Visum voor Australië

Iedereen die voor een korte of lange periode naar Australië zal reizen heeft een visum nodig. Er zijn verschillende visa mogelijk voor een reis naar Australië. Zo heb je bijvoorbeeld het Working Holiday Visum voor backpackers en het studentenvisum voor studenten. Ben je van plan niet al te lang in Australië te blijven? Dan is het toeristenvisum wellicht iets voor jou. Maar hoe werkt het nou eigenlijk met al die verschillende visums?

Inhoud


Australië bezoeken

Australië is een zeer populair land om heen te reizen. Jongeren gaan vaak naar het land om er te backpakken en te werken bij de verschillende farms. Andere mensen huren liever een camper om er zelf op pad te gaan en weer anderen willen erheen voor stage of gewoon als vakantietrip. Om naar Australië te reizen heb je een visum nodig. Een visum voor Australië is altijd verplicht, of je nou voor lange of korte tijd in het land wilt verblijven.

Regels paspoort voor bezoek naar Australië

Als je naar Australië wilt reizen, dan ben je verplicht een geldig paspoort te hebben. Dit paspoort moet geldig zijn voor de gehele periode dat je in Australië blijft. Zorg ook voor wat extra speling. Dit is handig als er iets gebeurd waardoor je niet meteen naar huis kunt na je verblijf in Australië

Auto huren in Australië

Als je een auto wilt huren of kopen in Australië, dien je een internationaal rijbewijs te hebben. Dit is een vertaling van het Nederlandse rijbewijs. Je kunt het internationale rijbewijs kopen bij de ANWB. De kosten hiervoor zijn ongeveer €14. Het rijbewijs kan ook worden gebruikt identificatiebewijs dat je nodig hebt als je bijvoorbeeld wilt inchecken bij een hostel. Je hoeft dan dus niet je paspoort als borg af te geven.

Elektronisch visum aanvragen

Sinds 1996 werkt Australië met een programma waarbij je elektronisch je visa kunt aanvragen. Reizigers uit Nederland en België kunnen hier gebruik van maken. Je hebt dan geen stempel meer nodig en alles gaat automatisch. Australië gebruikt het programma Electronic Travel Authority (ook wel ETA) om de visa te regelen. Omdat het elektronisch gaat, kan de luchtvaartmaatschappij meteen je paspoortnummer controleren en kijken of je wel een visum hebt. Aanvragen van een visum via ETA doe je online. Het is ook mogelijk om de aanvraag door je reisbureau te laten doen. De site waarop je de aanvraag kunt doen en meer informatie kunt vinden is http://www.eta.immi.gov.au
Deze site is alleen beschikbaar in het Engels en Chinees.

Working Holiday Visa voor Australië

Australië is het land voor jongeren om een backpack vakantie te houden. Ze kunnen tijdens hun reis op verschillende plekken werken en op deze manier maximaal een jaar in het buitenland zijn. Het is een goede methode om meer te weten te komen over een ander land, verantwoordelijkheid te leren en ondertussen werkervaring op te doen. Voor deze speciale backpack reizen is er het visum ‘Working Holiday Visa’. Zowel reizigers met een Nederlands als een Belgisch paspoort kunnen hiervan gebruik maken. Je hebt het visum echt nodig in het land, omdat ernaar gevraagd kan worden als je bijvoorbeeld ergens wilt werken.

Er gelden wel enkele belangrijke regels voor het Working Holiday Visa, namelijk:
 • Je moet minimaal 18 zijn en mag niet ouder dan 31 zijn
 • Je moet over minimaal €3200 euro beschikken om de eerste tijd door te brengen
 • Je hebt een geldig paspoort nodig
 • Het visum is een jaar geldig (je mag dus niet langer dan een jaar in Australië blijven)
 • Je mag legaal werken in Australië, maar nooit langer dan drie maanden per werkgever
 • Je mag studeren, maar niet langer dan drie maanden
 • Je moet beschikken over een creditcard
 • Het visum kost omgerekend ongeveer €120 euro

Een Working Holiday Visum voor Australië kan worden aangevraagd via de site van ETA.

Tweede Working Holiday Visum

Eerder was het niet mogelijk om een tweede keer voor een lange tijd naar Australië te gaan. Je mocht maar één Working Holiday Visum voor Australië hebben in je hele leven. Sinds 1 november 2005 is dit veranderd. Je moet wel minimaal drie maanden seizoenswerk hebben gedaan in regionaal Australië op je eerste visum. Je hebt hiervoor schriftelijke referenties nodig van de werkgevers waar je voor hebt gewerkt. Ook moet je een medische keuring ondergaan en röntgenfoto’s laten maken. De uitslag van het medische onderzoek kan drie tot vier weken duren en de goedkeuring van je visumaanvraag twee tot drie weken. Houdt hier rekening mee als je de planning maakt voor je bezoek aan Australië.

Toeristenvisum

Als je ouder bent dan 30 jaar en je Working Holiday Visum al hebt gebruikt, ben je nog steeds welkom in Australië. Je kunt hiervoor een Toeristenvisum aanvragen. Met dit visum ben je een toerist en mag je geen werkzaamheden verrichten in het land. Via de ambassade in Berlijn kun je echter een uitzondering aanvragen voor vrijwilligerswerk in Australië.

