Zwemmen met krokodillen in Crocosaurus Cove (Darwin)

Zwemmen met krokodillen in Crocosaurus Cove (Darwin) Zwemmen met krokodillen is iets wat velen op hun bucketlist hebben staan. Op deze manier kun je een indrukwekkend groot dier van dichtbij bewonderen. Crocosaurus Cove in Darwin, in het noorden van Australië, biedt bezoekers deze kans. Echte waaghalzen kunnen zich laten opsluiten in The cage of death.

Zout - en zoetwaterkrokodillen

Samen met kaaimannen, gavialen en alligators behoren krokodillen tot de krokodilachtigen. Krokodillen leven in gebieden die warm zijn en waar veel water te vinden is. In het noorden van Australië, het midden van Amerika, Azië en Afrika kun je ze tegenkomen. Ze zijn in te delen in twee soorten: zoutwater- en zoetwaterkrokodillen.

De zoutwaterkrokodil kan tot zeven meter worden en is zeer gevaarlijk voor mensen. Deze krokodil staat bekend als de gevaarlijkste ter wereld. Australiërs noemen deze dieren “salties”. Ze eten van alles: insecten, schaaldieren, vissen, kleine reptielen, vogels en zelfs waterbuffels. Ze liggen in een hinderlaag te wachten op hun prooi, om deze vervolgens onder water te sleuren en te verdrinken. Tevens kunnen deze krokodillen vanaf het water makkelijk vijf meter hoog springen. Ze zijn snel en sterk en prooien overleven de aanval vaak niet.

De zoetwaterkrokodil is wat kleiner en wordt gemiddeld drie meter lang. De zoetwaterkrokodillen kunnen als een van de weinige krokodillen onbeperkt op land leven. Ze eten insecten, schaaldieren, vissen, reptielen en soms vleermuizen. Daarnaast zijn ze soms kannibalistisch en eten jongen van hun eigen soort op. De scherpe klauwen, sterke poten, krachtige staart en bek worden ingezet als verdedigingsmiddel.

Zwemmen met krokodillen

Mensen met stalen zenuwen kunnen in bepaalde delen van de wereld zwemmen met krokodillen. Dit kan onder andere in het noorden van Australië en sommige delen van Zuid-Afrika. Uiteraard met de juiste bescherming in de vorm van een kooi, zodat de krokodillen geen schade kunnen aanrichten. Sommige mensen willen dit doen omdat het een adrenalinekick geeft en het stoer is. Niet iedereen durft in de buurt te komen van deze grote beesten. Anderen doen het vanwege de fascinatie voor krokodillen of dieren in het algemeen. Je kunt namelijk alle details goed bekijken, zoals de zwemvliezen en schubben.

Zwemmen met krokodillen in Crocoasuarus Cove

In Darwin biedt het park Crocosaurus Cove bezoekers de kans om heel dichtbij te komen. Je kunt hier op twee manieren met zoutwaterkrokodillen zwemmen. De eerste optie is om in een zwembad te zwemmen, welke naast het krokodillenverblijf ligt. Het zwembad bevat een glazen wand, waardoor je goed zicht hebt op de enorme reptielen. Je zwemt dus niet in hetzelfde water, maar kunt wel tot op enkele centimeters afstand komen. Bij de tweede optie zwem je wel in hetzelfde water als de krokodillen. Je kunt je namelijk op laten sluiten in een plastic kooi die ondergedompeld wordt in het verblijf. Op die manier kom je dichterbij dan ooit. Deze kooi wordt ook wel The cage of death genoemd!

The cage of death

Sinds de opening in 2008 kunnen bezoekers van Crocosaurus Cove oog in oog komen met grote krokodillen. Duizenden mensen hebben al in dezelfde ruimte gezwommen met een krokodil van meer dan 5 meter lang. Elk half uur gaat een kooi open waarna één of twee personen 15 minuten worden opgesloten. De kooi wordt onder water gedompeld totdat deze op gelijk niveau van de krokodil zit. In de ronde plastic kooi krijgen bezoekers een 360-gradenoverzicht terwijl de krokodillen gevoerd worden en de enorm klap van de kaken goed hoorbaar is. Bezoekers kunnen zowel boven als onder water de krokodillen bewonderen. De hele ervaring wordt door een verzorger vastgelegd op camera. Foto’s kunnen later tegen betaling worden meegenomen.

