De kerstman woont volgens de Finse traditie in Rovaniemi

De kerstman woont volgens de Finse traditie in Rovaniemi Waar woont de Kerstman eigenlijk? Op de Noordpool volgens de Noord-Amerikaanse traditie. Neen hoor, volgens de Deense traditie woont de echte kerstman in Groenland. Of woont de kerstman in Turkije, of in de bergen van Kirgizië en Kazachstan. De échte Kerstman, of Joulupukki, zoals de Finnen hem noemen, woont officieel in een kantoor, negen kilometer van Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland.

Kerstman

De kerstman is een sprookjesfiguur die cadeautjes uitdeelt met kerst. In de meest gebruikte verbeelding, is Santa Claus ontstaan in de Verenigde Staten. Toen in 1626 het eiland Manhattan door de Nederlanders gekocht werd, gingen veel Nederlandse kolonisten hun geluk beproeven in Amerika. De traditie van Sinterklaas, die in de 4e eeuw in de stad Myra in het huidige Turkije leefde, werd meegenomen en in de loop der jaren is Sint Nicolaas de personificatie geworden van Santa Claus, die cadeautjes brengt met de kerst. De Amerikaanse Santa Claus is een verbastering van Sinterklaas. De kerstman in Amerika heeft geen pieten maar elfjes die hem helpen het speelgoed te maken en verpakken.

Rendieren als vervoer
De kerstman heeft geen Amerigo als vervoer maar acht rendieren, die zijn slee trekken. De rendieren zijn:
 • Dasher;
 • Dancer;
 • Prancer;
 • Vixen;
 • Comet;
 • Cupid;
 • Donder;
 • Blitzen.

Rudolph
Daar kwam in 1939 een negende rendier bij namelijk: Rudolph the red-nosed rendier.

Via Amerika
In Finland woont Santa Claus in een knus kantoor in de buurt van de poolcirkel. Boven de poolcirkel is het rond 21 juni 24 uur licht, (de zon gaat niet onder) en rond 21 december is het 24 uur donker (de zon gaat niet op). De Finnen noemen dit laatste kaamos of the Polar Night. De deur van de kerstman staat altijd open voor bezoekers, klaar om de verlanglijstjes in ontvangst te nemen. Via de Amerikanen kwam Santa Claus weer terug naar Europa en deed hier zijn intrede.

Rovaniemi in Finland

In Rovaniemi, de hoofdstad van de provincie Lapland, ligt het kantoor van Santa Claus. De meeste vakantiegangers landen op Rovaniemi Airport en de luchthaven is slechts 2 kilometer verwijderd van het huis (kantoor) van Santa Claus, de officiële thuishaven van de kerstman. In 2010 kreeg Rovaniemi namelijk de officiële status van woonplaats van de kerstman. Het huis van de kerstman ligt in de buurt van het pretpark Santa Claus Village waar attracties en ook overnachtingsmogelijkheden zijn. Rovaniemi ligt op zo'n 10 kilometer ten zuiden van de poolcirkel en heeft een subarctisch klimaat.

Subarctisch klimaat

Een subarctisch klimaat is een landklimaat en dit klimaat is uitsluitend te vinden in het noordelijk halfrond tussen de 50ste en 70ste breedtegraad. Rovaniemi ligt in de buurt van de Noordpoolcirkel, de parallel op 66,5 noorderbreedte. De noordpoolcirkel is een denkbeeldige cirkel en loopt over het noordelijkste puntje van IJsland, over Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland, Kola (schiereiland bij Rusland), Siberië, Alaska, Canada en Groenland en heeft als middelpunt de Noordpool. Het subarctisch klimaat komt voor op grote stukken land op het noordelijke halfrond, ver weg van de invloed van de oceanen. Het kenmerk van een subarctisch klimaat is dat de winter lang, koud en streng is en de zomer mild, warm en kort is. Het klimaat kent grote temperatuurschommeling van 's zomers wel temperaturen die oplopen tot 30 graden en 's winters wel temperaturen van 40 graden onder nul.

Contitentaal klimaat of landklimaat

Een landklimaat is een gebied dat ver landinwaarts ligt. De invloed van de zeeën is zeer klein en het vrij droge oppervlak warmt gemakkelijk op en koelt vrij snel af. De reden waarom de winters koud zijn en de zomers warm.

Dianordia Oy
Het Dianordia Oy is het bedrijf dat alles draaiende houdt, wat de kerstman betreft. Als doel heeft het bedrijf om alle mensen wereldwijd elke dag van het jaar, kennis te laten maken met de kerstman. Door een groot park met de verkoop van toeristische producten, een foto samen met Santa Claus, verkoop en marketingactiviteiten, overnachting en internetverkopen, houdt Dianordia Oy het hele gebeuren draaiende.

