Australië, divers en groots

Australië, divers en groots Australië is een divers land. Australië is maar liefst 7,68 miljoen vierkante kilometer groot. Hiermee is het ook gelijk het grootste land van het continent Oceanië. Er wonen ongeveer 22 miljoen mensen in Australië in 2014 en dit breidt zich langzaam uit. Ter vergelijking: Nederland is iets meer dan 37 duizend vierkante kilometer groot en heeft een inwoneraantal van 16,8 miljoen in 2014. Hiermee kan men zich dus voorstellen dat Australië enorm uitgestrekt is. Deze uitgestrektheid is ook deels te danken aan de hoeveelheid woestijn, maar liefst driekwart van Australië is woestijn.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Australië

Australië is een gigantisch land. Zo groot dat dit het land is waardoor het continent Oceanië bestaat. Australië ligt dan ook redelijk geïsoleerd van de rest van de landmassa's, wat een bijzondere flora, fauna en cultuur met zich meebrengt. Waar vroeger de Aboriginals nog Australië beheersten, zijn dit tegenwoordig de oorspronkelijk Europeanen, die nu echte Australiërs zijn. Engels is de voertaal in Australië, maar op sommige plekken kan men ook andere talen tegenkomen. Zo zit er in Perth een groep Zuid-Afrikanen, op Tasmanië een groep Nederlanders en vindt men door het hele land verschillende Oost-Aziatische nationaliteiten.

Aangezien Australië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies tegenovergesteld aan die van ons. Als het hier winter is, is het daar zomer. Bij lente hier, is het daar herfst. Bij zomer hier is het daar winter en bij herfst hier is het daar lente.

Beste reistijd om Australië te bezoeken

Een beste reistijd voor Australië als heel land is er niet, wel zijn er voor diverse regio's beste reistijden. Centraal Australië heeft een warm woestijnklimaat bijvoorbeeld, terwijl het noordoosten tropisch is. Daarbij komen er in Centraal Australië hooguit zandstormen en enorme droogte voor, terwijl in het Noorden zelfs orkanen voor kunnen komen.

Het Noorden

Het advies is dus om in het Noorden de zomer en hiermee de regentijd te vermijden. Dit geeft vaak ondergelopen wegen, slechte bereikbaarheid, natuurgeweld en veel schade. Men kan hier het beste tussen mei en september komen. De temperaturen zijn dan nog steeds gemiddeld boven de dertig graden Celsius, maar het is veel minder benauwend.

Het Oosten

Voor het Oosten geldt dat het in de zomer er iets natter is. Het regent er meer en harder, maar het is er ook warmer. Gemiddeld een achtentwintig tot negenentwintig graden Celsius in de zomer dichtbij de kust, tot meer dan veertig graden in het binnenland. Er komen dan ook geregeld bosbranden voor in de zomer en soms kan men hierdoor bepaalde plekken niet bezoeken. In de winter is het hier een stuk kouder, rond de twintig graden aan de kust en in het binnenland kan het zelfs vriezen overdag.

Het Westen

Voor het Westen geldt dat het er in de zomer goed warm kan worden, met aan de kust al temperaturen van dertig graden gemiddeld. In het binnenland loopt dit nog verder op met enorme maximumtemperaturen, die richting de vijftig graden kunnen gaan. In de zomer is het warm, regent het weinig en is het droog, terwijl het in de winter relatief koud is, het veel regent en de rivieren weer volstromen.

Het Zuiden

Zuidelijk Australië is een mengelmoes tussen West en Oost. Het kan hier enorm warm worden in de zomer en vrij koud in de winter. Daarnaast regent het hier het hele jaar door wel wat, maar niet heel erg veel. De meeste regen valt toch in de winter. In de zomer is de gemiddelde maximumtemperatuur tussen de vijfentwintig graden Celsius en de vijfendertig graden Celsius. In de winter is dit tussen de twintig en de tien graden Celsius.

Centraal

Centraal Australië is enorm warm in de zomer, met temperaturen die boven de vijftig graden uit kunnen komen en een gemiddelde temperatuur van minimaal vijfendertig graden Celsius. De zomer is natter dan de winter, maar nog steeds heel erg droog. In de winter kan het hier weer relatief koud worden met minimumtemperaturen die onder het vriespunt kunnen duiken, overweeg dus zeker om een trui mee te nemen naar de woestijn!

