Australië Nationale Parken: Blue Mountains
De Blue Mountains ligt op slechts 99 kilometer afstand van Sydney. Doordat het minder dan 100 kilometer ligt van Sydney, is dit een van de meeste populaire uitstapjes die gedaan worden vanuit Sydney. Dat het zo populair is, komt doordat het een nationaal park is. Het park herbergt bergen, kloven, rotsen en veel flora en fauna. Doordat het hier zo gevarieerd is, hebben mensen besloten om er wandelpaden aan te leggen. Deze wandelpaden bieden de mogelijkheid om een op een hoog niveau te lopen voor meerdere dagen lang, of om voor een uur te wandelen op een zeer laagdrempelig niveau. Naast wandelen zijn hier ook sporten mogelijk zoals paardrijden, klimmen, mountainbiken en abseilen.
Inhoudsopgave
Het park is 247.021 hectare groot en ligt in Nieuw-Zuid Wales. Deze staat van Australië ligt in het Zuid-Oosten. Het park is voor een deel onbegaanbaar, doordat er klippen zijn van meer dan 300 meter hoog. Ook zijn er in dit park meerdere kloven te vinden. Er zijn hier valleien en veel watervallen. Dit gebied staat bekend om een aantal dingen, waaronder zijn bergen en zijn watervallen. Hiernaast staat het bekend om de rijke flora en fauna die hier leeft. Dit komt mede doordat het hier enorm vochtig is en er zodoende veel planten kunnen groeien waarvan de dieren leven. Dit park wordt voor vele sporten gebruikt, men kan hier paardrijden, klimmen, mountainbiken, abseilen en zelfs canyoning kan men hier doen.
De Blue Mountains zijn vanaf Sydney gezien te bereiken met de trein, de bus en de auto. De trein is niet erg duur, wat het ideaal maakt voor een daguitstapje de natuur in. Probeer zo vroeg mogelijk hier te zijn, zodat je kan zien waarom het de "Blue Mountains" heet. In de ochtend kan men namelijk een blauwe gloed over de bergen zien. Een ander voordeel van vroeg hier zijn, is dat je veel langer de tijd hebt voor een van de schitterende wandelingen. Doordat het zo bereikbaar is, komen hier veel mensen vanuit Sydney voor een dagje of een weekend. Reken dan ook op extra drukte in het weekend. Zeker midden in de week - wanneer het geen vakantie is - is het hier heel rustig.
Geschiedenis van Blue Mountains nationaal park
Er zijn in dit park eigenlijk twee soorten geschiedenis, die van de Aboriginals en de Europeanen. Die van de Aboriginals gaat terug naar 22.000 jaar geleden toen de eerste Aboriginals hier aankwamen. Er zijn in dit park verschillende rotstekeningen te vinden van de Aboriginals. Deze rotstekeningen geven een beeld aan van hoe het hier vroeger was voor de Aboriginals. Er kan gezien worden dat ze vroeger jaagden en dat ze verzamelden, maar ook hoe hun hutten eruit zagen en de mensen en hun speren.
De Europese geschiedenis start vanaf het begin dat de Europeanen hier aankomen. In 1799 werd er hier een gevangenis stad opgericht voor Ierse en Schotse politieke gevangen. De stad werd veelvuldig gebruikt. Tussen 1798 en 1813 werden verschillende, grote stukken van het park ontdekt door Europeanen. Uiteindelijk werden er drie personen aangewezen als mensen die het gebied echt hadden ontdekt, dit waren: Gregory Blaxland, William Lawson en William Charles Wentworth. Zij zijn aangewezen als werkelijke ontdekkers van het gebied, omdat ze het gehele gebergte door zijn gestoken en niet stukken hebben ontdekt, maar overal doorheen of langs zijn gelopen. Toen ze terugkwamen van de ontdekkingsreis, welke was opgezet omdat er meer bruikbare grond werd gezocht, kregen ze ieder 4,0 vierkante kilometer grond als beloning.
Flora van de Blue Mountains
De flora in dit park is zeer variërend. Zeker wat betreft de eucalyptus bomen valt er veel te melden, want er staan in dit park maar liefst 92 verschillende soorten eucalyptusbomen. Alle soorten eucalyptus hebben een blad dat niet vergaat, behalve als het verbrand of opgegeten wordt. Dit maakt eucalyptus zeer bijzonder, omdat nagenoeg alle andere soorten bladeren wel vergaan als ze op de grond liggen. Doordat de bladeren niet zomaar vergaan, zijn er geregeld bosbranden. De bladeren vliegen snel in brand, waardoor de bosbrand zich goed kan verspreiden.
Naast de grote hoeveelheid eucalyptus bomen die hier groeien, valt er hier ook genoeg andere flora te vinden. Zo groeien hier vele soorten bloemen, zijn er veel soorten bomen en een aantal bijzondere soorten. Een van die bijzondere soorten is de "Mountain Devil" een andere is de "Waratah".
