Australië Nationale Parken: Uluru-Kata Tjuta

Australië Nationale Parken: Uluru-Kata Tjuta Uluru-Kata Tjuta nationaal park is het bekendste nationale park ter wereld. In dit park is de grootste monoliet ter wereld te vinden. De monoliet, een berg die bestaat uit een rots, heet Uluru, zoals die genoemd wordt door de Aboriginals. Dit park ligt centraal in Australië en is omgeven door droge grond en woestijn. Ondanks dat het park zo omgeven is door woestijnen, is er wel diversiteit aan flora en fauna. De flora in dit park is in dit park sterk vertegenwoordigd en planten die elders weinig voorkomen kunnen hier veel voorkomen en omgekeerd. De fauna bevat de maar liefst 73 soorten reptielen, een aantal dat zeer hoog is voor Australië.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Uluru-Kata Tjuta nationaal park

Voornamelijk bekend is dit park geworden door Ayers rock. Deze monoliet is een boegbeeld van Australië en wordt door mensen over de gehele wereld herkent. Jaarlijks trekt dit park de meeste bezoekers van alle parken in Australië. In het park zijn veel Aboriginals te vinden en de oude cultuur van de Aboriginals is hier goed te ontdekken, ook rond Ayers rock en op Ayers rock. Op Ayers Rock zal later in dit artikel nog eens teruggekomen worden.

Naast dit boegbeeld van Australië, vindt men hier ook een uitgestrekte vlakte. Deze uitgestrekte vlakte, in de vorm van dit park, ligt op 1431 kilometer afstand van Darwin en ligt 440 kilometer ten Zuid-Westen van Alice Springs. Het park is 1326 vierkante kilometers groot en ligt vlakbij een aantal andere nationale parken.

De Kata Tjuta, of de Olgas, zijn ook rode rotsen die men hier vindt. Deze rode rotsen rijzen dus ook uit de aarde omhoog en worden verspreid door het park gevonden. Er zit wel een lijn in waaromheen de rotsen zijn geconcentreerd. Dit park wordt beschouwd als mooiste plek om deze rode rotsen te zien.

Aboriginals in en rondom Uluru en Kata Tjuta

De geschiedenis van dit park gaat terug naar ongeveer 22.000 jaar geleden. Rond die tijd kwamen de Aboriginals hier wonen. Momenteel vindt men nog steeds veel Aboriginals in dit park. Dit park behoort dan ook toe tot deze bevolkingsgroep en het is uitgeleend aan de Australische overheid. Voor de Aboriginals is Ayers rock, of Uluru zoals die oorspronkelijk heet, een heilige plaats. Deze rots mogen de Aboriginals absoluut niet opklimmen, omdat ze dan vervloekt zullen zijn. Er wordt dan ook gevraagd of de toeristen de rots niet willen beklimmen, maar er omheen willen lopen, net zoals de Aboriginals doen. De Aboriginals geven wel aan dat, mocht men de rots willen beklimmen, dat dit hem vrij staat. Ondanks dat ze dus zeggen dat het wel gewoon mag, zien ze het liefst dat niemand dit doet.

De geschiedenis van deze mensen gaat, zoals reeds aangegeven, terug tot 22.000 jaar geleden. In dit jaar, 20.000 voor Christus, maakte men hier rotstekeningen en tekenden ze hier alles waar ze op joegen en wat ze deden. Door deze rotstekeningen is men veel meer te weten gekomen over hoe de Aboriginals leefden in de woestijn en hoe ze dachten.

Flora van het park

De flora in Kata Tjuta nationaal park is zeer gevarieerd. Er worden in dit park meer dan 500 verschillende soorten flora gevonden waaronder een aantal bijzondere bomen en planten. Een van die bijzondere bomen is een acacia soort. De mulga, de acacia soort, wordt gebruikt om boemerangs en speerpunten van te maken. Hetzelfde nut heeft bloodwood, een boom die behoort tot de eucalyptussen. Bijzonder aan sommige planten die hier groeien, is dat ze tegen vuur kunnen. Deze planten kunnen extreem hoge temperaturen weerstaan en hebben er geen last van als er om hun heen vuur is.

In het park zijn verschillende soorten harde grassen te vinden. Een van deze grassen is de spinifex. De vormt een bol en men kan zich hier erg hard aan steken. Het gebied is ook huis voor verschillende soorten die zeldzaam of heel bijzonder zijn. Maar liefst 34 soorten die hier worden gevonden zijn, behoren hier niet thuis van oorsprong, wat een totaal is van 6,4% van het park zijn flora.

Fauna van het park

De fauna in dit park is zeer gevarieerd. De 21 soorten zoogdieren zijn allemaal redelijk bijzonder. Een aantal springen er echter uit, één hiervan is de mala. Deze kleine wallaby was ooit zeer wijd verspreid, maar is toen sterk in aantal geslonken. Er zijn er 25 in dit park losgelaten en er leven er momenteel ongeveer 220. Dit was enorm positief nieuws, aangezien de diertjes vrij ernstig bedreigd zijn. In dit park leven ook twee soorten mollen, waarvan eentje waarover nagenoeg niks bekend is. Dit diertje wordt nagenoeg nooit waargenomen en er wordt druk gezocht naar meer informatie over de mol.
In dit park leeft ook de beroemde rode kangoeroe. Dit dier, dat elf meter ver kan springen, komt voor in een groot gedeelte van Australië. In dit park worden veel van de mooiste foto's gemaakt, volgens fotografen en daarom is een bezoek aan dit park het alleen al waard vanwege de foto. In dit park leven ook de mierenegel en de dingo, een vleesetende wilde hond.

