Australië Nationale Parken: Daintree

Australië Nationale Parken: Daintree Daintree nationaal park ligt 100 kilometer ten noordwesten van Cairns. Hetgeen waar dit nationale park voornamelijk om bekend staat zijn de zes verschillende soorten duiven die hier leven en de relatief grote populatie van kasuarissen. Deze grote loopvogels komen nog maar weinig voor en daarom is de populatie die hier leeft extra opmerkelijk. Naast de bijzondere vogels die hier leven, is het park ook bekend vanwege "Cape Tribulation". Een lange, smalle strook van laagland regenwoud. Deze strook is een van de laatsten stroken van laagland regenwoud die nog bestaan in Australië. Volgens verschillende onderzoekers zijn dit tevens een van de oudste stroken laagland regenwoud ter wereld.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Daintree nationaal park

Daintree nationaal park is onderdeel van "wet tropics of Queensland". Dit is een groep nationale parken die sinds 1988 op de werelderfgoedlijst staan. Bijzonder aan Daintree nationaal park is dat hier het Great Barrier Reef en dit nationale park elkaar raken. Dit is de enige plek ter wereld waar twee plekken die op de werelderfgoed lijst staan elkaar raken. Het park is belangrijk vanwege zijn biodiversiteit en het herbergt veel verschillende soort vogels, waaronder een aantal beschermde soorten. Het park is dan ook voornamelijk bekend geraakt door deze vogels en Cape Tribulation, een van de laatste stukken laagland regenwoud.

Daintree nationaal park kent twee seizoenen: Het droge seizoen en het natte seizoen. Het natte seizoen loopt van november tot en met maart, slim is om dan dit nationale park te vermijden.

Cape Tribulation - in Daintree nationaal park

De geschiedenis van Cape Tribulation gaat terug naar James Cook. Deze ontdekkingsreiziger strandde op 10 juni 1770 op het rif en heet in het Nederlands "Kaap tegenspoed". Het is zo genoemd, omdat hier alles tegenzat voor James Cook. Het belangrijkste dorp dat hier ligt heet dan ook Cooktown, vernoemd naar James Cook. Het is het gunstigst om hier in het droge seizoen heen te gaan, want meestal is de weg gesloten tijdens het natte seizoen. Zo is er in 2006 maar liefst 6,5 meter regen gevallen.

Cape Tribulation is, zoals reeds eerder vermeld, een van de oudste stukken laagland regenwoud. Volgens sommige Australiërs is dit zelfs het oudste stuk laagland regenwoud. Doordat dit stuk zo oud is, herbergt het vele soorten unieke flora. Sommige soorten planten zijn zo oud dat ze vermoedelijk de dinosauriërs hebben overleefd en nog steeds kunnen overleven. Cape Tribulation is goed bereikbaar met alle auto's, maar na Cape Tribulation wordt dit ontzettend moeilijk. Hou hier dan ook ten alle tijden rekening mee.

Great Barrier reef vlakbij Daintree

Het "Great Barrier reef" is het grootste rif ter wereld. Geen enkel ander rif is zo divers en groot. Het staat dan ook niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. Vanaf Cape Tribulation en Cooktown vertrekken geregeld boottochten naar dit rif, dat slechts negentien kilometer verwijderd ligt van Cape Tribulation. Dit is dan ook een van de beste plekken om naar het rif te gaan en te snorkelen of te duiken.

Het rif dichtbij Cape Tribulation is nog redelijk onaangetast, waardoor men goed de echte natuur kan zien. Om te begrijpen hoe dit er uit ziet, moet je echt zelf gaan kijken. Het rif is niet voor niets het achtste wereldwonder!

Flora van het park

De flora is heel gevarieerd in Daintree nationaal park. Er zijn meer dan 18.000 verschillende soorten flora waargenomen. Volgens sommige onderzoekers is de reden dat er hier zoveel verschillende soorten aanwezig zijn te wijten aan het feit dat het park - deels - zeer oud is. Naast het feit dat het park dus oud is, is het ook zeer gevarieerd, voornamelijk in leeftijd. Men komt hier veel regenwoud tegen dat nog relatief jong is, maar er zijn stukken bekend die al meer dan 110 miljoen jaar oud zijn. Door deze enorm rijkheid aan soorten is dit gebied populair bij zowel toeristen als Australiërs. Alhoewel Cape Tribulation nog niet echt ontdekt is door de toerist, komen er toch steeds meer. Ook Nederlanders beginnen het gebied te waarderen vanwege de enorme diversiteit aan planten.

