Napier-Hastings – De Twin cities in Art Deco stijl

Het Napier-Hastings gebied ligt in Hawke’s Bay op de oostkust van het Noordereiland. Het gebied bestaat uit twee steden Napier en Hastings, ook wel de ‘Twin cities’ of ‘Bay Cities’ genoemd van Nieuw-Zeeland. Het is het vijfde grootste stedelijke gebied van het land met een bevolking van meer dan 131,000 inwoners. De steden zijn minder dan 20 kilometer van elkaar verwijderd door landelijke gebied, maar er is voldoende economische en sociale integratie om ze samen te voegen tot één stedelijk gebied voor statistieken. Hastings is de grootste stad in Hawke’s Bay, maar Napier wordt beschouwd als het belangrijkste centrum, omdat het thuis is aan zowel de zeehaven als het vliegveld. Hoewel Hastings ook een klein vliegveld heeft. Het Napier-Hastings gebied is een populaire toeristenbestemming met een unieke Art Deco architectuur en een aangenaam klimaat.

Klimaat

In Napier-Hastings heerst een mediterraan klimaat met lange warme zomers en milde winters. Dit aangename en stabiele weer is één van de hoofdredenen om dit gebied te bezoeken. Typische zomer maximum temperaturen variëren van 20 graden Celsius tot 30 graden Celsius. In de winter schommelen de maximum temperaturen tussen de 10 en 15 graden Celsius. Het gemiddelde aantal zonuren per jaar is 2200 en de warmste maanden zijn december, januari en februari.

Wijn

Al meer dan 100 jaar is Hawke’s Bay een wijn producerend gebied en dit maakt het gebied tot Nieuw-Zeelandse oudste wijngebied. Meer dan 80 procent van de landelijke kweek of Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah druiven groeien hier. Het gebied heeft een reputatie gevestigd voor het produceren van de hoogste kwaliteit rode wijnen. Tegenwoordig is Hawke’s Bay Nieuw-Zeelandse tweede grootste wijn producerende gebied met meer dan 150 wijngaarden en meer dan 90 wijnkelders, vaak in handen van families. Veel wijnkelders openen hun deuren voor proeverijen en tours. Een populaire optie is om de wine trail te ervaren en te genieten van de beste wijnen in Hawke's Bay. Er zijn vele concerten gedurende de zomermaanden en een serie van evenementen het hele jaar door zoals Hawke’s Bay Wine Awards en Chaurity Action.

Voedsel

Hawke’s bay staat bekend voor zijn verse lokale producten, boerenmarkten en ambachtelijke producten. Nieuw-Zeelandse oudste boerenmarkt vindt elke zondagochtend plaats in de Showgrounds in Hastings. Napier is de grootste producent van appels, peren en steenvruchten in het land en dit gebied wordt daarom dikwijls de ‘Fruit Bowl of New Zealand’ genoemd. Asperges, aardbeien en olijven zijn andere verse producten die het hele jaar door worden geoogst. Bezoekers kunnen de food trial volgen om de telers te ontmoeten of verse producten te kopen. Voedselfeesten spelen dan ook een grote rol in dit gebied en je hebt de mogelijkheid om te dineren in met award bekroonde restaurants en cafés.

Art Deco

Art Deco is een populaire stijlbeweging die zijn hoogtijdagen vierde tussen 1920 en 1940. Een aardbeving van 7.8 op de schaal van Richter en daaruit voortvloeiende vuren, vernietigde het grootste gedeelte van Napier’s centrum in 1931. Binnen twee jaar was de stad herbouwd, voornamelijk in Art Deco sijl met Maori motieven en design elementen erin verwerkt. Napier heeft ongeveer 140 orginele Art Deco gebouwen en het onderhoud en de zorg van deze gebouwen wordt gedaan door de Art Deco Trust. De door Louis Hay ontworpen National Tobacco Company in Bridge Street in Ahurir, behoort tot één van Nieuw-Zeelandse meest gefotografeerde gebouwen. Duizenden mensen reizen af naar Napier in februari tijdens het Art Deco Festival, een feest om de Art Deco geschiedenis en erfgoed te vieren. Daarnaast kun je het hele jaar door rondleidingen krijgen door deze unieke straten in Napier.