De ingang van het Santa Claus park / Bron: Timo Newton-Syms, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)De ingang van het Santa Claus park / Bron: Timo Newton-Syms, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Het sprookje ernstig bedreigd

Het bedrijf dreigde failliet te gaan door een belastingschuld van ruim twee ton. De Finse kerstman kwam aan de rand van de afgrond. Gelukkig door verschillende acties blijft de doelstelling overeind om mensen wereldwijd met Santa Claus kennis te laten maken, doordat:
 • de burgemeester van Rovaniemi te hulp komt met een jaarlijkse donatie van 26.000 euro aan Dianordia Oy.
 • Sinds de zomer van 2015 is er een campagne gestart waar iedereen een bedrag kan doneren om de kerstman aan het werk te kunnen houden;
 • de Lapland Safaris Group een meerderheid van de aandelen in Dianordia Oy kocht, en de activiteiten van Santa Claus Village voortzet en heeft uitgebreid.

De Lapland Safaris Groep

De Lapland Safaris Groep organiseert onder ander safaritochten met husky’s, rendieren, sneeuwscooters, tochten naar het Noorderlicht, tochten om te ijsvissen en tochten naar SnowVillage in Lainio.

Tocht met husky’s

Bij een huskyfarm krijg je een korte uitleg voordat je met een roedel husky‘s de winterse wildernis van Lapland doorkruist en dit combineert met een bezichtiging of een nachtje in een ijshotel slapen.

Tocht met rendieren

Genieten van het prachtige landschap in een slee voortgetrokken door rendieren. Het ultieme kerstmangevoel zelf meemaken.

Tocht met sneeuwscooters

Het uitgestrekte landschap ervaren en zelf de sneeuwscooter berijden (denk wel aan het rijbewijs) op de vele sneeuwscooterpaden in Lapland. De dik besneeuwde bossen, bevroren meren, de hoogvlakten met een prachtig uitzichtpunt en met op het zien van het Noorderlicht, en het ultieme geluksgevoel ervaren op safari met sneeuwscooters.

Het Noorderlicht. / Bron: United States Air Force photo by Senior Airman Joshua Strang, Wikimedia Commons (Publiek domein)Het Noorderlicht. / Bron: United States Air Force photo by Senior Airman Joshua Strang, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Tocht naar het Noorderlicht

Het poollicht of Noorderlicht is een lichtverschijnsel, dat vooral in de Noordelijke ijszee (of Arctische Oceaan) voorkomt. Samen met een gids, op een sneeuwscooter of rendierslee, naar de beste plek gaan om dit spektakel te aanschouwen.

IJsvissen

Tijdens een sneeuwscootertocht met een gids ijsvissen of wakvissen door een gat in het ijs te boren van een bevroren meer of vijver. Liggend op een rendiervel comfortabel vissend.

SnowVillage

Breng een nacht door in het sneeuwhotel in Laino. Een spectaculaire wereld van sneeuw en ijs die elk jaar wordt opgebouwd.

De kerstman-safari

Of het nu een sneeuwscooter is, een rendiersafari of een roedel husky’s: vergeet niet om een bezoek te brengen aan de woonplek van de kerstman in Rovanieme.
© 2015 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rovaniemi, geboortestad van de kerstman aan de poolcirkelRovaniemi, geboortestad van de kerstman aan de poolcirkelRovaniemi is een stad in de buurt van de Poolcirkel. Het is de hoofdstad van Lapland. Wat er zo speciaal is aan deze sta…
North Pole, Alaska: hier woont de kerstman!North Pole, Alaska: hier woont de kerstman!De kerstman woont in Rovaniemi, Finland. Of toch niet? Neen, voor de Amerikanen woont hij in North Pole, Fairbanks, Alas…
Geschiedenis van de kerstmanDe kerstman hoort bij de kerst, maar dit is niet altijd zo geweest. Wanneer en hoe is de kerstman verbonden geraakt aan…
Mrs. Claus, kerstelfen, rendieren en RudolfMrs. Claus, kerstelfen, rendieren en RudolfDe Kerstman heeft net als Sinterklaas enkele hulpjes. Heeft Sinterklaas Zware Pieten om zich heen, ‘Santa’ heeft elfen,…

Praktische informatie over het Ulurugebergte in AustraliëPraktische informatie over het Ulurugebergte in AustraliëUluru is een beroemde berg in Australië. De miljoenen jaren oude berg valt duidelijk op vanwege zijn bijzondere verschij…
Het Dalarna paardje: een Zweeds symboolHet Dalarna paardje: een Zweeds symboolWie op vakantie naar Zweden gaat en in de gelegenheid is om naar Nusnäs te gaan, moet dit zeker doen. Nu vraagt men zich…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rovaniemi
 • http://www.weer.nl/nieuws/detail/2015-12-13-ijskoud-bij-de-kerstman/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Subarctisch_klimaat
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Landklimaat
 • http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3567039/2013/12/25/De-echte-Kerstman-woont-in-Finland.dhtml
 • Afbeelding bron 1: Timo Newton-Syms, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 2: United States Air Force photo by Senior Airman Joshua Strang, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.