Australië: Fraser eiland

Australië: Fraser eiland Fraser eiland is het grootste begroeide zandeiland ter wereld, met een oppervlakte van van 1840 vierkante kilometer. Op het eiland groeit een regenwoud en liggen enkele zeer schone meren waar gezwommen kan worden. De duinen zijn begroeid met regenwoud. Het eiland is alleen toegankelijk per 4WD.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Fraser eiland

Fraser eiland is het grootste begroeide zandeiland ter wereld. Bij aankomst zijn de zandduinen zichtbaar die tot 200 meter hoog worden. Deze zandduinen zijn begroeid met regenwoud en er liggen diverse meren en beekjes op het eiland. Om Fraser eiland te bereiken moet er worden overgestoken met een ferry. Op Fraser eiland valt alleen met een vierwielaangedreven auto te rijden. Andere wegen dan het strand en zandpaden zijn hier niet.

Fraser eiland is 125 kilometer lang en slechts 22 kilometer breed, op het breedste punt. Langs de kust liggen veel scheepswrakken, wat mooie plaatjes kan opleveren. Per jaar komen er ongeveer 300.000 toeristen, maar toch zijn er veel stukken erg rustig. Op het eiland is het allemaal vrij primitief. Men kan gewoon rondlopen, rondkijken, maar moet overal zelf voor zorgen. Van het schoonmaken van spullen tot het koken van eten.

Vorming van het eiland

De basis van het eiland is een vulkaan. Heel erg lang geleden was er een vulkaanuitbarsting. Dit verhardde, waardoor er een heuveltje kwam te liggen. Hier werd zand tegenaan gespoeld door de zee. Er werd zand tegenaan geblazen door de wind en dit bleef liggen. Toen er wat zand lag, bleef er meer tegenaan liggen, omdat er meer werd tegengehouden. Op deze manier bleef er steeds meer zand liggen en daardoor is het eiland nu zo groot. Het eiland groeit op dit moment ook nog, alhoewel niet bekend is hoeveel het eiland per jaar groeit.

De reden dat het eiland begroeid is, komt waarschijnlijk door een watervoorraad die in het eiland zit. Deze watervoorraad zit waarschijnlijk vol met belangrijke voedingsstoffen.

De overtocht naar Fraser eiland

Om op Fraser eiland te komen moet men per ferry oversteken. Voordat men mag oversteken moet er eerst een permit worden geregeld om op Fraser eiland te mogen zijn. Er moet een permit, toestemming, worden geregeld om met een auto Fraser eiland te betreden en er moet een permit worden geregeld om te mogen kamperen.

Er gaat per dag zes keer een ferry heen en weer naar Fraser eiland. Drie van deze overtochten zijn met de Fraser Venture. Deze ferry gaat van River Heads naar Wanggoolba Creek, Fraser eiland. Vanaf Wanggoolba Creek is het ongeveer drie kwartier rijden richting één van de twee resorts. Kamperen kan op het strand, vlakbij de plek waar wordt aangelegd.
De andere drie overtochten zijn met de Kingfisher Bay ferry. Deze vertrekt ook vanaf River Heads, maar vaart direct naar het Kingfisher Bay resort. Hierdoor hoeft er niet extra gereden te worden. De prijzen van beide ferry's zijn gelijk. In het hoogseizoen is alles net iets duurder dan in het laagseizoen. De kosten liggen echter niet veel hoger dan andere uitjes. Een voordeel van Fraser eiland is dat er gratis gekampeerd kan worden, wat de kosten weer drukt.

Flora en fauna

Dat er überhaupt een rijke flora en fauna is op Fraser eiland, is al bijzonder. Nog bijzonderder is dat er een heus regenwoud groeit, er veel vogels voorkomen en zelfs veel dingo's. Vooral met de dingo's is het opletten. Dingo's zijn en blijven roofdieren, zorg er dus voor dat eten goed wordt opgeborgen, let op kleine kinderen en sluit de tent goed af. Verder zijn er nog talloze belangrijke dingen. Weten waar je op moet letten met dingo's is dan ook zeer belangrijk bij een bezoek aan Fraser eiland.

Bijzonder is de rijke flora. Het regenwoud dat hier groeit, met gigantische bomen, zorgt voor een spectaculair gevoel. Terwijl er gewoon in het zand gelopen wordt, loopt men toch door een regenwoud. Dit regenwoud groeit door tot vlak bij het strand en er zijn dan ook mangrovebossen te vinden. In de lente zijn hier mooie, kleurrijke bloemen te vinden.

In het zeewater zwemmen geregeld walvissen, schildpadden, haaien, dolfijnen en vele soorten vissen. Hier zwemmen wordt niet aangeraden, vanwege het gevaar. Er is een sterke onderstroming, maar vooral haaien zijn gevaarlijk. Haaien kunnen het hele jaar door gezien worden. Hiervoor is altijd enig geluk (of ongeluk) nodig.

