Wellington – de meest zuidelijkste hoofdstad in de wereld

Wellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, maar kleiner dan Auckland. De Wellington regio strekt zich uit tot Hutt Valley en Wairarapa in het noordoosten en tot Porirua en Kapiti in het noorden en langs de westkust. Het is een stad waar intellect, creativiteit, levensstijl, onderwijs, economie en overheid elkaar drijven en versterken. Deze levendige kosmopoliete stad is de meest zuidelijke hoofdstad in de wereld. Wellington is compact en veilig en biedt alle voordelen van grote steden, maar met meer gemak. Het is bijvoorbeeld relatief makkelijk om je te verplaatsen in Wellington wat een intieme sfeer creëert en gemakkelijk leidt tot nieuwe ideeën en creatieve, technische of wetenschappelijke doorbraken. De bevolking in Wellington maakt het meest gebruik van openbaar vervoer in vergelijking met heel Nieuw-Zeeland. Daarnaast wandelen of fietsen de inwoners veel meer naar het werk dan in de rest van Nieuw-Zeeland.

Bevolking

Zo'n 487.000 mensen leven in de Wellington regio, dit is zo’n 11% van de Nieuw-Zeelandse bevolking. De bevolking is een mix van Europees (70%), Maori (13%), Pacific Island (8%), Aziatisch (8%) en overige. Zo’n 25% van de bevolking is niet geboren in Nieuw-Zeeland wat de stad een rijke culturele waarde geeft, geschikt voor zowel families als voor singles.

Klimaat

De hoofdstad staat bekend als ‘windy Wellington’, omdat het regelmatig flink kan waaien. Wellington heeft meer zonuren dan Londen en minder regen dan in Auckland. De warmste maand van het jaar is februari met een gemiddelde temperatuur van 17 graden Celsius. De koudste maand is juli met een gemiddelde temperatuur van 8 graden Celsius.

Economie

Wellington heeft een stabiele en open economie die voordeel heeft van de competitieve structuren en vanwege het feit dat de gehele overheid hier is gelokaliseerd. Daarnaast zijn er ook 39 buitenlandse ambassades in Wellington. De Wellington regio heeft de relatief hoogste werkende beroepsbevolking en het hoogste gemiddelde inkomen in het land. De bevolking in Wellington is ook relatief hoger opgeleid dan de gemiddelde Nieuw-Zeelander.

Geschiedenis

Als hoofdstad worden in Wellington de nationale schatten bewaard. Nieuw-Zeelandse verhalen en erfstukken bevinden zich in nationale instituten als; Te Papa, de National Archives, National Library en het Parlementsgebouw. De oorspronkelijke naam voor Wellington is afkomstig uit een Maori legende en luidt: ‘Te Upoko o te Ika a Maui’ or ‘the head of Maui’s fish’. Deze vis was gevangen en naar de oppervlakte gehaald door de polynesische zeeman Maui en deze vis werd het Noordereiland.

Bezienswaardigheden

De Wellington regio is gezegend met prachtige landschappen en een gebied van contrasten. Je kunt genieten van cultuur en kunst of op pad gaan in de bergen, kusten of wijngaarden. Het centrum doet Europees aan met genoeg schattige winkeltjes en cafeetjes en alles op loopafstand. Ten westen van de stad kun je genieten van kilometers strand, onaangeroerde inheemse bossen en het prachtige Kapiti Island. In het oosten vind je wijngaarden en olijfgaarden domineren dan ook het landschap in Wairarapa. Bijna alle inwoners van Wellington wonen binnen drie kilometer afstand van het strand.

Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa

Te Papa is Nieuw-Zeelands innovatieve nationale museum en staat internationaal bekend vanwege interactieve museumervaringen. De toegang is gratis, kortdurende tentoonstellingen kunnen wel een kleine bijdrage vragen. Nieuw-Zeelandse geologie en natuurlijke leefmilieu en de verhalen van Nieuw-Zeelandse oorspronkelijke bevolking, de Maori, worden tentoongesteld in Te Papa’s permanente tentoonstellingen. Daarnaast worden er verschillende tentoonstellingen aangeboden die Nieuw-Zeelandse diverse kunst en visuele cultuur laten zien en internationale tentoonstellingen zijn ook regelmatig aanwezig. Te Papa heeft ook een evenementen programma gevuld met name gratis activiteiten, optredens, toespraken, lezingen en muziek.

