Australië Nationale Parken: Eungella

Australië Nationale Parken: Eungella Eungella nationaal park is gelegen in Queensland, Australië. Dit nationale park wordt voornamelijk bezocht vanwege de diverse wandelingen die men kan maken door het bos. Daarnaast is dit een goede plek om te gaan vissen. Het vissen is voornamelijk mogelijk gemaakt door de Eungella dam. De wandelingen die men kan maken zijn zeer gevarieerd en lopen uiteen van tien minuten tot meerdere dagen. Tijdens de wandelingen heeft men kans om een vogelbekdier te zien. Vogelbekdieren komen hier veel voor. Naast het vissen en het wandelen is dit gebied ook erg geschikt om gewoon van de natuur te genieten, te genieten van elkaars aanwezigheid of om bepaalde bijzondere dieren te spotten.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Eungella nationaal park

Eungella nationaal park ligt dichtbij Mackay. Vanaf Mackay is het ongeveer één uur rijden naar Eungella nationaal park. Eungella is voornamelijk bekend geworden door de hoge concentratie van vogelbekdieren. Deze dieren vallen hier goed te zien en van heel dichtbij kunnen ze bekeken worden. Eungella is een nationaal park geworden in 1941 en werd oorspronkelijk bewoond door de Goreng goreng. Eungella nationaal park heeft op dit moment het grootste subtropische regenwoud van Australië.

Het park zelf is niet goed begaanbaar. Weliswaar liggen hier diverse paden, maar slechts een heel klein gedeelte van het park valt goed te bezoeken als toerist. Dit komt door enorme afgronden, rotsen en kliffen. Wandelen is desondanks wel gewoon mogelijk, zeker meren zijn goed bereikbaar.

Geschiedenis van Eungella

De geschiedenis van Eungella nationaal park gaat terug naar de Goreng goreng. De Goreng goreng behoorden tot de Aboriginals en spraken die taal. Het verspreidingsgebied is van het uiterste noorden tot aan de "Kroombit tops" helemaal in het westen. Deze personen woonden er heel lang geleden al en momenteel leven er nog steeds mensen van de Goreng goreng.

De naam van Eungella komt ook uit het verleden en betekend "land van de wolken". Eungella wordt zo genoemd, omdat het altijd gehuld is in wolken, het altijd mysterieus is. De naam Eungella zegt dus iets over het gebied, over hoe het er is. De Aboriginals die hier wonen en woonden kennen dit gebied goed, dus reken erop dat het heel wat keren flink mistig zal zijn.

Flora van het park

Wat betreft Flora groeien er veel verschillende soorten, maar liefst 860 soorten zijn hier gevonden. Deze 860 soorten zorgen ervoor dat dit een van de parken is met de grootse diversiteit aan flora van Queensland. Planten die zeer bijzonder zijn en hier voorkomen zijn onder andere de "Eungella satinash" en de "Sydney blue gum".

Zoals in grote delen van Australië komt ook hier de eucalyptus voor. De bladeren van deze boom vergaat niet. Doordat er hier niet heel erg veel eucalyptussen groeien, komen er ook minder bosbranden voor. Reken er echter op dat er wel degelijk een bosbrand kan voor komen hier.

Fauna van het park

Hetgeen waar dit park vooral om bekend staat is de grote populatie vogelbekdieren en de mogelijkheid om deze gemakkelijk te bezichtigen. De vogelbekdieren zijn gemakkelijk te bezichtigen vanaf een speciaal daarvoor aangelegd platform. Door dit platform vallen verschillende kleine meertjes goed te zien en zijn de vogelbekdieren die erin zwemmen ook goed zichtbaar. De concentratie vogelbekdieren ligt hier hoger dan waar dan ook.

Naast de vogelbekdieren leven hier ook 230 soorten vogels. Zo vindt men hier verschillende soorten papegaaien, maar ook heel bijzondere vogels zoals de Eungella honing eter. Deze vogel komt slechts in en nabij Eungella voor. De Eungella honing eter is zelfs een van de nieuwste vogelsoorten in Australië, qua ontdekkingsdatum. Doordat het een subtropisch regenwoud is, leven hier veel soorten vogels die op maar weinig plekken in Australië voorkomen.

Wat betreft zoogdieren, reptielen en kikkers en padden valt er weinig te melden. De standaard zoogdieren voor Australië zijn nauwelijks aanwezig. Er zijn ook maar weinig reptielen aanwezig, maar er zijn wel een aantal bijzondere die slechts hier voorkomen. Tenslotte zijn er ook nog een aantal kikkers en padden die alleen hier voorkomen, maar er is zeer weinig bekend over deze soorten.

Andere bezienswaardigheden van Eungella

Een belangrijke bezienswaardigheid van Eungella nationaal park is de "Broken river". Deze rivier wordt veel gebruikt om diverse bijzondere vogels te zien, enkele reptielen en het vogelbekdier. Doordat hier ook een platform is, vallen hier de vogelbekdieren ook zeer goed te zien. Naast deze vogelbekdieren vallen er ook alen en schildpadden te zien. Daarnaast is er het zogenaamde "Sky window". Vanaf hier heeft men een zeer mooi uitzicht over "pioneer valley".

Menselijk invloeden

De mens heeft vroeger niet zo veel gedaan met dit nationale park. Ze hebben enkele gewassen verbouwd, waaronder suikerriet. Ze produceerden hier vroeger naast suiker niet zo heel veel producten, waardoor het nationale park heel goed bewaard is gebleven. Wel zijn er momenteel wat hotels gebouwd en enkele gelegenheden om te eten. Daarnaast is het platform gebouwd en lopen er inmiddels wel meerdere wegen langs het park. Dit zorgt ervoor dat men iets dieper het park in moet gaan om de stilte te ervaren en te ervaren wat het subtropische regenwoud te bieden heeft.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Australië Nationale Parken: DaintreeAustralië Nationale Parken: DaintreeDaintree nationaal park ligt 100 kilometer ten noordwesten van Cairns. Hetgeen waar dit nationale park voornamelijk om b…
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park ligt in de Julische alpen en heef…
Ranomafana Nationaal Park, MadagaskarRanomafana is een van de populairste Nationaal Parken van Madagaskar. Het gebied beslaat een tropisch regenwoud van 43.0…
Nationaal Park Loonse en Drunense DuinenHet Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is een 3500 ha groot natuurgebied, wat zijn status als nationaal park sinds…

Advies inzake 8 daagse rondreis in JordaniëJordanië is een prachtig land om te bezoeken. Niet alleen om de rijke historie van het land maar zeker ook om de enorm g…
Malakka (Malacca/Melaka): een stukje Nederland in MaleisiëDe stad Malakka is bij een reis door Maleisië zeker de moeite van bezoeken waard. Het is de plek waar u als Nederlander…
Bronnen en referenties
  • Eungella.com.au
  • http://austhrutime.com/eungella_national_park.htm
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.