Activiteiten in Crocosaurus Cove

Liefhebbers van reptielen kunnen hun hart ophalen in Crocosaurus Cove. Zoals eerder benoemd kunnen bezoekers in een zwembad springen, welke grenst aan het krokodillenverblijf, of genieten van de topattractie The cage of death. Daarnaast is er een overdekt reptielenhuis met allerlei kleinere reptielen en zijn er voedermomenten waarop verzorgers krokodillen voeren en allerlei dingen over deze bijzondere dieren vertellen. Tevens kunnen bezoekers babykrokodillen vasthouden en dit vast laten leggen op camera. Ook mogen de bezoekers babykrokodillen voeren. Ze krijgen een hengel met een stukje vlees aan, welke ze vervolgens in het water werpen. Op die manier voel je hoe krachtig de kaken van krokodillen zijn, zelfs als ze nog heel jong zijn. Tot slot is er een museum waar een film draait die meer informatie geeft over de relatie tussen mens en krokodil, en de geschiedenis hiervan.

Naast bovenstaande activiteiten kunnen bezoekers een kijkje nemen in alle verblijven van de krokodillen, zowel vanaf boven- als onderaf. Tevens lopen er genoeg verzorgers in het park rond die alle vragen met genoegen beantwoorden. Ze hebben veel kennis en zijn graag bereid deze te delen met publiek.

Praktische informatie (2020)

 • Het park is elke dag geopend van 09:00 tot 17:00 uur, met uitzondering van eerste kerstdag.
 • Crocosaurus Cove is te vinden op de hoek van Mitchell Street en Peel street, in het centrum van Darwin.
 • Een entreeticket kost 36 dollar per persoon (23 dollar voor kinderen, 28 dollar voor senioren).
 • Een ervaring in The cage of death kost 175 dollar per persoon.
 • Wanneer je met twee personen The cage of death boekt, wordt de prijs verlaagd naar 135 dollar per persoon.
 • De entreeprijs van het park zit inbegrepen bij The cage of death-prijs.
 • Er worden foto’s gemaakt (zowel onder als boven water) welke voor 100 dollar op CD-ROM gekocht kunnen worden.
 • De minimale leeftijd voor The cage of death is 15 jaar. Personen onder 18 jaar dienen begeleid te worden door een volwassene.
 • The cage of death is niet in gebruik tijdens onweer.
 • In het park bevinden zich douchecabines voor bezoekers.
 • Reserveren wordt vooral in het hoogseizoen aangeraden.
 • De grootste krokodil in Crocosaurus Cove is ongeveer 5,5 meter lang.
© 2018 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De meest bijzondere zwembaden in de wereldDe meest bijzondere zwembaden in de wereldZwemmen is een leuke ontspanning, maar op de tropische zwemparadijzen in Nederland kun je snel uitgekeken raden. Hier ee…
Krokodil, het levensgevaarlijke reptielDe krokodil is een reptiel. Het is koudbloedig en zal daarom vaak in de zon liggen om op te warmen. Op deze manier zijn…
Hoe voorkom je een aanval van een krokodilGaat u wel eens op reis naar gebieden waar krokodillen voorkomen? Zoals bijvoorbeeld in het noorden van Australië, bepaa…
KrokodilachtigeAlligators en krokodillen zijn onbevreesde jagers. Ze gaan achter iedereen aan die ook maar in de buurt van het water ko…
Het Széchenyi-badhuis Boedapest: geschiedenis en informatieHet Széchenyi-badhuis Boedapest: geschiedenis en informatieHet Széchenyi-badhuis in Boedapest is het grootste medicinale badhuis in Europa. Het thermale water komt uit twee bronne…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kristelschrijft
 • http://www.crocosauruscove.com
 • www.worldwidebase.com/reptielenbase/australische_krokodil.shtml
 • https://www.backpackeninaustralie.nl/australie-informatie/australie-dieren/zoutwaterkrokodil-australische-dieren/
Kristelschrijft (87 artikelen)
Laatste update: 16-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.