Gap: hoofdstad van het departement Hautes-Alpes

Gap: hoofdstad van het departement Hautes-Alpes Gap is een minder bekende middelgrote stad gelegen in de bergen van Zuidoost-Frankrijk die zeker een bezoekje waard is. Het is een stad omringt door mooie natuurgebieden, bosrijke heuvels en witte bergtoppen. Gap is de hoofdstad van het departement Hautes-Alpes en omdat het op ongeveer 735 meter boven zeeniveau ligt, is het hiermee ook de hoogst gelegen prefectuur van Frankrijk. De stad is populairder geworden sedert het een wielerbestemming werd voor de 'Tour de France' die er regelmatig Alpenritten doet. Daarnaast bivakkeert ook de Monte Carlo Rally er regelmatig. Gap werd in 2013 dan ook tot de meest sportieve stad van meer dan 20.000 inwoners van Frankrijk uitgeroepen. Naast sportieve activiteiten biedt de stad ook tal van rustige ontspanningsmogelijkheden en bezienswaardigheden met mooie panoramische uitzichten. Voor wie een paar dagen weg wil of het departement Hautes-Alpes wil verkennen is Gap een uitstekende vakantieplaats

Ligging

Gap is een gemeente in het Franse departement Hautes-Alpes en maakt deel uit van de regio Provence - Alpes - Côte d'Azur. De postcode van Gap is 5000. De stad heeft een oppervlakte van ongeveer 115 km² en in 2014 telde de gemeente 40.225 inwoners. Gap is omringt met veel mooie natuurgebieden. De stad ligt in het zuid-westen van het 'Parc des Ecrins', in het westen van het ' Lac de Serre Ponçon', in het zuid-oosten van het Massief van Dévoluy en in het noorden van de Durance.

Korte geschiedenis

Doordat er meerdere prehistorische voorwerpen teruggevonden werden rond Gap, weten we dat het gebied al in de prehistorie bewoond was. De eerste bewoners van Gap waren de Avantici, een stam van de Caturiges. Later rond 125 voor Christus namen de Vocontii, een Galische stam die toen onderworpen waren aan de Romeinen, het gebied over. Gap bestond in de Romeinse tijd onder de naam 'Vapincum' en bevond zich op de 'Via Cottia per Alpem' de weg die het Rhônedal verbond met Turijn. In het jaar 22 na Christus werd Gap het startpunt van een belangrijke handelsroute om Valence te verbinden. In de Middeleeuwen ontwikkelde de stad zich dan ook tot een belangrijk handelscentrum. Veel pelgrims op weg naar Compostella hielden er een tussenstop of reisden langs Gap tijdens hun bedevaart. In de zestiende en zeventiende eeuw raakt de stad zwaar beschadigd tijdens de Godsdienstoorlogen tussen de katholieken en protestanten. In 1692 werd Gap platgebrand door de intrede van het leger van de Hertog van Savoye. De stad begon aan de heropbouw vanaf 1720. Later in de tijd werd Gap een belangrijke plaats omdat Napoleon na zijn terugkeer uit zijn ballingschap op Elbe, tijdens zijn tocht van Golf Juan naar Grenoble, zijn reis in Gap onderbrak. Gap werd zo een belangrijke plaats op de Route Napoléon. Nog later in de tijd en kenmerkend voor de Moderne tijd in Gap was de aanleg van de spoorwegen in 1875. Tenslotte werd Gap in de twintigste eeuw de belangrijkste stad van de Zuidelijke Alpen.

