Australië Nationale Parken: Karijini

Australië Nationale Parken: Karijini Karijini nationaal park ligt in de pilbara. Dit is een gebied waar de aarde rood is en alles daardoor rood wordt. Het kan hier extreem droog worden, maar in de riviertjes zit eigenlijk altijd wel wat water. Doordat er hier altijd wel wat water stroomt en de bodem erg vruchtbaar is, zie je dit ook terug in de flora en fauna. De flora en fauna hier is rijk en bijzonder, mede doordat het in de pilbara ligt. Dit gebied huisvest namelijk bijzondere planten en dieren. De rode aarde is een van de dingen waarom dit gebied bekend is geworden, maar niet het enige. De afstand van het park naar Perth is 1055 kilometer.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Karijini nationaal park

Karijini nationaal park ligt in de Pilbara. Dit gebied staat bekend om zijn rode aarde en de vruchtbare grond. De vruchtbare grond kan daarnaast goed worden gebruikt, vanwege het feit dat er veel water door het park stroomt. In het park vindt men grondstoffen zoals gas, petroleum en ijzer. Hier mag niet naar gegraven worden of iets dergelijks, omdat dit een nationaal park is.
Het gehele park is geconcentreerd om en op de "Hamersley Range". Dit is een gebergte waar de bergen tot 1200 meter boven zeeniveau omhoog rijzen. Dit gebergte herbergt tevens de hoogste berg van west Australië.

Geschiedenis van Karijini

De geschiedenis van dit gebied gaat terug naar de Aboriginals. De Aboriginals leefden hier mede omdat dit gebied erg rijk was aan voedsel. Het gebied herbergt namelijk vele soorten flora en fauna en de Aboriginals konden hier gunstig gebruik van maken.
De Aboriginals hebben hier lang geleefd, maar zijn, toen de Europeanen kwamen, hier weggegaan of zijn er vermoord. Uiteindelijk werd dit gebied ontdekt door de ontdekkingsreiziger F. T. Gregory en deze vernoemde de Hamersley Range naar een vriend van hem, Edward Hamersley.

Flora van het park

Er is een grote diversiteit aan flora in Karijini nationaal park. Dit komt mede doordat er in dit park zowel gebergte als vlak land voorkomt. Hiernaast komen er ook riviertjes voor en is de grond vruchtbaar en dit alles resulteert in een diversiteit aan flora. In dit park komen onder andere rots vijgen voor. Dit zijn vijgenbomen die voornamelijk op de rotsen te vinden zijn. De beste tijd om hier bloemen te zien groeien is van juli tot oktober. Naast de bloemen die dan groeien zijn dan ook de vijgen rijp aan het worden of zijn dan al rijp. In dit park zijn ook verschillende soorten eucalyptussen te vinden, waaronder enkele die extreem goed tegen droogte kunnen.

Fauna van het park

De zoogdieren die hier in het park te vinden zijn, zijn onder andere de rode kangoeroe. Deze grote kangoeroe spreekt veel mensen aan en is hier goed te bezichtigen in de schemering. Overdag zijn deze grote dieren minder goed te zien, aangezien ze dan meestal liggen te rusten op de rode ondergrond, waardoor ze niet goed meer opvallen. Naast de kangoeroes zijn er ook wallabies te vinden in dit park. De dingo's die in dit park leven zijn er niet zo heel veel, maar men heeft wel een goede kans om ze te spotten. Tevens leeft hier de mierenegel, een van de drie soorten eierleggende zoogdieren. Waarschijnlijk het bijzonderste zoogdier dat in dit park leeft is een muis. Deze muis bouwt een speciaal nest voor zichzelf op een rots en daarmee is hij de enige muis die een nest op een rots bouwt. Wat het nog bijzonderder maakt, is dat deze nestjes zijn gemaakt van stenen.

De vogels in dit park leven voornamelijk bij het water. Aangezien het park ook vele droge stukken telt, waar dus veel minder vogels leven, varieert het heel erg of men veel vogels ziet of zelfs helemaal geen vogels. Een bijzondere vogel die in dit park voorkomt is de spinifex duif. Voor de rest vindt men dus de vogels voornamelijk rond de water holen. Niet alle vogels zijn rond het water te vinden, want er zijn er ook die moeten jagen. Hiertoe behoort ook de wig-arend.

Qua reptielen zijn er hier verschillende soorten hagedissen, waaronder de varaan. Deze grote hagedis heet in Australië anders, namelijk goannas. Deze grote hagedissen kunnen maar liefst anderhalve meter lang worden! Waarschijnlijk het bijzonderste reptiel hier voorkomt is de "dragon" oftewel, de draak. Dit reptiel kan zijn kraag opzetten en ziet er dan opeens zeer dreigend uit.

Er komen enkele kikkers en padden voor in dit park, maar als men echt een aantal kikkers en padden wilt zien, moet men naar het regenwoud.

Zoals alle soorten amfibieën leven ook hier de amfibieën rond het water. Er zijn niet echt veel bekende amfibieën hier.

Andere bezienswaardigheden van Karijini

Mount Bruce, de hoogste plek van West Australië. Vanaf hier heeft men een enorm uitzicht over heel Karijini nationaal park. Daarnaast zijn er ook vele kloven, waaronder de Hamersley kloof, de Dales kloof en nog vele anderen. Eigenlijk zijn alle kloven hier de moeite waard om te zien, maar deze twee waren een extra vernoeming waard, omdat ze als mooier worden geacht dan de rest.

Voor de rest zijn er nog de Fontescue watervallen en draaikolk en het Fern meer. Deze zijn allebei alleen per wandeling bereikbaar, maar zijn allebei zeer bijzonder om te zien.

Menselijke invloeden

Dit park is voor het grootste gedeelte nog onaangetast. Er zijn hier en daar wat plekken die wel duidelijk door mensen zijn aangetast en er lopen enkele wegen. Je kan dit park, door de wegen, goed bereiken per 2WD. Dit in tegenstelling tot vele andere parken aan de westkant van Australië. Mensen hebben hier enkele gebouwen gebouwd, waaronder een bezoekerscentrum.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park ligt in de Julische alpen en heef…
Praktische informatie over het Ulurugebergte in AustraliëPraktische informatie over het Ulurugebergte in AustraliëUluru is een beroemde berg in Australië. De miljoenen jaren oude berg valt duidelijk op vanwege zijn bijzondere verschij…
Nationaal Park Tsavo oost & Tsavo west in KenyaNationaal Park Tsavo oost & Tsavo west in KenyaHet oudste nationale park van Kenya is Tsavo. Tsavo wordt door de autoweg van Nairobi naar Mombasa in tweeën gedeeld. Ts…
Isalo Nationaal Park, MadagaskarIsalo Nationaal park is een van de drukst bezochte nationaal parken van Madagaskar. Het park bestaat uit bergen, waar do…

Hamilton – de poort naar het midden van het NoordereilandHamilton is de poort naar het centrale gedeelte van het Noordereiland en ligt zo’n 130 kilometer ten zuiden van Auckland…
Australië Nationale Parken: Gibson DesertAustralië Nationale Parken: Gibson DesertGibson Desert nationaal park strekt zich uit over 155.000 vierkante kilometer. Gibson Desert is hierdoor een van de grot…
Bronnen en referenties
  • http://vivifysolutions.com.au
  • http://www.karijiniecoretreat.com.au
  • http://www.exploreaustralia.net.au
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.