noord-Amerika
  • Originele naam: Alayeksa
  • Taal: Engels
  • Valuta: Amerikaanse dollar

Steden

Anchorage

De grootste stad van Alaska is Anchorage. Hier woont meer dan de helft van alle inwoners van de staat. Je kunt hier leuk shoppen en verschillende musea bekijken. Vlakbij de stad ligt Anhorage Wildlife Refuge, met veel verschillende vogels. Je kunt er ook vissen en in de zomer skiën of snowboarden. Fairbanksis de tweede grootste stad van Alaska. Je vindt hier veel historie. In het Pioneer Park zijn bijvoorbeeld huizen te zien zoals ze vroeger waren gebouwd.

Juneau

Juneau is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Alaska. Het is niet de grootste stad van het land. Het is wel de derde grootste stad van de staat. De stad is gelegen op het vasteland tussen de zee, een rivier en een berg. Juneau is echter niet via een weg te bereiken. De stad kun je alleen bereiken per vliegtuig of boot. Veel cruiseschepen gaan dan ook langs Juneau om er een tussenstop te maken.

Juneau heeft een gezellige binnenstad en er zijn veel universiteiten. Ook zijn er veel kunstenaars en artiesten die zich hebben gevestigd in de stad. In het verleden kwam men naar Juneau om er op goud te zoeken en die drang naar goud is er nog steeds. In veel winkeltjes kun je bijvoorbeeld goudklompjes kopen. Vlakbij de stad ligt de Mendenhall Glacier, een gletsjer van 15 kilometer lang.

Natuur in Alaska

Alaska heeft veel prachtige natuur en overal waar je rijdt zul je je ogen uitkijken. Denali is het bekendste nationale park van Alaska. Je kunt hier prachtige natuur zien en schitterende wandeltochten maken. Er komen veel dieren in dit gebied voor, zoals de Grizzly beer, de zwarte beer en de wolf. In het Kenai National Fjords Park kun je gletsjers zien. En de Russian Falls is een imposante waterval die zeker de moeite waard is om te bekijken.

Reisperiode

Alaska is een land van sneeuw en ijs, maar toch kun je er ook mooi weer hebben. Voor de beste weersomstandigheden kun je het beste naar Alaska gaan tussen juni en september. Vanaf eind augustus zal de natuur extra speciaal zijn, met prachtige herfstkleuren. Houd in de maanden juni en juli rekening met veel muggen. In deze periode zijn de meeste bezienswaardigheden ook goed te bereiken.

Verplichte reisdocumenten voor Alaska

Ga je naar Alaska? Dan ben je sowieso verplicht een geldig paspoort bij je te hebben. Omdat Alaska bij de Verenigde Staten hoort, geldt voor binnenkomst het visum van Amerika. Dit visum kun je aanvragen via een beveiligde website van ESTA. Met dit visum kun je maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten – en dus ook Alaska – blijven. Een aanvraag voor een visum dien je zelf te doen en kan niet voor je worden geregeld.

Gezondheid

Voor Alaska heb je geen speciale inentingen nodig. Raadpleeg echter toch altijd de huisarts of de GGD als je besluit naar Alaska te gaan. Zij weten wat de huidige stand van zaken is. Alaska zelf is een zeer schone omgeving. Er is vrijwel geen luchtvervuiling. Ook het water is erg schoon en prima te drinken. De ziekenhuizen zijn erg goed. Let er echter wel op dat je een goede reisverzekering hebt, aangezien de kosten in de ziekenhuizen behoorlijk kunnen oplopen.

Het weer in Alaska

Er wordt altijd gedacht dat Alaska erg koud is, maar in de zomermaanden kan er toch nog een temperatuur worden bereikt van 20 tot 25 graden. ’s Nachts kan de temperatuur wel sterk dalen. In de zomer zijn de dagen erg lang. In de stad Fairbanks zijn er soms nachten met maar vier uur. Het is er dus lang licht, wat een groot voordeel kan zijn, aangezien je meer tijd hebt voor bezienswaardigheden.

Het Noorderlicht

Omdat Alaska erg noordelijk is gelegen bestaat er een kans dat je tijdens je reis het Noorderlicht te zien krijgt. Het Noorderlicht is in Alaska het beste te zien van eind augustus tot begin april. Er moet dan wel een donkere nacht zijn en de hemel moet helder zijn. Soms kun je het Noorderlicht uren zien en een andere keer slechts een paar minuten. Het is ook mogelijk dat je het Noorderlicht niet te zien krijgt.

Amerikaanse dollar

In Alaska betaalt men met de Amerikaanse dollar. Er zijn pinautomaten aanwezig waar je met een Nederlandse bankpas dollars kunt pinnen. Houd er wel rekening mee dat er dan bankkosten in rekening worden gebracht. De creditcard wordt overal geaccepteerd en voor het huren van een auto is een creditcard vaak verplicht. Reischeques worden geaccepteerd, maar lang niet overal.

Talen

De Inuit (Eskimo’s) in Alaska spreken hun eigen taal. Er zijn veel verschillende talen en dialecten van de Inuit. Sommigen daarvan worden slechts door enkelingen gesproken. In Alaska kun je prima terecht met kennis van de Engelse of de Franse taal. Frans wordt lang niet overal gesproken, maar Engels wordt overal goed gesproken. Ook communiceert de lokale bevolking vaak met elkaar in de Engelse taal.

Inuit cultuur

De Inuit (De Eskimo’s) van Alaska leven doorgaans vrij afgezonderd in kleine dorpen in Alaska. Deze zijn soms alleen te bereiken met een vliegtuig. De Inuit zijn niet dol op bezoek van de buitenwereld. Toch zijn er ook Eskimo stammen die goed met de westerse wereld overweg kunnen. Zij leven meestal in het Westen en het Oosten. Ze hebben vaak ook enkele faciliteiten voor bezoekers. Behandel Inuit altijd met respect. Willen ze niet met je praten? Accepteer dit dan.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Staten van AmerikaStaten van AmerikaDe naam zegt het al: de Verenigde Staten van Amerika bestaan in feite uit een aantal afzonderlijke staten. Elke staat he…
Wilde zalm: wat is wilde zalm en waar komt deze zalm vandaanWilde zalm: wat is wilde zalm en waar komt deze zalm vandaanWilde zalm is niet hetzelfde als kweekzalm. Maar waarin verschilt wilde zalm van de zalm die doorsnee wordt verkocht? En…

Algerije, het land met 'de witte hoofdstad’Algerije, het land met 'de witte hoofdstad’Algerije is gelegen in Afrika, tussen Marokko en Tunesië. In het zuiden van het land ligt een gedeelte van de Saharawoes…
Las Vegas; bezienswaardigheden en tipsLas Vegas is erg leuk om een keer heen te gaan. Je kan voor een weekend gaan, maar aangezien er redelijk veel te zien en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Andrea J. Leahy, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:USS_Lake_Champlain_(CG_57)_Kachemak_bay.jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.