Australië Nationale Parken: Finke Gorge

Australië Nationale Parken: Finke Gorge Finke Gorge nationaal park is gelegen 139 kilometer ten westen van Alice Springs. Men doet er vanuit Alice springs ongeveer twee uur over om hier te komen. Bezoek is eigenlijk alleen met een 4WD mogelijk en er wordt dan ook sterk afgeraden om het te proberen met een 2WD, een standaard auto. In dit park vindt men een aantal bijzondere dingen en een aantal opmerkelijke dingen. Zo is de populatie vogels en de variëteit die er in voorkomt, erg groot in verhouding met andere plekken in de woestijn. Een van de dingen waar dit park echt om bekend staat is Palm Valley, op deze plek groeien zeer oude palmbomen.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Finke Gorge nationaal park

Finke gorge is gelegen in het centrum van Australië. De voorname dingen waarvoor mensen naar dit park komen zijn Palm Valley en het Amfitheater. Palm Valley zal ik later nog behandelen, bij flora. Het Amfitheater is een grote plek bestaande uit veel rotsen. Het lijkt op een amfitheater en daar komt dan ook de naam vandaan. Andere bijzondere dingen in dit park is de Finke rivier die hier loopt. Doordat het midden in de woestijn ligt, verwacht men hier geen rivier, maar hij loopt hier wel. Meestal staat de rivier droog, echter staat er ook wel eens water in, dus erg veel loopt de rivier hier niet. Finke rivier bestaat dan ook voornamelijk uit zand. In dit park kan men ook zandsteenkliffen vinden. Het grootste gedeelte van het park kan verkend worden door wandelingen, er zijn zelfs een aantal vooraf aangelegde wandelingen. Deze wandelingen voeren langs de hoogtepunten of langs plekken waar men iets leert of de Aboriginals.

Geschiedenis van Finke Gorge

De Aboriginals leefden, ook hier, al lang geleden. De mensen kenden hier het grootste gedeelte van de omgeving en wisten wat ze konden eten en wat ze waar konden vinden. Ze konden hier prima overleven. In 1872 kwam hier de eerste ontdekkingsreiziger. Ernest Giles, de ontdekkingsreiziger, noemde als allereerste de bijzondere palmen in Palm Valley. In 1877 werd de eerste post opgericht om Aboriginals christelijk te maken. Van 1894 tot 1922 werden hier veel objecten verzameld van de Aboriginals door T.G.H. Strehlow, de zoon van de missionaris die daar toen alles regelde. In 1982 werd het land teruggegeven aan de Aboriginals, deze maakten mogelijk dat zij niet alleen van dit gebied konden genieten, door ook Australiërs en toeristen erin toe te laten.

Flora van het park

De flora in dit nationale park is zeer bijzonder. Dit heeft er deels mee te maken dat in dit park, in Palm Valley, een zeer bijzondere palm groeit die nergens anders ter wereld voorkomt. Deze palm, de Red Cabbage Palm, wordt ook alleen in Palm Valley zelf aangetroffen. Deze palmen zijn de grootste toeristische attractie van het park en zijn te zien met als achtergrond een blauwe hemel.

Naast deze palmen komen hier ook vele soorten endemische planten voor. Zo komen er eucalyptussen voor, die men in vrijwel heel Australië vindt, maar ook komen er bloemen voor. Dit heeft te maken met het feit dat er in de Finke rivier ondergronds meestal wel wat water stroomt. Doordat er water stroomt, kunnen de planten goed overleven en zodoende weer elk jaar opnieuw groeien.

Fauna van het park

In dit park leven verschillende soort zoogdieren. De bekendste hiervan is waarschijnlijk de rode kangoeroe. Dit beest kan maar liefst 11 meter ver springen. Waarschijnlijk is dat zo, omdat ze soms erg ver moeten springen om bij water te komen.
Naast de rode kangoeroe, leven hier ook wallaby's, dingo's en vele kleine zoogdieren. Deze kleine zoogdieren komen voornamelijk 's nachts naar buiten.

In het park leven ook 140 soorten vogels. Dit is opmerkelijk gezien de droogte die hier kan heersen. De bekendste vogel die hier voorkomt is de emoe, een grote loopvogel die een symbool is voor Australië.

In dit park leven geen amfibieën en kikkers en padden. Wel komen hier een aantal bijzondere reptielen voor. Een van deze reptielen is de moloch. Dit dier heeft overal stekels en is extreem goed aangepast op het leven in de woestijn.

Overige bezienswaardigheden van Finke Gorge

In het park zijn tal van bijzondere bezienswaardigheden. Zo is er dus Palm Valley, een plek waar veel palmen groeien. Behalve naar Palm Valley, kan men hier ook veel wandelingen doen. Deze wandelingen variëren van een korte wandeling tot forse wandelingen waarmee zelf een geoefende loper kan worden uitgedaagd. Wel moet er rekening worden gehouden dat er geen dieren mee mogen worden genomen naar dit nationale park, waar dit soms in Nederland nog wel mag, mag dat in eigenlijk geheel Australië niet.

Naast de wandelingen mag hier wel gekampeerd worden, mag hier een vuur worden gemaakt, zolang het in het natte seizoen is. Dit zorgt ervoor dat ook veel toeristen en Australiërs hier komen om gewoon een paar dagen in de natuur te zijn en genieten van de stilte om hun heen.

Menselijke invloeden

Het park is niet heel erg aangetast door de mens. Er zijn wel diverse paden aangelegd en wat stukken die op wegen lijken. De wegen zijn begaanbaar met een 2WD, maar met een 4WD gaat het al veel beter. Naast de stukken wegen die zijn aangelegd, liggen er dus diverse paden. Een daarvan naar Palm Valley, maar er lopen er nog veel meer door dit park. Naast de wegen en paden zijn er ook nog plekken om uit te rusten en ligt er relatief gezien veel afval in het park, te veel als het ligt aan de regering. Er wordt dan ook steeds strenger gelet op mensen die afval zomaar laten liggen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De stad Palm Springs in CaliforniëDe stad Palm Springs in CaliforniëWie denkt aan de staat Californië, denkt al snel aan grote steden als San Francisco en Los Angeles. Toch zijn er ook kle…
Yosemite natuurpark, westkust Amerika, CalifornieYosemite natuurpark, westkust Amerika, CalifornieYosemite is een van de mooiste nationale parken in west Amerika. Yosemite park is een van de drukst bezochte parken in A…

Wellington – de meest zuidelijkste hoofdstad in de wereldWellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, maar kleiner dan Auckland. De Wellington regio strekt zich uit tot Hutt Va…
Hamilton – de poort naar het midden van het NoordereilandHamilton is de poort naar het centrale gedeelte van het Noordereiland en ligt zo’n 130 kilometer ten zuiden van Auckland…
Bronnen en referenties
  • Travelnt.com
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.