Het klimaat in Gap

La barre de Bayard / Bron: ŠOceaneLa barre de Bayard / Bron: ŠOceane
Gap is gelegen in de Zuidelijke Alpen. Hierdoor is de warmte van het Middellandse Zeegebied al voelbaar en krijgt de stad ongeveer 2.600 zonuren per jaar. Door die mediterrane invloed heeft de stad over het algemeen een mild, warm en gematigd klimaat. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur bedraagt 9,8°C en er valt gemiddeld 868,3 mm regen per jaar. De maanden met de meeste neerslag zijn oktober, november en december. Juli is de warmste maand van het jaar. Over het algemeen kunnen we stellen dat Gap redelijk goed weer heeft in de periode april tot eind oktober. Tenslotte is er in Gap vaak een typische opstapeling van wolken te zien dat er 'la barre de Bayard' word genoemd. Dit is een natuurfenomeen waarbij een ondoorzichtig wolkentapijt de vallei van Drac en Champsaur bewolkt en als een onbeweeglijke sluier rond de Col Bayard hangt en neerdaalt over Gap. Meestal betekent dit voor Gap dat er mooi weer op komst is.

Bereikbaarheid en vervoermogelijkheden binnen de stad

Gap is bereikbaar met de wagen, de bus of de taxi. Er is ook een SNCF-station in de stad waardoor Gap ook via de trein bereikbaar is. Voor wie liever het vliegtuig neemt, is de dichtstbijzijnde luchthaven gelegen op 140 km van de stad namelijk de luchthaven van Grenoble-Saint-Geoirs.

Binnen de stad kan je je verplaatsen met de taxi of de gemeentelijke Linea-bussen. Het stadsvervoer Linea is gratis voor alle gebruikers. Honden zijn op de stadsbussen niet toegelaten. Tenslotte is er in Gap ook de mogelijkheden om een wagen te huren bij één van de vier autoverhuurbedrijven in Gap.

Vakantieverblijf

Wie in Gap wil overnachten heeft een ruime keuze aan verblijfplaatsen in verschillende prijsklassen. Er zijn vijftien hotels gaande van geen tot drie sterren, een jeugdherberg, twee gîtes in de stad zelf en op 7,3 km van Gap ligt Camping 'Les Bonnets' in Neffes. Daarnaast zijn er in Gap nog gastenkamers en seizoenswoningen te vinden.

Restaurants en specialiteiten van de streek

In de stad bevinden zich zesenveertig restaurants met diverse specialiteiten maar vooral de Franse keuken is er vertegenwoordigd. De prijzen van de restaurants kunnen sterk uiteen liggen afhankelijk van het soort restaurant waar je een eenvoudige of uitgebreide maaltijd kunt nemen. De prijs kan ook sterk verschillen afhankelijk van je keuze voor een menu of à la carte.

'Gratin d'oreille d'âne avec crêpe' / Bron: Roolrool, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)'Gratin d'oreille d'âne avec crêpe' / Bron: Roolrool, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
De specialiteiten of gerechten die je tijdens je verblijf in Gap zeker moet proberen te proeven zijn onder andere:
 • 'Les oreilles d'ânes': Dit is een traditioneel gerecht dat oorspronkelijk komt uit de regio Valgaudemar en Champsaur. Het bestaat uit een gratin van wilde spinazie met lasagne of pannenkoeken.
 • 'La fougasse': Dit is een Provencaalse broodspecialiteit met zachte korst gemaakt van witte bloem en olijfolie en die in de Zuidelijke Alpen meestal gesuikerd is.
 • 'Champsaur-taart': Dit is een soort fruittaart op basis van rode vruchten.
 • 'Le crouzet': Dit staat voor verschillende variëteiten pasta's bereid in de regio van de Provencaalse Alpen.
 • 'Le tourton': Dit is een culinaire specialiteit van de Hautes-Alpes en bestaat uit een soort beignet die gevuld kan worden met verschillende soorten puree en gefrituurd wordt in olie.
 • 'Le raviole' ook 'brouqueton' of 'prëire' genoemd. Dit is een soort quenelle of langwerpige bol op basis van aardappel, verse 'Tomme'-kaas en eieren.

