Rovaniemi, geboortestad van de kerstman aan de poolcirkel

Rovaniemi, geboortestad van de kerstman aan de poolcirkel Rovaniemi is een stad in de buurt van de Poolcirkel. Het is de hoofdstad van Lapland. Wat er zo speciaal is aan deze stad? Wel, de Kerstman is er geboren! Hij woont er nog steeds en je kan hem zelfs een bezoekje brengen en met hem praten. In Rovaniemi bereidt de Kerstman al het werk voor en beantwoordt hij zo veel mogelijk brieven die hij krijgt, samen met de elfen, zijn helpers. Ga je hem bezoeken? Dan kan je met hem een praatje maken en zelfs met hem op de foto. Dus wil je de enige echte Kerstman zien: op naar Rovaniemi!

Rovaniemi en de poolcirkel

Ligging en geschiedenis

In de buurt van de poolcirkel ligt de stad Rovaniemi, de hoofstad van Lapland en de geboortestad van de Kerstman. Deze stad werd in 1944 bijna helemaal met de grond gelijkgemaakt door de Duitsers. De Finse architect Alvar Aalto tekende de plannen voor de nieuwe stad en baseerde zich voor de plattegrond op de vorm van een rendiergewei. In deze stad kan men acht seizoenen waarnemen, elk seizoen met zijn specifieke temperaturen, lichtinvallen en natuurlijke fenomenen. In de winter kan men een tochtje maken met een sneeuwscooter doorheen de besneeuwde bossen of over de bevroren rivier. In de zomer kan je op cruise op dezelfde rivier.

De Poolcirkel

De poolcirkel ligt in Lapland, op 66° 32' 35'' om exact te zijn. De poolcirkel is een denkbeeldige lijn. Toch kunnen (domme) toeristen zich op de plaats waar de poolcirkel loopt, laten fotograferen met één voet aan weerskanten van de poolcirkel. Boven deze lijn heeft men één keer per jaar de langste dag, de dag waarop de zon niet onder gaat en één keer per jaar de langste nacht, de dag waarop de zon niet te zien is. Finnen noemen dit kaamos. Op deze winternacht is het poollicht waarneembaar. Volgens een oude legende zou het hier gaan om een vos die met zijn staart de sneeuw van de bergen veegt. Vandaar de Finse naam voor dit fenomeen, "Fox Flames".

Over Lappen en Sami

In Lapland wonen de Lappen, maar zij worden liever Sami genoemd. In heel Finland wonen nog een kleine 7000 Sami. Slechts een heel kleine minderheid van deze 7000 man trekt nog op de traditionele manier rond met zijn rendierkudde. De meesten hebben zich gesetteld en hebben nu een kantoorbaantje.

Arktikum museum

In het Arktikum museum wordt het leven boven de poolcirkel en in het bijzonder van de Sami uitgebreid in beeld gebracht. Gewoonten en culturele identiteit van dit nomandenvolk worden er belicht, alsook de typische fauna en flora van het gebied. Het museum is open van dinsdag tot zondag, telkens van 10 tot 18 uur. Maar nu naar de kerstman...

Santa Claus Office

Op bezoek bij de kerstman

The place to be om de kerstman te ontmoeten ligt namelijk ook in Finland. Op 8 kilometer ten noorden van Rovaniemi ligt het dorpje van de kerstman, op de poolcirkel. In 1992 openden daar de deuren van het Santa Claus Office. Maar al gauw kwamen er zoveel bezoekers over de vloer dat het gebouw te klein werd en er een nieuwe Office moest worden gebouwd. In november 2007 was het nieuwe gebouw klaar, vier maal groter dan het oorspronkelijke. Alles werd in het werk gesteld om het soms lange wachten om een glimp van de Kerstman te kunnen opvangen zo aangenaam mogelijk te maken.

Santa Claus Office: opening en prijs bezoek

Het Santa Claus Office is alle dagen van het jaar geopend en de toegang is gratis. Rond de kerstperiode is de toevloed van toeristen natuurlijk het grootst, maar om even te kunnen praten met de echte kerstman, moet men wel wat over hebben! In het Santa Claus Office is natuurlijk een winkel, waar je kerstgeschenken kan kopen en kan laten opsturen naar om het even waar in de wereld met een exclusieve poststempel van het kerstdorp. In het postkantoor wordt een selectie van de meer dan 600.000 brieven, die de kerstman elk jaar van over de hele wereld ontvangt, tentoongesteld. Ongeveer één derde van al deze brieven krijgt een antwoord. Voor ongeveer 7 € kan je aan Santa een zelf geschreven brief vragen, ook per e-mail. Deze kan je naar jezelf laten opsturen of naar vrienden of kennissen.

Op de foto

En je kan in het kerstdorp natuurlijk ook op de foto met de lieve man. Overal lopen elfen rond, zijn helpers. Zij zijn erg handig met hout en stof en maken al die mooie geschenken. Op een rendierfarm in de buurt kan men een rit met de Toverslee maken, getrokken door broertjes en zusjes van Rudolph. Neen, de slee gaat spijtig genoeg niet de lucht in!

Adres van Santa Claus' Office

Het adres van dit kerstparadijs is: Santa Claus Office - Joulumaantie 1 - 96 930 Arctic Circle - Finland. Neem ook eens een kijkje op www.santaclauslive.com. Daar vindt u enkele mooie sfeerbeelden van het winterwonderland en de persoonlijke agenda van de kerstman!

Woont de kerstman dan niet in Amerika?

Woont de kerstman dan niet in Amerika? Ja, voor sommige mensen wel. Je kan hem vinden in North Pole, Alaska. Ook hier heeft de kerstman een huis, rendieren, een postkantoor en een kerstshop. Ben je dus in de buurt van Fairbanks, dan kan je de kerstman daar een bezoekje gaan brengen. Zelfs in hartje zomer!
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kerstman woont volgens de Finse traditie in RovaniemiDe kerstman woont volgens de Finse traditie in RovaniemiWaar woont de Kerstman eigenlijk? Op de Noordpool volgens de Noord-Amerikaanse traditie. Neen hoor, volgens de Deense tr…
North Pole, Alaska: hier woont de kerstman!North Pole, Alaska: hier woont de kerstman!De kerstman woont in Rovaniemi, Finland. Of toch niet? Neen, voor de Amerikanen woont hij in North Pole, Fairbanks, Alas…
Mrs. Claus, kerstelfen, rendieren en RudolfMrs. Claus, kerstelfen, rendieren en RudolfDe Kerstman heeft net als Sinterklaas enkele hulpjes. Heeft Sinterklaas Zware Pieten om zich heen, ‘Santa’ heeft elfen,…
Geschiedenis van de kerstmanDe kerstman hoort bij de kerst, maar dit is niet altijd zo geweest. Wanneer en hoe is de kerstman verbonden geraakt aan…

Wandelen op La Palma: BarloventoBarlovento ligt in het noorden van La Palma. Hier valt in verhouding veel neerslag. Toch is met name in de zomermaanden…
Bezienswaardigheden SeoulSeoul is een van de grootste wereldsteden met veel mooie bezienswaardigheden. Er is van alles te doen in Seoul. Als je h…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-06-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.