Naast de zoogdieren in dit park leven er ook nog verschillende soorten vogels. Er zijn in totaal maar liefst 178 soorten waargenomen, waaronder een paar zeldzame soorten. Als men de verschillende soorten vogels wilt zien, moet men goed luisteren. Door goed te luisteren vallen de vogels vele malen beter te zien. Veel vogels vliegen rondom Ayers rock, meestal wordt er minstens een soort havik gezien en verschillende andere, vliegende, vogels. Doordat er in dit park zoveel verschillende habitats voorkomen, kan men overal verschillende vogels zien. De vogels die in de bossen wonen zijn meestal het gemakkelijkst te vinden door goed te luisteren.

De reptielen in dit park bevatten onder andere de varaan. De moloch, een beest met veel stekels en een bijzonder uiterlijk, kan in dit park gevonden worden. In dit park zijn dertien soorten slangen te vinden, twee hiervan zijn niet giftige pythons. Drie hiervan zijn blinde slangen. Van de overgebleven acht zijn er drie extreem giftig en de rest zijn "slechts" giftig. Zo lang men hier de slangen niet lastig valt, vallen de slangen de mensen niet lastig. De drie giftigste soorten zijn als volgt te herkennen. De western brown snake is te herkennen aan zijn lengte van een tot anderhalve meter, zijn kleur die varieert van roestbruin tot zwart en zijn oranje ringen die hij heeft. De desert death adder wordt eigenlijk nooit waargenomen. Hij begraaft zichzelf en verstopt zich op die manier tot een geschikte prooi voorbij komt. Deze is dus te herkennen aan zijn schutkleur en het feit dat hij onder het zand ligt. De laatste erg giftige soort is de mulga of king brown snake. Deze valt te herkennen aan zijn ernstig defensieve gedrag en zijn bruine kleur. Als je een slang ziet die zich heel erg verdedigd weet je dat je weg moet gaan. Dit geldt niet alleen voor deze slang, maar wel moet er bij deze slang sterk op worden gelet.

De vier soorten kikkers in dit park zijn allemaal zeer goed aangepast aan de woestijn. Dat er vier soorten voorkomen is op zich al bijzonder, aangezien er hier maar weinig water te vinden is en ze ook nog eten en dergelijke moeten vinden. Toch leven deze kikkers hier al een hele lange tijd en zorgen ervoor dat er niet te veel klein gedierte komt, want hij eet onder andere termieten, mieren en bijen.

Ayers Rock of Uluru - de heilige rots

Deze grote rode rots, de grootste van de hele wereld, steekt slechts iets meer dan 400 meter boven de grond uit. Er zijn monolieten die hoger boven de grond uitsteken, maar wat telt is dat deze rots ook nog ongeveer vijf kilometer diep de grond in gaat. Van dichtbij is de rots vol met kuilen en gaten. Bijzonder aan deze rots, behalve dat het de grootste monoliet ter wereld is, is dat het een rots is die een religieuze betekenis heeft voor de Aboriginals. Er wordt dan ook bij uitstek gevraagd om deze rots niet te beklimmen. Op de rots zijn verschillende oude Aboriginal rotstekeningen te vinden. Een tochtje om de rots heen duurt anderhalf tot tweeënhalf uur

Overige bezienswaardigheden rondom Ayers Rock en Uluru

Door het park heen zijn er verschillende bijzondere dingen te vinden. Zo zijn er grote bossen te vinden en grote vlaktes. In het park is een cultuurcentrum over de Aboriginals. Deze omvat allerlei dingen en geeft ook een beeld van de dieren die hier te vinden zijn. Door hier van te voren heen te gaan, weet u zeker of, als u een slang tegenkomt, deze slang giftig is of niet. Bijzonder van dit centrum is dat het door de Aboriginals wordt geleidt en men hier dus echt een stukje cultuur kan meenemen die zij hebben ontwikkeld.

Menselijke invloeden

De mens heeft veel verpest aan dit park. Er zijn maar liefst zes soorten dieren hier ingevoerd. Deze dieren zijn de hond, de kat, de kameel, de muis, de vos en het konijn. Deze dieren hebben weinig goeds gedaan aan het park en voornamelijk de konijnen zijn schadelijk geweest. De Australische overheid heeft bijna alle konijnen vermoord en bijna alle andere dieren die hier niet thuishoorden en daardoor is dit park weer meer in zijn natuurlijke evenwicht komen te liggen.

Naast de dieren die zijn ingevoerd, staan er ook diverse gebouwen in dit park, waaronder het bezoekerscentrum. Ondanks dat dit vervuiling veroorzaakt, zorgt het wel voor respect voor de cultuur en dan natuur en doet het uiteindelijk meer goed dan kwaad.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ayers Rock, het mysterie van AustraliëUluru is een indrukwekkend natuurverschijnsel in Australië en wordt ook wel Ayers Rock genoemd. Ayers Rock is een gigant…
Kata Tjuta’s vele hoofdenIedereen heeft wel eens gehoord van Ayers Rock (Uluru) in Australië, terwijl de rotsformatie Kata Tjuta (ook wel 'The Ol…
Ontdek Australië: de OutbackNergens anders ter wereld is zo’n onherbergzame plek te vinden als de Outback, het enorme midden van het continent Austr…

Napier-Hastings – De Twin cities in Art Deco stijlHet Napier-Hastings gebied ligt in Hawke’s Bay op de oostkust van het Noordereiland. Het gebied bestaat uit twee steden…
Christchurch – de grootste stad op het ZuidereilandChristchurch is de grootste stad op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en het derde grootste stedelijke gebied van het l…
Bronnen en referenties
  • www.environment.gov.au
  • Nl.wikipedia.org
  • Whc.unesco.org
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.