Australië: Backpacken - working holiday visa
Australië is het land van de backpackers. Jaarlijks komen hier vele mensen op een working holiday visa, maar vele anderen komen ook gewoon hier backpacken. Australië leent zich hier dan ook uitstekend voor, alhoewel er altijd een paar dingen zijn waar je op moet letten en er (on)geschreven regels zijn.
Inhoudsopgave
Tussenjaar of gapyear - richting Australië
Het tussenjaar of gapyear valt vaak op verschillende momenten, meestal na een studie of na de middelbare school, maar soms ook omdat een baan afloopt. Dit tussenjaar kan op veel manier gebruikt worden. Sommigen gebruiken het om te werken, anderen om eens flink te gaan klussen in huis. Er zijn ook mensen die in het buitenland willen reizen en werken. Australië is daar een van de beste landen voor. Australië biedt mensen tussen de achttien en dertig jaar oud de mogelijkheid om in Australië te komen werken en reizen.
Men kan maximaal één jaar lang in Australië verblijven en daar werken. Mochten ze nog een tweede jaar willen gaan moeten ze aan strenge voorwaarden voldoen.
Visa perikelen voor Australië
Voor een eerste working holiday visa zijn er strenge eisen. Men moet leven in een land dat mee doet aan dit project, Nederland doet hier aan mee. Daarnaast mag men geen strafblad hebben, omdat je anders makkelijk geweigerd kan worden. Een keer dronken achter het stuur zitten kan genoeg zijn om daarna geweigerd te worden, alhoewel dit in praktijk nauwelijks voorkomt. Je moet tussen de achttien en de dertig jaar oud zijn. Je mag niet in Australië zitten op het moment van aanvragen. Dit houdt in dat je eerst het land uit zal moeten, mocht je al in Australië verblijven, om daarna weer terug te keren met je working holiday visa.
In Australië zijn er ook diverse eisen. Zo mag je maximaal één jaar in Australië blijven met dit visum. Je mag slechts zes maanden voor dezelfde werkgever werken. Tenslotte mag je maximaal vier maanden studeren in Australië met dit visum. Echter mag je wel zo vaak als je wilt Australië in en uit gaan.
Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid voor een tweede working holiday visa te solliciteren. Hierbij gelden een aantal extra regels. Zo moet je minimaal 89 dagen bepaald werk hebben gedaan tijdens je eerste working holiday visa. Veelal provinciaal werk is dit, echter zijn er ook enkele uitzonderingen hierop. Dit tweede visa geeft je de mogelijkheid om nog een jaar extra in Australië te werken en wonen.
Bagage en backpack voor je trip naar Australië
Tijdens een backpack trip door Australië, waarbij je ook wilt werken, moeten er natuurlijk veel dingen mee. Hou echter een streefgewicht aan van je backpack, gewoonlijk heb je ruimte genoeg, maar moet je opletten qua gewicht. Natuurlijk scheelt het als je een auto zou kopen, maar blijf opletten dat de backpack alsnog niet te zwaar wordt, mocht je ook een tijdje zonder auto door het leven gaan. Natuurlijk geldt dit al helemaal voor mensen die met het openbaar vervoer gaan of gaan liften.
Belangrijk aan de
backpack is dat deze comfortabel zit. De backpack mag daarom niet te groot zijn, maar ook zeker niet te klein. Ga hiervoor naar een buitensport winkel en zorg dat ze hier goed advies geven. Mocht je iets niet snappen of iets willen weten moet je het gewoon vragen. Een backpack moet namelijk goed zitten, anders krijg je te snel last van rug en schouders.
Aan te raden is een backpack met diverse vakken. Een rits onderin de backpack (die niet direct open kan) is ook aan te raden, zodat je snel bij je kleding kan komen die onderop zit.
Het inpakken van de backpack vraagt om wat geduld de eerste keren. Belangrijk is dat het lichtere spul, zoals kleding, onderop zit. De zwaardere dingen moeten juist weer wat hoger zitten, zo wordt pijn aan de rug en schouders voorkomen.