Fauna van het park

In het park leven verschillende soorten zoogdieren, onder andere wallaby's. Ook leven er verschillende soorten opossums. De meeste soorten zoogdieren die hier leven kunnen ook goed worden waargenomen op andere plekken. Hier leven ook typisch Australische soorten, zoals het vogelbekdier, de mierenegel en de kangoeroe. Voornamelijk de mierenegel is moeilijk te aanschouwen. Om het vogelbekdier en de kangoeroe te zien moet men vroeg opstaan of in de schemering gaan kijken. Kangoeroes zitten graag op open vlakten, waar gras groeit. Het vogelbekdier daarentegen, houdt zich liever op nabij het water. In de schemering valt het vogelbekdier dan ook vaak in het water te zien.

Er leven een aantal soorten reptielen in het park, maar voor Australische begrippen leven er niet zo heel veel. Wel leven in dit park de grote zoutwater krokodillen. Deze beesten kunnen tot 5,5 meter lang worden en wel 1000 kilogram wegen. De reden dat er weinig reptielen voorkomen, komt waarschijnlijk doordat de flora te divers is.

Naast de reptielen leven er hier ook enkele kikkers en padden. Ook de geïntroduceerde reuzenpad leeft hier en heeft hier weinig goeds gedaan voor de andere dieren. Naast de reuzenpad leven hier ook boomkikkers en varanen. Er leeft hier een relatief grote populatie varanen in verhouding met andere nationale parken. Varanen zijn gigantische hagedissen, die tot wel anderhalve meter lang kunnen worden.

In het park zijn tevens verschillende soorten bedreigde vogels waargenomen. Meer dan 460 soorten zijn hier inmiddels waargenomen waarvan er ruim 240 standaard in het park leven. Er leven maar liefst zes soorten duiven in dit park, waaronder de Wompoo vruchtenduif. Bijzonder zijn ook de kasuarissen die hier te vinden zijn. De soort die hier leeft is de helmkasuaris. Van deze soort leven er nog ongeveer 2500 op het Australische continent en naar verwachting is hier het grootste gedeelte van die populatie te vinden. Het park is daarentegen geen beschermd park voor vogels, maar er wordt wel streng gelet op toerisme en het aantal mensen dat hier komt.

Andere bezienswaardigheden van Daintree

Een van de bezienswaardigheden die hier valt te zien het Groot Australisch Scheidingsgebergte. Dit is een bergketen van maar liefst 3500 kilometer lang en strekt zich uit vanaf boven naar onder. Dit stuk ligt in het nationaal park en daardoor leven hier andere dieren dan in het regenwoud. In het Groot Australisch Scheidingsgebergte is er de Mossman kloof. Deze is gelegen in het zuidelijke gedeelte van het nationaal park en is voornamelijk bekend door de grote hoeveelheid vogels die hier leeft. Er zijn inmiddels maar liefst 430 soorten vogels waargenomen in deze kloof. Naast de grote hoeveelheid vogels die hier is waargenomen leven hier ook 18 soorten reptielen en 12 soorten amfibieën. Die gedijen hier goed, doordat de kloof water blijft aanvoeren, ook in het droge seizoen.

Menselijke invloeden

De mens heeft een heel groot gebied regenwoud gekapt. Zo ook in dit gebied. Momenteel wordt er veel moeite gedaan om dit gebied te bewaren zoals het momenteel is, zodat het terug kan groeien naar hoe het was. Er zijn ondertussen al verschillende plaatsen gebouwd waar overnacht kan worden en er zijn verschillende wandelroutes aangelegd. Naast het feit dat hier dus enigszins gebouwd is, is ook de reuzenpad hier door de mens geïntroduceerd. Deze padden hebben ervoor gezorgd dat enkele soorten dieren minder voorkomen en dat sommige soorten planten er amper meer zijn. De padden hebben heel weinig goeds gedaan voor de natuur en blijven het leefgebied verwoesten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Casuaris, loopvogel uit Nieuw-GuineaDe casuaris leeft solitair; dat wil zeggen dat hij alleen door het regenwoud trekt. Hij kan 85 kilo worden en 50 km/h re…
Ranomafana Nationaal Park, MadagaskarRanomafana is een van de populairste Nationaal Parken van Madagaskar. Het gebied beslaat een tropisch regenwoud van 43.0…

Advies inzake 8 daagse rondreis in JordaniëJordanië is een prachtig land om te bezoeken. Niet alleen om de rijke historie van het land maar zeker ook om de enorm g…
Malakka (Malacca/Melaka): een stukje Nederland in MaleisiëDe stad Malakka is bij een reis door Maleisië zeker de moeite van bezoeken waard. Het is de plek waar u als Nederlander…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.nl
  • Australie.nl
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.