Fauna van de Blue Mountains
In totaal leven in dit park meer dan 300 soorten dieren als men de insecten en andere ongewervelden niet meetelt. Wat betreft
zoogdieren leven er een aantal bijzondere soorten en een aantal standaard soorten - die voor de toerist wel bijzonder zijn. Zo leeft er hier de kangoeroe, een beest dat eigenlijk overal in Australië voorkomt. Voor de meeste Australiërs is dit dier niet bijzonder meer, maar voor sommige toeristen die naar Sydney gaan, is dit de oplossing om toch nog een kangoeroe in het wild te zien. Dit is ook een van de redenen waarom er tochten geboekt worden naar dit park vanuit Sydney. Mensen willen graag kangoeroes zijn op hun reis naar Australië en de Blue Mountains zijn heel gemakkelijk te bereiken. Naast de Kangoeroe komt hier ook de koala voor, een dier dat veel eucalyptus bladeren eet. Dit kan hier goed, vanwege de 92 soorten eucalyptus De koala heeft dan ook geen enkel probleem om hier te overleven, behalve als het extreem warm wordt. In de zomer kan het hier namelijk warmer worden dan veertig graden. Dan wordt water schaarser en kost het voor de koala's moeite om te overleven. Het komt dan geregeld voor dat mensen koala's voeren. Twee van de drie soorten eierleggende zoogdieren komen hier voor; de mierenegel en het vogelbekdier. Dit zorgt ervoor dat dit park vrij uniek is, want dit komt maar op weinig plekken voor. Het vogelbekdier is een van de raarste dieren die bestaat. Hij heeft met zijn snavel wat weg van een vogel, maar met zijn vacht heeft hij weer veel weg van een zoogdier. Verder leeft hier ook de gewone wombat. Dit dier, dat overigens vrij veel op een koala lijkt, leeft op de grond. Grote roofdieren komen hier niet voor.
In dit park leven ook diverse soorten
vogels. Er leven ook veel soorten papegaaien. Australië is het op een na rijkste land aan aantal soorten papegaaien, alleen Brazilië heeft er meer. Bekende papegaaien soorten die hier voorkomen, betreffen de kaketoe - een met een goudgele kam - de 'Galah', de 'Crimson Rosella' en de 'King Parrot'.
Naast deze vele soorten papegaaien, leven er ook de satijnvogel en de kookaburra - een typische Australische vogel die men op veel plekken tegenkomt.
In dit park leven er verschillende soorten
reptielen, voornamelijk slangen en hagedissen. In Blue Mountains nationaal park leven maar liefst 19 soorten slagen. In Australië leven in totaal 100 soorten slangen, dus bijna een vijfde van alle soorten leeft hier! De meest voorkomende is de zwarte slang met een rode buik. Deze slang wordt hier veel waargenomen en men heeft dan ook veel kans om deze te zien. Deze slang is over het algemeen niet echt gevaarlijk, maar zal wel aanvallen als u hem lastig valt. Deze zwarte slang is hooguit gevaarlijk voor kinderen en volwassenen, maar wees niet bang, want de slang is altijd nog banger voor jou. Naast deze slang leven er nog andere gevaarlijke slangen zoals "Eastern Brown", de tijgerslang, de koperkopslang en de doodshoofd adder. In dit park zou men ook pythons tegen kunnen komen. Pythons zijn vrij grote wurgslangen die in grote delen van Australië voorkomen.
Er leven in dit park 37 soorten hagedissen. De bekendste hiervan is de Blue Mountain Lizard. Tijdens een wandeling in de lente of de zomer is de kans heel erg groot dat u verschillende soorten tegenkomt. Hagedissen zijn snel en zullen ook snel voor u weglopen.
In de Blue Mountains leven verschillende soorten
amfibieën en
kikkers en padden, maar geen van allen zijn echt bijzonder of zeer goed bekend. Wel zijn er een groot aantal soorten hier, doordat er genoeg water stroomt en de mogelijkheden groot zijn hier voor de amfibieën en kikkers en padden. In extreem warme zomers drogen sommige poelen op, waardoor het kan gaan stinken.
Andere bezienswaardigheden van de Blue Mountains
In dit park zijn een aantal bijzondere dingen te vinden. Zo zijn er de 'three sisters'. Dit is een rotsformatie van drie rotsen die naast elkaar staan en een van de toeristen trekkers van het park. De three sisters zijn voor de Aboriginals zeer bijzonder. Meehni, Wimlah en Gunnedoo - de zusters - zouden hier versteend zijn, waardoor deze drie pieken hier zijn.
Verder zijn er hier vele kloven en watervallen, welke allen bijzonder zijn. Eén waterval echter, Wentworth Falls, steekt boven alle anderen uit. Deze grote waterval stort vanaf een duizelingwekkende hoogte naar beneden.
Menselijke invloeden
In dit park liggen diverse wegen, uitkijk punten en aangelegde paden. Hiernaast zijn er hier en daar verschillende plekken om uit te rusten of iets te eten. Dit park is dus absoluut niet onaangetast, maar men kan hier wel extreem goed wandelen, mede doordat er aangelegde paden zijn. De aangelegde paden hebben echter geen negatieve invloed gehad op de natuur, aangezien er nog overal bomen en bloemen groeien en er genoeg kansen zijn om dieren te spotten.
Voor de rest zorgt de bereikbaarheid wel voor wat mogelijk geluidsoverlast. Dit ligt er heel erg aan waar je wandelt. Desondanks zijn er gigantisch veel plaatsen waar de natuur absolute rust uitstraalt, dus ga vooral een keer naar Blue Mountains nationaal park.
Lees verder