De
bagage die je mee gaat nemen hangt van diverse dingen af. In ieder geval belangrijk is voldoende, maar niet te veel kleding. De kleding die je mee moet neemt moet je sowieso een week mee kunnen doen. Een hele dikke jas meenemen is niet slim, je kan beter in laagjes werken. Denk dus sowieso aan voldoende onderbroeken en sokken voor een week, maar neem niet zeven shirts mee. Vijf tot zes shirts is meer dan voldoende en dan zit je al heel erg aan de ruime kant. Gewoonlijk is vijf al meer dan voldoende, echter kan het in Australië extreem warm worden, waardoor meer shirts nodig zouden kunnen zijn. Drie korte broeken is voldoende, twee lange broeken is voldoende. Een aanrader is een broek waarvan je de pijpen kan afritsen. Daarnaast zijn maximaal twee niet al te dikke truien ook fijn.
Verder zijn een klein medisch setje belangrijk, een zonnebril, handdoeken, een toilettas, contant geld, een portemonnee, een tasje voor op de huid, een waterdichte zakje belangrijk. Nagenoeg alles wat in Nederland te koop is, is in Australië te koop. Hou er wel rekening mee dat aftersun moeilijk verkrijgbaar is en je dit dus mogelijk wilt meenemen vanuit Nederland.
Vervoer in en naar Australië
Vervoer naar Australië is kostbaar. Met de bus erheen reizen is mogelijk tegenwoordig, alhoewel sporadisch. Met een schip mee gaan kan ook, dit kan een vrachtschip zijn of een cruiseschip. Met een vrachtschip meegaan is vaak goedkoper, maar minder luxe. Daarnaast varen er niet heel veel vrachtschepen. Cruiseschepen zijn duurder, maar varen vaker, op vooraf bepaalde data en geven meer luxe.
Een andere optie is om over land naar Australië te reizen, alhoewel hierbij het laatste stuk moeilijk over land te doen is. Dit betekent dus ofwel heel vaak met de boot of met het vliegtuig het laatste gedeelte. Over land is het goed te doen met treinen en bussen. Dit zal een heel andere ervaring geven dan met het vliegtuig, wat gelijk de laatste mogelijkheid is. Het vliegtuig is waarschijnlijk het goedkoopste, snelste en mogelijk ook het veiligste, maar geeft ook het minste avontuur.
Qua
vervoer in Australië zijn er zeer veel mogelijkheden. Zo rijden er langs de oostkust van Australië veel bussen. Greyhound bussen rijden lange afstanden en brengt je naar de hotspots. Met de bus gaan legt echter wel forse beperkingen op, zo gaat de bus nooit van de gebaande routes af, stoppen ze onderweg niet of nauwelijks en zijn er alleen haltes bij de hotspots.
Om veel te ervaren is vaak een gewone auto al voldoende. Hiervoor is geen speciale terreinwagen nodig, want veel is gewoon geasfalteerd. Dit geldt voornamelijk voor het oosten en zuiden, maar ook voor het grootste gedeelte van het westen, oosten en centrum van Australië. Om de echte afgelegen gebieden te bereiken is echter wel een terreinwagen nodig. Dit kost qua brandstof en huur of koop echter wel veel meer en is daarom niet heel erg nuttig, aangezien Australië heel groot is en niet alles zichtbaar is in één of twee jaar. Voor een dag of enkele dagen is een vier wiel aangedreven auto huren niet extreem kostbaar.
Tenslotte is liften ook een hele goede optie. Heel vaak pikken mensen lifters op en nemen ze voor honderden kilometers mee. Al liftend valt bijna overal te komen. Doordat het vaak honderden kilometers zijn, wordt er wel vaak gevraagd om de kosten te delen. Soms is dit een bedrag per liter, soms een vrijwillige bijdrage, maar wil je de persoon te vriend houden, geef dan altijd wat geld. Niet te veel, betaal niet voor de gehele rit, maar wel naar wat redelijk is.
Auto kopen in Australië
Bij een auto kopen komt veel kijken. De auto moet geschikt zijn voor het terrein dat je wilt gaan rijden, hij moet betrouwbaar zijn, veilig zijn en hij moet genoeg plaats bieden voor bagage en eventueel andere personen. Een nieuwe auto kopen is zinloos, dus moet er gekeken worden naar een tweedehands auto. Een tweedehands auto die nog minimaal één jaar mee kan! Neem een kijkje op de Australische variant van marktplaats: gumtree. Deze site biedt allerlei auto's en kampeerspullen aan. Geregeld zit bij de auto - mits verkocht door iemand met een working holiday visa - een nagenoeg complete kampeeruitrusting.
