Ranomafana Nationaal Park, Madagaskar

Ranomafana is een van de populairste Nationaal Parken van Madagaskar. Het gebied beslaat een tropisch regenwoud van 43.000 hectare, op een hoogte tussen 400 en 1417 meter. Het gebied is bekend om de grote rivier, Ranomafana, en de warme bronnen in het dorp met dezelfde naam. Ranomafana heeft een enorm hoge biodiversiteit, met onder andere 12 maki soorten en tal van wandelende takken, kikkers en andere dieren. Ranomafana is een relatief veilig nationaal park, en in het dorp Ranomafana is het makkelijk een verblijfplaats te vinden.

Ranomafana


Ligging

Ranomafana ligt in het oosten van Madagaskar, ongeveer 30 kilometer ten noordoosten van Fianarantsoa (Fiana). Het park is 43.000 hectare groot en ligt op een hoogte tussen 400 en 1417 meter.

Bos en landschap

Ranomafana is een tropisch regenwoud, met imposant hoge bomen, en het hele jaar door groene bladeren. Het heeft ruim 1000 meter hoogteverschil, dit is ook in de vegetatie terug te zien. Op grote hoogte zijn andere soorten te vinden als lager. Ook de effecten van de rivieren zijn duidelijk zichtbaar aan de bossen. De rivier Ranomafana loopt dwars door het park. Dit is een grote rivier, met veel stroomversnellingen en watervallen. Tijdens de meeste wandelingen zul je de rivier zien, of oversteken. De bostypen die in Ranomafana te vinden zijn. Zijn: nevelwoud, laaglandregenwoud en hooglandbos. Het grootste deel van het gebied is primair regenwoud, dit betekent dat de natuur niet is aangetast.

Hiken

Om een hike door Ranomafana te maken, kun je het beste ’s ochtends vroeg vertrekken. Neem een lunch mee, zodat je de hele dag in het park kunt blijven. Vanaf het stadje naar de ingang van het park is ongeveer 3 kilometer, dus het is zonde om terug te moeten voor lunch. Zorg verder altijd voor voldoende water, voor een hele dag is 3 liter – of meer – geen rare inschatting.

Planten

Het park heeft een hoge biodiversiteit. Vooral in de hogere gebieden zijn grote delen van het bos nog intact en onbeschadigd. Rondom het dorp Ranomafana zul je bananenbomen tegenkomen, maar zodra je het primaire bos in gaat verdwijnen deze. Er staan verschillende soorten palmen, waaronder de reizigersboom, een van de bekendste planten van Madagaskar. In de bomen groeien veel epifyten die gebruik maken van de hoogte van de boom. Ook groeien er veel orchideeën in het regenwoud.

Dieren

Ook de fauna heeft een hoge biodiversiteit. Er komen 115 soorten vogels, 62 soorten reptielen, 98 soortenkikkers en 43 soorten zoogdieren. Hiervan zijn 12 maki-soorten. De gouden bamboemaki (Hapalemur aureus) werd in de jaren ’90 van de vorige eeuw ontdekt in dit gebied. Door de ontdekking van dit dier werd het gebied als nationaal park uitgeroepen. Verder komen er een aantal kameleons (12 soorten) en hagedissen (10 soorten) voor. De bladstaartgekko – Uroplatus – komt in dit regenwoud voor, met een bijna perfecte camouflage. Een goede gids kan deze dieren soms vinden. Er zitten ook veel insecten in het nationaal park. Onder andere de Trachelophorus giraffe (Girraffe-necked weevil of giraffe weevil in het Engels) komt veel in het park voor. Ook leven er tal van wandelende takken, waarvan sommige erg groot en opvallend kunnen zijn.

Verblijf

Je kunt in het dorp Ranomafana of één van de kleinere plaatsen rondom het nationaal park verblijven. Vooral in Ranomafana zijn veel accommodaties, van hotelkamers tot huisjes, voor een lage prijs. Er zijn ook voldoende plaatsen om te eten. De kleine restaurantjes zijn over het algemeen erg goed, hoewel de wachttijden kunnen oplopen en de wc’s niet altijd schoon zijn.

Warme bron

Ranomafana is niet alleen bekend door de flora en fauna, maar ook door de warme bron. Deze ligt in de plaats Ranomafana. Het water dat uit de warme bron komt, wordt naar een zwembad geleid. Hierdoor is er een natuurlijk verwarmd zwembad. Er zijn ook privé baden, waar je alleen in kunt liggen. De hygiëne van deze baden is niet erg goed. Ook het zwembad heeft overigens geen chloor, dus er groeien algen op de bodem. Er is wel een constante omloop van water, nieuw water uit de bron stroomt constant in het zwembad en vuil water wordt afgevoerd.

Veiligheid

Ranomafana is een veilig nationaal park. Er vinden weinig overvallen plaats. Het grootste gevaar zijn de slechte paden, die erg glad kunnen zijn als het geregend heeft. Je mag het park niet in zonder gids, en een gids zal je ook over de beste paden loodsen. Blijf daarbij op je eigen tempo lopen, en Ranomafana is een relatief veilige plek.
© 2014 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Isalo Nationaal Park, MadagaskarIsalo Nationaal park is een van de drukst bezochte nationaal parken van Madagaskar. Het park bestaat uit bergen, waar do…
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park ligt in de Julische alpen en heef…
Kirindywoud en Kirindy Mitea Nationaal Park, MadagaskarIn het westen van Madagaskar ligt een gebied dat Kirindy heet. Dit is een van de laatste stukken droog tropisch bos dat…
Nationaal Park Loonse en Drunense DuinenHet Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is een 3500 ha groot natuurgebied, wat zijn status als nationaal park sinds…

Kaapse Schiereiland, Zuid-AfrikaKaapse Schiereiland, Zuid-AfrikaHet Kaapse Schiereiland (Cape Peninsula) is een strook land van ca. 60 km lang ten zuiden van Kaapstad. In dit gebied is…
Eiland Dominica in de Caribische ZeeEiland Dominica in de Caribische ZeeHet eiland Dominica in de Caribische Zee werd ontdekt op een zondag en kreeg de naam van die dag. Daardoor is het altijd…
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.