Jan van Genten kolonie

Cape Kidnappers is een half uur rijden vanaf Napier-Hastings en is een steil schiereiland dat is vernoemd naar een incident tijdens kapitein Cook’s reis in 1769. Maori handelaars grepen Cook’s Tahitiaanse kajuit jongen beet, omdat ze dachtten dat hij tegen zijn wil in werd vastgehouden. Toen Cook’s mannen begonnen te vuren op de Maori kano, ontsnapte de kajuitjongen en keerde hij terug naar het schip. Een bezoek aan Cape Kidnappers geeft je de mogelijkheid om ‘s werelds grootste vasteland Jan van Genten kolonie te ervaren. Het is een unieke, vermakelijke eco-ervaring die geschikt is voor alle leeftijden en fitness levels. Je kunt een tour maken langs de ruige, imposante kustlijn van Clifton tot Cape Kidnappers per four wheel drive, per tractor via het strand, of per helicopter of met de benenwagen over het strand. Het beste moment om de Jan van Genten kolonie te zien is tussen de maanden november en februari voordat ze naar warmere gebieden migreren.

Cape Kidnappers & Ocean Beach Wildlife Reserve Partnership

Daarnaast vormen Cape Kidnappers en Ocean Beach Wildlife Reserve het grootste natuur herstelproject in Nieuw-Zeeland, grotendeels gesponsoreerd door landeigenaren in Hawke’s Bay. Het doel is om de diversiteit en hoeveelheid aan inheemse soorten die oorspronkelijk in deze kust ecosystemen voorkwamen te vergroten, inclusief land- en zeevogels en de bruine kiwi. Aanmerkelijk aan dit herstelproject is de integratie van zowel behoud als economische doelen. In 2007 hebben landeigenaren een 9.6 kilometer lang hek geplaatst op het schiereiland van kust tot kust. Op die manier zijn plagen en roofdieren verminderd tot lagere levels en is een beschermd gebied gecreeërd binnen het hekwerk. In augustus 2008 zijn vijf Noordereiland bruine kiwi’s vrijgelaten en zij worden gemonitord met in de toekomst mogelijk meer vrijlatingen van in gevangenschap uitgebroeide en opgegroeide kiwi’s. Naast de kiwi worden andere landvogels vrijgelaten in dit reservaat, zoals het roodborstje of Toutouwai, de kleine zangvogel of Miromiro en de schutter of Tititipunamu. In de toekomst worden mogelijk de volgende vogels vrijgelaten; de rood gekroonde parkiet of Kakariki, fladderende pijlstormvogel, zadelbek of Tieke en Takahē.

National Aquarium of New Zealand

Het National Aquarium of New Zealand bevindt zich op de Marine Parade in Napier en is een van Hawke’s Bay grootste toeristen aantrekkers. Nergens anders in Nieuw-Zeeland vind je zo’n grote variatie aan zeedieren en inheemse soorten op één plek, inclusief haaien, pijlstaartroggen, levend koraal, kiwi’s en brughagedissen. Het is een plezierige en educatieve plek om te bezoeken met de hele familie. Vanwege de nabijheid van de oceaan kan vers zeewater direct in de tanks en aquariums worden gepompt. Je hebt de mogelijkheid om te zwemmen met haaien of stap in de onderwater lift die je in het enorme aquarium brengt en waarin je honderden vissen boven je en om je heen kunt bewonderen. Daarnaast zijn ook spirituele Maori concepten en de stammen geschiedenis aanwezig in het Nationaal Aquarium. De naam in het Maori luidt; ‘Te Whare Tangarora o Aotearoa’ – het huis van de hoeder van de Nieuw-Zeelandse zee. Er wordt een uniek verhaal verteld over de krachtige verbinding tussen Napier en zijn bevolking en een mythologische godheid.

Hawke’s Bay Trials

Hawke’s Bay is thuis aan drie van Nieuw-Zeelandse officiële fietstochten: Landscape Ride, Water Ride en Wineries Ride. Beginners, gepassioneerde fietsters, wandelaars en renners kunnen zich allemaal perfect vermaken met het brede aanbod van kortere tochten van 1-2 uur tot een complete tocht van 187 km. De routes bevatten zowel verharde als onverharde wegen. Tijdens de rit kun je genieten van prachtige uitzichten van bergen, rivieren, beschermde moerasgebieden en kustlijnen. Hawke’s Bay Trials zijn ontstaan vanuit de visie om een route langs de kustlijn voor Napier te ontwikkelen. Tegenwoordig bevinden zich meer dan 180 kilometer fietsroutes tussen en rondom Napier en Hastings. De routes zijn over het algemeen vlak en leiden over rivieren door middel van bruggen waar nodig. Je kunt het hele jaar door gebruik van de Hawke’s Bay Trials.