Wekelijkse marktdagen

Voor wie graag verse producten op de markt wil halen of tijdens zijn verblijf graag door de straten kuiert zijn er drie wekelijkse marktdagen in Gap, namelijk:
 • woensdagvoormiddag op Place de la République
 • vrijdagnamiddag op Avenue Jean-Jaurès
 • zaterdagvoormiddag in de Rue Carnot

Culturele bezienswaardigheden

De Kathedraal Notre Dame de l'Assomption

Kathedraal Notre Dame de l'Assomption / Bron: ŠOceaneKathedraal Notre Dame de l'Assomption / Bron: ŠOceane
De kathedraal is een rooms-katholiek gebouw in neogotische stijl en is gelegen in het centrum van Gap op het plein Saint-Arnoux. Het werd gebouwd door Charles Laisné tussen het einde van de negentiende eeuw en begin van de twintigste eeuw meer bepaald tussen 1866 en 1904. De kathedraal Notre Dame de l'Assomption moest een ruïne van een andere middeleeuwse kathedraal vervangen. Het gebouw werd op 21 september 1895 ingewijd door bisschop Prosper Amabel Berthet en uiteindelijk in 1906 als historisch monument geklasseerd.

De kerk Saint-André-les-Cordeliers

De bouwwerken van deze kerk begonnen in 1230 met de bouw van een klooster die later uitbreidde tot een kerk. Deze kerk is gelegen in het centrum van Gap. De kerk raakte zwaar beschadigd tijdens de Godsdienstoorlogen maar werd in 1725 herbouwd. Na de herbouw deed het eerst dienst als opstalplaats. Later kreeg het opnieuw de functie van kerk. In 1994 werd het gebouw opnieuw verwoest door een brand maar werd opnieuw hersteld. Deze kerk behoort nu tot de dertien kerken van de parochie van Saint-Arnoux die opgericht werd in 2001.

Het Departementaal Museum van de Hautes-Alpes

 Het Departementaal Museum / Bron: Olivier2000, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5) Het Departementaal Museum / Bron: Olivier2000, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Het gebouw dat dienst doet als museum werd gebouwd in 1903 volgens de plannen van de architect M. Chaudier. De opening van het museum voor het publiek gebeurde in september 1910 tijdens de Saint-Arnoux feesten. Ondertussen is het museum uitgegroeid tot een groot cultureel centrum waar je een grote verzameling terugvindt van archeologie, beeldende kunst, geschiedenis, keramiek, natuurgeschiedenis, lokale etnografie, fotografie en erfgoed. Er worden er ook regelmatig gratis lezingen, workshops, tentoonstellingen en educatieve projecten aangeboden. De ingang is gratis en open voor alle publiek het hele jaar door. Tijdens het schooljaar is het museum wekelijks gesloten op de dinsdag.

Adres en contactgegevens
Avenue Maréchal FOCH
5000 Gap
Tel.: 04 92 51 01 58
Fax: 04 92 52 64 30
E-mail: accueil.musee@hautes-alpes.fr

Parc de la Pépinière

Dit is een openbaar stadspark dat oorspronkelijk een kwekerij was dat opgezet werd door prefect Ladoucette in 1818. Het park is gelegen nabij het Departementaal Museum. In het park kan je er een muziekkiosk, een fonteintje en een kleine rivierstroming terugvinden die stroomt vanuit de Luye. Er worden in het park regelmatig commerciële of artistieke animaties gehouden. Het park is ideaal om er te kuieren en friste op te zoeken tijdens de warme zomerdagen. Door de aanwezigheid van het speelpleintje is het ook ideaal om er met kinderen te vertoeven.

De stroming van de rivier de Luye door het Parc de la Pépinière / Bron: Aups, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De stroming van de rivier de Luye door het Parc de la Pépinière / Bron: Aups, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Parc de la Pépinière / Bron: Aups, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Parc de la Pépinière / Bron: Aups, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Standbeeld van Baron Ladoucette

 Standbeeld van Baron Ladoucette / Bron: Aups, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0) Standbeeld van Baron Ladoucette / Bron: Aups, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Dit standbeeld is vervaardigd uit witte marmer en stelt Baron Jean-Charles François de Ladoucette voor (1772-1848). Hij was de tweede prefect van de Haute-Alpes van 1802 tot 1809. Daarna werd hij in hetzelfde jaar Baron. Het standbeeld werd ingehuldigd op 23 september 1866 en is het werk van beeldhouwer Jean Marcellin.

