Australië: budget
Australië is een westers land en daarmee een van de duurdere landen in de wereld. Nederlanders schrikken geregeld van de kosten en proberen deze dan te drukken. Door te weten hoeveel geld je beschikbaar hebt en wat de kosten zijn kan je dingen juist inplannen.
Inhoudsopgave
Vliegticket(s) richting Australië
Vliegen naar Australië is zeer kostbaar. Dit komt door de lange afstand, de strenge controle van de douane en een hoge luchthavenbelasting die je extra moet betalen. Reken op minimaal 800 euro, dit is namelijk al relatief goedkoop. Een prijs waarmee het gegarandeerd zou moeten slagen ligt tussen de 1000 en 1100 euro. Hou dit in het achterhoofd bij de boeking en ga niet voor een te korte tijd.
Vanaf Nederland zijn er geen directe vluchten richting Australië, waardoor het extra tijd kost om in Australië aan te komen. Aan te raden is om vanaf Amsterdam, Brussel of Düsseldorf te vertrekken. Handig is om de stop-over in Zuid-Oost Azië te maken of in het Midden Oosten. Qua prijs en tijd scheelt het ten opzichte van vluchten via Amerika of Afrika. Plan voor een dergelijke stop-over in een grote stad ook wat tijd in, het liefst een dag of twee. Zodoende is er de mogelijkheid om ook van de stad wat te zien en alvast iets te ontspannen, waardoor de vakantie in Australië zo mogelijk nog mooier wordt. Daarnaast geeft dit een moment om ook aan een andere cultuur te ruiken en is het een totaal andere beleving dan in Australië.
Veel mensen komen in Sydney aan en vliegen dan eventueel door. Vluchten van Sydney naar een andere stad in Australië kunnen goed gemaakt worden met goedkope luchtvaartmaatschappijen zoals:
- Tiger airways
- Jetstar
- Quantas
- Air Asia
- Virgin Australia
- BYO-Jet
- Web-Jet
Qua terugvlucht is het aan te raden om in ieder geval in Sydney te eindigen. Dit zorgt ervoor dat er meer rust zit aan het einde van de vakantie, waardoor men met meer energie begint aan de terugvlucht.
Vervoer in Australië
In Australië zijn er vele vormen mogelijk om je te verplaatsen, alhoewel de auto of camper als toerist het meest gangbare is.
Auto
Qua auto's zijn er eigenlijk twee verschillende opties, een gewone, gangbare auto of een terreinwagen met vierwielaandrijving. Nagenoeg overal is een normale auto voldoende, behalve in grote delen van Centraal Australië en in diverse delen in het Noorden. Ook hier valt echter nog steeds goed te rijden zonder terreinwagen. Mochten de kosten de grootste rol spelen is een normale auto aan te raden om te huren bij een verblijf korter dan twaalf weken, maar mocht het om de ervaring gaan is een terreinwagen aan te raden bij een verblijf korter dan twaalf weken.
Mocht het verblijf langer duren dan twaalf weken is het geregeld slimmer om een auto te kopen. Dit om de kosten te drukken. Een auto kopen kost echter ook veel meer tijd dan een auto huren, omdat de auto ook weer verkocht moet worden. Het is belangrijk deze voordelen en nadelen in gedachten te nemen wanneer het besluit wordt genomen. Reken bij de verkoop er op dat dit een week zal kosten in een grote stad.
Campers
Campers besparen voornamelijk op de kosten van een hostel, hotel of zelfs een camping, maar kosten vaak ook meer. De afweging die gemaakt moet worden, is of het de moeite waard is. Voordelen zijn dus de kosten voor overnachtingen, nadelen zijn dat je elke dag moet opbreken en de camper minder zuinig rijdt.
Vliegen
Vliegen in Australië is aan te raden wanneer tijd het grootste probleem is. Mensen willen vaak zo veel mogelijk zien in een korte tijd, want de vier weken die veel mensen gaan is kort voor Australië. Daardoor loont het zich bijvoorbeeld vanaf Cairns naar Melbourne te rijden (of andersom) en dan te vliegen naar Alica Springs om Uluru/Ayers rock te bekijken en daar een klein rondje te maken. Hierna valt zelfs nog door te vliegen naar bijvoorbeeld Darwin om een heel kort bezoek te brengen aan de krokodillen.
Liften
Liften is ook mogelijk, maar het biedt niet de echte mogelijkheden van het zelf auto rijden. Dit wil zeggen dat men niet de vrijheid heeft die een auto of camper biedt. Daarnaast wordt vaak toch om een bijdrage gevraagd voor de rit. Tenslotte duurt liften vaak ook nog langer, alhoewel er vaak honderden kilometers meegereden kan worden.
Boot
Met de boot of een ferry kan men naar verschillende eilanden varen en hier rondrijden, wandelen of fietsen. Varen bezorgt een hele andere beleving van Australië. Het zorgt ervoor dat men op de zee zit, geniet van de rustige stranden, veel uitrust en het Australische leven navolgt.
