Australië Nationale Parken: Nullarbor

Australië Nationale Parken: Nullarbor Nullarbor nationaal park is gelegen in Australië, 887 kilometer van Adelaide. Nullarbor betekend in het latijns, geen bomen. Het feit dat nullarbor nationaal park nagenoeg kaal is, is ook hetgeen waar dit nationale park om bekend staat. Tevens is nullarbor bekend, omdat het een oase van rust is. Men komt hier normaal gesproken niemand tegen en in principe ook amper dieren. Toch leven er hier dieren die bijna nergens anders voorkomen. Er is hier dan wel geen bos, weinig water en maar weinig plek, maar herbergt dit gebied een aantal bijzondere dingen. Een daarvan is is de Bunda klif, welke 60 tot 120 meter hoog zijn.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Nullarbor nationaal park

Nullarbor nationaal park ligt in zuid Australië. De reden dat er hier zo weinig groeit qua flora, komt doordat het nationale park voornamelijk uit kalksteen bestaat. Het bestaat uit maar liefst 200.000 vierkante kilometer kalksteen, tevens het grootste kalksteen plateau ter wereld. Wel moet hierbij gemeld worden dat niet het gehele plateau het nationale park is, aangezien het nationale park slechts het bijzonderst stukje is. Er zijn slechts een paar wegen om in dit nationale park te komen en de meest gebruikte is de "Eyre Highway". Via de snelweg kan men hier vrij gemakkelijk komen en zit men, relatief gezien, heel snel in de afgelegen wildernis.

Geschiedenis van Nullarbor

Nullarbor nationaal park en nullarbor plain, het kalkstenen plateau, zijn beiden ontdekt door Edward John Eyre, een ontdekkingsreiziger. Nog voordat deze man hier aankwam (1840) waren er hier al vele Aboriginals. Deze Aboriginals leefden hier al voor 20.000 jaar en hebben geleefd op een van de kaalste landschappen ter wereld. Op 25 december, 1896, doorkruiste Arthur Charles Jeston Richardson de Nullarbor plain per fiets. Naast dit alles is er ook goud gevonden hier, maar ondertussen is het goud graven nagenoeg helemaal opgehouden.

Flora van het park

Wat betreft flora groeit er maar weinig. Er groeit zelfs zo weinig dat er plekken zijn waar het gewoon helemaal kaal lijkt. Echter is het hier niet zoals het lijkt, er groeit hier wel degelijk het een en ander aan planten en bomen. Er groeien hier uiteindelijk maar liefst 794 planten soorten. Dus ondanks dat het de flora afwezig lijkt te zijn, is het wel degelijk aanwezig. Voornamelijk grassen en lage struiken groeien hier, alhoewel men mogelijk hier en daar een boom treft.

Fauna van het park

Wat betreft de fauna is er een grotere diversiteit. Er zijn maar liefst 56 soorten zoogdieren. Onder deze zoogdieren vindt men wilde dromedarissen en dingo's. Naast deze twee zoogdieren valt hier ook een van de grootste populaties zuidelijke harige wombats te vinden. De wombats die hier leven zijn van een bepaalde soort en komen over het algemeen niet zo heel veel meer voor.

Naast de zoogdieren leven hier ook bijna 250 soorten vogels. Men vindt hier onder andere de zwarte koekoek. Deze vogel is een van de makkelijkst te spotten vogels hier. Naast de zwarte koekoek vallen er hier ook 2 endemische soorten te vinden. De 2 endemische soorten hier zijn de nullarbor kwartel en de Nareth Blue Bonnet. Vogels zijn hier relatief makkelijk te spotten, door het open landschap. Het open landschap betekend echter ook dat er minder vogels leven en dat er minder groepen voorkomen.

Voor de rest leeft hier nog 1 soort kikker en 86 soorten reptielen. Er komen hier verschillende soorten voor, maar er is hier geen enkele soort die niet ergens anders voorkomt. Wel bijzonder is dat de reptielen die hier leven steeds verspreider voorkomen. Waar ze vroeger nog op enkele vierkante kilometers leefden, leven ze momenteel op een gigantisch gebied.

Naast alle voorgenoemde dieren is dit park ook zeer bijzonder omdat er elk jaar tussen de 25 en de 55 jongen worden geboren van de "southern right whale".

Andere bezienswaardigheden van Nullarbor

Er zijn in dit park verschillende andere bezienswaardigheden. Zo zijn er de 'blowholes'. Deze blowholes, of spuitgaten, spuiten water en liggen meestal aan de zee. Ze kunnen een ondergronds netwerk hebben van enkele honderden meters lang en zodra de golven dan tegen de kust aan beuken spuit zo'n gat water. Een van de bekendste blowholes die men hier kan vinden is Murrawjinie. Naast deze blowholes is het landschap, dat dus nagenoeg alleen uit kalksteen bestaat, bijzonder. Doordat het zo enorm groot is, zorgt het er ook voor dat slechts de dieren die een enorme hitte kunnen doorstaan, hier kunnen overleven.
Voor de rest is de overgang op de zee heel erg mooi en dat komt voornamelijk door de Bunda cliffs. Deze rotsen zijn 60 tot 120 meter hoog en zijn er langs de gehele kustlijn. Deze rotsen zorgen ervoor dat men tientallen kilometers zee kan zien.

Menselijke invloeden

Nullarbor nationaal park is nagenoeg niet aangetast door menselijk toedoen. Slechts een weg en een enkel plekje om te eten is hier te vinden. Dit is dan ook voornamelijk de reden dat mensen hier komen, omdat het hier zo enorm kaal is en zo enorm rustig. Mensen zijn van mening dat dit een van de rustigste plekken ter wereld is, omdat er zelfs geen bos is dat geluid maakt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bostochten: stilstaan bij bomenBostochten: stilstaan bij bomenWie kent niet dat gevoel: je zit onder een boom, drukt je rug tegen de stam en er komt een weldadig gevoel van rust over…
Ranomafana Nationaal Park, MadagaskarRanomafana is een van de populairste Nationaal Parken van Madagaskar. Het gebied beslaat een tropisch regenwoud van 43.0…
Humboldt Redwoods State Park: rijd eens door een boom heen!Ben je aan de Westkust van de Verenigde Staten en rijd je over de magische en historische Pacific Coast Highway? Vergeet…
Mammoetbomen en zwarte beren in Sequoia (Californië)Mammoetbomen en zwarte beren in Sequoia (Californië)In het zuiden van Californië, Verenigde Staten, vind je het Sequoia National Park. Het park heeft zijn naam te danken aa…

Australië Nationale Parken: Gibson DesertAustralië Nationale Parken: Gibson DesertGibson Desert nationaal park strekt zich uit over 155.000 vierkante kilometer. Gibson Desert is hierdoor een van de grot…
Whangarei - de meest noordelijke stad van Nieuw-ZeelandWhangarei is de meest noordelijke stad in Nieuw-Zeeland en het grootste stedelijke centrum in de Northland Region. Whang…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.