Australië Nationale Parken: Kakadu

Australië Nationale Parken: Kakadu Kakadu nationaal park is een trekpleister voor toeristen die Australië bezoeken. Dit nationale park is gelegen in Northern Territory, niet zo heel ver van Darwin. Men kan hier allerlei dieren spotten, zo vallen er de zout water krokodillen te zien, maar ook vallen er hier meer dan 280 soorten vogels te zien. Dit park is vooral beroemd geworden om de verschillende Aboriginal rotstekeningen die hier te vinden zijn. Deze rotstekeningen zijn meer dan 20.000 jaar oud en worden beschouwd als enkele van de beter bewaarde rotstekeningen van de Aboriginals. Om het park te bezoeken is het normaal gesproken het makkelijkst om met een boot te gaan.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Kakadu nationaal park

Kakadu nationaal park bestaat uit vier verschillende, grote rivieren. Daarnaast bestaat het uit zes grote stukken land en een grote concentratie wild. De vier rivieren zijn:
  • East alligator river
  • West alligator river
  • Wildman river
  • South alligator river

Deze rivieren herbergen een gevarieerd leven. Zo leven er in deze rivier krokodillen en watervogels, maar komen er ook kangoeroe's en wallaby's om te drinken. Daarnaast leven er ongeveer 10.000 soorten insecten, 1.700 soorten planten en zijn er enorme rotsen. De zes grote stukken land zien er allemaal anders uit, zo is er een stuk dat voornamelijk uit rotsen bestaat, maar er is ook een stuk dat nagenoeg alleen maar uit wetland bestaat.

Aboriginals in en nabij Kakadu

Hetgeen waar dit park voornamelijk bekend van is geworden zijn de rotstekeningen die de Aboriginals hebben gemaakt tussen de 40.000 en 5.000 jaar geleden. Vooral de rotstekeningen die ouder zijn dan 20.000 jaar zijn heel erg beroemd, omdat deze relatief zeer goed zijn bewaard en tot de best bewaarde worden gerekend. In Nourlangie zijn zelfs de best bewaarde rotstekeningen gevonden, naast dat hier de rotstekeningen zijn gemaakt, is dit ook een belangrijke plek voor Aboriginals.

De geschiedenis hier voor de Aboriginals was vrij gecompliceerd. Ze hebben al vrij vroeg te maken gehad met Europeanen die probeerden te handelen. Nadat er steeds meer ontdekkingsreizigers kwamen, werden er ook twee posten voor missionarissen opgericht. Deze moest ervoor zorgen dat de Aboriginals in het christendom gingen geloven. Deze posten werden opgericht rond 1895 en werden belangrijker en belangrijker. Zo gingen er steeds meer Aboriginals naar de posten toe en werden er op jonge leeftijd onderricht. Na verloop van tijd sloten de twee posten beiden weer. Ondanks dat ze weer sloten, waren de Aboriginals wel anders, ze waren veranderd. Naast het feit dat ze dus missionarissen hadden ontmoet, kwamen er ook mensen die hun grondgebied afpakten door middel van geweld. Toen uiteindelijk in 1920 het graven naar goud begon en in 1953 het graven naar uranium daarop volgen, waren er nog maar heel weinig Aboriginals over.

Flora van het park

De flora van Kakadu nationaal park is heel gevarieerd. Er zijn meer dan 1.700 soorten planten gesignaleerd, waaronder lange grassoorten, zoet water mangrove en lange rivier vlaktes. Deze rivier vlaktes zijn plekken waar meerdere rivieren bij elkaar stromen en ze ervoor zorgen dat het allemaal nat is. Hier groeit dan ook een totaal verschillende flora dan in de bossen van Kakadu nationaal park. De plek waar men de meeste endemische planten vindt is op de zuidelijke heuvels. De bekende Eucalyptus is een endemische boom, net zoals de Pandanus.

Fauna van het park

In het park leven 74 soorten zoogdieren, waarvan de meeste 's nachts leven. Er zijn enkele zoogdieren die overdag of in de schemering leven, dit zijn echter wel voornamelijk de kangoeroes en de wallaby's. In totaal komen er meerdere soorten kangoeroes en wallaby's voor in het park, waaronder de antilopekangoeroe. Een kangoeroe die normaal niet groter wordt dan 140 centimeter. Naast deze buideldieren leven er ook nog andere buideldieren in het park zoals de dwergbuidelmarter, de tafa en de grote kortneusbuideldas. Naast deze lopende zoogdieren leven er ook nog vliegende zoals de "Black Flying Fox" waarvoor we in het Nederlands geen naam hebben.

