Australië: vervoer

Australië: vervoer Verplaatsen in Australië is zeer gemakkelijk. Er zijn talloze opties, vooral in de grote steden. Om op een specifieke plek te komen kan tijd kosten, maar veelal lukt dat toch wel, zelfs zonder eigen auto.

Inhoudsopgave


Een auto huren in Australië

Een auto kopen of een auto huren, beide zijn goede mogelijkheden. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een auto te kopen met gegarandeerde terugkoop garantie. Om een auto te kopen moet er veel geregeld worden. Een auto huren gaat iets gemakkelijker te werk. Bij een huurperiode kan er om een prijsopgave worden gevraagd, een aanbetaling worden gedaan en in Australië de rest worden betaald. Vaak komen hier nog verzekeringen en meer bij, maar het scheelt veel gedoe in Australië. Zeker bij een korter bezoek is het gunstiger om een auto te huren.

Een auto huren kan in bijna elke stad waar een internationaal vliegveld is. In principe maakt dit qua prijs niet veel uit, maar Sydney is soms net iets goedkoper. Het grote voordeel van een auto huren is de vrijheid die het biedt. In Nederland, of een ander land, kan de aanbetaling worden gedaan of het gehele bedrag. Dit zorgt ervoor dat men zonder zorgen naar Australië kan gaan. Eenmaal in Australië aangekomen kan de auto worden opgehaald en kan men gelijk vertrekken.
Andere voordelen van een auto huren is dat er vaak opties bij te huren zijn. Een kinderzitje, een navigatiesysteem of een tent op het dak (niet altijd mogelijk) zijn opties. Dit zorgt ervoor dat er minder spullen mee hoeven en er meer ruimte is voor eventuele souvenirs of nuttige dingen.

Een auto huren kan ook ongunstig zijn, zeker bij een lang verblijf in Australië. Een auto huren is namelijk vrij duur, zeker met extra verzekeringen. Vanwege de kosten wordt er daarom gezegd dat het gunstig is bij een vakantie van minimaal tien weken, ook als het niet lukt de auto weer te verkopen. Een goede mogelijkheid bij een vakantie van meer dan 10 weken is de terugkoopgarantie. Deze terugkoopgarantie is eigenlijk een garantie dat degene die de auto verkoopt, de auto aan het eind van je vakantie ook weer terug koopt. Vaak bedraagt dit minder dan de helft van het aankoopbedrag, maar het scheelt nog steeds flink in huurkosten. Zorg ervoor dat de afspraken helder zijn, ze hoeven niet per se op papier te staan, maar moeten wel duidelijk zijn en redelijk, voor beide partijen.

Een auto kopen in Australië

Een auto gewoon kopen en zelf weer verkopen is ook een zeer goede mogelijkheid. Het grootste nadeel hiervan is dat er tijd moet worden genomen om de auto weer te verkopen, zo ongeveer een week. Wel kan er meestal een redelijke prijs voor worden gevraagd, omdat veel backpackers een auto zoeken. Gunstig is om de auto te kopen in het laagseizoen en het te verkopen in het hoogseizoen, alhoewel dit zeker niet altijd zal lukken!

Een auto kopen kan op veel verschillende plekken en op vele verschillende manieren. Zo kan dit door naar een plek te gaan waar veel backpackers hun auto verkopen. Zeker in Sydney en enkele andere grotere steden valt er op die manier goed aan een auto te komen. Met wat geluk heb je een mechanisch goede auto voor 2000 Australische dollar, inclusief kampeerspullen. Met wat minder geluk zit er niks bij wat en moet er nog gekeken worden naar kampeerspullen. Ook bestaat de kans dat er geen geschikte auto bij zit. Handig is om dan te kijken via websites, aangezien die daarna de grootste kans op slagen bieden. Voorbeelden zijn carsales, autoweb, gumtree en tradingpost.

Belangrijke dingen bij het kopen van een auto

Een aantal dingen die bij de aanschaf belangrijk zijn:
 • De auto moet mechanisch goed zijn, laat dit voor maximaal 100 Australische dollar nakijken bij een garage
 • De auto moet overgeschreven worden in de staat waar die vandaan komt, check welke staat dit is
 • De rego, geld dat betaald moet worden zodat de auto de weg op mag, moet nog even geldig zijn, minimaal een paar dagen
 • Maak een proefrit, dan voel je de auto beter aan
 • Kijk naar het profiel op de banden
 • Laat nakijken of de er geen olie lekt
 • Ga na of er voldoende koelwater in zit, zo niet moet het snel bijgevuld worden
 • Een bekend merk, ford of holden, is gunstiger omdat het overal gerepareerd kan worden, denk hier dus goed over na
 • Kijk na of er nog bekeuringen open staan, die worden namelijk gewoon overgenomen

Na de aanschaf is het belangrijk om de wegenbelasting, de rego, te regelen. De overschrijving moet binnen veertien dagen gedaan zijn en eventuele bekeuringen moeten worden voldaan. Verder kost de auto door het jaar heen ook nog geld. Zo moet dus de rego, wegenbelasting, betaald worden. Dit kost al gauw tussen de 700 en 1000 Australische dollar. Verder moet er benzine worden gekocht, waarvan de prijs sterk afhankelijk is van het gebied. De overschrijving op jouw naam kost wat geld, maar niet veel. Daarnaast kost het geld om de auto mogelijk mechanisch weer in orde te krijgen of nieuwe banden erop te laten zetten. Deze prijzen variëren naar gelang de kwaliteit.

