Australië Nationale Parken: Flinders Range

Australië Nationale Parken: Flinders Range Flinders Range nationaal park is gelegen ongeveer 400 kilometer ten noorden van Adelaide. Het park ligt in Zuid Australië. Het park staat niet bekend om bepaalde aspecten, maar het totaal plaatje spreekt de meeste mensen aan. In dit park zijn namelijk allerlei dieren te vinden en zelfs een dier dat alleen hier voorkomt. Daarnaast is hier goed te wandelen, kan men hier goed uitrusten en is het gebied meer dan 900 vierkante kilometer groot. De Wilpena Pound, is een amfitheater van rotsen. Deze herbergt ook het hoogste punt van het nationale park, namelijk de St. Mary. Deze piek steekt 1.170 meter boven zeeniveau uit.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Flinders Range nationaal park

Flinders Range is bekend om zijn totale plaatje. Het totale plaatje voldoet voor veel toeristen als het ideale plaatje van Australië. Voor de bewoners zelf echter, is dit park voornamelijk bekend geworden doordat het een park is waar men goed tot rust kan komen. Daarnaast valt hier veel te ontdekken, er is een diversiteit aan flora en fauna. Het park bevat enkele ruïnes van gebouwen die de Europezen vroeger hebben gemaakt. In dit park zijn ook verschillende rotstekeningen te vinden van Aboriginals. Deze rotstekeningen zijn over het algemeen goed bewaard, maar sommige zijn uitstekend bewaard en zijn vrij populair bij bezoekers.

Geschiedenis van Flinders Range

Vroeger kwamen hier veel Aboriginals voor. De grond was vruchtbaar en er leefden veel dieren. Dit zorgde ervoor dat de Aboriginals hier goed konden overleven en dat er een grote groep leefde. Toen de Europeanen hier aankwamen verjoegen ze de Aboriginals en bouwden hier gebouwen. Ze zijn hier in de loop der tijd weggegaan en zodoende staan er nu enkele ruïnes. De Aboriginal cultuur valt hier nog goed te bezichtigen dankzij de tekeningen die goed zijn bewaard. Dit spreekt veel mensen aan die ook het een en ander willen weten over het nationale park hoe het tot stand kwam en dergelijke. Er zijn hier dan ook rondleidingen te boeken die langs de Aboriginal rotstekeningen leiden.

Flora van het park

De planten in dit gebied hebben, nagenoeg allemaal, een semi-aride oorsprong. Een zeer bekende boom in dit gebied is de Cazneaux boom. Deze boom is voornamelijk bekend geraakt doordat er in 1937 een gouden medaille is gewonnen door een foto van deze boom. In heel de wereld is de foto beroemd geworden destijds en de boom is nog steeds beroemd door de foto.
In het gebied groeien tevens verschillende soorten bloemen, waaronder lelies en er groeien verschillende soorten varens. Riet en cypergrassen groeien rondom de plekken met water.

Fauna van het park

In het gebied leven verschillende soorten zoogdieren. Zo leven er twee bekende soorten kangoeroes. De westelijke grijze kangoeroe leeft hier en de rode kangoeroe. Van deze twee soorten wordt de rode kangoeroe het grootst. Naast de kangoeroes leven hier ook wallaby's. Dit zijn een soort van kangoeroes, maar dan iets kleiner. De geelvoetkangoeroe, ondanks wat zijn naam doet denken, een wallaby, was bijna uitgestorven in dit gebied. Dit kwam doordat er vossen vanuit Europa waren ingevoerd die op deze dieren jaagden. In dit gebied leven naast de vossen ook nog dingo's, andere roofdieren die wel endemisch zijn voor Australië. In dit gebied leven ook nog verschillende soorten muizen en vleermuizen. Voornamelijk de soorten vleermuizen maken een groot deel uit van het aantal zoogdieren.

Naast de zoogdieren leven hier voornamelijk veel reptielen. Zo leven er varanen, slangen, gebaarde hagedissen, skinken en gekko's. De crinia is endemisch hier en is een amfibie. Dit dier is het enige endemische dier dat hier leeft en dus ook alleen hier. In het park leven ook enkele kikkers en padden.