Kosten van het vervoer
Campers kosten vaak ongeveer evenveel als een terreinwagen, zowel in de huur als in de koop. Dit geldt alleen als er terreinwagens en campers worden vergeleken uit hetzelfde bouwjaar en met min of meer dezelfde kilometerstand. De prijs stijgt wel, maar voor ongeveer 5000 Australische dollars valt er wel één te kopen. Huur varieert heel sterk, meestal afhankelijk van verzekeringen en hoe lang de huurperiode is.
Vliegen is geregeld goedkoper dan het hele stuk rijden en ook nog eens sneller. Toch kiezen er veel mensen voor om te rijden, want dit is mooier, geeft meer een beleving en het scheelt later in de kosten, omdat er niet nog een keer een auto gehuurd hoeft te worden.
Voor liften valt er geen bedrag te bepalen, maar het is goedkoper dan alle andere opties in het algemeen. Met de boot of ferry gaan is meestal heel erg duur, duurder dan vliegen, met de auto of camper. Dit betekent dat het financieel gezien niet het gunstigste is, maar het kan wel een hele beleving zijn, met eens andere mogelijkheden.
Overnachting in Australië
Overnachten kan heel gemakkelijk op een camping. Campings staan campers, caravans en tenten toe en soms staan er ook huisjes. Voordeel van een camping is dat het vaak in de natuur ligt. Een ander voordeel is dat een camping gewoon faciliteiten biedt, terwijl het niet heel erg duur is. Dit kost uiteraard meer dan vrij kamperen, maar biedt ook meer. Vrij kamperen is daarnaast ook nog eens officieel illegaal, alhoewel hier niet altijd tegen wordt opgetreden.
Verder bestaat er de mogelijkheid om een huisje te huren in een bos, op het strand of gewoon ergens. Huisjes zijn erg privé, geven veel rust, maar zijn ook prijzig en er is niet altijd iets te doen. Als dit vergeleken wordt met een hostel of hotel heeft het als voordeel de rust en ligging, maar als nadeel de prijs en de bereikbaarheid van dingen.
Een camping zonder echte animatie kost vaak tussen de vijf en tien Australische dollar per persoon per nacht. Backpackers hostels kosten vaak vijfentwintig Australische dollars per persoon per nacht, wat het geregeld vijf maal zo duur maakt. Een huisje ergens kost vaak tussen de 600 en 2500 Australische dollar per week, afhankelijk van hoeveel personen er in het huisje passen en hoe luxe het is. De echt luxe huisjes kunnen meer dan 6000 Australische dollars kosten.
Uitstapjes in Australië
Uitstapjes zijn erg duur in Australië, dat staat vast. Zo kost een georganiseerde dagtrip naar Fraser eiland al gauw 150 dollar, alhoewel hier alles bij zit. Een keertje bungeejumpen kost toch wel minimaal 80 dollar en een georganiseerde trip naar de Whitsundayeilanden van drie dagen en drie nachten kost al gauw 500 dollar per persoon.
Dit zorgt ervoor dat hier goed rekening mee moet worden gehouden. Er moet worden bedacht welke dingen de moeite waard zijn en welke niet de moeite waard zijn. Dit is erg persoonsafhankelijk, want sommige mensen gaan voor het avontuur, anderen voor de natuur en er zijn ook mensen die gewoon liever gaan feesten. Bedenk van tevoren dus goed waaraan je je geld wilt uitgeven, want het kan maar één keer!
Dagbudget voor Australië, de kosten van een dag
Het dagbudget bestaat hoofdzakelijk uit eten, drinken en een overnachting. Eventueel ook een klein stukje rijden past hierin of "sparen" voor een groter uitstapje. Voor een low budget reiziger bestaat dit voornamelijk uit zelf klaargemaakt eten, veel water en een camping, terwijl dit voor een reiziger met een hoger budget bestaat uit een zelf klaargemaakt ontbijt en lunch en een diner in een restaurant.
Low budget reizigers zijn voor eten, drinken en een campingplaats zo ongeveer 25 dollar kwijt per persoon. Hierbij kan men natuurlijk een stukje rijden, zolang het allemaal maar niet te veel wordt. Hoeveel dit is in euro's, is sterk afhankelijk van de wisselkoers. Bij die 25 dollar per persoon zit nog niks echt bij, men moet nog uitstapjes doen en nog reizen. Vaak betekent dit dat reisdagen relatief erg duur zijn en er daarna weer sterk op het budget moet worden gelet.
Voor mensen met een hoger budget kan het zo gek worden als ze zelf willen. Een simpel hostel kost vijfentwintig dollar per nacht. Dit houdt dus in dat het budget per persoon per dag ongeveer 40 dollar per persoon per dag is. Dit is alsnog met zelf koken, maar mocht hier een keer uit eten bij komen wordt het al gauw 50 tot 60 dollar per dag. Tel het reizen en uitstapjes hier bij op en dan kan het oplopen tot een gemiddelde van 80 tot 100 dollar per dag. Dit is alleen het dagbudget gemiddeld in Australië, waarbij er geregeld nog zelf gekookt wordt. Wel worden er structureel uitstapjes gemaakt en wordt er niet beknibbeld op wat uitgeven.
Voor top end bestemmingen en verblijven lopen de kosten extreem hoog op, net zoals dit is in Europa, Amerika en andere westerse Landen. Kosten kunnen dan oplopen tot een paar duizend euro per dag!
Lees verder