Rue Colonel Roux

Dit is de oudste straat die terug te vinden is in Gap. In het jaar 14 voor Christus was dit de belangrijkste weg van het Romeinse kamp (Vapincum) langs 'Via Cottia per Alpem' die Turijn verbond met Aarlen. We vinden er nog veel achttiende-eeuwse woningen terug. Deze straat is gewijd aan kolonel Jaques Roux (1891-1944).

Place Jean Marcellin

Het Jean Marcellin plein is een klein gezellige autovrije centrum waar je verschillende kleine restaurants en bars met gezellige terrasjes kunt vinden. 'Place Jean Marcellin' is het levend hart van de stad Gap waar ook zaterdag de wekelijkse markt plaatsvindt met onder andere kledij, bloemen, groenten, fruit, vleesproducten en lokale biologische en natuurlijke producten. Vanuit dit centrum vertrekt ook' rue Carnot' waar je veel winkels in Gap terug kunt vinden.

Bezienswaardigheden en activiteiten met panoramisch uitzicht

Het Domein van Charance

De stad Gap is sedert 1973 eigenaar en beheerder van het Domein van Charance dat zich op vier kilometer van het centrum van Gap bevindt. Door de verschillende bewegwijzerde paden is het Domein van Charance van ongeveer 220 hectare groot een ideale plaats voor wandelaars, sportievelingen en gezinnen. Je vindt er een bos terug rondom een prachtig meer en het domein laat je verschillende mooie panoramische uitzichten op het landschap, de stad en de bergen zien. Op ongeveer 1.000 meter hoogte vind je er een kasteel terug. Dit was de voormalige zomerresidentie van de bisschoppen van Gap. Het kasteel werd tijdens de Godsdienstoorlogen verwoest en in de achttiende eeuw herbouwd. Het kasteel is nu ook de zetel van het Botanisch Conservatorium Nationaal Alpin en van het Ecrin Nationaal Park. Het is omgeven door een Italiaanse tuin in het zuiden en een Engelse tuin in het noorden. Het Domein van Charance is open voor publiek en tijdens de zomer rijdt er alle dagen gratis een pendelbus vanuit Gap naar het domein.

Het kasteel Domein van Charance / Bron: ŠOceaneHet kasteel Domein van Charance / Bron: ŠOceane
Zicht vanuit de tuin Domein van Charance / Bron: ŠOceaneZicht vanuit de tuin Domein van Charance / Bron: ŠOceane
Het meer Domein van Charance / Bron: ŠOceaneHet meer Domein van Charance / Bron: ŠOceane
Het bos domein van Charance / Bron: ŠOceaneHet bos domein van Charance / Bron: ŠOceane

Het Botanisch Conservatorium Nationaal Alpin

Dit conservatorium is gelegen in de oude stallen van het kasteel van Charance. Ze hebben tot doel de wetenschappelijke studie en het behoud van wilde planten waarvan sommige bedreigd zijn. Naast de verzameling van de Alpenflora en wilde planten bezit het conservatorium ook oude variëteiten van fruitbomen en één van de grootste verzameling in de wereld van oude rozen waaronder de 'Rose de Charance'.

Golf op het plateau van Bayard

Dit is één van de mooiste Europese berg golfbanen met achttien golf holes. Het combineert het plezier van golf spelen met een prachtig panoramisch uitzicht.

Circuit 'Les Balcons du Gapençais'

Tijdens je tocht op één van de verschillende routes van het circuit, kan je het erfgoed en het landschap van Gap ontdekken. Dit circuit die in totaal vijftig kilometer lang is, kan je te voet, met de mountainbike of te paard doen.

