De stad Palm Springs in Californië

De stad Palm Springs in Californië Wie denkt aan de staat Californië, denkt al snel aan grote steden als San Francisco en Los Angeles. Toch zijn er ook kleinere steden in deze staat die een bezoek meer dan waard zijn. Een voorbeeld hiervan is de stad Palm Springs, gelegen op zo’n honderd mijl (ongeveer 160 kilometer) vanaf Los Angeles. De stad is te bereiken met de auto, trein en bus, maar het heeft ook een eigen vliegveld – Palm Springs International Airport.

Geschiedenis

Vroeger woonden er veel Indianen in het gebied waar nu de stad Palm Springs ligt. Een van die stammen was de Agua Caliente Indianenstam, de ‘Warm Water’ Indianenstam. Ze brachten de winter door in het warme dal van wat nu Palm Springs is en in de zomer gingen ze de koelere San Bernardino-bergen in. Ook nu bezitten de Agua Caliente Indianen nog veel in Palm Springs: de landhuizen die zij in de stad bouwden, verhuren zij tegenwoordig aan toeristen om zo geld te verdienen. De Agua Caliente Indianen behoren dan ook tot één van de rijkste indianenstammen van de Verenigde Staten.

In 1870 werd Palm Springs officieel een stad toen de Southern Pacific Railroad een spoorlijn door het gebied aanlegde. Palm Springs kreeg een treinstation, waardoor mensen naar de stad toekwamen. Vanwege het aangename weer in Palm Springs verhuisden tussen 1920 en 1930 veel bekende Hollywoodsterren naar de stad. Ook nu is Palm Springs nog steeds een plaats waar beroemdheden graag hun tijd doorbrengen.

De naam

De naam Palm Springs bestaat uit twee delen – Palm en Springs. Palm komt van de Washingtonpalm, een palmboom die veel in de stad voorkomt. Springs komt van de warmwaterbronnen, die vroeger veel in het gebied te vinden waren.

Ligging en klimaat

Palm Springs ligt midden in de woestijn. Om de stad heen liggen verschillende gebergtes: de San Bernardino-bergen liggen in het noorden, de Santa Rosa-bergen in het zuiden en de San Jacinto-bergen liggen in het westen. Omdat Palm Springs in het dal van al deze bergen ligt, wordt de warmte er vastgehouden. Dit betekent dat het zelfs in de winter nog warm en zonnig is in de stad.

Gemiddeld heeft de stad 330 dagen per jaar zon. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 23 en 24 graden en er valt per jaar ongeveer 10 centimeter regen. Sneeuw valt er in de stad zelf eigenlijk niet, maar in de bergen rondom Palm Springs kan het flink afkoelen. Hierdoor is Palm Springs in de winter ook aantrekkelijk voor wintersporters.

Bezienswaardigheden

De meeste mensen bezoeken Palm Springs om te genieten van het weer. Er is echter ook genoeg te doen in de stad, variërend van muziek- en filmfestivals tot het bezoeken van een museum. Palm Springs heeft twee bekende musea: het Palm Springs Air Museum en het Palm Springs Desert Museum. In het Palm Springs Air museum wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog verteld met behulp van oude vliegtuigen. Het Palm Springs Desert Museum is meer gericht op kunst en natuurlijke wetenschappen.

In de stad zelf bevindt zich ook een Walk of Fame: de namen van beroemdheden in sterren op de straat, net als in Los Angeles. Alle beroemdheden die een ster hebben gekregen, zijn beroemdheden die daadwerkelijk in Palm Springs gewoond hebben.

Windmolens

De grootste bezienswaardigheid van de stad (letterlijk) is toch wel het windmolenpark, dat iets voor Palm Springs ligt. Er staan in totaal meer dan vierduizend windmolens, die allemaal zo’n 300 kilowatt aan energie kunnen produceren. Dit is ongeveer genoeg voor een gemiddeld huishouden om een maand mee door te komen.

Palm Springs Aerial Tramway

Wie niet bang voor grote hoogtes is, kan in Palm Springs met de Palm Springs Aerial Tramway mee: een kabelbaan die je naar een hoogte van meer dan 2,5 kilometer brengt. Onderweg naar de top heb je uitzicht op de San Jacinto-bergen. Je krijgt zelfs de kans om ze van alle kanten te bekijken, aangezien het karretje van de kabelbaan ronddraait.

Bij het eindpunt van de Palm Springs Aerial Tramway kun je uitstappen en genieten van het uitzicht over de stad Palm Springs met het windmolenpark. Aan de andere kant van de berg bevindt zich het San Jacinto Mountain Park, waar wandelingen doorheen lopen. Deze zijn zonder gids te lopen.

Tips voor een bezoek aan Palm Springs

Deze tips kunnen je helpen nog meer uit je bezoek aan Palm Springs te halen en ervoor te zorgen dat je bezoek goed verloopt.
  • De stad is verdeeld in Uptown en Downtown. Tussen de twee delen rijden bussen, die vaak stoppen. Voor een rit betaal je als volwassene een dollar (prijs van 2017), ongeacht de tijd die je in de bus doorbrengt.
  • Zorg voor voldoende water als je door de stad gaat lopen. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 44 graden of zelfs nog warmer.
  • Ga je met de auto de bergen rondom Palm Springs in, let dan goed op de temperatuur van de motor. Bij steile stukken wordt aangeraden om de airco uit te zetten om verbranding van de motor te voorkomen.
© 2017 - 2023 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Hollywood Walk of FameThe Hollywood Walk of FameIn het hart van Los Angeles en tevens het hart van de filmindustrie bevindt de beroemde Walk Of Fame. Meer dan 2000 ster…
Hollywood Walk of FameHollywood Walk of FameAls je Los Angeles aandoet kan je er eigenlijk niet omheen. De ‘walk of fame’ met de ingegraveerde namen van Hollywood’s…
Santa Barbara, CaliforniëSanta Barbara is een stadje in het zuiden van Californië, op ongeveer 145 km ten noorden van Los Angeles. Deze stad, die…

Gap: hoofdstad van het departement Hautes-AlpesGap: hoofdstad van het departement Hautes-AlpesGap is een minder bekende middelgrote stad gelegen in de bergen van Zuidoost-Frankrijk die zeker een bezoekje waard is.…
Bronnen en referenties
  • Eigen bezoek aan de stad Palm Springs
  • Het boek Verenigde Staten Zuidwest, ANWB Wereldreisgids, 2015
  • Het boek Drive America van Americantours International, 2016
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 26-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.