Tasmanië

Tasmanië is een eiland, ongeveer 200 kilometer uit de kust. Hier is het eigenlijk altijd vrij koel, regent het redelijk wat en vriest het weinig, mits u niet in de bergen bent. Tasmanië is daarnaast met een maximale gemiddelde temperatuur van tweeëntwintig graden celsius, een van de koudste gebieden van Australië.

Fauna van Australië

Australië is vooral bekend om haar buideldieren. De bekendste van deze buideldieren is bij uitstek de kangoeroe. Er zijn vele verschillende soorten kangoeroes. Een deel van de Australiërs beschouwt ze eerder als plaag of voedsel, dan als bijzondere dieren. Andere buideldieren die er voorkomen zijn bijvoorbeeld de koala, de wallaby, de opossum en de Tasmaanse duivel.
In Australië komen maar liefst 800 verschillende soorten vogels voor. Waaronder de in Nederland geïntroduceerde zwarte zwaan.

Voor de kust kan men verschillende soorten walvissen zien. Twintig verschillende soorten komen voor in en rond de wateren van Australië, waaronder de zeer bekende bultrug, maar ook de minder bekende zuidkaper.

Reptielen en amfibieën

Waar men bij Australië vaak denkt aan kangoeroes en koala's, zijn er ook veel reptielen en amfibieën die hier leven. Er zijn maar liefst 230 soorten Amfibieën die hier leven en bijvoorbeeld meer dan 210 soorten slangen. Er komen zo ook dertig soorten schildpadden voor, waarvan een aantal aan de kust en een aantal in het binnenland.
Er komen twee soorten krokodillen voor, de relatief onbekende en rustige zoetwaterkrokodil en de bekendere, agressieve zoutwaterkrokodil. Deze laatste kan een lengte bereiken van zeven meter en kan meer dan 1000 kilo wegen!

Bezienswaardigheden van Australië - natuur en grote steden

Veel mensen landen in Sydney, deze stad is dan ook gelijk de eerste bezienswaardigheid. In Sydney kan men een wandeltocht langs de kust doen, kan men zwemmen, maar ook het opera house bekijken, de brug oplopen of het gigantisch vuurwerk zien met oud&nieuw.

Een andere bekende "hotspot" is uluru of ayers rock. Deze monoliet, die allerlei kleuren aanneemt van zonsopkomst tot zonsondergang is mogelijk de bekendste ter wereld. Deze monoliet is een heilige plek voor de traditionele Aboriginals en hoewel men omhoog mag klimmen, wordt er gevraagd of niemand dit wil doen. Dit allemaal uit respect voor de Aboriginals.

Philip Island is een zeer bekende plek voor de pinguïn parade. 's Avonds laat komen de pinguïns hier aan op het strand en waggelen en springen zich een weg terug naar hun nest of overnachtingsplek. Op dit eiland zijn daarnaast nog veel andere, bijzondere dieren te vinden.

Kakadu nationaal park en Litchfield nationaal park liggen in het uiterste noorden en zijn vooral bekend om hun boottochten waarbij toeristen heel dicht bij krokodillen kunnen komen. Niet de rustige zoetwaterkrokodillen, maar de agressieve zoutwaterkrokodillen. Aangeraden wordt om niet over de reling te leunen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ayers Rock, het mysterie van AustraliëUluru is een indrukwekkend natuurverschijnsel in Australië en wordt ook wel Ayers Rock genoemd. Ayers Rock is een gigant…
Australië: Australië is 185 keer groter dan NederlandAustralië is maar liefst 185 keer groter dan Nederland. Australië is dan ook een enorm continent. Overigens heet Austral…
Alles over AustraliëAustralië is een groot land op het zuidelijk halfrond met een groot aantal eilanden. Het grootste deel bestaat uit woest…
Werelderfgoed van Australië – Ayers Rock (Uluru)Werelderfgoed van Australië – Ayers Rock (Uluru)Ayers Rock is een sprookjesachtige rotsformatie in het Australische Uluru-Kata Tjuta National Park, midden in de Outback…

Acht schitterende zonbestemmingenAcht schitterende zonbestemmingenTijdens de zoveelste grijze en druilerige dag hier in Nederland, zou je soms willen dat je ergens anders was.. op een tr…
Nationale parken Noord-Amerika: Bryce CanyonNationale parken Noord-Amerika: Bryce CanyonBryce Canyon nationaal park, gelegen in het zuidwesten van Utah, Verenigde Staten, is een van de favoriete plekken van t…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org
  • www.klimaatinfo.nl
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.