Hamilton – de poort naar het midden van het Noordereiland

Hamilton is de poort naar het centrale gedeelte van het Noordereiland en ligt zo’n 130 kilometer ten zuiden van Auckland. Hamilton is het centrum van Nieuw-Zeelands vierde grootste stedelijke gebied en gelegen op de rivierbanken van de Waikato Rivier, Nieuw-Zeelands langste rivier. Onderwijs, onderzoek en ontwikkeling spelen een grote rol in Hamilton’s economie, omdat de stad thuis is aan zo’n 40.000 studenten en 1.000 PhD onderzoekers. Hamilton vormt een perfecte basis om uitstapjes te maken naar prachtige regionale bestemmingen op een uur rijden afstand in elke richting. Van prachtige parken en tuinen tot bloeiende culturele activiteiten. Hamilton is van alle markten thuis en biedt een combinatie van uitstekende restaurants tot een bruisend nachtleven evenals verschillende vrije tijd activiteiten in de prachtige natuur; wandelingen, fietstochten en bergtochten.

Bevolkingsgroei

De bevolking van Hamilton blijft groeien en daardoor ook de stad. De stadsontwikkeling is met name gericht op het noordelijke gedeelte van de stad. Alhoewel de gemeente besloot om het meer in balans te brengen door ook het zuidelijke gedeelte van de stad ook te ontwikkelen. Verkeersopstoppingen zijn een toenemende ergernis door de groeiende bevolking en daarom wordt er ook veel aan de weg gewerkt om het wegennetwerk geschikt te maken voor de bevolkingsgrootte. State Highway 1 gaat rechtstreeks door de stad, wat bijdraagt aan verkeersopstoppingen.

Klimaat

Hamilton heeft een matig vochtig klimaat met dagelijkse temperaturen variërend van 22 tot 26 graden Celsius in de zomer en in de winter tussen de 10 en 15 graden. In de winter kan vorst voorkomen doordat de nacht temperaturen onder nul dalen, sneeuw is erg uitzonderlijk. Typische zomers zijn warm en droog en de winters zijn koud en vochtig. Gemiddeld zijn er jaarlijks zo’n 2.000 zonuren in Hamilton. Dikke mist komt veel voor tijdens winterochtenden en duurt meestal tot de late ochtend. Hamilton heeft de laagste gemiddelde windsnelheden van alle steden in Nieuw-Zeeland. Dit komt doordat de stad in het midden van het land ligt in een relatief laag gelegen gebied, zo’n twintig meter boven zeeniveau.

Activiteiten

Het overvloedig aanbod aan accommodatie maakt Hamilton een perfecte basis vanwaar je de omgeving kunt ontdekken. Wandelen, trektochten, mountainbiken, vissen, zwemmen en surfen behoren tot de mogelijkheden. Activiteiten die uniek in dit gebied zijn, zijn onder andere de Waitomo Caves, Hamilton Zoo, Raglan’s surfkust en Te Aroha Mineral Pools. Tevens zijn er genoeg boerderij gerelateerde activiteiten die leuk zijn voor de hele familie.

Waitomo Glowworm Caves

Zeer aan te raden is een trip naar de Waitomo Glowworm Caves, een uur rijden ten zuiden van Hamilton. Mensen van over de hele wereld komen naar deze grotten om de Arachnocampa Luminosa Glowworms te bekijken, een uniek natuurverschijnsel in Nieuw-Zeeland. Duizenden van deze kleine schepsels stralen hun onmisbare licht uit terwijl de gidsen je voorzien van historische en geologische feiten. Daarnaast kun je in de grotten ook raften, abseilen, ondergrondse wandeltochten maken of op speleologie avontuur. De Waitomo Glowworm Caves zijn een must see voor elke reiziger in Nieuw-Zeeland.

Hobbiton Movie Set Tours

Zo’n 45 minuten rijden vanaf het oosten van Hamilton, vind je de restanten van de Hobbiton Movie Set op de slingerende heuvelhelling van de Waikato in Matamata. Tijdens een twee uur durende rondleiding leer je meer over de locatie van de Lord of the Rings film trilogie. De filmset is volledig herbouwd en wordt in stand gehouden zoals het te zien is in de film. Je kunt genieten van spectaculaire uitzichten over de Kaimai Ranges waar zich schapen- en rundvleesboederijen bevinden. Je hebt daarom ook de mogelijkheid om te knuffelen met lammetjes en hun te voeden.

Raglan

Raglan ligt zo’n 45 minuten rijden vanaf het westen van Hamilton. Raglan heeft internationale bekendheid vanwege zijn zwarte zandstranden en als surf Mekka. Deze bekende Raglan surf attractie staat ook bekend als The Point en kan in de juiste omstandigheden de langste linkshandige golven bieden ter wereld. Daarnaast kun je er ook prima vissen en genieten van de verschillende stranden uitgespreid langs kilometers kustlijn van zwart zand.

