Praktische informatie over het Ulurugebergte in Australië

Praktische informatie over het Ulurugebergte in Australië Uluru is een beroemde berg in Australië. De miljoenen jaren oude berg valt duidelijk op vanwege zijn bijzondere verschijning in de vlakke omgeving. Het heeft namelijk een opvallende rode gloed en het bevat steile bergwanden. Deze berg bevindt zich tevens ver van de bewoonde beschaving. In de buurt van Uluru staat een andere bergketen met eveneens een uniek uiterlijk. Allebei de bergen zijn onderdeel van hetzelfde nationaal park. Hoe is Uluru precies ontstaan? Hoe komt het dat de bergketen er zo vreemd uitziet en hoe hoog is het gebergte? Is er een wandeltocht rondom de berg mogelijk?

Het Ulurugebergte in Australië


Benaming

De Aboriginals hebben de berg "de Uluru" genoemd. Dit is tevens de officiële benaming. De gigantische rotspartij staat ook bekend als Ayers Rock. Deze benaming stamt uit het jaar 1873.

Wat is er bijzonder aan de berg Uluru?

Uluru is een indrukwekkende berg die sterk in contrast staat met de rest van zijn omgeving. Hierdoor staat dit natuurwonder wereldwijd bekend als één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Australië. Het gesteente reikt kilometers verder onder de grond door.

Hoe ziet Uluru eruit?

De berg heeft een rood/oranje-achtige gloed. De hellingen van deze rotsformatie zijn aan alle kanten steil. Hierdoor steekt de berg duidelijk uit het vlakke landschap. Hij is zo'n 3,6 kilometer lang en 1,9 kilometer breed. Hiernaast bevindt de top zich bijna op een hoogte van driehonderdvijftig meter.

Bron: Bo-deh~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: Bo-deh~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Hoe is deze berg ontstaan?

Het materiaal waaruit het natuurverschijnsel bestaat is zo'n vijfhonderd à zeshonderd miljoen jaar oud. Met behulp van een aantal geologische activiteiten werd het bijzondere landschap gevormd. Het begon bij het ontstaan van grote bergketens. Het huidige Uluru was vroeger namelijk een top van één van deze bergketens. Vanwege een hoop extreme verschuivingen en erosie vanwege water zijn de rotsen gevormd zoals ze er nu uitzien. Het geologisch proces is hier honderden miljoenen jaren bezig geweest.

Waar bevindt deze berg zich?

De rotsformatie bevindt zich in centraal Australië. Het gebied behoort tot het Noordelijk Territorium. Het gebied omslaat maar liefst meer dan een miljoen vierkante kilometer. De hoofdstad van het Noordelijk Territorium is Darwin. Darwin is tevens de meest noordelijke stad van Australië en ligt op zo'n tweeduizend kilometer afstand van het gebergte.

Bron: Walesjacqueline, PixabayBron: Walesjacqueline, Pixabay

Nationaal park

De berg Uluru behoort tot één van de twee nationale parken in het Noordelijk Territorium. Het behoort namelijk tot het bijna gelijknamige nationaal park Uluru-Kata Tjuta. De Kata Tjuta is een andere rotsformatie. Om toegang te verkrijgen tot het park dient men vijfentwintig dollar entree te betalen. De toegang is gratis voor kinderen met een leeftijd van onder de zestien jaar.

Overige bezienswaardigheden van het nationaal park Uluru-Kata Tjuta

Naast de beroemde Uluru zijn er in hetzelfde park nog diverse andere bezienswaardigheden. Het Kata Tjuka-gebergte is eveneens uniek vanwege zijn bijzondere vormen. "Kata Tjuka" betekent in de oorspronkelijke Aboriginal taal "vele hoofden". Deze berg wordt ook wel Mount Olga of "the Olgas" genoemd. Het bevindt zich zo'n 365 kilometer ten zuid westen van Alice Springs. Tevens ligt het ongeveer 53 kilometer van Uluru vandaan.

Hoe kan ik erheen?

Omdat Australië enorm is met enorme lege vlaktes kan het lastig zijn om goed vervoer te vinden. Toeristen hebben de mogelijkheid om via Alice Springs Airport en Darwin International Airport te landen in het Noordelijk Territorium. Omdat de Darwin International Airport nog ruim tweeduizend kilometer van het park verwijderd is, moet men minstens nog vierentwintig uur met de auto reizen voordat het park bereikt kan worden. Alice Springs is een stuk dichterbij waardoor de reis een paar uur is.

Wandeling rondom Uluru

Wanneer u eenmaal aangekomen bent is het mogelijk om rondom Uluru heen te lopen. Het is een wandeling van ongeveer tien kilometer waarbij men op redelijk vlak gesteente loopt. Desondanks is het aanbevolen om op stevige schoenen te lopen. Het duurt ongeveer drieënhalf uur om volledig om Uluru heen te wandelen.
© 2015 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ayers Rock, het mysterie van AustraliëUluru is een indrukwekkend natuurverschijnsel in Australië en wordt ook wel Ayers Rock genoemd. Ayers Rock is een gigant…
Ontdek Australië: de OutbackNergens anders ter wereld is zo’n onherbergzame plek te vinden als de Outback, het enorme midden van het continent Austr…
Kata Tjuta’s vele hoofdenIedereen heeft wel eens gehoord van Ayers Rock (Uluru) in Australië, terwijl de rotsformatie Kata Tjuta (ook wel 'The Ol…

Tuincentra met een mooie kerstshow/kerstmarktTuincentra met een mooie kerstshow/kerstmarktVoor de kerst zijn er vele kerstmarkten te bezoeken, in binnenland en buitenland. Vooral de kerstmarkten in Duitsland zi…
De kerstman woont volgens de Finse traditie in RovaniemiDe kerstman woont volgens de Finse traditie in RovaniemiWaar woont de Kerstman eigenlijk? Op de Noordpool volgens de Noord-Amerikaanse traditie. Neen hoor, volgens de Deense tr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Corey Leopold, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ulu%E1%B9%9Fu
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_park_Ulu%E1%B9%9Fu%E2%80%93Kata_Tju%E1%B9%AFa
  • http://uluru-australia.com/about-uluru/uluru-facts/
  • http://www.discovery-campervans.com.au/the_olgas.php
  • http://www.abc.net.au/science/articles/2013/11/19/3872350.htm
  • Afbeelding bron 1: Bo-deh~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 2: Walesjacqueline, Pixabay
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 25-12-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.