Parlementsgebouw

Zeer de moeite waard is een bezoek aan Nieuw-Zeelandse prachtige parlementsgebouw. Een deel van het gebouw heeft de vorm van een bijenkorf en wordt daarom ook wel de ‘beehive’ genoemd. Het gebouw is later aardbevingsproef gemaakt door de gehele fundering op te tillen en aan te passen. Er worden gratis rondleidingen gegeven door dit unieke gebouw.

Zealandia

Slechts enkele minuten van het centrum van Wellington bevindt zich Zealandia of Karori Sanctuary. Dit schilderachtige reservoir vormt een levend ecosysteem dat thuis is aan sommige van Nieuw-Zeelandse zeldzaamste en bijzonderste dieren. Zealandia is een not-for-profit organisatie met de visie om de vallei te herstellen zoals het was voordat de mens arriveerde. De Lonely Planet beschrijft Zealandia’s nachtrondleiding als een ‘life-changing experience’ in de Best in Travel Guide 2011. Je zult op zoek gaan naar de bedreigde kleine gevlekte kiwi tijdens deze nachttour.

City Gallery Wellington

De City Gallery Wellington biedt eersteklas tentoonstellingen aan van Nieuw-Zeelandse tijdloze kunst tot internationale kunst. Als bezoeker kan je uitdagende en altijd pakkende kunst verwachten van ’s werelds meest vooraanstaande kunstenaars. De City Gallery biedt een dynamische en culturele presentatie van de hoofdstad van Nieuw-Zeeland.

Museum of Wellington

Dit populaire museum brengt je enkele duizenden jaren terug in de tijd en weer terug naar het levendige hedendaagse Wellington. De interactieve en spannende tentoonstellingen spreken alle leeftijden aan. Het museum bevindt zich in een belangrijke monumentaal gebouw aan de waterkant en geeft je prachtige inzichten over de rijke sociale en culturele geschiedenis van Wellington, een perfecte aanvulling op Te Papa’s verhalen.

Old St Paul’s

Old St Paul’s is een kerk met een levende geschiedenis. Het is gebouwd in 1866 van inheems hout en de binnenkant is voorzien van prachtig gekleurd glas. De kerk is een een paar minuten van het centrum vandaan. Je kunt gebruik maken van rondleidingen om meer over deze prachtige historische kerk te leren.

Natuur

Wellington heeft een variërend landschap inclusief 50,000 hectares of regionale parken en bossen en grote natuurgebieden geschikt voor trektochten, wandelaars, fietsers, paardrijden en kamperen. Voor de avonturier is er ook genoeg te beleven; kayakken, 4 wheel driving, quad rijden of mountainbiken.

Seal Coast Safari

De Seal Coast Safari neemt je mee op een drie uur durende adembenemende zeehonden safari. Daarnaast kun je ook andere dieren zien zoals struisvogels, geiten, herten en wilde paarden. Tijdens de hobbelige rit van zo’n twintig kilometer langs de kust, rotsen en langs rivieren, word je overvloedig voorzien van verhalen en kun je genieten van prachtige uitzichten.
© 2012 - 2023 Jacinta-aalsma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wellington met Te Papa Tongarewa museum en AkaroaWellington met Te Papa Tongarewa museum en AkaroaWellington is sedert 1865 de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Omdat het over het algemeen nogal winderig is in deze streken…
De geschiedenis van de MaoriDe Maori is een volk dat in Nieuw-Zeeland woont. In dit artikel zal de Maori geschiedenis beschreven worden en wat de hu…
Nieuw-Zeeland, het Noorder- en ZuidereilandNieuw-Zeeland, het Noorder- en ZuidereilandNieuw-Zeeland is een land in de Stille Zuidzee en bestaat uit twee grote eilanden en een paar kleinere. Het land is zeer…
De bekendste eilanden van HawaïDe bekendste eilanden van HawaïDe reis vanaf Nederland is nooit rechtstreeks en duurt rond de 20 uur, maar Hawaï is een prachtige bestemmingen waar u d…

Christchurch – de grootste stad op het ZuidereilandChristchurch is de grootste stad op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en het derde grootste stedelijke gebied van het l…
Australië Nationale Parken: Flinders RangeAustralië Nationale Parken: Flinders RangeFlinders Range nationaal park is gelegen ongeveer 400 kilometer ten noorden van Adelaide. Het park ligt in Zuid Australi…
Bronnen en referenties
  • http://www.wellingtonnz.com/
  • http://www.wellington.govt.nz/
Jacinta-aalsma (18 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.