Mémorial 1815, museum over de slag bij Waterloo

Mémorial 1815, museum over de slag bij Waterloo In de Belgische plaats Braine-L'Alleut staat een heuvel met een leeuw erop. De heuvel biedt een ruim uitzicht over het slagveld waar Napoleon Bonaparte op 18 juni 1815 werd verslagen. Aan de voet van deze heuvel ligt het Mémorial 1815 museum. Dit is een ondergronds museum dat is geweid aan de slag bij Waterloo in 1815. Naast het Mémorial staat ook nog het panorama. Hier in dit ronde gebouw is de slag bij waterloo vastgelegd op een fresco van 110 meter in omtrek en 12 meter hoog. Dit alles is bij Mémoir 1815 te bewonderen en te bezichtigen.

Inhoudsopgave


De slag bij waterloo

Het begin

Nadat Napoleon Bonaparte voor de tweede keer (in maart 1915) zichzelf als Keizer van Frankrijk had uitgeroepen besloten de Engelsen, de Pruisen (Duitsers) en de Nederlanders hem een halt toe te roepen. Maar nog voordat zij op 1 juli 1815 Frankrijk binnen konden vallen (zoals gepland) viel Frankrijk op 14 juni het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (Nederland en België) bij Charleroi binnen. Zijn doel was om de Engelsen en Pruisen van elkaar te kunnen scheiden om zo makkelijker met ze te kunnen afrekenen. Maar de Nederlanders zorgden er bij Quatre-Bras voor dat dit deels mislukte. Het linker deel van Napoleon's leger werd daar opgehouden in een veldslag. Tegelijkertijd viel Napoleon met zijn rechter deel van het leger de Pruisen aan. Die naar het noorden hergroepeerden met de Engelsen. Terwijl de Pruisen naar het noorden trokken, trok Napoleon zelf achter de Nederlands-Engelse legers aan in de richting van Waterloo. Ten zuiden van Waterloo nam de Engelse Hertog van Wellington zijn positie in op een heuvel, hopend dat de Pruisen hem op tijd zouden bereiken.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
De slag
Eind van de ochtend (op 18 juni 1815) werd de aanval door Napoleon ingezet. Bij een boerderij in de buurt van het slagveld (Hougoumont) werden de eerste verrassingsaanvallen door de Fransen ingezet. Na de verrassingsaanvallen werd er een bombardement door de Fransen losgelaten op de Engels-Nederlandse troepen waarna Napoleon de ommuurde boerderij (La Haye Sainte) aanviel. De Engelsen waren alleen voor de Fransen te sterk en ze kregen La Haye Sainte niet in handen. De Engelsen vochten hard bij La Haye Sainte en vanuit de flanken werden de Fransen ook nog eens aangevallen door twee andere Engelse compagnieën. De Engelsen dachten dat ze de Fransen de heuvel bij de boerderij wel af zouden kunnen drijven, maar dit liep anders. De Franse cavalerie zette het tegenoffensief in en de Engelsen verloren vele manschappen.

Daarna maakten de Fransen een fout. Bij de Engelsen werden de gewonden teruggevoerd achter de linies en de Fransen zagen dit aan als een terugtrekking van de Engelse troepen. De Fransen besloten de Engelsen aan te vallen en hadden te laat door dat de Engelse troepenmacht daar nog gewoon lag. Vele Franse soldaten kwamen om het leven maar Napoleon moest en zou La Haye Sainte innemen en aan het einde van de middag lukte het ook.

Halverwege de middag waren de Pruisen ook aan de rand van het slagveld bij Waterloo gekomen. Een deel van de Pruisen ging richting Hertog van Wellington en het andere deel ging richting het leger van Napoleon. Napoleon besloot dan ook om ook een deel van zijn regiment richting de Pruisen te sturen. Deze aanval werd echter door de Pruisen afgeslagen.

Het deel dat richting Hertog Wellington werd gestuurd kwam net op tijd bij de Engelsman aan. De Fransen stonden op het punt om Hertog Wellington te verslaan. Maar door de komst van de Pruisen werd dit voorkomen. Aan het einde van de avond was de heuvel bij Waterloo nog steeds niet in Franse handen en Napoleon stuurde zijn eliteleger het veld in. Maar ook deze elite kon het niet winnen van de Pruisen en Engelsen. Het Franse leger was verslagen en vele soldaten sloegen op de vlucht. De slag was teneinde.