Het massief van Céüse

Op ongeveer tien kilometer van Gap tussen 1.500 en 2.016 meter hoogte ligt Céüse. In dit gebied ligt er een skigebied met langlaufloipen. Het is er ook mogelijk om de helling van het massief te beklimmen via de verschillende klimparcours. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden voor wandelaars, fietsers en ruiters van alle niveaus om er tochten te maken. Tenslotte kan je er genieten van een mooi panoramisch zicht op de vallei van Durance, de bergen van Briançonnais, Champsaur, Ubaye en het massief van Dévoluy.

Het skigebied van Céüse / Bron: ŠOceaneHet skigebied van Céüse / Bron: ŠOceane
Het gebergte Céüse vanuit Gap / Bron: ŠOceaneHet gebergte Céüse vanuit Gap / Bron: ŠOceane

Het Lac de Serre-Ponçon

 Lac de Serre-Ponçon / Bron: Pyraniton, Wikimedia Commons (CC BY-3.0) Lac de Serre-Ponçon / Bron: Pyraniton, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Het Lac de Serre-Ponçon is een stuwmeer vlakbij de stad Embrun op ongeveer 30 km van Gap die zeker de moeite waard is om een bezoekje te brengen. Het is gelegen op 750 meter hoogte en is het grootste kunstmeer van heel Europa. Twee rivieren komen hierbij samen namelijk de Durance en de Ubaye. Het stuwmeer werd tussen 1958 en 1962 gebouwd om de oorspronkelijke verwoestende overstromingen van de Durance tegen te gaan. Met een inhoud van 1,2 miljard kubieke meter water en een oppervlakte van 29 km² is dit meer een ideale plaats geworden voor watersporten zoals surfen, zeilen, roeien, waterskiën, jetskiën, kitesurfen, zwemmen of nog vissen. Maar ook rondom het meer met maar liefst een omtrek van ongeveer 100 km kan je genieten van wandelroutes met prachtige panoramische uitzichten.

Het Ecrinsgebergte en de Ecrins Nationaal Park nabij Gap

Parc National des Ecrins / Bron: ŠOceaneParc National des Ecrins / Bron: ŠOceane
Het 'Parc National des Ecrins' is een natuurdomein van meer dan 90.000 hectare groot en het is één van de mooiste parken van de Franse Alpen. Het is gelegen tussen Gap, Briançon en Grenoble op een hoogte gaande van 800 tot 4.102 meter. 113 km² bestaat uit gletsjers. Het gebied heeft een grote biodiversiteit aan fauna en flora. Er worden 1.787 soorten ongewervelde dieren geteld en 390 gewervelde diersoorten. Onder de 390 soorten gewervelde dieren die er terug te vinden zijn, vind je er onder andere de gemzen, vossen, wolven, lynxen, bergmarmotten en steenbokken terug. Je kan er ook verschillende vogelsoorten zoals gieren of de 'gouden adelaar' spotten. De flora bestaat uit 1.865 plantensoorten waarvan 168 beschermde plantensoorten zijn. Zowel in de zomer als de winter kan je in het gebied tal van sportactiviteiten uitoefenen. Er is een totaal van 740 km aan paden die je kan benutten. Je kan er mooie wandeltochten maken maar ook mountainbiken, bergbeklimmen of raften. In de winter is het gebied ook ideaal voor liefhebbers van skitochten, langlaufen, alpineskiën en snowboarden. Je vindt er tal van bewegwijzerde paden terug in het gebied.

Het Ecrinsgebergte en 'Le Parc National des Ecrins' is zeker één of meerdere bezoekjes waard, vooral omwille van de spectaculaire panoramische uitzichten die je er kan hebben over valleien, bergflanken, watervallen, meren, gletsjers, bergtoppen, fauna en flora in het gebied. Een aanrader is de vallei van Valgaudémar en de gletsjer van Gioberney die vanuit Gap gemakkelijk bereikbaar zijn via de N85.

Sportieve activiteiten

Naast wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden, golfen, alpinisme en skiën kan je je in Gap nog inschrijven voor watersporten en parapente die uit te oefen zijn in de omgeving.