Voor de rest leven hier nog verschillende soorten vogels. Dit gebied is uitgeroepen tot een Important Bird Area (IBA) door Birdlife International. Er leven hier verschillende soorten papegaaien, emoe's, de wigstaartarend en enkele soorten watervogels. De voorname reden waarom het is uitgeroepen tot een Important Bird Area, is omdat het een populatie heeft van de ernstig bedreigde Short-tailed Grasswren.

Heysen Trail in Finke Gorge

De Heysen route loopt van Cape Jervis naar Wirrabara. Hij is soms vlak boven Wirrabara gesloten vanwege het gevaar dat er heerst in verband met vuur. Er kan zomaar een bosbrand ontstaan en daarom stopt de route vlak boven Wirrabara tijdens het seizoen dat er gevaar heerst. De route is erop berekend dat er mensen de hele route willen lopen met een backpack op de rug en de route is erop berekend dat er mensen zijn die een stukje willen lopen en gewoon een dag bezig willen zijn. Dit zorgt ervoor dat men hier veel serieuze wandelaars ziet met grote rugzakken, maar ook de wandelaars met een rugzak voor een dag.

Mawson Trails in Finke Gorge

Deze route loopt van Adelaide naar Blinman via Quorn. Naast dat de route wordt gelopen door wandelaars, wordt de route ook veel gereden door mountainbikers. Dit resulteert erin dat de route veel wordt gebruikt. De route is er voornamelijk voor de mountainbikers. Zowel ongeoefende als geoefende mountainbikers kunnen hier rijden, alhoewel er wel enige ervaring vereist is om het zware werk omhoog te kunnen doen en de technisch moeilijkere stukken. De route is bijna negenhonderd kilometer lang en wordt gezien als een van de zwaardere meerdaagse routes in Australië. De route gaat door dorpjes, de beroemde wijnvelden, door de Adelaide Hills en tenslotte ook nog door de bossen en natuur die er loopt. Alsof dat niet genoeg is, komt men ook nog langs de landbouwgrond die naast de dorpjes ligt.

Overige bezienswaardigheden

In het park zijn niet echt bijzondere bezienswaardigheden naast de reeds genoemde dingen. Wel is er nog een natuurlijk amfitheater van rotsen, welke veel bezoekers als bijzonder ervaren.

Menselijke invloeden

Het park is enigszins aangetast, mede door de paden die door het pad lopen. Ook zijn er dus diverse ruïnes door vroegere Europese woningen. Het park heeft een aanrijroute en valt in principe goed te bereiken, maar dit heeft wel wat gekost van de natuur. De natuur is hier en daar namelijk, door de route, wat aangetast en is daar een stukje verdwenen. Dit heeft echter geen enorme invloed gehad op alles en de natuur houdt goed stand.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gros Morne National Park, NewfoundlandGros Morne, ook wel ‘de Galapagos van de geologie’ genoemd, gelegen in Newfoundland, Canada. Een nationaal park met een…
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park ligt in de Julische alpen en heef…
Lamington National Park, AustraliëHet Lamington National Park is een minder bezocht National Park in Australië, maar het is een absolute aanrader. Het par…
Zion National Park: Angels Landing trailZion National Park: Angels Landing trailZion National Park is een minder bekend nationaal park in het zuidwesten van de Verenigde Staten, maar toch zeker de moe…

Wellington – de meest zuidelijkste hoofdstad in de wereldWellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, maar kleiner dan Auckland. De Wellington regio strekt zich uit tot Hutt Va…
Australië Nationale Parken: Finke GorgeAustralië Nationale Parken: Finke GorgeFinke Gorge nationaal park is gelegen 139 kilometer ten westen van Alice Springs. Men doet er vanuit Alice springs ongev…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org
  • http://www.heysentrail.asn.au/
  • http://www.bikesa.asn.au/RiderInfo_WheretoRide_MawsonTrail
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.