Een Toeristenvisum kun je aanvragen op de site van ETA. Het Toeristenvisum is geldig voor drie maanden en is gratis. Wil je langer blijven dan drie maanden, dan kun je een Toeristenvisum voor zes of twaalf maanden aanvragen. Dit is onder anderen mogelijk voor reizigers uit Nederland en België. Een langer Toeristenvisum kost wel geld, namelijk omgerekend ongeveer €35. Ook het lange Toeristenvisum kun je aanvragen op de site van ETA.

Studentenvisum voor Australië

Mensen die willen studeren in Australië hebben hiervoor een visum nodig. Hiervoor is het Studentenvisum zeer geschikt. Je kunt deze alleen aanvragen als je een voltijdse geregistreerde opleiding volgt. Om te kunnen studeren in Australië zijn er ook verschillende eisen nodig. Zo moet je aan kunnen tonen dat je gezond bent en geen crimineel verleden hebt.

Met een Studentenvisum mag je niet werken in Australië. Toestemming om in het land te werken moet apart worden aangevraagd. Je mag dan maximaal 20 uur per week werken. Je kunt dit aanvragen bij de Australische ambassade in Den Haag.

Occupational Trainee Visa

Als je stage wilt lopen in Australië heb je het Occupational Trainee Visa nodig. Je hoeft dan niet je Working Holiday Visum te gebruiken. Met het Occupational Trainee visa geldt voor twee jaar en dient gebruikt te worden om werkervaring in Australië op te doen. Om het visum te krijgen dienen zowel je school (of opleidingsinstantie) als jijzelf de gegevens door te geven. Het is mogelijk om het visum uit te breiden met twee maanden, zodat je extra voorbereidingen kunt treffen. Als je binnen twee jaar de studie niet hebt afgerond, kun je een verlenging voor twee jaar aanvragen. Voor deze verlenging moet ook je school of opleidingsinstantie goedkeuring geven.

Tijdelijke werkvergunning

Het komt geregeld voor dat Australische bedrijven geen vacatures kunnen vullen met mensen uit het land zelf. In zo’n geval hebben zij de mogelijkheid om iemand uit een ander land te sponsoren. Je kunt in aanmerking komen voor een sponsorship van een bedrijf uit Australië, je moet dan zelf zo’n bedrijf zien te vinden. Je ervaring en opleiding moet overeen komen met het werk wat je in Australië wilt gaan doen.

Besluit een bedrijf uit Australië je te sponsoren, dan zijn er nog enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet je een medische keuring krijgen en heb je bewijs nodig van goed gedrag. De werkvergunning is maximaal vier jaar geldig. Daarna kun je het nogmaals verlengen met drie jaar, of proberen een permanent visum voor Australië te krijgen.

Emigreren naar Australië

Veel mensen willen emigreren naar Australië, omdat ze meer rust en ruimte willen en het werkeloosheidscijfer er erg laag is. Er zijn drie verschillende visums die je kunt gebruiken als je naar Australië wilt emigreren. Australië heeft wel erg strenge eisen om toegelaten te worden. Je kunt bereken hoeveel kans je maakt op: http://www.emigratieaustralie.nl

De drie verschillende visums die je kunt gebruiken als je naar Australië wilt emigreren zijn Business Visa, Skilled Visa en Family Visa. Bij het Business Visa moet de emigrant kunnen aantonen eerder een goedlopend bedrijf te hebben opgestart. Omdat Australië een tekort heeft aan geschoolde arbeiders is er een speciaal visum voor mensen met een goed diploma, het Skilled Visa. Het Family Visa kun je aanvragen als je getrouwd bent met een Australiër. Ook moet je kunnen aantonen dat jullie samen een huishouding gaat voeren.

Ook als je geschikt kunt zijn volgens de regels van Australië, is het mogelijk dat je geen visum krijgt toegewezen.
© 2009 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in AustraliëVeel Nederlanders emigreren naar Australië. Australië is ook een erg populair vakantieland bij Nederlanders. Veel Nederl…
Visum op tijd aanvragenElk land kent regels voor buitenlanders die het land willen bezoeken. Voor een aantal landen is een geldig paspoort vold…
Het visum voor je vakantieAls je naar het buitenland reist, dan heb je soms een visum nodig. Soms kan je deze kopen op het vliegveld van het land,…

Finland: Vrije tijd en sportWat is er mooier om tijdens de vakantie op ontdekkingsreis te gaan? Finland biedt veel mogelijkheden om tijdens de vrije…
Fiëstas in de AxarquiaIn de Axarquia kun je gedurende het hele jaar bijna wekelijks wel terecht voor een feria, fiësta of processie in een van…
Bronnen en referenties
 • http://www.australiesite.nl/australie/visum.htm
 • http://www.aroundtheglobe.nl/allesover/informatie/australie/6/111/
 • http://www.visa4you.nl/Australie/Visumuitleg/Overige%20Visa
 • http://www.eta.immi.gov.au/
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.