Normandië (D-day): musea, bezienswaardigheden en stranden

Normandië (D-day): musea, bezienswaardigheden en stranden Normandië ligt in Noord-Frankrijk en is vooral bekend van de geallieerde invasie in de Tweede Wereldoorlog, ook wel D-day genoemd. Normandië ligt op vijf uur rijden van Nederland en is derhalve een leuke bestemming voor een weekend weg. De bezienswaardigheden en musea liggen allemaal redelijk dicht bij elkaar zodat het mogelijk is om in een relatief korte tijd toch de meest indrukwekkende bezienswaardigheden te bezoeken.

Stranden waar de geallieerden landden op D-day in Normandië

Op D-day (6 juni 1944) landden de geallieerden op vijf stranden. De Amerikanen landden op de stranden Omaha en Utah, de Britten landden op de stranden Gold en Sword en de Canadezen landden op het strand Juno. De musea en bezienswaardigheden liggen allemaal in de streek van deze stranden (Normandië).

Musea in Normandië

In de plaatsjes rond de invasiestranden liggen verschillende musea die gaan over D-day. Sommige musea zijn algemeen over de invasie in Normandië en andere musea hebben een specifiek onderwerp dat wordt toegelicht. Stuk voor stuk geven deze musea, met erg veel echte voorwerpen, een goed beeld wat er is gebeurd op D-day.

Mémorial de Caen

Dit museum is het grootste van alle musea in Normandië en bevindt zich in Caen. Caen was een van de eerste steden die moesten worden veroverd op D-day. Dit museum heeft een aantal secties, namelijk; de Tweede Wereldoorlog in het algemeen, de landingen in Normandië en een apart gedeelte over de Koude Oorlog.

Adres: Esplanade Général Eisenhower B.P. 55026, 14050 Caen.
Website: https://normandy.memorial-caen.com


Musée Le Grand Bunker

Deze bunker was het hoofdkwartier dat de leiding had over de artillerie die de stranden bestookte op D-day. Dit is een van de weinige musea dat gebouwd is in een echte bunker. De bunker is van binnen helemaal gerestaureerd zoals het was op 6 juni. Er zijn Amerikaanse, Britse en Duitse wapens, kleren en overige objecten aanwezig.

Adres: Avenue du 6 juin, 14150 Ouistreham.
Website: http://museegrandbunker.com


Mémorial Pegasus

De Pegasus brug is één van de bruggen die luchtlandingstroepen op D-day zonder schade moesten innemen om de oversteek van troepen die van de stranden kwamen mogelijk te maken. In het museum liggen tal van objecten, van wapens tot voertuigen. Buiten het museum staat de originele brug tentoongesteld.

Adres: Avenue du Major John Howard, 14860 Ranville.
Website: https://musee.memorial-pegasus.com


Musée du débarquement Arromanches

Omdat de bestaande havens niet meteen in te nemen waren met D-day, besloten de geallieerden om een eigen haven te maken. Het is een immense, nooit eerder vertoonde, operatie geweest. De overblijfselen van de golfbrekers liggen naast het museum nog steeds in het water. Het is een zeer indrukwekkende operatie. In het museum staat een grote maquette van de haven.

Adres: Place du 6 Juin, 14117 Arromanches.
Website: https://www.musee-arromanches.fr


Musée Airborne

Sainte-Mère-Église is een van de dorpen die luchtlandingstroepen in moesten nemen op D-day. In dit dorp is een museum gevestigd over de luchtlandingen. Aan de kerktoren in het dorp hangt een pop aan een parachute, ook wel bekend van de film ‘The longest day’. In het museum zijn, naast kleiner materiaal, verschillende vliegtuigen te zien die ingezet zijn tijdens de invasie.

Adres: 14 rue Eisenhower, 50480 Sainte-Mère-Eglise.
Website: https://www.airborne-museum.org


Utah beach museum

Het is een van de musea dat direct aan het strand ligt waar de Amerikanen op D-day voet aan land zetten. In het museum zijn veel grote stukken te zien als vliegtuigen en voertuigen. Het grootste stuk is een originele B-26 bommenwerper. Het is een heel indrukwekkend museum door het vele grote oorlogsmateriaal.

Adres: 50480, Sainte Marie Du Mont.
Website: https://www.utah-beach.com


Juno beach centre

Dit museum ligt ook aan het strand. De Canadezen zeten op D-day voet aan land op Juno beach. Dit museum gaat over de, vaak onderschatte, rol van de Canadezen in de Tweede Wereldoorlog. Het is een zeer indrukwekkend museum dat jouw beeld over Canada veranderd.

Adres: Voie des Français Libres, BP 104, 14470 Courseulles-sur-Mer.
Website: https://www.junobeach.org


Bezienswaardigheden in Normandië

Naast musea zijn er verschillende bezienswaardigheden waarbij er bunkers, begraafplaatsen of geschut is te zien. Deze bezienswaardigheden bevinden zich ook in het gebied rond de stranden waar de geallieerden landden op D-day.

Pointe du hoc

Pointe du hoc was een versterking van de Duitsers op een klif naast de zee. Dit punt lag ten zuiden van Omaha beach en moest door Amerikaanse Rangers worden ingenomen. Deze troepen moesten de steile klif beklimmen en pointe du hoc veilig stellen zodat het niet meer kon dienen als geschutspunt voor artillerie. Voordat de Amerikanen aan land kwamen schoot de marine met al haar kracht op pointe du hoc. Veel bunkers werden vernietigd. Wat er nu nog te zien is op pointe du hoc zijn een aantal bunkers die nog in tact zijn. Verder zijn er tientallen kraters te zien van wel vier meter diep. Op pointe du hoc besef je wat de kracht van de beschietingen is geweest op 6 juni 1944.

Kustbatterijen Longues su mer

In het plaatsje Longues su mer staan een aantal bunkers met kanonnen erin. Deze kanonnen konden de stranden bereiken. De meeste zijn nog heel en staan precies zo als ze stonden op D-day. Hier kun je ook in de bunkers lopen en bij de kanonnen staan.

Begraafplaats Omaha beach

In het plaatsje Colleville sur Mer, bij Omaha beach, bevindt zich een immens grote begraafplaats van Amerikaanse soldaten die tijdens de bloedige slag om Omaha beach, of in de dagen na de landing, omkwamen. Op de begraafplaats liggen meer dan 9.000 soldaten. Met ontelbare rijen witte kruisjes is deze begraafplaats zeer indrukwekkend.
© 2014 - 2024 Schrijversblock, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frankrijk, waar gaan we naar toe op vakantie? Normandië?Frankrijk, waar gaan we naar toe op vakantie? Normandië?Frankrijk is een van de meest populaire vakantielanden van Europa. Frankrijk heeft een uitgestrekte kustlijn, waar van v…
Vakantie in GhanaVakantie in GhanaGhana is een vakantieland dat in opkomst is. Het land ligt in West-Afrika en heeft een gunstig klimaat. De zon schijnt e…
São Paulo: bezienswaardigheden en activiteitenDe miljoenenstad van Brazilië en grootste stad van Zuid-Amerika staat al jaren bekend als een snelgroeiend metropool en…

Napoleon achterna in België: een daguitstap naar WaterlooWaterloo klinkt de meeste mensen wel bekend in de oren. Het is een naam die geladen is met historische betekenis maar to…
Australië: Fraser eilandAustralië: Fraser eilandFraser eiland is het grootste begroeide zandeiland ter wereld, met een oppervlakte van van 1840 vierkante kilometer. Op…
Bronnen en referenties
Schrijversblock (55 artikelen)
Laatste update: 20-06-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.