Te Aroha Mineral Pools

Te Aroha Mineral Pools zijn Nieuw-Zeelands natuurlijke thermische mineraal baden en ’s werelds enige natuurlijk stromende warme Soda Spa pools. Ze zijn gelegen onder aan berg Mount Te Aroha tussen de varens en prachtige bossen in, zo’n 45 minuten rijden van Hamilton. Een bezoek aan de Te Aroha Mineral Pools staat bekend als een relaxende en kalmerende ervaring. Als je arriveert in dit gebied, neem enkele minuten de tijd om je te verwonderen over ’s werelds enige warme Soda Water geiser. De geiser spuit elke veertig minuten zo’n vier meter water in de lucht.

Hamilton Zoo

Hamilton Zoo is thuis aan meer dan 600 inlandse Nieuw-Zeelandse exotische zoogdieren, vogels en reptielen en is uitgespreid over 25 hectares. Het is de perfecte bestemming voor een dag uit met familie en vrienden en gelegen in het noordwesten van de stad. Er zijn veel interessante dieren om te bekijken inclusief giraffen, kamelen, leeuwen en apen. Daarnaast, runt Hamilton Zoo een succesvol fokprogramma voor de witte neushoorn. Geniet van dit natuurreservaat dat bekend staat om ruime levensomgevingen en een sympathieke benadering ten aanzien van het behoud van verschillende diersoorten.

Lake Rotoroa

Lake Rotoroa ook wel Hamilton Lake genoemd is een perfecte plek voor een wandeling of picknick. Het ligt in het centrum van Hamilton en wordt gebruikt voor een groot aantal verschillende recreatieve activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld windsurf materiaal huren of gaan vissen. Het is een belangrijke woonplek voor veel vogels. Het meer bedekt een oppervlakte van zo’n 54 hectares. De maximum diepte is zes meter met een gemiddelde van twee meter diepte.

Waikato River Cruises

De Waikato River is Nieuw-Zeelands langste rivier en biedt prachtige landschappen en kalmte. Er worden diverse cruises georganiseerd op deze vredige rivier waarop je meer leert over de historie, weilanden, inheemse bossen en de vele aanwezige vogels en vissen. De rivier is ook van spirituele waarde voor de ‘Tanui people’ en een belangrijke waterbron voor Auckland en de omliggende melkveehouderijen. De omliggende moerassen zorgen voor een paradijs voor de vogelliefhebber. Enkele moerasgebieden staan internationaal bekend voor hun ecologische waarde waaronder; Whangamarino Wetlands, Lake Whangapa Reserve en Opuatia Swamp Reserve. Zeldzame vogels kunnen gespot worden bijvoorbeeld de Australische roerdomp of Matuku, Noordereiland Fernbird en de vlekkeloze waterhoen.

Wandelingen

Hamilton heeft een uitgebreid wandelnetwerk in parken, door geulen, langs de Waikato River en op wegen. Buiten Hamilton kunnen wandelaars genieten van de Bridal Veil Falls (Raglan), Marokopa Falls (Waitomo), Lake Ngaroto (Te Awamutu), Waikato River Trail (South Waikato) en de Te Waihou Walkway. Het grootste bos, Mount Pirongia (959m) voorziet van wandelingen voor mensen met verschillende fitheid levels.
© 2012 - 2023 Jacinta-aalsma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmset Hobbiton in Waikato (Nieuw-Zeeland) bezoekenFilmset Hobbiton in Waikato (Nieuw-Zeeland) bezoekenIn Nieuw-Zeeland is Hobbiton een van de bekendste bezienswaardigheden. Elke dag staan hier rijen met toeristen voor de d…
Nieuw-Zeeland, twee werelden in één | BezienswaardighedenNieuw-Zeeland, twee werelden in één | BezienswaardighedenNieuw-Zeeland bestaat uit twee grote eilanden, die veel van elkaar verschillen. Het Noordereiland kenmerkt zich door haa…
De Routeburn Track in Fiordland, Nieuw-ZeelandDe Routeburn Track in Fiordland, Nieuw-ZeelandIn Nieuw-Zeeland kun je prachtig wandelen, en één van de mooiste gebieden van het land is Fiordland. Dit nationale park…
Reisverslag Nieuw-Zeeland: NoordereilandReisverslag Nieuw-Zeeland: NoordereilandMet de camper een maand lang door Nieuw-Zeeland, van Auckland op het Noordereiland tot Christchurch op het Zuidereiland.…

Australië Nationale Parken: Finke GorgeAustralië Nationale Parken: Finke GorgeFinke Gorge nationaal park is gelegen 139 kilometer ten westen van Alice Springs. Men doet er vanuit Alice springs ongev…
Australië Nationale Parken: Blue MountainsAustralië Nationale Parken: Blue MountainsDe Blue Mountains ligt op slechts 99 kilometer afstand van Sydney. Doordat het minder dan 100 kilometer ligt van Sydney,…
Bronnen en referenties
  • http://www.visithamilton.co.nz/
  • http://www.newzealand.com/int/hamilton-waikato/
  • http://www.hamiltoninfo.co.nz/tourism/activities.html
  • http://www.waitomo.com/waitomo-glowworm-caves.aspx
Jacinta-aalsma (18 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.