Met de bus door Australië

Met de bus kan men tegenwoordig dwars door Australië. Nog steeds is het lastig om goed langs de westkust te rijden, aangezien hier veel minder bussen rijden. Daarnaast zijn er aan de westkust minder stops en minder toeristische attracties, wat het enigszins saai kan maken. De oostkust daarentegen is een drukte en staat garant voor vele ontmoetingen met backpackers. Hier reizen enorm veel backpackers per bus en dit beteken dan ook dat er soms om een plek gestreden moet worden.

In Australië is de handigste bus voor backpackers de greyhound. Deze bus geeft een aantal mogelijkheden. Zo kan men een kilometer pas kopen, met bijvoorbeeld 15.000 kilometer of men kan een route kopen. Zo kan de route van Sydney naar Cairns worden gekocht, terwijl wel op elke tussenliggende halte kan worden uitgestapt. Voor iets meer dan 2000 Australische dollar kan men al 15.000 kilometer inkopen, wat een enorme vrijheid biedt!

Er zijn talloze mogelijke vaste routes waarbij onbeperkt uitgestapt mag worden. Dit is altijd een reis die maar één kant op gaat, hou hier dus rekening mee! Om heen en weer te reizen kost het dus minimaal dubbel zo veel.

Er is tenslotte ook nog de mogelijkheid een route af te leggen met een beperkt aantal stops. Dit is een zeer beperkt aanbod, met maar weinig routes.

Met de trein door Australië

De trein in Australië is erg duur en maar iets sneller dan de bus of auto is. De bekendste trein is de Ghan express. Deze trein gaat van Darwin, via Alice Springs, naar Adelaide. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 900 dollar per persoon. Deze reis gaat dwars door Australië heen, waardoor men goed het rode centrum ziet van Australië. Aanrader is om in Alice Springs uit te stappen en daar rond te kijken.

Een andere grote treinreis is de Indian Pacific. Deze treinreis gaat van Sydney naar Perth, via Broken Hill, Adelaide, Cook en Kalgoorlie. Men reist door het zuiden van Australië heen. De kosten van deze treinreis bedragen ongeveer 900 dollar per persoon.
De laatste bekendere treinreis die mensen over grote afstanden vervoert is de overland. Deze trein gaat van Adelaide naar Melbourne. Deze reis is veel korter dan de rest, waardoor de prijs ook lager ligt. Hier betaalt men slechts 130 dollar per persoon.

Openbaar vervoer in de grote steden

Openbaar vervoer in grote steden is goed. Op andere plekken is het niet goed te noemen. In Sydney rijdt een enorm goed openbaar vervoer. Men kan heel gemakkelijk van Kings Cross naar Bondi komen, zonder het hele stuk te hoeven lopen. De prijzen van het openbaar vervoer verschillen per kaartje. Bij een enkeltje over een korte afstand is het vanzelfsprekend goedkoper dan bij een weekkaart voor heel Sydney. In Sydney kan men dagkaarten, weekkaarten en zelfs maandkaarten en jaarkaarten kopen. Voor veel mensen is een weekkaart gunstig, omdat ze meerdere dagen in Sydney verblijven.

In andere grote steden rijden vooral bussen. Bussen brengen mensen overal naar toe. Aarzel niet om na te vragen welke bus je moet hebben, want Australiërs helpen maar al te graag.

Vliegen van A naar B in Australië

Het vliegtuig is in Australië vooral een vervoermiddel om ergens snel te komen. Zeker omdat de afstanden in Australië gigantisch zijn, is het heel erg gunstig om te vliegen. Vaak kan dit voor niet te veel geld, door goed op te letten op aanbiedingen, acties en last-minutes. Dankzij vliegtuigen door Australië heen kan men veel plekken bezoeken. Zo is het mogelijk om in een korte periode ook het rode centrum te bezoeken, terwijl Sydney ook op het programma staat.

De goedkopere vliegtuigmaatschappijen zijn:
 • Jetstar
 • Quantas
 • Air Asia
 • Web-Jet
 • BYO-Jet
 • Virgin Australia
 • Tiger airways

Natuurlijk zijn er ook duurdere maatschappijen, die bieden uiteraard ook meer luxe en comfort.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Privé-vliegtuig kopen of huren: Voordelen en kostenDe huur of zelfs aankoop van een privé-vliegtuig is niet alleen voorbehouden aan de allerrijksten onder ons. Bijvoorbeel…

Goedkoop naar de MaledivenGoedkoop naar de MaledivenDe Malediven liggen ten zuiden van India. Deze eilandengroep bestaat uit vele kleine eilanden. De eilanden zijn vooral b…
Movie Park Germany: informatie, adres en bereikbaarheidMovie Park Germany: informatie, adres en bereikbaarheidMovie Park Germany is in Nederland al jaren een geliefd attractiepark voor een dagje uit in Duitsland. Het bevindt zich…
Bronnen en referenties
 • http://tips4oz.com/Met-de-auto-in-Australie/auto-kopen.html
 • http://www.aroundtheglobe.nl/reizen/australie/auto-kopen-australie-si9.html
 • http://www.australianbackpackers.nl/vervoer
 • http://members.tele2.nl/rijk01/arrival6a.html
 • http://www.greyhound.com.au/passes/mini-traveller-pass
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.