Ressource Parapente

Bij 'Ressource Parapente' kan je op een veilige en verantwoorde manier kennismaken met de parapente sport door een tandemsprong te maken in de valleien van de Hautes-Alpes met een professionele begeleider. Wie interesse en lang genoeg in Gap verblijft kan er ook terecht voor een stage of cursusprogramma. Het is belangrijk om zich op voorhand in te lichten.

Adres en contactgegevens
Avenue Lesdiguières 2
5000 Gap
Tel.: 06 08 85 02 28
E-mail: ressourcesparapente@orange.fr

Eau Vive Passion

Bij 'Eau Vive Passion' kan je er terecht indien je tijdens je verblijf interesse hebt om je te wagen aan rafting, canyoning of hydrospeed onder begeleiding van een gids. Inschrijving en inlichting op voorhand is een noodzaak.

Adres en contactgegevens
Rue Cyprier Chaix 2
5000 Gap
Tel.: 04 92 53 77 17
E-mail: info@eauvivepassion.fr
© 2017 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grasse, Zuid-FrankrijkIn Zuid-Frankrijk, in het departement Alpes-Martimes ligt de stad Grasse. De regio waarin zij ligt, de Provence, is geli…
Frankrijk: de regio'sFrankrijk: de regio'sFrankrijk is onderverdeeld in 26 regio's (régions), waarvan er 22 in Europa liggen en 4 overzeese. De regio's zijn op hu…
Waar gaan we naar toe op vakantie? Zuid-Frankrijk?Waar gaan we naar toe op vakantie? Zuid-Frankrijk?De Cote d`Azur ligt in Zuid Frankrijk in de Provence en is een van de meest gewaardeerde vakantie bestemmingen van Frank…

Brig: gezellige stad & vertrekpunt voor plezier in de bergenBrig: gezellige stad & vertrekpunt voor plezier in de bergenBrig is een van de belangrijkste steden in het Zwitserse kanton Wallis. Niet dat de stad evenveel te bieden heeft zoals…
De stad Palm Springs in CaliforniëDe stad Palm Springs in CaliforniëWie denkt aan de staat Californië, denkt al snel aan grote steden als San Francisco en Los Angeles. Toch zijn er ook kle…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Aups, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Gap
 • http://www.ia05.ac-aix-marseille.fr/ecoles/gap1.htm
 • http://www.france-voyage.com/frankrijk-toerisme/gap-1330.htm
 • http://zonnigzuidfrankrijk.nl/provence-2/steden/gap/
 • http://www.provencecotedazur.nl/ontdekken/plaatsen/gap/
 • http://www.franse-alpen.com/reisinformatie/klimaat/
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Cath%C3%A9drale_Notre-Dame-et-Saint-Arnoux_de_Gap
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89glise_Saint-Andr%C3%A9-les-Cordeliers_de_Gap
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Charles-Fran%C3%A7ois_de_Ladoucette
 • http://museum.hautes-alpes.fr/
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Domaine_de_Charance
 • http://en.calameo.com/books/000758529f80b3060fdac
 • http://www.alpes-guide.com/sources/patrimoine/fiche2.asp?psite=444
 • http://vakantie2014.com/lac-de-serre-poncon/
 • http://www.ecrins-parcnational.fr/
 • http://www.ressources-parapente.com/
 • http://www.eauvivepassion.fr/
 • Afbeelding bron 1: ŠOceane
 • Afbeelding bron 2: Roolrool, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: ŠOceane
 • Afbeelding bron 4: Olivier2000, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
 • Afbeelding bron 5: Aups, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 6: Aups, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 7: Aups, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 8: ŠOceane
 • Afbeelding bron 9: ŠOceane
 • Afbeelding bron 10: ŠOceane
 • Afbeelding bron 11: ŠOceane
 • Afbeelding bron 12: ŠOceane
 • Afbeelding bron 13: ŠOceane
 • Afbeelding bron 14: Pyraniton, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 15: ŠOceane
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 30-11-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 33
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.