Bron: Clément-Auguste Andrieux (1829–1880), Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Clément-Auguste Andrieux (1829–1880), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Museum Mémoir 1815

Het Mémoir 1815 museum bestaat uit vier verschillende onderdelen.
 • Het Memoriaal 1815
 • Het Panorama
 • De Heuvel met de Leeuw
 • De Hoeve van Hougoumont

Het Memoriaal

Het memoriaal is het verhaal van de slag de Waterloo. In dit museum kun je via een audiotoer zelf bepalen welke soldaat je wilt volgen door het museum heen. De route die je loopt is 1815 m2 groot en brengt je langs alle facetten van de veldslag. Zo is er de mogelijkheid om zelf je leger te kiezen en met dat regiment verder de route te volgen tot aan de laatste bivakplaats of veldslag van dat regiment. Ook is het mogelijk om 3D-filmprojectie bij te wonen genaamd 'in het hart van de slag'. De route eindigt aan het einde van het slagveld (begin van de nacht).

Het Panorama

Het Panorama bevindt zich in een ronde silo naast het Memoriaal. In deze silo bevindt zich een fresco, van 110 meter in omtrek en 12 meter hoog, over de slag bij Waterloo. In 1912 werd deze fresco door Louis Dumoulin geschilderd voor het eeuwfeest van deze slag. Je waant je ook hier weer midden in het slagveld. De geluiden van de strijd zijn ook nog eens te horen waardoor het nog echter lijkt. In 2008 is dit Panorama volledig gerestaureerd.

De Heuvel met de Leeuw

Deze koepelvormige heuvel werd tussen 1823 en 1826 gebouwd ter nagedachtenis aan de dag dat de Prins van Oranje op het slagveld werd verwond. Bovenop de heuvel is een grote leeuw geplaatst die 'de overwinning der Monarchieën' symboliseert. De Heuvel met de Leeuw is via een trap te bereiken, waar je een goed uitzicht hebt over het slagveld van Waterloo. Bovenop is dan ook een oriëntatiebord geplaatst met de informatie over verdediging tijdens de verschillende fases van de strijd.

Let op: Met de rolstoel is dit monument niet te bezoeken.

De Hoeve van Hougoumont

Tijdens de eerste verrassingsaanval van Napoleon werd er gevochten bij de Hoeve van Hougoumont. De boomgaard en de tuin van deze hoeve werd verschillende keren verkocht maar de hoeve zelf bleef in handen van de 1500 coalitiesoldaten. Het hoofdgebouw is in latere jaren afgebrand en het huis dat er nog staat is van de tuinman. De bedoeling is ook dat het hoofdgebouw uiteindelijk weer gerestaureerd kan gaan worden en is het al in zoverre opgeknapt dat bezoekers het kunnen bezichtigen en een kijkje kunnen nemen naar de plaats waar vele soldaten hebben gevochten.

Toeristische informatie

Adres

Route du Lion 1815,
B-1420 Braine-l'Alleud
België

Audiotoer

Bij het museum zit een audiotoer. Tijdens alle openingstijden is deze dan dus ook te volgen. Ook is het mogelijk om deze toer in verschillende talen te beluisteren.
 • Nederlands
 • Frans
 • Engels
 • Duits
 • Spaans
 • Italiaans

Animaties.
Van 1 juli tot 31 augustus zijn er dagelijks animaties op en rond het terrein. Van 1 april tot 31 oktober is dit alleen van donderdag tot en met zondag.

Bivak
Aan de voet van de heuvel met de leeuw is een bivak opgericht waar doorlopend fuseliers en grenadiers rondlopen om mee te spreken. Hier worden ook de wapens gedemonstreerd en kunnen gasten zelf de kleding passen en de wapens vasthouden.

Het kanon
Om 10.30 uur, 12,30 uur, 14,30 uur, 16.30 uur en 18.00 uur wordt er een demonstratie gegeven bij het bivak over het kanon. Hier wordt alles gedemonstreerd, van het laden van het kanon tot het ook daadwerkelijk afschieten van de kogel. Tevens wordt er ook een artilleriedemonstratie gegeven.