Horse of the Year Show

Hawke’s Bay Horse of the Year Show is het grootste ruiterevenement in het zuidelijk halfrond. De Horse of the Year Show blijft elk jaar groeien en vormt een van de belangrijkste sport evenementen in Australasia. Het festival wordt gedomineerd door springen en dressuur, maar is ook thuis aan 17 verschillende andere ruiterdisciplines. De competities vinden plaats in de prachtige 100 hectares of Hawke’s Bay Showgrounds, aan de buitenkant van het centrum van Hastings.

Wandelingen

Er bevinden zich meer dan 35 natuurwandelingen in het Napier-Hastings gebied. Als natuurliefhebber kun je genieten van de vele wandelingen, alle verschillend in lengte, duur en intensiteit. Daarnaast zijn er ook erfgoed routes die je kunt wandelen of rijden terwijl je meer leert over de unieke geschiedenis van Hawke’s Bay. Alle wandelingen zijn gratis toegankelijk en goed aangegeven met borden en in brochures verkrijgbaar bij toeristische informatie centra.

Langste naam

Volgens het Guiness Book of Records bevindt de langste plaatsnaam zich in Hawke’s Bay: ‘Taumata whakatangi hanga koauau o tamatea turi pukakapiki maunga horo nuku pokai whenua kitanatahu’. De vertaling luidt: ‘de top van de heuvel waar Tamatea, de man met de grote knieën die bergen beklom en verslond en beter bekend was als de landeter, fluit speelde voor zijn liefde.’ De locale Maori stam, Ngati Kere hebben de plaats zo genoemd naar hun gelijknamige voorouder Tamatea Pokai Whenua, hij was een belangrijke stamhoofd en krijgsman. Hij heeft zijn lange naam gekregen door verschillende gebeurtenissen gedurende zijn leven; vele gevechten en rondzwervingen en vanwege zijn gespierde lichaam. Gedurende een gevecht in Porangahau werd zijn broer gedood door een andere stam. Hij was zo verrdrietig dat hij op het strijdveld bleef voor enkele dagen. Elke ochtend nam hij plaats op de berg en speelde een jammerklacht op de Koauau of de Maori fluit. Lokale mensen noemen de plaats kortweg Taumata Hill.
© 2012 - 2024 Jacinta-aalsma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Fathala Wildlife Reserve in SenegalHet Fathala Wildlife Reserve in SenegalDat het werelddeel Afrika diverse wildparken (safariparken) heeft, zal bij veel mensen bekend zijn. De grote parken als…
Een blik op ... Miami in Florida, VSEen blik op ... Miami in Florida, VSMiami is de toegangspoort tot zowel de Everglades als de Florida Keys, en een van de snelst groeiende steden in Amerika.…
Populair in Florida: strand van Miami beach en Daytona beachEén van de grootste trekpleisters van Florida zijn de vele en mooie stranden. De kustlijn van Florida bestaat uit ongeve…
Kaaps schiereiland Zuid-Afrika: een rotspunt vol hoopKaaps schiereiland Zuid-Afrika: een rotspunt vol hoopHet Kaaps Schiereiland was de eerste plaats in Zuidelijk Afrika waar Europeanen aan land gingen. Van hieruit breidden zi…

Noord-Cyprus: de moeite waard!Noord-Cyprus: de moeite waard!Cyprus is een vakantiebestemming waar zon, zee, strand en cultuur hand in hand gaan. Jaarlijks trekken vele toeristen na…
Australië Nationale Parken: Uluru-Kata TjutaAustralië Nationale Parken: Uluru-Kata TjutaUluru-Kata Tjuta nationaal park is het bekendste nationale park ter wereld. In dit park is de grootste monoliet ter were…
Bronnen en referenties
  • http://www.hawkesbaynz.com/
  • http://www.napier.govt.nz/
  • http://www.visithastings.co.nz/activities/
  • http://www.gannets.com/
  • http://www.hoy.co.nz/
  • http://www.newzealand.com/int/feature/the-longest-place-name-in-new-zealand/
Jacinta-aalsma (18 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.