Wat betreft vogels leven er ongeveer 280 soorten. Sommige stukken van Kakadu zijn aangewezen als belangrijke plekken voor vogels en worden extreem nauw beschermd. Er leven vele vogels die beschermd moeten worden, omdat ze anders niet zouden overleven. Zo leven er de Goulds amadine en de regenboogpitta, twee vogels die beiden in op de rode lijst staan.
Naast de minder voorkomende vogels en vogels die strikt beschermd worden, leven er meer voorkomende vogels zoals de zwarthalsooievaar, witoorvliegenvanger en de spitsstaartamadine.

In het park leven 117 soorten reptielen, waarvan velen er momenteel niet al te best aan toe zijn. Veel reptielen zijn enorm in aantal geslonken, omdat de reuzenpad is geïntroduceerd en deze het voedsel aten dat de reptielen aten, of zelfs de reptielen zelf. Zo leefden er vroeger veel varanen en doodsadders, terwijl die nu bijna niet meer worden gezien. Naast de "kleine" reptielen, leven er ook grotere zoals de krokodil. Er leven twee soorten krokodillen in het park, zoet water krokodillen en zout water krokodillen.

Er leven nog een 25 soorten kikkers en padden in het park. Al deze soorten zijn extreem goed aangepast aan het klimaat dat hier heerst. Ondanks dat er een seizoen is zonder enige regen, overleven de meeste van deze kikkers en padden weer. Slechts de oudere en zwakkere halen het niet. De draslandgebieden, ofwel de billabongs, die hier liggen, worden veelal bewoond door kikkers. Niet alle soorten leven in deze kleine meertjes, veel soorten komen ook voor in het bos.

Andere bezienswaardigheden van Kakadu

Er zijn tal van andere bezienswaardigheden, zo zijn er de Jim Jim Falls. Deze waterval is de grootste in het park, maar staat wel droog tijdens het droge seizoen. Hiernaast is er Mamukala, dit zijn wetlands die het bekendst zijn. Dit zijn tevens de grootste wetlands van het nationale park. Tevens is er de Nourlangie rots, een grote rots die ver boven de omgeving uittorent. Deze rots is rood, wat redelijk opvallend is voor hier.

Menselijke invloeden

Wat momenteel het voorname probleem is van Kakadu, is dat de mens teveel veranderd aan de natuur hier. Zo zijn de water buffels ingevoerd en hebben die allerlei dingen vernietigd. Ook heeft de mens de reuzenpad ingevoerd, die meer schade doet aan het park dan de natuur kan herstellen. Daarnaast was vroeger het jagen op krokodillen erg populair, momenteel is het verboden, maar de diversiteit aan genen toen is zo erg geslonken dat de krokodillen genen hebben die allemaal relatief veel op elkaar lijken. Tenslotte heeft het goud zoeken en het uranium zoeken nog veel invloed gehad op het landschap, momenteel is er nog maar één mijn open, voor uranium.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krokodil, het levensgevaarlijke reptielDe krokodil is een reptiel. Het is koudbloedig en zal daarom vaak in de zon liggen om op te warmen. Op deze manier zijn…
Krokodillen in de EvergladesIn het zuiden van Florida ligt de Everglades waar je kunt genieten van de prachtige natuur maar ook van de indrukwekkend…
Zwemmen met krokodillen in Crocosaurus Cove (Darwin)Zwemmen met krokodillen in Crocosaurus Cove (Darwin)Zwemmen met krokodillen is iets wat velen op hun bucketlist hebben staan. Op deze manier kun je een indrukwekkend groot…
Nationale parken Noord-Amerika: BiscayneNationale parken Noord-Amerika: BiscayneBiscayne nationaal park is gelegen in zuidelijk Florida. Waar de meeste nationale parken bestaan uit voornamelijk land,…

Australië Nationale Parken: DaintreeAustralië Nationale Parken: DaintreeDaintree nationaal park ligt 100 kilometer ten noordwesten van Cairns. Hetgeen waar dit nationale park voornamelijk om b…
Malakka (Malacca/Melaka): een stukje Nederland in MaleisiëDe stad Malakka is bij een reis door Maleisië zeker de moeite van bezoeken waard. Het is de plek waar u als Nederlander…
Bronnen en referenties
  • Australie.nl
  • Wikipedia.nl
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.