Brig: gezellige stad & vertrekpunt voor plezier in de bergen

Brig: gezellige stad & vertrekpunt voor plezier in de bergen Brig is een van de belangrijkste steden in het Zwitserse kanton Wallis. Niet dat de stad evenveel te bieden heeft zoals bijvoorbeeld de Zwitserse steden Bern en Bazel maar Brig is om hele andere redenen belangrijk. De stad is namelijk een knooppunt van verschillende wegen en van het spoornetwerk van Wallis. Maar wie denkt dat Brig een saaie stad is heeft het mis. De stad zelf heeft ook veel te bieden waar toeristen op afkomen en Brig is niet alleen aantrekkelijk in een bepaald seizoen maar ook het hele jaar door. Bovenal is Brig ook een plaats met prima hotelaccommodaties en andere verblijfsmogelijkheden.

Geschiedenis van Brig

Brig is waarschijnlijk al een oude nederzetting maar pas vanaf de welvaart in de zeventiende eeuw echt belangrijk geworden. De bereikbaarheid is in de loop van de eeuwen gegroeid totdat het een knooppunt werd voor zowel autoverkeer als treinverkeer.

Ontstaan van de stad

Wanneer Brig precies is ontstaan is niet bekend. Wel zijn in de omgeving archeologische vondsten gedaan die terugvoeren naar 650 tot 500 na Christus. Die vondsten duiden op bewoning. Ook is bekend dat in de Romeinse tijd de eerste bouw van een heerweg over de Simplon dateert. De naam Brig komt voor het eerst voor in 1215 en is afgeleid van de Gallische naam Briva dat brug betekent. In de veertiende eeuw werd Brig steeds belangrijker vanwege de handel van het zuidelijk gelegen Italië naar het noorden en werd het een echte handelsstad.

Bloei in de zeventiende eeuw

In de zeventiende eeuw was Kaspar Jodok von Stockalper de belangrijkste man van Brig. Hij liet bouwwerken verrichten die nu nog voor een groot deel het beeld van de stad bepalen zoals het Stockalperschloss. Binnen de verhoging van de welvaart voor de hele stad speelde de route over de Simplon een belangrijke rol. Maar het zou nog tot de Napoleontische tijd duren voordat in het begin van de negentiende eeuw de weg over de Simplonpas geschikt werd gemaakt voor groter vervoer en het vervoer van de troepen van Napoleon. Ook is het vanaf die tijd mogelijk om met een postkoets de pas te nemen.

Komst van verschillende treinverbindingen

Aan het einde van de negentiende eeuw ontstond vanuit Brig een treinverbinding naar het westen. In 1906 werd de Simplontunnel geopend die een treinverbinding naar het zuidelijk gelegen Italië mogelijk maakte en in 1913 werd de spectaculaire Lötschbergsüdrampe aangelegd. In 1926 ontstond een verbinding naar het oostelijk gelegen Goms.

Wallis met mild klimaat

Als het aan de noordzijde van de Alpen slecht weer is kan het zomaar zijn dat eenmaal door een van de twee Lötschbergtunnels naar Wallis de zon plotseling schijnt. Wallis staat bekend om zijn mildere klimaat dan de noordzijde van de Alpen.

Water en Brig

Brig ligt tamelijk beschut aan de voet van de Simplonpas aan het eerste deel van de Rhône die verder doorstroomt door het Meer van Genève en langs Lyon naar de Middellandse Zee. De zijrivier Saltina mondt in Brig in de Rhône uit. Op 24 september 1993 zorgde dat voor een rampzalig feit. De Saltina trad buiten haar oevers en overspoelde een groot deel van Brig met een modderstroom van drie meter. Dat kostte twee mensen het leven en veroorzaakte een enorme schade.

Gemeentenaam Brig-Glis en bereikbaarheid

Hoewel meestal over Brig wordt gesproken is de officiële gemeentenaam Brig-Glis. Die naam is ontstaan na de fusie in 1973 van drie oorden namelijk Brig, Glis en Brigerbad. Vanuit de poort van Zwitserland Bazel is Brig op drie manieren met de auto te bereiken. Vanaf het meer van Genève via het Rhônedal en vanuit de tegenovergestelde richting over de Furkapas. Maar makkelijker is om gebruik te maken van de autotrein door de Lötschbergtunnel van Kandersteg naar Goppenstein. Wie de auto thuis laat en met de trein naar Brig komt heeft het voordeel van een zeer snelle verbinding vanuit Bazel door de nieuwe Lötschberg-basistunnel die van Frutigen naar Visp loopt. In de tunnel bereikt de trein een snelheid van tweehonderdvijftig kilometer per uur.

Gezellig en vertrekpunt

De oude binnenstad wordt gedomineerd door mooie patriciërshuizen. Wie gezelligheid zoekt vindt die in een van de cafés en bij mooi weer op de terrasjes. Brig telt een aantal hotels (tot drie sterren), Fehrienwohnungen en Grupenunterkunften en een tweetal campings. Door zijn ligging is Brig een uitstekend vertrekpunt voor talrijke uitstapjes. Ook is Brig een handig centraal punt tussen verschillende skioorden.

Bezienswaardigheden van Brig

Brig telt een aantal bezienswaardigheden die de bezoekers niet mogen missen. Het bekendst is het Stockalperschloss maar ook enkele kerken zijn de moeite van een bezichtiging waard en het standbeeld van Chavez mag niet vergeten worden.