Walvissen komen hier alleen voor vanaf eind juli tot en met november. Om walvissen te zien is het slim een verrekijker mee te nemen, omdat walvissen niet heel dichtbij komen. Wel dichtbij genoeg om waar te nemen met het blote oog, maar niet om de walvis voldoende te zien.

Verder zijn er veel vogelsoorten, die overal op het eiland voorkomen. Er zijn vogels die komen voornamelijk bij de meren voor, terwijl andere alleen in het woud voorkomen. Om veel verschillende soorten vogels goed te zien is er veel geduld en tijd nodig, aangezien er ook veel gewandeld zal moeten worden. Luister goed naar de vogels en probeer ze zodoende te ontdekken.

Bezienswaardigheden van Fraser eiland

Fraser eiland heeft heel erg veel bezienswaardigheden. Het eiland zelf is eigenlijk al een bezienswaardigheid, maar herbergt nog veel meer. Veel van de bezienswaardigheden liggen aan het seventy-five mile beach, maar niet allemaal. Een interactieve kaart met uitleg van diverse plaatsen is handig om eens door te kijken. Zo weet u waar wat gesitueerd is.

Om te zwemmen zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kunt u naar de heldere meren gaan, waarvan de bekendste lake McKenzie is. Dit enorm heldere meer is zo helder en schoon dat het water te drinken is en er bijna niks kan leven in het water. Het vlakbij gelegen lake Wabby is veel minder schoon en groener, maar herbergt veel meer leven. Hier kunnen bijvoorbeeld meervallen gevonden worden, maar ook schildpadden.
Naast meren zijn er ook enkele beekjes. De belangrijkste twee beekjes zijn Wanggoolba Creek en Eli creek. Hier kan goed gezwommen worden en kan er genoten worden van de rust. Om Eli creek ideaal te beleven is het handig om naar boven te lopen, richting de oorsprong. Hier kan men het beekje in gaan en naar beneden drijven. Tijdens het naar beneden drijven ziet men geregeld schildpadden en vissen. Eenmaal beneden aangekomen is men vrij snel bij de zee, om daar nog even op het strand te kunnen liggen.

In het noorden is er minder te zien. De drie belangrijkste bezienswaardigheden daar zijn Waddy point, Champagne pools en Indian Head. Waddy point is een stuk dat uitsteekt van Fraser eiland. Hier is een mooi panorama de beloning en kan men genieten van de rust en de zeebries. Champagne pools zijn poelen met zout water, direct aan de zee gelegen. Men kan hier in gaan zitten, zonder het gevaar van haaien. Dankzij golven spoelt er geregeld weer nieuw zeewater bij, waardoor de poelen niet droog kunnen komen te staan. Indian Head is een rots die uitsteekt en een spectaculair zicht biedt op de zee. Indian Head is ideaal om het grotere zeeleven te bekijken. Zo zijn er met enige regelmaat haaien te zien, maar soms ook dolfijnen, schildpadden en, in het goede seizoen, zelfs walvissen. Breng hier gerust een uurtje of zelfs een dagje rond, want er kan altijd opeens een haai voorbij zwemmen.

Overnachten op Fraser eiland

Overnachten op Fraser eiland kan in een resort, waarvan er twee op het eiland zijn, maar ook door te gaan kamperen. Om te kamperen moet er wel een permit geregeld worden, maar dit is vaak veel goedkoper dan in een resort te gaan zitten. Voordeel van een resort is de hygiëne, maar dankzij het extreem schone water op Fraser eiland is kamperen geen enkel probleem.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werelderfgoed van Australië – Fraser Island (zandeiland)Werelderfgoed van Australië – Fraser Island (zandeiland)Het kleinste continent ter wereld bevindt zich op het zuidelijk halfrond en bestaat voor ruim 70 procent uit woestijngeb…
Ameland - ontstaan van een WaddeneilandAmeland - ontstaan van een WaddeneilandAmeland is een betrekkelijk jong eiland. Pas sinds duizend jaar wonen er mensen. Het eiland ligt tussen Terschelling en…
Eilanden; BakereilandEilanden; BakereilandIn de noordelijke Stille Oceaan, halverwege Hawaï en Australië ligt het onbewoonde Bakereiland. Het is 1,4 km² groot en…

Normandië (D-day): musea, bezienswaardigheden en strandenNormandië (D-day): musea, bezienswaardigheden en strandenNormandië ligt in Noord-Frankrijk en is vooral bekend van de geallieerde invasie in de Tweede Wereldoorlog, ook wel D-da…
Het 9/11 Memorial in New YorkHet 9/11 Memorial in New York11 september 2001 is een datum die altijd in ons geheugen zal zijn gegrift als de dag waarop het World Trade Center in N…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Fraser_Island
  • http://www.fraserisland.net/
  • http://www.australia.com/ned/explore/icons/fraser-island.aspx
  • http://travels.kilroyworld.nl/bestemmingen/oceanie/australie/fraser-island
  • http://www.fraserexplorertours.com.au/
  • http://www.seefraserisland.com/
  • http://www.discoverherveybay.com/Whales/
  • http://www.fraserislandferry.com.au/
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.