Het leven van een rekruut
Om 11.00 uur, 12.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur wordt in een komische act het leven van een rekruut nagespeeld. Het grote verschil tussen een beroepssoldaat en een jonge landbouwer staat hierin centraal.

De laatste aanval
Om 11.30 uur en 15.30 uur wordt in het Nederlands de laatste aanval nagespeeld.

Met paard en wagen
Doorlopend kunnen gasten met paard en wagen over de "holle weg" vervoerd worden van de berg met de leeuw naar Hougoumont. Per wagen kunnen 30 gasten meegenomen worden.

Rondleidingen
Om 10.30 en 11.30 worden er in het Nederlands rondleidingen gegeven door vrijwilligers van een vereniging die al 35 jaar ervaring hebben met de slag om Waterloo en Napoleon.

Openingstijden 2020

 • 1 april t/m 30 juni: memorial 9.30 uur t/m 18.30 uur en Hougoumont 10.00 uur t/m 18.15 uur
 • 1 juli t/m 31 augustus: Memorial 9.30 uur t/m 19.30 uur en Hougoumont 10.00 uur t/m 19.15 uur
 • 1 september t/m 31 oktober: Memorial 9.30 uur t/m 18.30 uur en Hougoumont 10.00 uur t/m 18.15 uur
 • 1 november t/m 31 maart: Memorial 9.30 uur t/m 17.30 uur en Hougoumont 10.30 uur t/m 17.15 uur (Hougoumont is van 6 januari t/m 22 februari gesloten)

Entreeprijzen 2020

Met animatie: van 1 juli tot 31 augustus dagelijks, van 1 april tot 31 oktober: van donderdag tot zondag
 • Volwassenen: €18,00
 • Student en 60+: €17,00
 • Kind (10 t/m 17 jaar): €9,00
 • Kind (0 t/m 9 jaar): gratis

Zonder animatie:
 • Volwassenen: €16,00
 • Student en 60: €15,00
 • Kind (10 t/m 17 jaar): €8,00
 • Kind (0 t/m 9 jaar): gratis

Lees verder

© 2017 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Napoleon achterna in België: een daguitstap naar WaterlooWaterloo klinkt de meeste mensen wel bekend in de oren. Het is een naam die geladen is met historische betekenis maar to…
Marengo, het paard van Napoleon BonaparteMarengo, het paard van Napoleon BonaparteNapoleon Bonaparte had meerdere paarden, namelijk 52, maar het bekendste was Marengo, zijn gevechtspaard. In dit artikel…
recensieBoekbespreking Onze Slag bij Waterloo uit 2015In 2015 wordt herdacht dat tweehonderd jaar geleden de Slag bij Waterloo plaats vond. Ter gelegenheid hiervan worden er…
Napoleon verslagen bij de Slag bij WaterlooIn juni 2015 is het tweehonderd jaar geleden dat de Slag bij Waterloo werd gevoerd. Franse legers onder leiding van keiz…
Kuang Si Falls Butterfly Park in Luang Prabang, LaosKuang Si Falls Butterfly Park in Luang Prabang, LaosKuang Si Falls Butterfly Park geldt als de enige vlindertuin van Laos, gelegen aan één van de meest bekende attracties v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Johans brother in law, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.belgie-toerisme.nl/informations/toeristische-attracties-braine-l-alleud-memorial-1815-interpretatiecentrum-van-de-slag-bij-waterloo/nl/V/64710.html
 • http://www.waterloo1815.be/index.php?page=home-2
 • http://historiek.net/thema/slag-bij-waterloo/
 • http://www.historien.nl/slag-bij-waterloo-in-het-kort/
 • http://historiek.net/napoleon-bonaparte-generaal-keizer/61142/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Waterloo
 • https://duitslandinstituut.nl/naslagwerk/11/het-dubbele-gezicht-van-pruisen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Verenigd_Koninkrijk_der_Nederlanden#Status_van_Luxemburg
 • https://www.waterloo1815.be/nl/animaties/#visitesguidees
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 2: Clément-Auguste Andrieux (1829–1880), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 04-02-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.