Stockalperschloss

Het Stockalperschloss is een van de belangrijke paleisbouwwerken van Zwitserland en gebouwd in de barokstijl. Het paleis is in de zeventiende eeuw gebouwd door Kaspar Jodok von Stockalper. Hij verdiende destijds een vermogen door de verkoop van zijde, zout en andere handelswaren. Om de goederen makkelijker vanuit Italië te kunnen halen liet hij het muilezelpad over de Simplon verbreden.

Schlossmuseum

Het Schlossmuseum geeft een beeld van het leven van Stockalper. Rondleidingen komen door de indrukwekkende burgerzaal met lambrisering uit de zeventiende eeuw. Ook wordt de kapel bezocht en de kasteeltuin.

Kerken

Andere bezienswaardige bouwwerken van Brig zijn de Bedevaartkerk, Bestuurskerk, Jesuitenkollegium en Sebastianskapel.

Standbeeld

In het centrum van Brig bevindt zich een fontein met een standbeeld van de Peruviaanse vliegenier Geo Chavez. Hij vloog in 1910 over de Alpen in een Blériot XI van Brig naar Domodossola op een hoogte tot 2200 meter. Maar ongelukkigerwijs stortte hij in Italië neer. Toch werd in Brig een standbeeld opgericht ter nagedachtenis.

Bijzonder en veel watergenoegen

Bijzonder is het in het stadsdeel Brigerbad gelegen Sportcenter Wellnesshotel Olympica dat sinds 2011 is geopend en veertig kamers telt. Ook bevindt zich in Brigerbad (dat sinds 1973 bij de gemeente Brig-Glis hoort) het grootste openluchtwarmwaterbad van Zwitserland. Het bad heeft een waterglijbaan van 182 meter en een warmwatergrottenzwembad. Andere bezigheden dan zwemmen zijn mogelijk zoals bowlen en karten in FunPlanet.

Activiteiten in de gezellige stad

Brig kent het hele jaar door diverse activiteiten die regelmatig of elk seizoen terugkeren.
 • Boerenmarkt: Een van de terugkerende activiteiten is de wekelijkse boerenmarkt op zaterdagochtend waar in een schilderachtige ambiance producten uit de regio worden verkocht.
 • Beach in Town: Op het stadsplein wordt elk jaar in juni Beach in Town georganiseerd dat bestaat uit een topvolleybaltoernooi en een amateurtoernooi.
 • Alpenstadfeest: Eind juni vindt op het stadsplein telkens een Alpenstadfeest plaats met grootheden uit de Zwitserse muziek.
 • Filmdagen: Eind augustus vinden jaarlijks gedurende een week de Filmdagen plaats in het Schlosshof.

Plezier in de bergen

Brig is ook een prima bestemming voor de wintersport met in de directe omgeving enkele skigebieden en een gebied waar naar hartenlust langlauf bedreven kan worden. In de zomer kunnen prachtige wandelgebieden vanuit Brig worden bereikt. Wie iets verder weg de bergen wil ontdekken kan met de postbus naar Saas Fee of met de smalspoorbaan naar Zermatt. Het dichtbij gelegen Aletschgebied biedt een prachtig zicht op de langste gletsjer van Zwitserland. Ook is Brig een tussenstation van de beroemde Glacier-Express die Zermatt met St. Moritz verbindt.
© 2017 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in Wallis, ZwitserlandVakantie in Wallis, ZwitserlandWallis is een kanton in het zuidwesten van Zwitserland. Dankzij hoge bergen, honderden kilometers skipistes en prachtige…
Sion: stad met veel cultuur in het Zwitserse WallisSion: stad met veel cultuur in het Zwitserse WallisSion is een stad in het Franstalig deel van Zwitserland die gedomineerd wordt door een tweetal rotsen met bijzondere bou…
Erlebniscard: goedkoper reizen in de Zwitserse AlpenErlebniscard: goedkoper reizen in de Zwitserse AlpenVoor vakantiegangers in Zwitserland is er een bepaalde kortingskaart in het leven geroepen. Dit is de Erlebniscard. Deze…
Eilanden, Wallis en FutunaIn de Grote Oceaan, liggen de zustereilanden Futuna en Alofi (de Hoornse eilanden) en ruim 200 km verderop ligt Wallis.…

Interlaken, een stad in het prachtige ZwitserlandInterlaken, een stad in het prachtige ZwitserlandInterlaken is een stad in Zwitserland met iets meer dan 38.000 inwoners op 681 km² (2017). De stad zelf is relatief toer…
Gap: hoofdstad van het departement Hautes-AlpesGap: hoofdstad van het departement Hautes-AlpesGap is een minder bekende middelgrote stad gelegen in de bergen van Zuidoost-Frankrijk die zeker een bezoekje waard is.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Websi, Pixabay
 • http://www.myswitzerland.com/nl-nl/brig.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Brig_(plaats)
 • https://www.snowplaza.nl/zwitserland/brig-simplon/brig/
 • http://www.myswissalps.com/nl/brig
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Brig-Glis
 • https://www.brig-glis.ch/freizeit-kultur/museen-fuehrungen-ausstellungen/stockalperschloss/
 • https://www.brig-glis.ch/ueber-brig-glis/stadt-portrait/geschichte-von-brig-glis/
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.