In Sydney en enkele andere grote steden zijn er ook speciale plekken waar men hun auto verkoopt. Hoe dichterbij de vertrekdatum komt van de persoon die de auto verkoopt, hoe goedkoper de auto wordt. Kijk dus altijd goed rond. Waar zo een plek zit, kan het beste worden nagevraagd bij het hostel waar je in Sydney of een andere stad zal verblijven.
Laat de auto voor vijftig tot honderd Australische dollar keuren bij een garage, zodat je weet waar je mogelijk nog geld aan kwijt zult zijn. Dan is bekend waar de mankementen zitten en waar nog geld in gestoken moet worden.
Zodra de auto gekocht is zijn er ook belangrijke dingen te doen. Zo moet de auto op de naam van de nieuwe eigenaar worden geregistreerd. Een auto die in New South Wales geregistreerd is, moet daar ook worden overgezet. Dit moet binnen veertien dagen gebeurd zijn. Hou hier rekening mee bij het kopen. Daarnaast moet er een registratieadres zijn voor boetes, aansprakelijkheid en dergelijke, hou hier ook rekening mee.
Verder is het belangrijk ook naar je eigen gevoel te luisteren, als jij het gevoel hebt dat er iets niet klopt, is de kans ook vrij groot dat dit zo is. Wees altijd voorzichtig en oplettend en denk goed na over je koop.
Belangrijke dingen om nog te weten:
- Probeer te vermijden in het donker te rijden
- Tank op tijd en neem een jerrycan benzine mee
- Weet hoeveel de REGO bedraagt, de prijs die het kost om op de weg te mogen rijden
- Wees op tijd met het weer verkopen van je auto
- Ga na of de auto niet gestolen is
- Ga na of er geen bekeuringen meer open staan
Overnachtingen in Australië
In Australië wordt veel
vrij gekampeerd. Mensen gaan op een parkeerplaats staan of rijden gewoon een afslag af. Officieel is dit verboden, mocht een politieagent aankloppen dan kun je een boete verwachten. Mocht het ver weg zijn van elke iets grotere stad, is er vaak niks aan de hand. Veelal doet de politie er niks aan, als ze er überhaupt al komen.
Rondom
grote steden is vrij kamperen wel een groot probleem en in de grote steden al helemaal. Ga dus niet op een grasveldje staan in een grote stad, hier kunnen namelijk forse boetes gegeven worden. Neem in een grote stad gewoon een hostel of een hotel, dat scheelt ook nog eens in de nachtrust.
Verder kan er onderweg ook gewoon op
campings gekampeerd worden. Soms valt er ook een huisje te huren op de camping. Het voordeel van kamperen is dat het vele malen goedkoper is dan een hostel. Daarnaast is het ook nog eens avontuurlijker en is het makkelijker om contact te hebben met andere backpackers.
Onderweg vallen ook hostels te boeken of te regelen. Vaak zijn er ook speciale
backpackershostels. In deze hostels zijn veel backpackers te vinden tussen de achttien en dertig die een working holiday visa hebben. Dit resulteert geregeld in veel lawaai, iets om rekening mee te houden mocht je de volgende ochtend vroeg op moeten.
Werken in Australië - goede plekken om te werken voor backpackers
Werken kan overal, zelfs in de woestijn. Het werk wat er wordt aangeboden, varieert per regio. Nagenoeg overal kan men
fruit plukken. Dit werk is echter wel in een specifieke periode, dus zorg ervoor dat je weet of je er terecht kan. Fruit plukken is het makkelijkste werk, er zijn geen opleidingen voor nodig, alleen een korte instructie.
Wat ook door geheel Australië kan is in de
horeca werken. De horeca vraagt echter vaak wel om enige ervaring en in uitzonderlijke gevallen zelfs om een certificaat of een diploma. De horeca betaald over het algemeen vrij goed in verhouding met andere banen die backpackers vervullen.
In de
bouw is er geregeld werk te vinden, vooral in grote steden of steden die nieuw gebouwd worden. Dit werk is vaak fysiek inspannend, maar betaalt relatief zeer goed.
Tenslotte zijn er nog talloze baantjes waarbij men niet betaald wordt. Zo kan men als au pair werken, of als vrijwilliger op een boerderij. Daarnaast kan men in een cattle station werken, een landgoed waar vee op wordt gehouden.
Mocht er de behoefte zijn om eens iets echt Australisch te doen, is er altijd de mogelijkheid om een opleiding te volgen tot surfleraar en dan les te geven.
Lees verder