Napoleon achterna in België: een daguitstap naar Waterloo

Waterloo klinkt de meeste mensen wel bekend in de oren. Het is een naam die geladen is met historische betekenis maar toch is het niet echt een trekpleister. Op een boogscheut (dertig kilometer) van Brussel en eenvoudig bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer is het een interessant idee als daguitstap voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, cultuur of sport.

De Slag om Waterloo

Waterloo was op 18 juni 1813 het tafereel van de veldslag waarbij Napoleon werd verslagen door de Hertog van Wellington. Toen lag Waterloo nog in de Zuidelijke Nederlanden, tegenwoordig ligt het in het Koninkrijk België. Na de slag om Waterloo was het uit met de opmars van het Franse Rijk en begon het Britse Rijk aan invloed te winnen in de Westerse Wereld.

Bezienswaardigheden in en om Waterloo

Het bekendste beeld van Waterloo is het standbeeld van De Leeuw Van Waterloo, een monument dat in 1826 werd afgewerkt en dat zich op een heuvel bevindt. De bezoeker moet maar liefst 226 trappen beklimmen om het monument te kunnen bezichtigen. Het dient dan ook gezegd te worden dat het uitzicht op de omringende gemeenten en het landschap bijzonder pittoresk is.
Maar het stopt niet bij De Leeuw, er zijn nog tal van monumenten te bezoeken. Er is bijvoorbeeld Het Bronzen Standbeeld van Waterloo.

Daarnaast is er ook nog het Wellingtonmuseum en Het laatste hoofdkwartier van Napoleon, elk opgebouwd met zorg en aandacht. Om het gemakkelijk te maken werd er een combiticket geïntroduceerd, waardoor u niet teveel met verschillende tickets moet leuren.

Als kers op de taart wordt ook elk jaar de memorabele veldslag nagespeeld in historische kledij. Voor de eerstkomende datum, kijk eens op de site van toerisme Waterloo, daar staat dergelijke informatie in detail beschreven.

Mag het ietsje meer zijn?

Ook voor de kunstliefhebbers is er in Waterloo iets te zien. In de buurt ligt namelijk de stichting Folon, vernoemd naar de Ėietwat onbekende- Belgische kunstenaar. De man maakte aquarellen, schetsen, affiches en zelfs beeldhouwwerken en die kan u hier allemaal zien.

Geïnteresseerden in religieus erfgoed blijven niet op hun honger zitten. In de buurt kan u een tour maken rond de vele prachtige kerkjes en andere religieuze gebouwen die de streek rijk is.

Voor de sportievelingen onder ons

Rond Waterloo kan er lustig gefietst worden. Er zijn een aantal fietsknooppunten in de buurt en er liggen een drietal fietsroutes rond Waterloo. De Gordelroute (100 km), de Herman Teirlinckroute (45 km) en de Zoniënwoudroute (41,7 km) liggen het dichtst in de buurt, maar combineren met andere routes kan natuurlijk altijd.

Bereikbaarheid

Waterloo kan u eenvoudig bereiken op een aantal manieren. Er is eerst en vooral de trein vanuit Brussel. Er gaat één maal per uur een trein naar Waterloo en u zit er ongeveer 22 minuten op alvorens u deze bestemming bereikt. Kijk echter wel voor de zekerheid de uurregeling nog eens na op de site van de Belgische spoorwegen, zo bent u altijd op de hoogte van de laatste veranderingen.

Een andere optie is de bus, er rijden bussen van Brussel Zuid (lijn nr 365) naar Waterloo Centrum. Van Waterloo centrum kan u dezelfde bus verder nemen die u afzet aan de bezienswaardigheden zoals De Leeuw van Waterloo, Het Wellingtonmuseum, etc. Opgelet, deze bussen maken deel uit van de TEC, dus de pasjes van vervoersmaatschappij De Lijn zijn geen geldige vervoersbewijzen. Er zijn dagpassen te verkrijgen voor de reizigers die het hele traject van de bus wensen gebruik te maken.
De precieze openingstijden en verdere informatie kan u bekomen op de toeristische site van Waterloo.
© 2014 - 2024 Katyads, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nummerplaat aanvragenVanaf 15 november 2010 is Belgiё overgestapt naar de nieuwe Europese nummerplaat. Daarmee volgt Belgiё het v…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Marengo, het paard van Napoleon BonaparteMarengo, het paard van Napoleon BonaparteNapoleon Bonaparte had meerdere paarden, namelijk 52, maar het bekendste was Marengo, zijn gevechtspaard. In dit artikel…
recensieBoekbespreking Onze Slag bij Waterloo uit 2015In 2015 wordt herdacht dat tweehonderd jaar geleden de Slag bij Waterloo plaats vond. Ter gelegenheid hiervan worden er…

De havens van IJmuidenIJmuiden beschikt over vier havens. De Vissershaven, de Haringhaven, de IJmondhaven en de moderne jachthaven Seaport Mar…
Normandië (D-day): musea, bezienswaardigheden en strandenNormandië (D-day): musea, bezienswaardigheden en strandenNormandië ligt in Noord-Frankrijk en is vooral bekend van de geallieerde invasie in de Tweede Wereldoorlog, ook wel D-da…
Bronnen en referenties
  • www.vlaanderen-fietsland.be
  • http://www.waterloo-tourisme.com/
  • Nl.wikipedia.org
  • www.b-rail.be
Katyads (9 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.